Gå till innehåll

Är sugen på att starta salt vatten


EmilKarlsten

Rekommenderade inlägg

Hej är sugen på skaffa ett saltvattenskar men har många frågor och funderingar. Eftersom jag bara är 16 år och inte har någon fast inkomst så har jag tight budget

ca 900 kr månaden (studiebidrag) och en peng till att starta upp det så planerar att sälja moped då det inte är roligt längre samt lite pengar från sommar jobb. Det är så att jag har ett akvarium hemma 350l. Min pappa har pysslat en hel del med sötvatten och har därför inga större kunskaper inom saltvatten så ingen kan hjälpa mig som jag känner . Men akvariet har en ram av aluminium och har läst nånstans att man inte ska metallram men det kanske bara gäller stål och rostfritt?

Har även kollat på sump.borra akvariet eller överriningsbox? I sumpen vilken filtrering är bäst om man vill köra utan skummare biobollar eller aktivtkol vilket håller borta oönskade ämnen. I sumpen tänkte jag dock göra en sektion för skumare om det blir en i framtiden eller är det inte värt att chansa så köper jag en i från början.

I akvariet tänkte jag bara sten till att börja med och låta det snurra några veckor och kolla värdarna så allt stämmer behöver man ha koll på alla värden eller bara pH saltmängden KH nitit och nitrat eller ska man ge sig in på resten av ämnena i karet också? Skulle ni kunna ge lite tips på nån bra räka eller nåt liknande som städar rent akvariet på alger vill inte ha så mycket fisk till att börja med.

något jag inte riktigt förstår är vad KH är för något. Som jag har förstått är att det ser till att det håller PHt i schack rätta mig om jag har fel.

när man blandar salt ska man in förskaffa sig någon bytta av något slag med en enklare pump som gör att saltet löses up ska man ha en doppvärmare där i så fiskarna inte får en kallsup? Samt hur ska man få i vattnet i karet när man har tömt en viss mängd,pump? Hur löser ni detta med vattenpåfyllningen? 

När vattnet avdunstar och ska fylla på lite behöver man då bara fylla på med vatten eller hänger saltet med upp när avdunstningen sker så man behöver vatten som är salt?

När man blandar salt hur många gram salt per liter? (Om det är så man tänker) berätta gärna hur ni gör.

när man har stenen i akvariumet hur vet man hur många liter det rymmer? samt ska man räkna med sumpen i volymen

när man ska köpa lampor vilka är bäst led halogen eller lysrör gillar det blå ljuset men inte för starkt då ser man ju inte färgen på nåt allt man ser är ju blått då.

levandesand eller vanlig vet att blästersand (sand till att blästra rost från metall) är bra till sötvatten då jag har haft det. Måste man skölja sanden isånna fall ?

Tror ni det är svårt att bygga uppakvariet med tanke på budgeten och storleken på akvariet om man köper mycket begagnat?Har till gång till en verkstad där jag kan bygga sump vilket material plexiglas eller ett litet akvarium som man bygger Inner väggar i?

förstår inte massa krånglig och

förlåt för den långa texten men är tacksam för all rekommendation och info från proffsen 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hejsan

Tight budget behöver inte vara något problem, det beror helt på vilka (och hur många) typer av djur man vill hålla. Det är främst stenkoraller t ex Acropora som kräver extra mycket och dyr utrustning.
 
Förr sas det att aluminium var giftigt i saltvatten, numera verkar det inte anses så farligt. Vissa filtermedia innehåller exempelvis aluminium.

Sump är inte nödvändigt, lägg hellre pengarna på en skummare inuti karet. Enda fördelen med sump är att man kan dölja teknisk utrustning istället för att ha den synlig i karet.

Biobollar och aktivt kol är inte nödvändiga, och gör helt olika saker. Biobollar hjälper nitrifikationsbakterier att växa (dessa bakterier omvandlar giftigt ammonium till nitrit och sist mindre giftigt nitrat), men även vanliga skumpatroner gör detta utmärkt, allra bäst är kanske porösa filtermaterial som Siporax. Aktivt kol tar upp gula färgämnen och ibland vissa gifter (men inte ammonium, nitri eller nitrat). Skummare är en mycket nyttigare apparat, den tar både bort olika avfallsämnen och hjälper till med syresättningen.

Det viktigaste att mäta är salthalt och temperatur, övriga vattenvärden bör vara bra efter några veckor om du börjar med levande sten. Oftast blir man bara stressad av att mäta en massa olika saker, sedan känner man ett tvång att "rätta till" värdena med följden att man skapar mer problem än man hade från början. Dessutom visar testseten ofta fel värden. Efter några månader med djur och matning kan man mäta nitrat för att se om man behöver göra vattenbyten.

Eremikräftor är tåliga och äter ofta både alger och matrester. Algätare bör vara de första djuren man sätter i.

Det stämmer att KH/alkalinitet stabiliserar pH-värdet. Har man stenkoraller kan KH sjunka fort, men utan stenkoraller går det betydligt långsammare och med vattenbyten tillförs mer alk.

En hink eller bytta går utmärkt att blanda vatten i, ofta räcker det att röra om för hand så löser sig saltet ganska fort men en liten pump kan vara bekvämt (det kan vara bra att vänta några minuter till innan man häller i det nya vattnet i karet). Djuren tar nog ingen skada av nån enstaka hink kallt vatten, men rumstempererat vatten löser saltet snabbare än kallt. Å andra sidan kan varmvattenskranen innehålla högre halter av koppar, bly och liknande, så det är nog säkrast att värma kallt vatten först innan saltet blandas i (med värmare eller genom att låta det stå några timmar). Man kan hälla vattnet i karet (eller sumpen) direkt från hinken. 

När vatten avdunstar stannar saltet kvar i karet, så fyll på med sötvatten (2-3 gånger i veckan?). Däremot försvinner lite salt åt gången när man tömmer skummaren.

Hur många gram salt man skall blanda skiljer sig lite beroende på fabrikat, det står på förpackningen. En refraktometer är bekvämast för att mäta salthalt, men en hydrometer är billigast.

Levande sten innehåller ofta en massa små håligheter, ett sätt att mäta volymen är att lägga stenen i en hink och se hur mycket vatten den tränger undan. Sumpens vattenvolym bör räknas in om man skall dosera olika ämnen.

Begagnade armaturer för metallhalogen och T5-lysrör går att få väldigt billigt numera, nackdelen är att lamporna/rören blir svagare med tiden och behöver bytas, så under ett par år kan det löna sig, men på längre sikt (mer än 5 år?) blir det billigare med LED. Det krävs ingen särskild belysning om du inte vill hålla koraller eller anemoner.

"Levande" sand tycker jag är onödigt, men den skall inte sköljas. Död korallsand kan sköljas om du vill. Eller så kan man köra utan sand (det enklaste). Vet inte om blästersand fungerar.

Ändrat av Christian J
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej! Kul med intresset för ett saltvattensakvarium! Du får lite råd av mig här till att börja med, så får du något att börja tänka på tills någon annan vaknar till liv och svarar med :-)

 

Vi tar ditt akvarium och börjar med, 350 liter är ganska bra storlek, det är heller inget problem att det har aluminiumram. Men jag skulle ändå rekommendera att du skaffar ett annat och mindre akvarium istället. Det kommer vara mycket lättare att hålla budgeten med ett akvarium på kanske 112 till 200 liter istället. Du kommer klarar dig med en mindre lampa, det går åt mindre salt till vattenbyten, det behövs inte lika stora pumpar för att sätta fart på vattnet. Det man förlorar mest är till viss del stabilitet och man får begränsa till vilka fiskar man kan ha. Men det går ha massa kul med ett lite mindre akvarium med. Vill du ha räkor och koraller främst så är det en bra storlek. Har du ett akvarium nära 100 liter kan du dessutom göra vattenbyten väldigt lätt och även ganska billigt. Blandat saltvatten kostar ungefär 1 krona litern, så har du något att räkna på där. Hur mycket du ska byta beror på vilken metod du vill köra, men en enkel är att ha mindre teknik och byta mer vatten istället. Många här på guiden med de största och finare karen pratar väldigt lite om vattenbyten, de försöker istället ta hand om vattnet som redan är. Det är delvis för att nära man går över en viss vattenvolym är det inte kul längre att byta vatten i karet... Det är inte som sötvatten där man har en kran i väggen att slå på :-)

 

Sump är jättekul! Läs på noga om du faktiskt ska skaffa en, det är inte nödvändigt. Men ska du efterlikna något annat kar så kommer du nästan behöva en. Nästan alla bra och prisvärda skummare kräver en sump att stå i. Det är enklast att köra med skummare för det finns mycket mer information om hur man ska sköta akvariet med en installerad.

 

 

Angående kemi bör du läsa saltvattenskemi for dummies som finns här: 

 

 

Städande djur finns det många av, börja med att köpa ett fåtal så du ser att de klarar sig och trivs i akvariet. Sedan kan du köpa fler. Jag rekommenderar turbosnäckor, de är vanliga i affärerna och ganska lätta att sköta. Eremitkräftor är kul med! Men de kan vara lite känsligare tycker jag och kan vara lite taskiga mot varandra, du kan ju köpa några få att börja med och testa. Algätare är bra, men de kommer inte garantera ett algfritt akvarium. Speciellt i början kan de bli övermäktade, då tar det lugnt de första månaderna. I de flesta akvarier är det svårt att bestämma över akvariet den perioden.

 

Nytt saltvatten blandar du i en hink eller något, gärna med en pump. Men du kan ha en stav eller något och röra runt med, eller din hand. Men det är bekvämt att ha en pump. Du kan även ha pumpen för att pumpa i vattnet i akvariet. Du fyller bara på med färskvatten då det dunstar. Helst osmos vatten. Jag kör kranvatten, för mig går det bra. Men de flesta här kör osmos vatten och i början är det lättast att köra på beprövade metoder som fungerar. Hur du blandar saltet står på hinkarna när du köper salt, men det är ungefär 3,5 dl per 10 liter vatten. Men det bästa är att köpa en digital våg och väga hur mycket tillverkaren anger. Du behöver även en saltmätare, helst en refraktometer som du dubbelkollar salthalten med när du blandat.

 

Att räkna vattenvolymen är väldigt svårt, de flesta gånger då det står literangivelser så räknar man på akvariets yttermått, för att det är enklast. Har man sump får man försöka lägga till den volymen bäst man kan. Man brukar inte dra av för stenen.

 

Ska du ha en lampa idag är det nog bäst att köpa LED, håll utkik på begagnade saker, det är där du får mest för pengarna. Om du köper något lite äldre men fortfarande bra. En ny LED ramp kommer kosta mer än allt annat du köper tillsammans antagligen. Lysrör och Metallhalogen fungerar utmärkt med, men det är lite klurigt att hitta rör och lampor till de, speciellt metallhalogen. Kör du lysrör kan du blanda så du har hälften blå rör och hälften vita. Det brukar fungera väl, och ljuset blir "lagom" blått. Om du köper begagnade grejer så var såklart lite aktsam så du du inte blir lurad. Men det är extremt ovanligt att någon lurat någon här på saltvattensguiden. Det är även lätt att kolla hur mycket den du köper av skrivit och hur aktiv den är.

 

Kör med vanlig korallsand eller levande sand. Det är min åsikt att blästersand inte bör vara farlig i saltvatten, men det är mest en teori som jag inte testat och ingen annan här kommer hålla med mig om det så kör på det beprövade återigen :-) Du sparar mycket huvudbry av att följa det rådet... Du bör skölja sanden för övrigt, så man får bort det fina dammet som lätt blir. Detta om det är torr sand du köper, levande sand ska du inte skölja.

 

Jag är van vid billiga akvarier! Det är fullt möjligt, du kan nog driva ett akvarium i 100-200 liters storleken för betydligt mindre än 900 kronor i månaden utan att det ser tokigt ut. Speciellt om du har tid och ork till att lägga lite skötsel på det. :-)

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

18 minutes ago, mikoto said:

jag skulle ändå rekommendera att du skaffar ett annat och mindre akvarium istället. Det kommer vara mycket lättare att hålla budgeten med ett akvarium på kanske 112 till 200 liter istället.

Sant.

 

18 minutes ago, mikoto said:

Sump är jättekul! Läs på noga om du faktiskt ska skaffa en, det är inte nödvändigt. Men ska du efterlikna något annat kar så kommer du nästan behöva en.

Förstod inte det där, efterlikna på vilket sätt och varför?

 

18 minutes ago, mikoto said:

Nästan alla bra och prisvärda skummare kräver en sump att stå i.

Iaf Tunze har väl prisvärda inneskummare? Även om det skulle finnas mer prisvärda skummarmodeller för en sump så tillkommer ju kostnaden för sumpen, så det blir knappast billigare sammanlagt.

 

18 minutes ago, mikoto said:

du kan nog driva ett akvarium i 100-200 liters storleken för betydligt mindre än 900 kronor i månaden utan att det ser tokigt ut.

Den stora utgiften är väl den tekniska utrustningen vid starten, och sedan djuren man köper. Själva driften (mat och vattenbyten) kostar inte många kronor.

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du behöver inte efterlikna något, men ibland är det lättare att titta upp något annat akvarium som ser ut som och sköts som man själv tänkt sig och efterliknar det. Man lånar ett fungerande koncept. Det är sällan man behöver vara orolig för att vara tråkig när man gör så, för hur noga man än försöker så kommer det inte bli likadant ändå :-)

 

Ja, Tunze har ett gäng innerskummare. Jag har aldrig använt de men de är nog bra. Tänkte inte på de, det är nog bland de få mer nyutvecklade skummarna på marknaden som ej behöver sump.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad har du för budget att starta med? Det går absolut att komma billigt undan men risken är att man skjuter sig själv i foten och snålar på saker som är väsentliga, det kan leda till problem och onda spiraler. Jag skulle också rekommendera ett mindre kar när man jar begränsade pengar, allt blir oerhört mycket billigare. 

Rekommenderar inte att skippa skummare om man har större än 100 liter, så himla kul är det inte att behöva byta 50 liter i veckan i detta karet..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

1 timme sedan, danne031 sa:

Vad har du för budget att starta med? Det går absolut att komma billigt undan men risken är att man skjuter sig själv i foten och snålar på saker som är väsentliga, det kan leda till problem och onda spiraler. Jag skulle också rekommendera ett mindre kar när man jar begränsade pengar, allt blir oerhört mycket billigare. 

Rekommenderar inte att skippa skummare om man har större än 100 liter, så himla kul är det inte att behöva byta 50 liter i veckan i detta karet..

Hej ca 5-7 tusen till att börja med

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag går i tankarna att konvertera ett 450 liters till salktvatten, jag kommer snåla på belysningen och köpa från Aliexpress. Där är det många tusenlappar man tjänar in. Har lampa där ifrån nu som funkar alldeles utmärkt för korallerna. Ska köpa likadana, fast större sen är tanken.
Skummare kommer ja dock köpa en bra, den känns så pass viktig.

Vet inte om det var något råd där, men det är så jag har tänkt komma undan lite billigare.

Med 5-7000 kr får du levande sten, salt, skummare och kinabelysning, de kommer man långt på

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

11 minuter sedan, Akvaristen sa:

Jag går i tankarna att konvertera ett 450 liters till salktvatten, jag kommer snåla på belysningen och köpa från Aliexpress. Där är det många tusenlappar man tjänar in. Har lampa där ifrån nu som funkar alldeles utmärkt för korallerna. Ska köpa likadana, fast större sen är tanken.
Skummare kommer ja dock köpa en bra, den känns så pass viktig.

Vet inte om det var något råd där, men det är så jag har tänkt komma undan lite billigare.

Med 5-7000 kr får du levande sten, salt, skummare och kinabelysning, de kommer man långt på

 

12 minuter sedan, Akvaristen sa:

Jag går i tankarna att konvertera ett 450 liters till salktvatten, jag kommer snåla på belysningen och köpa från Aliexpress. Där är det många tusenlappar man tjänar in. Har lampa där ifrån nu som funkar alldeles utmärkt för korallerna. Ska köpa likadana, fast större sen är tanken.
Skummare kommer ja dock köpa en bra, den känns så pass viktig.

Vet inte om det var något råd där, men det är så jag har tänkt komma undan lite billigare.

Med 5-7000 kr får du levande sten, salt, skummare och kinabelysning, de kommer man långt på

Ok ska kolla på lite Kina belysning o se utbudet.

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

5-7 tusen är en ok siffra, men om vi leker med tanken att du drar igång ditt tänkta 350L.

Salt 500kr

30kg sten 3-4000kr i butik hälften privat.

Ljus 1500kr

Skummare 1000kr

Streamer 1000kr, gärna 2st

Sen diverse tester inklusive refraktometer, 1000kr

 

Som du ser kan det kanske gå att knåpa ihop något väldigt budget, men då får man vad man betalar för..

Sen ska du ha fiskar, från 2-300kr styck.

Koraller från 2-500kr styck, 1-200kr privat. 

 

Jag skulle mest rekommendera att köpa begagnat av någon som lägger ner hobbyn. Det finns alltid en liten risk att en del av utrustningen är dags att byta men då har du iallafall en grund att utgå ifrån.

Ändrat av danne031
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

3 hours ago, danne031 said:

5-7 tusen är en ok siffra, men om vi leker med tanken att du drar igång ditt tänkta 350L.

Salt 500kr

30kg sten 3-4000kr i butik hälften privat.

Ljus 1500kr

Skummare 1000kr

Streamer 1000kr, gärna 2st

Sen diverse tester inklusive refraktometer, 1000kr

Jag skulle nog bara tagit hälften så mycket sten och istället lagt mer pengar på skummaren. Tester och refraktometer kan man också avvakta lite med.

 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

7 timmar sedan, EmilKarlsten sa:

Hej ca 5-7 tusen till att börja med

Hej

jag säger som danne031 köp begagnat du får mycket mer för pengarna håll ett öga här på SG det är alltid nån som slutar då kan du göra en juste affär.

mvh Frank

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

23 timmar sedan, Christian J sa:

Jag skulle nog bara tagit hälften så mycket sten och istället lagt mer pengar på skummaren. Tester och refraktometer kan man också avvakta lite med.

 

 

Ja i ärlighetens namn så är alla gamla tumregler för sten förlegade med dagens bättre teknik och metoder för näringsexport, jag skulle snarare säga att det är rent estetiskt hur mycket sten man vill ha. Min siffra var ett medelvärde taget ur luften för att ge ett hum om kostnader. Själv skulle jag nog haft ännu lite mer, eller det känns så iallafall, tycker de 22kg jag har i 200L display idag känns väldigt lagom och alltså skulle blivit för lite i nästan dubbla volymen vatten :)

Men rätt och fel finns inte.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...