Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

samuelhorn

Hållbarhets/säkerhetsfråga gällande nybygge

2 inlägg i detta ämne

Hej!

 

Sitter och klurar på mitt nästa revbygge.

 

Jag skulle vilja bygga ett ganska långt nanorev. Är inne på något liknande: 1400x300x300, 1400x260x200 eller 1200x260x200. Tänker troligtvis köra med 8-10mm glas.

 

Men när jag sitter och funderar på olika mått så kommer jag också på att tänka på hur man beräknar hållbaraheten på långsidorna. De är ju rätt så långa och har knappt någon höjd alls, kommer detta klara trycket från vattnet om jag kör rimless utan någon form av stag i mitten. Någon fysiker som vet hur man räknar på detta på ett tillförlitligt sätt? :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns olika tabeller och formulär på nätet som man kan använda, t ex den här: https://www.thesprucepets.com/saltwater-aquariums-charts-diagrams-4122023

 

Att karet är rimless gör som sagt att man bör använda något tjockare glas. Mitt eget rimless kar har måtten 1200x550x450 (LxBxH) med 10mm glas, så med tanke på den låga höjden i dina exempel är 10mm nog overkill. Vad jag förstått är det framförallt höjden som avgör glastjockleken, och 200-300mm höjd är ju inte så mycket.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!


Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.


Logga in nu