Välkommen till Saltvattensguiden

Registrera dig nu för att få tillgång till alla våra funktioner. När du registrerat dig och loggat in, kommer du att kunna bidra till denna webbplats genom att skicka in ditt eget innehåll eller svara på befintligt innehåll. Du kommer att kunna anpassa din profil, kommunicera med andra medlemmar via din egen inkorg (PM) plus mycket mer! Du kommer även att få tillgång till en stor kunskapsbank, vårt artikelregister, Köp & sälj m.m. Detta meddelande kommer att tas bort när du har loggat in.

Flygare

Start av fisklöst nano?

4 inlägg i detta ämne

Nu börjar det närma sig start av del 1 i min saltvattensresa. Den består i ett 25 liters nano (vilket jag vet kan bli en "utmaning"). Del 2, om nu del 1 funkar hyggligt kommer bli ett större i 150-ish literklassen.

 

Det jag funderar lite över är starten, då jag inte tänkt köra någon fisk i den lilla burken utan bara lägre djur och koraller. Har läst om "Lasses metod" för att starta små kar. Men frågan är om den kan appliceras även utan fisk? Räcker städpatrullen till att producera jox till bakterierna för att få igång nitrifikation i sten/filter?

 

Och hur snart efter introduktion av levande sten kan man släppa i städpatrullen? Kan det ske omedelbums eller ska det gå några dagar, och i så fall av vilken anledning?

 

Utrustning: 25 liter OW, 1 HOB filter (300l/h) med biobollar (osäker på om det behövs en streamer men har även ett extra innerfilter som kan snurra vatten så länge), led ljus som kommer uppgraderas till ett som även funkar till 150-liter. Levande sten 3 kg.

 

Planen i stora drag (innan era kommentarer som säkerligen kommer ge en del revideringar):

 

1. Blanda vatten salt till rätt densitet.

2. I med levande sten samt eventuellt någon makroalg, ljus på 10-ish timmar. Dagligen addera bakterier från sötvattensfilter och/eller Nitrivec från nu.

3. Tjoffa i städpatrull, 3 snäckor, 2 eremiter. (Hur snart efter start kan dessa sättas i? Kompletteringsmatning?)

4. Vänta en tid (hur lång?), i med första korallerna, enkla mjuk typ Xenia, discosoma.

5. Mer levande i form av fler koraller (kenyaträd osv.) samt någon/några krabbor och ormsjöstjärnor.

 

Är detta gångbart eller är det enklare att cykla burken på traditionellt vis genom algcyklerna?

 

Tacksam för all hjälp/input.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Postad (redigerade)

Min metod bygger på att du har något gälförset djur som snabbt omvandlar kvävet i maten till NH3/NH4. Jag brukar använda fisk men det kan fungera med eremiter också. Men lägg i några "för många" för åtminstone jag hade matat ungefär likadant (1-2 vuxna Artemis var tredje dag och så vidare enligt min artikel) Kan ta lite mer tid innan cyklat - annars spelar det ingen större roll IMO. Orsaken till att städpatrullen skall in så snabbt som möjligt är att den skall hålla nere algtillväxten innan biomassan blir så stor att produktionen överstiger konsumtionen. 

 

Koraller är i princip konsumenter och kan sättas i lika snabbt. Min metod bör fungera även om du bara har eremiter som ammoniumproducenter.

 

Var noga med att du både får in lite nitrat samt fosfat i början - då slipper du problem med bakteriealger av olika sort IMO

 

MVH Lasse

Redigerad av Lasse
1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är det möjligt att stoppa i städpatrull och sten i samma veva då, eller är det en fördel att vänta någon dag? Kan ju skala upp till 4 eremiter och mata så svälter de inte i början innan algerna kommit igång.

 

Har PMDD hemma och använt just nitrat - fosfat förhållandet för att trycka ner cyano förr (i sötvatten). Är det samma princip här? Med KH2PO4 och KNO3 i förhållande 1:2? Då har jag doserat 1 ml per 10 l ur grundlösningen.

 

Stort tack för svar!

 

Hälsningar  /Henrik

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du skall följa matinstruktionerna i min metod men det räcker med 1-2 frysta vuxna artemia per mattillfälle. Du behöver inte vara rädd att 4 eremiter svälter i ett nystartat kar på 25 liter med ljuset på. det fins godsaker i stenen och algerna växer snabbt. Jag brukar starta med minst 10 eremiter på ett 25 liters :) 

 

Har du det hemma - så några droppar av det - men det behövs inte mycket PO4 - blir perfekt. Det är idag lätt att minska bägge näringsämnen efter ett par månader

 

MVH Lasse

1 person gillar detta

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!


Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.


Logga in nu