Gå till innehåll

Vodkametoden


acuario

Rekommenderade inlägg

Det finns några olika metoder för att få bort nitraten i våra akvarium.

1. Vattenbyten: Detta är det sämsta altenativet för att minska nitraten för det kräver stora och täta vattenbyten och är omständigt men vattenbyten behövs främst för att få in spårämnen

2. Zeolit. Detta är en metod som fungerar för de flesta men nackdelen är kostnaden och att man måste byta ut den några ggr per år.

3. Nitratfilter:Här finns det 2 st olika varianter, ett är ett filter med svavelkulor och ett annat matar man bakterierna med en kolförening mestadels används etanol och då kommer jag in på vodkametoden.

4. Vodkametoden: Här är syftet att mata bakterierna med en kolförening och då är vodkan det som man ska använda det finns också ett hemligt preparat som heter zeostart som är väldigt dyrt i förhållande till vodka. Jag är ingen expert inom detta så jag kan bara tala genom mina erfarenheter av vodkametoden.

Vad behöver man för att starta?

Den här metoden är bra i det hänseende att här behövs inga dyra anläggningar och pumpar även om en doserpump underlättar. Jag har testat vodkametoden först i en kortare period där jag avbröt efter 2 veckor jag kunde se en markant minskning av bruna alger på sanden och även gröna alger på rutorna men någon miskning av nitraten syntes inte. Jag började om igen för 2 månader sedan då var nitratnivån i karet runt 5mg/l så jag började dosera 5ml i mitt system som ligger på 1000l med sump. Efter några dagar så uppträdde en vit hinna på rutorna och detta är bakterier som visar att de ökar med matningen av vodka. Den först veckan doserade jag som jag sa innnan 5ml varje dag den första veckan och ökande sen till 8ml och sedan 10ml och sen 15ml varje dag och efter ca en månad så började nitraten minska och gå sakta nedåt till den nu ligger på 0. jag har nu minskat doseringen till 8ml varje dag för att se om nitraten ökar igen. Jag tycker att denna metod verkar vara överlägsen de andra då man kan styra nitratnivån i karet på ett ungerfär vad man vill ha och sanden hålls vit och fin och inga andra alger få man heller förutom kalkalger. Är det då dags att skrota våra gamla svavelkulfilter mm? Ja jag är övertygad att man inte behöver dessa krångliga filter längre utan det enda som behövs är en flska vodka och ett mätglas. Vill man inte dosera varje dag så skaffar man en doserpump av kvalitet där man kan köra den lilla mängd som behövs varje dag. Jag ska också slänga in en brasklapp. Jag tror inte det är bra att tvärt sluta när man väl har börjat utan man måste minska vodkan sakta och försiktigt för bakterierna dör snabbt och har man kört en längre tid kommer detta att bli en belastning för systemet. Som alltid ta det lugnt både med ökning och minskning. Jag kan som det är i nuläget starkt rekomendera denna metod men jag vet inte vad som kan hända efter års använing av denna metod men är övertygad att det inte ska innebära några som helst problem. Jag kan mata betydligt hårdare nu utan att vara orolig över nitrat och fosfatproblem för bonusen är att fosfaten också håller sig borta. Finns det då några nackdelar? En nackdel är att framrutan måste göras ren oftare från den vita bakterihinnan som bildas men samtidigt så bromsar den upp tillväxten av alger på rutan så det är enklare att ta bort den vita hinnan än algerna. Jag gör rent framrutan var tredje dag och skrapar bort alger en gång per vecka. jag vill också än en gång påpeka att jag inte har några speciella kunskaper i detta med nedbrytning mm utan jag har här bara talat från mina egna efarenheter och den som vill testa gör det på eget bevåg jag tar inte något som helst ansvar för några ev problem som kanske uppstår. jag vet bara att det finns andra som är lika lyriska över denna metod.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Roligt att du har 0 i nitrat värde,har du märkt några färg skiftningar på dina acroporer.Har startat ett zeovit filter för snart 2 månader sen men doserar inte fullt ut för jag har i grunden ett 12 år gammalt kar som förmodligen ska ha lite längre tid på sig att bli så näringsfattigt.Du doserar inte någon korallmat eller bakterier som zeovit metoden föreskriver för med 0 i nitrat så får man nog vara vaksam på så att inte korallerna hinner med.ps va mäter du dina värden med.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mina acroporor ser ut och må fint och färgerna är också bra.Det är nära 0 i havet så ser inte några problem med 0 i akvariet men jag skulle nog vilja ha 0,2-0,5 i nitrat men det är bara att minska vodkan får att nå dit. Jag doserar kaliumjodid och aminosyra som enda komplement. Jag funderar på att börja med strontium igen men vet inte om det gör någon större nytta egentligen. Ev kommer jag att mata lite med phytoplankton

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hur mycket vodka innehåller naturligt saltvatten om vi bortser från Västindien och några andra ställen???

Det finns både DSB och svavelfilter för att få ner nitrathalten.Så varför göra våra fiskar till alkoholister???

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du är ju go ernie!!! man får ju migränanfall av ditt svammel. göra våra fiskar till alkolister! Jag redogör bara för mina positiva resultat med en enkel metod så man slipper allt annat krångel som DSB och svavelkulor. Jag har inte heller sett svavelkulor på korallreven!!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om man nu ska testa denna metod, hur många ml vodka per 100 liter vatten ska man ha?

Om man ska följa Svärds exempel borde gå att räkna ut själv va? ;)

...jag började dosera 5ml i mitt system som ligger på 1000l med sump. Efter några dagar så uppträdde en vit hinna på rutorna och detta är bakterier som visar att de ökar med matningen av vodka. Den först veckan doserade jag som jag sa innnan 5ml varje dag den första veckan och ökande sen till 8ml och sedan 10ml och sen 15ml varje dag och efter ca en månad så började nitraten minska och gå sakta nedåt till den nu ligger på 0.
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tror man ska vara ganska försiktig o inte hälla i förmycke jag doserar 0,3 ml ZEOSTART 2 varje dag i mitt 750 liters och ligger på 5-10 i nitrat 0m man nu kan lita på våra tester(salifert).Min sambo skrattar varje gång när dropparna ska räknas hon jobbar på labratorium och har förklarat hur olika stor en droppe kan vara.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är inte en myt alls att det är kräkmedel i sprit.Det gäller bara att dricka tillräckligt mycke så spyr man ,men om det är av alkoholen eller eller något annat man spyr av det vet jag inte.Någon som har testat?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Labbsprit på 95+% har lite andra grejer i sig. Det går inte destillera till denna grad och jag tror det bl.a. är lite benzen i spriten då. Huruvida det är skadligt för akvariet har jag ingen aning om men det går ändå utmärkt att dricka den. Behöver bara spädas lite först ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så man ska alltså starta lungt, omkring 0,5 ml per hundra liter och sedan öka upp till 1,5-2 ml per 100 liter vatten, och detta ska doseras varje dag. Men borde det inte efter ett tag bli hög alkoholhalt i karet eller försvinner alkoholen ur vattnet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

vilken är den renaste vodkan då? smuggelsprit? vodkan från bolaget har väl nått slags kräkmedel.

vad kör du med Svärd?

Billig vodka från andra länder fungerar utmärkt det är samma fast billigare än Anitras droppar. Kräkmedel är som sagt en myt. Börja dosera ca 0,5 - 1ml per 100l vatten första veckan och öka lite efterhand maxdosen är 4ml per 100l vatten men så mycket behövs aldrig. jag låg som mest på 1,5ml per hundra liter. Etanol är flyktigt och dunstar lätt bort och man behöver inte vara orolig att karet blir en ättiksburk till slut, bakterierna förbrukar ju kolföreningarna hela tiden just därför ska man dosera varje dag.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är inte en myt alls att det är kräkmedel i sprit.Det gäller bara att dricka tillräckligt mycke så spyr man ,men om det är av alkoholen eller eller något annat man spyr av det vet jag inte.Någon som har testat?

Lite OT men för att hjälpa till att ta död på myten

läst på http://www.systembolaget.se/Applikationer/Knappar/KontaktaOss/FAQalkoholohalsa.htm#krak

Vi är några som tvistar om något som låter ganska äckligt.

Är det sant att Systembolaget häller kräkmedel i all sprit?

Svar: Nej, verkligen inte. Dels är det förbjudet enligt livsmedelslagen, dels faller det på sin egen orimlighet. Men det är en ovanligt seglivad myt!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...