Jump to content
Flygare

Start av fisklöst nano?

Recommended Posts

Nu börjar det närma sig start av del 1 i min saltvattensresa. Den består i ett 25 liters nano (vilket jag vet kan bli en "utmaning"). Del 2, om nu del 1 funkar hyggligt kommer bli ett större i 150-ish literklassen.

 

Det jag funderar lite över är starten, då jag inte tänkt köra någon fisk i den lilla burken utan bara lägre djur och koraller. Har läst om "Lasses metod" för att starta små kar. Men frågan är om den kan appliceras även utan fisk? Räcker städpatrullen till att producera jox till bakterierna för att få igång nitrifikation i sten/filter?

 

Och hur snart efter introduktion av levande sten kan man släppa i städpatrullen? Kan det ske omedelbums eller ska det gå några dagar, och i så fall av vilken anledning?

 

Utrustning: 25 liter OW, 1 HOB filter (300l/h) med biobollar (osäker på om det behövs en streamer men har även ett extra innerfilter som kan snurra vatten så länge), led ljus som kommer uppgraderas till ett som även funkar till 150-liter. Levande sten 3 kg.

 

Planen i stora drag (innan era kommentarer som säkerligen kommer ge en del revideringar):

 

1. Blanda vatten salt till rätt densitet.

2. I med levande sten samt eventuellt någon makroalg, ljus på 10-ish timmar. Dagligen addera bakterier från sötvattensfilter och/eller Nitrivec från nu.

3. Tjoffa i städpatrull, 3 snäckor, 2 eremiter. (Hur snart efter start kan dessa sättas i? Kompletteringsmatning?)

4. Vänta en tid (hur lång?), i med första korallerna, enkla mjuk typ Xenia, discosoma.

5. Mer levande i form av fler koraller (kenyaträd osv.) samt någon/några krabbor och ormsjöstjärnor.

 

Är detta gångbart eller är det enklare att cykla burken på traditionellt vis genom algcyklerna?

 

Tacksam för all hjälp/input.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Min metod bygger på att du har något gälförset djur som snabbt omvandlar kvävet i maten till NH3/NH4. Jag brukar använda fisk men det kan fungera med eremiter också. Men lägg i några "för många" för åtminstone jag hade matat ungefär likadant (1-2 vuxna Artemis var tredje dag och så vidare enligt min artikel) Kan ta lite mer tid innan cyklat - annars spelar det ingen större roll IMO. Orsaken till att städpatrullen skall in så snabbt som möjligt är att den skall hålla nere algtillväxten innan biomassan blir så stor att produktionen överstiger konsumtionen. 

 

Koraller är i princip konsumenter och kan sättas i lika snabbt. Min metod bör fungera även om du bara har eremiter som ammoniumproducenter.

 

Var noga med att du både får in lite nitrat samt fosfat i början - då slipper du problem med bakteriealger av olika sort IMO

 

MVH Lasse

Edited by Lasse
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Är det möjligt att stoppa i städpatrull och sten i samma veva då, eller är det en fördel att vänta någon dag? Kan ju skala upp till 4 eremiter och mata så svälter de inte i början innan algerna kommit igång.

 

Har PMDD hemma och använt just nitrat - fosfat förhållandet för att trycka ner cyano förr (i sötvatten). Är det samma princip här? Med KH2PO4 och KNO3 i förhållande 1:2? Då har jag doserat 1 ml per 10 l ur grundlösningen.

 

Stort tack för svar!

 

Hälsningar  /Henrik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Du skall följa matinstruktionerna i min metod men det räcker med 1-2 frysta vuxna artemia per mattillfälle. Du behöver inte vara rädd att 4 eremiter svälter i ett nystartat kar på 25 liter med ljuset på. det fins godsaker i stenen och algerna växer snabbt. Jag brukar starta med minst 10 eremiter på ett 25 liters :) 

 

Har du det hemma - så några droppar av det - men det behövs inte mycket PO4 - blir perfekt. Det är idag lätt att minska bägge näringsämnen efter ett par månader

 

MVH Lasse

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×