Gå till innehåll

Det evigt försenade akvariebygget


MARHAG

Rekommenderade inlägg

Efter nästan ett år med förseningar och omgjorda planer så är jag också på gång med mitt nybygge.

Jag har följts andras bygge med intresse det senaste året och tyckte att det kunde vara min tur att dela med mig om mitt bygge.

Allmänt om bygget.

Akvariet kommer att vara av "in wall" typ. Yttermåttet på akvariet kommer att vara 220 långt 80 högt och 110 djupt. Jag har kapat av en bit av gillestugan i källaren och gjort ett rum som akvariet ska stå i. Här är en bild på hur det ser ut.

post-824-14468912507405_thumb.jpg

Det som syns i taket är en ställning som lamporna kommer att hänga i. Ställningen sitter på skenor så man kan dra den åt sidan för lättare underhåll. Här är en bättre bild på det hela.

post-824-14468912507502_thumb.jpg

Jag kommer att uppdatera denna tråd efterhand som bygget fortskrider.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 155
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Här kommer ytterligare en bild. Denna är på ställningen till akvariet.

post-824-14468912507595_thumb.jpg

Jag har sett att det är vanligt med ställningar byggda i trä, men jag valde att använda en av aluminium.

Dock så missade jag lite när jag mätte till den så jag fick inte in den i huset. Efter viss åverkan på dörr karmarna och trappräcket så kom den dock in.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

1900 liter blir det inte riktigt eftersom det är yttermått och vattnet går inte riktigt upp till kanten.

Jag räknar själv med 1900 liter för hela systemet.

Kom på att jag inte har berättat så mycket om den tekniska utrustningen. En del är saker som jag köpte till ett projekt som inte kom längre än till planering stadiet vilket kommer att bytas ut vid ett senare skede.

Teknik.

IKS för övervakning och styrning. Temp, Ph, m.m

Aquacare 2,000 V-060 Skummare

Aquacare ADN 110 Nitratfilter

Deltec PF601 Kalkreaktor

Deltec FR509 Fosfatfilter

Deltec 2st HLP 5250 som returpumpar.

Belysning.

Belysningen kommer att bestå av 3st Giesemann System 400 Plus 400W. 4st 54W T5 rör.

Det kan hända att jag kommer att komlettera med något ytterligare senare.

Funderar fortfarande på hur jag ska göra med cirkulationen i karet. Som det är nu så har jag två alternativ.

1. Fler Deltec HLP pumpar

2. Tunze stream kit

Kommer antagligen inte att bestämma mig förren efter akvariet är på plats och jag testat hur väl det andra fungerar.

En annan intressant fråga, osmos vatten.

Det går åt en del för att fylla upp detta kar. Min befintliga anläggning kan framställa 60 liter per dygn. Med denna skulle det ta en månad att framställa allt vattnet. Så något kommer också att få göras på den fronten.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Utan tvekan fler deltec pumpar eller varför inte Reddevil eller Lagunas dammpumpar

kueche12.jpg

red-dragon10x12.jpg ser ju ut som din ställning

red-dragonhaengend.jpg

Tycker allt även att du skall köra med osmos. Du har ingen i närheten som du kan låna under denna tiden

wasseraufbereitung.jpg nått sådant här kanske? ;)

Skummarvalet. Har du redan en sådan här AC skummare?

Om inte så skulle jag tippa på en Bubble king mer skummare för samma pengar

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok, har hänt en del på kort tid i denna tråden, kul att ni tycker det är intressant att följa med under byggnationen.

För att gå igenom lite av vad som har blivigt sagt sen mitt senaste inlägg.

Den utrustning som jag beskrev äger jag redan (det planerade projektet som aldrig blev av), ifall jag skulle handla idag så hade jag t.ex valt en annan skummare eftersom den är i minsta laget till detta akvariumet och det finns bättre alternativ.

Osmos ska jag naturligtvis använda dock är problemet att framställat tillräckligt under förhållande kort tid vid uppstarten. En osmos som ligger på 300l/dygn ligger på 5000:- i inköp, den skulle sänka uppfyllnings tiden till en vecka vilket får räknas som ok. Dock så behövs inte denna kapacitet när det är i drift så det är en hel del pengar att lägga ut på någon som kommer att användas under kort tid men vi får se.

Deltec pumpas känns helt klart som det trevligaste alternativet, vi får se hur det blir. En viktig faktor är hur mycket oväsen pumparna för. Oljud är alltid otrevligt och när man bygger ett stort system som man behöver mycket och kraftfull utrustning till så vill man att den ska vara så tyst som möjligt. Hur är red dragon och de andra när det gäller ljudnivå?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hallå Markus! jag kör två deltec till mitt576l,dock lite mindre pumpar 1st 4040 till returen och en4745 intervall som closed loop,och en streem 7000l/h som cirkulation,4745 känns lite liten tycker jag nog,har ändå bara två utblås på den.

jag funderar på att byta 4745 mot streem 12000l/h.

Mvh Conny

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För att bygga bort oljud så är det nästan ett måste att dra en grov sillicon slang mellan pump och rören. Men ändå så har jag precis fått en tanke varför vissa byter ut sina deltec som cirkulation lösning mer flöde för samma krona och att slippa en massa rör etc.

Så ändå kanske det blir svårt att välja.

Reddragon pumparna skall vara lika tysta som en deltec. Enda skillnaden är väll att deltec pumparna är externa pumpar med reddragon kan man köra både extern och intern

Fördelen med en extern pump är ju att värmen inte blir i karet medans de drar en massa el en stream 12000L/h drar ju inte så mycket el som en 12000 deltec

Så här blir det en fundering igen. Man bör kolla på den totala kostnaden i drift+inköp då man skall köpa en pump ;)

Skulle man bott närmare så hadde jag gjärna lånat ut min osmos för en månad ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

> Osmos ska jag naturligtvis använda dock är problemet att framställat tillräckligt under förhållande kort tid vid uppstarten. En osmos som ligger på 300l/dygn ligger på 5000:- i inköp, den skulle sänka uppfyllnings tiden till en vecka vilket får räknas som ok. Dock så behövs inte denna kapacitet när det är i drift så det är en hel del pengar att lägga ut på någon som kommer att användas under kort tid men vi får se.

Jag tror du är lite för optimistisk. Givetvis kan man hoppas på det bästa, men det kan vara bra att planera inför eventuella olyckstillfällen inför framtiden då du snabbt och oväntat kan behöva stora mängder RO-vatten för att blanda till nytt saltvatten. (Som alternativ skulle du kunna ha en behållare med någon kubikmeter osmosvatten stående, så du alltid är redo, utan att behöva rena en massa vatten med kort varsel.) Du skulle även kunna köpa en RO anläggning som klarar ca 150L/dygn och tillfälligt låna/hyra en till anläggning med samma kapacitet av någon annan akvarist om du har flera vattenkranar du kan nyttja under uppstartstiden.

Om du inte vill investera i en hyfsat snabb apparat kan det hända att någon saltvattensbutik kanske ställer upp med att komma på besök och låna/hyra ut en ännu mer effektiv RO-anläggning under ett par timmar. Det är ganska vanligt att akvariebutiker har osmosanläggningar som klarar att framställa ca 16L RO-vatten per minut från normalt kranvatten, men det kan ta längre tid om man utgår från t.ex. brunnsvatten med sämre kvalitet då det kan vara nödvändigt att köra igenom vattnet två gånger innan det är OK att använda.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

>För att bygga bort oljud så är det nästan ett måste att dra en grov sillicon slang mellan pump och rören. Men ändå så har jag precis fått en tanke varför vissa byter ut sina deltec som cirkulation lösning mer flöde för samma krona och att slippa en massa rör etc.

Så ändå kanske det blir svårt att välja.

Det är precis samma frågeställning som jag har ställt mig. Ett Tunze Turbelle stream kit 48.000 l/t känns ganska lockande. Mycket flöde till ok pris.

Jag pratade med Zoogiganten som är min närmsta handlare och de kunde i bästa fallet ordna 200L från deras system med förvarning, så de kan inte ha ett 16L per minut system.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej! En undran bara!Med så pass många pumpar i akvarium och ev i sump,hur pass stor blir magnetfälts stömmarna?När blir det skadligt för innevånarna?Ska man inte försöka undvika pumpar i vatten överhuvudtaget?Detta gäller väl över lag alla akvarium? Är det någon som har koll på detta

Mvh kjell

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Helt underbart bygge! :)

Jag är intresserad av det byggtekniska i huset. Har du ett dedikerat "sumprum" bakom akvariet? HUr stort i så fall? Ska du ha fraggkar förutom sump? Jag går själv omkring och dagdrömmer om vad jag skulle bygga den dag jag fick så mycket plats...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Rummet som akvariet ska stå i är också teknikrum där är en öppning i väggen som akvariet står imot. Allt som har med akvariet att göra finns i detta rum. Rummet är på ca 10 kvm. Där är inga planet på ett fragg kar för tillfället, men plats har lämnats i rummet för det.

När det gäller magnet fält så har jag ingen aning, vet inte ifall detta är något man behöver planera för?

Jag tittade lite på tyska siter och där var en del intressanta osmos anläggningar på runt 300 liter. Är det någon som sett något liknande till salu på svenska siter?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...