Gå till innehåll

Är detta realistiskt eller en nybörjares vilda fantasier?


Plastfodralet

Rekommenderade inlägg

Så här kan vi se när jag testade den sump jag byggde och den var såklart väldigt liten för detta stora akvarium. Men det fungerade utan problem att att köra pumpen på 40% så kanske ca 2-3000l/h.

Overflow metoden jag använt var provisorisk för att få se att sumpen klarade av att överhuvud taget användas till akvariet. Metoden hittade jag på youtube och den funkade helt okej i flera veckor. Den felade aldrig under tiden jag hade den även fast den stängdes av och på regelbundet av olika anledningar.

Jag hade ingen kulventil för justering så för att få den tyst satte jag ett lock i botten som jag borrade hål i tills jag fick de flödet jag ville ha sedan ställde jag bara in på pumpen tills den kom till precis rätt flöde.

 

Lärdomen av detta var att även om den nu kunde hantera vattnet som cirkulerade så är denna sump mer lämplig till ett betydligt mindre akvarium. Det är helt enkelt för osäkert att ha en så liten sump.

Men nu vet jag mycket efter en del experimenterande hur vattnet beter sig i ett sånt här system.

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har många fler bilder av bygget om någon är intresserad men lägger bara upp några eftersom jag inte förstår hur man lägger upp fler bilder i taget.

20181110_113900.jpg.580f5c215b2a607b9b83c5d20259afde.jpg

 

För att underlätta hela byggprocessen så kapade jag alla reglar i rätt längd innan den började sättas ihop. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Screenshot_20181119-190528_Google.jpg.d6d811a87dfc79cc752ba71fcbae3fef.jpg

 

Alla väggar sitter med träplugg och sådan här inborrade gängor "som du ser högst upp till vänster på övre bilden" i skivorna och bult genom reglarna för att ha möjlighet att ta den dem. 

Det är inte varken lätt eller kul men om den behövs flyttas eller liknande är det iaf möjligt att ta av alla skivor eller byta om de nu skulle behövas av någon anledning.

Inspererad av Ikea möbler:)

20181203_195402.jpg.0487cd3d2fbefe6359356998405b7817.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

 

 

Nu är bänken så gott som färdig. Totalt för bänken blev det 3200 i material och 1600 i nyinförskaffade verktyg och såklart många turer till olika butiker.

När jag väl borrade med hålsågen valde jag att köpa ett bosch set med många olika storlekar av bra kvalite som då inte är inräknat i detta pris.

 

20190514_120924.jpg.0a8aa9063073998f0e99532b6dda69fb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har gjort en helt ny mått anpassad sump som ska stå i bänken, sumpen blir byggd av ett nedskuret 720 kar "10mm glas" som jag haft stående i förrådet en längre tid och sedan skar en bekant till skiljeväggarna "6mm". 

Nu kommer jag vara borta en vecka på semester men lägger upp bilder på de projektet när jag kommer hem:)

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tänkte slänga in en fråga medan jag är pågång.

Jag ska göra ett Bean animal overflow i min överriningskammare och undrar om någon kan hjälpa mig att få ett hum om hur högt upp de tre rören ska gå eller om någon vet en länk var jag kan läsa om det.

 

Jag har 32mm rör och vad jag förståt så ska det vara minnst 2-3 cm marginal tills att det börjar svämma över i i akvariet på de röret som breddar om de första två sätts igen.

Vad jag förstår är detta pga att det ska kunna bli "fullt flöde" i breddningsröret utan att vara nära att svämma över akvariet.

 

Men de andra två har jag inte hittat någon bra höjd på. Ett av dem kommer vara lite högre upp och vara den finjusterande med ett T-kors samt 90°are för att få luftning och tyst.

De andra kommer vara primära fullflödesröret med två 90°gradare i toppen för att minska risken för en vortex vid kraftigt flöde.

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej ?

Har helt missat denna tråd...

Vill först säga att jag gick från ingenting...dvs inget sötvatten eller ens ett uns av "kunskap" inför denna underbara hobby. Hade det inte varit för SG så hade jag fått lära mig den riktigt hårda vägen :-)…

I början av din tråd hade du en plan med många "geniala" lösningar ...som vid närmare eftertanke kanske inte var så bra  hahaha (jag känner igen mig själv ?)

 

Mina erfarenheter är:

Gör rördragningar så enkelt OCH rengöringsvänligt som möjligt , dvs investera i unionskopplingar varje meter (typ) så du kan rensa dina ledningar ordentligt.

 

Ta ett projekt i taget. Just nu ska du få igång akvariet, genomgå mognadsfaser, bekämpa alger osv...detta kan ta månader. En del av oss har otur, andra har mindre otur i uppstarten och rekommenderar talessättet "sitt ner i båten" när bakslag händer...lugnt o fint...samla information..sen gör du din attack :-). När du hittar din inriktning, sps..lps..först då planerar du ny layout för t.ex sumpen, och genomför den välplanerat under t.ex ett stort vattenbyte

 

Ju större vattenvolym du har (tank + sump) desto stabilare blir din tank (enligt min erfarenhet), så ju större sump desto enklare att addera tilläggsutrustning typ algreaktor, refugium, kolreaktorer, kalkreaktor..ja listan kan göras lång, så mitt råd är..snåla inte med ytan i sumpen.

 

Testkör ditt system med sötvatten under en längre period, gör dina lösningar i lugn o ro. Skulle olyckan vara framme så är det bara sötvatten...saltvatten har en helt annan effekt på golv ?

 

Jag anser att skummaren och belysningen är det viktigaste i ett akvarium (i den ordningen)…

 

Glöm inte att ,borra ett litet hål vid vattenytan på din returledning i visningskaret för att häva häverteffekten så fort returpumpen lägger av ?

 

Sista rådet....sköt akvariet manuellt i början...tekniken kan du införa när du vet vad den är tänkt att göra...dvs mät...mät och mät....dosera för hand och få rutin på det innan du låter tekniken sköta det åt dig ?

 

 

Om du orkar så kan du söka på "Ekolognörden" på Youtube...har lagt upp hela min resa från början till dags dao…

 

 

/micke

 

 

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för snabba svar.

 

Hej Michael,

Jag ska självklart kolla på dina Youtube kanal.

Jag har gjort klart sumpen och har borrat akvariet och håller på med rördragningen just nu. Jag kommer lägga in bilder på det i nästa vecka när jag kommer hem igen.

Jag håller helt med man har lärt sig mycket under tiden man byggt och väldigt lite har blivit som jag i början tänkt mig då man ser och kommer på nya saker under tiden.

 

Det var bra att tänka på jag ska såklart köra sötvatten och göra justeringar innan de blir på allvar.

 

Jag köpte nyss 50kg Död levande sten. Men kan jag lägga i de i akvariet när de är klart och sedan låta de 6-8 veckorna av inkörning börja eller ska jag slänga i dom i en balja och låta dem stå redan nu och sen köra den riktiga inkörningen i akvariet efteråt?

 

Jag ska även läsa din tråd jag gillar din inställning till att få ett bra ekosystem från botten upp så har troligtvis mycket att lära av de.

 

Hej Lasse,

 

Dig jag jag sätt lite här och var på SVG och framför allt i vatten delen och spår ämnen av metaller, utfällningar osv. Mycket intressant läsning.

 

Jag ska läsa din länk tack så mycket.

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

20190525_094234.jpg.ce952c6c0d200399eeadf969ae6a31f5.jpg

 

Nu blev jag ju tvungen att knorra igång datorn för att visa vad jag tänkt om returen. 

 

Nu är dessa VP rör inte rören jag ska använda utan köpte dessa billigt för att slippa klippa och göra fel på de rören jag köpt som är avsedda för detta. 

 

Men så här ser det ut just nu och frigg skivan under ska inte användas akvariet står inte på rätt plats ännu eftersom bakrunden ska göras i ordning innan allt ställs till rätta.

 

Nu är röret draget 3-4 cm långt upp de men detta är för att få ett hum. 

 

På där försöker jag få tag på ett utblås som kommer på bilden under. 

 

Om någon vet vart jag kan hitta ett sådan i 32mm skulle det vara guld så man slipper beställa på någon osäker webbplats på andra sidan jorden.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Här tvättade jag rent de glas skivor som kommer från ett 720L akvarium som jag fått på grund av att de va lite kant stöt. Jag skar ned det och sparade tills nu. 

Jag är bekant med att skära glas men eftersom dessa är 10mm tjocka så lämnade jag in på kappning och slipning. 

 

Då jag bad dem ren kapa alla kanter kostar det så klart lite mer men totalt blev det 1000kr.

 

Att rensa dessa från silikon är ett hjärndött jobb som är tungt och tar mycket tid med ett rakblad. De var gjort på två kvällar och blev riktigt bra.20190117_204749.jpg.4bc85861fc57d5f3d51ab16a9ff64184.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här påbörjade jag en mall för de som skulle bli sumpen. Ett måste skulle jag säga som nybörjare är att innan detta steg skriva upp allt du kan komma tänkas vilja ha i ett akvarium. Sedan rita några små kladdar på hur det skulle kunna se ut.  

I sumpen är det många saker som ska "klaffa" med varandra för att allt ska fungera. Detta är definitivt den del som tagit mest tid för mig. 

 

Te.x. 

Vad vill jag ens att den ska göra och klara av att göra vid uppgraderingar.

Hur stora behöver facken vara för att uppfylla mina mål.

Hur kommer vattnet bete sig när det sedan ska sättas igång.

 

Jag lärde mig att mitt akvarium dunstar ca 1.5-2L/dag om jag då vill klara mig över en månad vill jag att min ATOr är nästan 70L. 

Jag vill att mitt refugium är snyggt centrerat i mitten luckorna.

Jag lärde mig av min lilla test sump att jag måste ha en returkammare som är större än 45L och den siffran får inte någon annan använda.. man får helt enkelt prova själv som jag gjorde eller göra den betydligt större. min ligger nu på strax under 55L och jag har möjlighet att utöka den till den storleken jag vill hyffsat enkelt om det skulle skita sig.

 

Skummar facket är byggt för att få i den största skummaren jag kan tänkas någonsin behöva ha i ett kar som detta. 

 

ATO facket kommer även att vara de fack där jag förhoppningsvis hyffsat enkelt ska kunna byta vatten i karet utan att behöva tömma ut eller stänga av något. De kommer helt enkelt gå att fylla med nytt saltvatten sedan med en kulventill på en ledning börjar detta fack blandas ut i karet. Sedan är det bara att stänga av ledningen igen och pumpa ut vattnet och de betyder att ett nästan 70l vattenbyte är gjort.

 

20190411_112341.jpg.4d58552c9042769393ba1801bcc030ad.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...