Jump to content
OlleModéerGlatz

vad är nitrit och nitrat

Recommended Posts

21 minutes ago, OlleModéerGlatz said:

Tjo jag läser på till ett salt jag skulle vilja vete vad nitrit och nitrat är och hur mycket som behövs

 

 

Hej Olle,

Jag skulle googla på "nitrification cycle" så kommer du nog få en god uppfattning kring det.

Men vad det kommer ned till är bakterier.

Gammal mat och avföring i akvariet bryts ned till Ammoniak. Sedan bryts Ammoniak ned till Nitrit. Sedan bryts Nitrit ned till Nitrat.

 

Ammoniak och Nitrit vill du inte ha i ditt akvarium då det är väldigt farligt/skadligt för djur. Som tur är bryts dom generellt ned fort när du får upp din bakteriepopulation(det är därför man "cyclar" / "kör in" sitt akvarium).  Slutprodukten Nitrat kan även den brytas ned av bakterier men tar betydligt längre tid eftersom bakterierna som bryter ned Nitrat är anaroba-bakterier. Dvs dom kräver lågt till inget syre. Vilket är svårt att uppnå utan väldigt mycket sand i akvariet.

 

Så vanligaste sättet att få ned Nitrat är genom vattenbyten. Nitrat är INTE farligt om det inte är i stora mängder. Och fiskarn tollererar ganska höga värden nitrat medans vissa koraller inte alls. Men generellt kommer du alltid se en del nitrat i ditt kar.

 

Vidare kan jag tipsa om "52 weeks of reefing" på youtube utav BRSTV. Dom täcker iprincip allt med att sätta upp ett akvarium och om jag inte misstar mig pratar de även i början om just dessa värden. 

 

Ta din tid och stressa inte med att sätta upp ett akvarium. Bilda dig en god uppfattning om allt som krävs innan så kommer det gå gallant :)

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×