Gå till innehåll

Vodkametoden


acuario

Rekommenderade inlägg

lill-burt, hur länge har du kört med biopellets / fosfat remover?

Tas det inte bort via dessa metoder så låter det helt klart som att det är något annat som är fel, hur ofta matar du? Hur ofta byter du media till fosfat removern?

Hur högt kallar du högt föresten?

Man kan blanda Fosfat remover och vodka dosering, men att blanda vodka och biopellets skulle jag inte rekomendera då de gör precis samma sak. Jag skulle tro att biopelletsen bara blir mindre effektiva men det är också möjligt att det istället blir som en överdos av vodka... vågar inte riktigt säga men verkar onödigt då båda dessa metoderna bevisat sänker nitraten nära 0 sålänge man gör rätt.

om skummaren gör ett dåligt jobb...är det då därför man inte blir av med nitrat & fosfat?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 år senare...
  • 10 månader senare...

Har nu läst igenom hela denna tråden (tog några timmar) och behöver läsa den igen när jag smält lite av informationen har svårt hänga med i vissa djuplodande diskutioner när Lasse och Ingvar Hellmalm drog iväg (men gillar det!)

Stort tack till acuario (J..Svärd), Lasse, Ingvar Hellmalm, Capote, Janne, Clownen, greger, jonasroman, pwin & givetvis ni andra som skrivet/bidraget med frågor och svar som gjort tråden till vad den är.

Har nu dragit ner på min Red Sea NO3: PO4-X dosering för att bereda plats för vodkametoden men kommer högst troligast köra på varianten VÄS (Vodka/Ättika/Socker). Kommer även köra med Zeoliter i påse i sumpen. Kanske tillsätta någon annan form av bakterier då och då för det inte ska bli för mycket enfald i systemet. Troligen lär man sig mer på vägen och hittar sitt sätt det funkar på eller inte funkar på.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 5 månader senare...
Bör man sluta med fosfatmedel om man ska köra vodka och ligger på o i fosfat?

Om du är helt säker på att du har 0 i fosfat men har mycket nitrat så skall du inte köra fosfatmedel. Du måste ha tillgänglig fosfat för att nitrat skall sjunka.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Fosfaten brukar följa med nitraten när man kör vodka, så fosfatfiltred hade jag plockat bort. Att köra två kolkällor känns rätt riskabelt och svår att ha koll på. Jag startade med 0,2ml/100l och ökade sakta under två månader till1,2ml per dygn. Detta doserar jag två gånger a 0,6ml dagligen. Noll i fosfat och mellan 2-5 i nitrat i mitt kar. Jag rekomenderar att läsa tråden innan du börjar dosera vodka. Mycket nyttigt i första halvan av tråden.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 år senare...

Finns det en metod att bara ta bort Nitrat. Alla mina värden ligger ok utom Nitrat som ligger på 20-50 ppm.

Hur gör man om man bara ska få ner Nitrat?

Jag har phosremover och aktivt kol i en reaktor sam t 1 påse av varje hängande i sumpen.

Förslag?

Har ca 30 talet fiskar i 1000 liter och utfodrar ca 3 kuber mat vid 2 tillfällen per dag.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det finns flera metoder för att bara ta bort nitrat men de är inte relaterade till Vodkametoden så frågan kanske inte skall ställas i den här tråden.

Vill du få bort Nitrat med Vodkametoden så rekommenderar jag dig att sluta med fosfat-remover till att börja med & kanske dosera fosfat i förlängningen.

Jag vet inte om det är sagt i tråden, jag gissar det men orkar inte läsa igenom den för att vara säker, så fungerar Vodkametoden precis som alla andra kolkällor: En bakterie äter gissningsvis enligt Redfields ratio 106 delar kol, 16 delar kväve & 1 del fosfor och hamnar sedan i skummarkoppen.

Saknas någon del i ovan förhållande händer just ingenting.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...
Förresten hur går det för er som kört Vodkametoden en massa år, kör ni fortfarande med vodka i karet? Om inte varför slutade ni?

Har vi några som överlevt en längre period och kan berätta om sina erfarenheter eller har alla strukit med pga av allt sidosupande? :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Tror att vi alla nu vet att denna metod funkar och att nybörjare inte behöver bli skrämda av lite sprit i burken (vodka, ättika, vinäger, dyra alt osv). Tycker verkligen att fler nybörjare borde prova. Skrönan om att man måste följa ett schema, vara försiktig och extremt erfaren är inte san helt enkelt. Man kan avbryta direkt om man tex åker på semester för att sedan åter dosera när man är hemma. Överdosering kan helt klart skada dit akvarium men va inte rädd för att dosera kolkällan och håll koll på karet. Överdosering leder till en lätt film på allt och alla. Då har du doserat för mycket=) Kör hårt och ta det lugnt alla nya salta.

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 år senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...