Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2020-09-04 i alla kategorier

  1. Nästa pryl är redan i skrivaren det är vänstra halvan av en ny algskrubbare. Blir spännande att se om jag tänkt rätt när jag designade. Det tar dock en del tid. Total tid för samtliga delar är ca 5 dagar.
    3 poäng
  2. Äntligen rosa Stylophora och nödvändigt pimpade slangar. Fast det blir nog bättre med färgade. Har haft påväxt i några av dom transparenta
    2 poäng
  3. Ok, så idag kom sanden. En del förberedelser. Tvättade sanden så gott det gick, ett stort kaffefilter av ett gammalt lakan. Kändes dock inte som att det gjorde någon nytta med såpass finkornig sand... Gjorde en dammsugare för att städa ur sumpen och suga ut vatten, fick stoppa och rengöra x antal gånger pga allt chaetospill som fastnade. Lämnade ca 30% vatten, kanske borde tagit ut mer. Har nu fyllt på med all sand, slängde även i lite av min finkorniga ati Fiji white (small grain) ovanpå, då red sea sanden endast mätte till ca 12-13 cm och jag siktade på 14. ATI var ju inte lika finkornig som red seas, men ändå small grainh. Hoppas jag inte förstört för mig själv och dsbn med mixen. Har för mig jag läst att man inte ska blanda, men det blev väl inte tjockare än 0,5 cm som säkert blandar sig med tiden. Nu ska allt lägga sig lite innan jag sätter igång returen igen, men det kommer väl inte vara helt solklart vatten i systemet ikväll.
    2 poäng
  4. Vill tipsa om denna smidiga lilla pryl för er som vill ha ett sms om det blir strömavbrott eller stora temperatur skillnader. Sök på Google så hittar ni var ni kan köpa den, och den funkar till comviq, Telia, Telenor, ej 3. Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
    1 poäng
  5. Äntligen kom jag iväg med belysning till företaget som ska foliera den. Ser fram emot att se slutresultatet. Killen som skulle göra det sa att det blir nog en utmaning men en rolig sådan. Speciellt eftersom den har lite utformade spår. Bild kommer under nästa vecka när jag hämtat den.
    1 poäng
  6. Smart pryl med tanke på konsekvenserna när det blir ett längre strömavbrott
    1 poäng
  7. Ser ju ut som en butiks-vara! En sån där (3d printer alltså) kommer nog stå högst upp på listan till tomten i år, men tyvärr har jag inget förråd att ställa den i. Får se om tomte och fru kommer överens! Var det svårt att få grepp om mjukvaran/CAD-skissandet? Tidigare kunskap i detta?
    1 poäng
  8. Jag har varit lite lat med nya projekt och skötseln av det här akvariet, har mest njutit av att det fungerat och fokuserat lite på annat. Men det börjar bli dags att ta ett ryck igen. Idag skulle jag gjort en hel del men tiden sprang så i princip all fokus hamnade på sumpen. Såhär såg det ut när jag börja. Det ser nog inte så tokigt ut på bilden egentligen, men det är mycket lösa sladdar och situationen vid eluttaget är ohållbar. Kan inte plugga i mer saker. Det besvärliga är dessa DC pumpar med alla som ska ha var sin plugg. Jag är sugen på att leta upp en lite biffigare 12V transformator och tillverka sladdar så alla pumpar kan gå på samma enhet istället. Skulle nog klara mig på en 12V 6A till det här akvariet.... Men det får vi ta senare. Skummaren har inte gjorts rent på en evighet och jag behöver byta aktivt kol mot nytt för vattnet ser ganska gult ut. Såhär blev det istället. Det syns nog fler grejer, förra bilden ljög lite på den inte visa hur mycket av min teknik som låg i en hög på golvet bakom sumpen med. Nu sitter mina kontrollenheter mer lättillgängligt med. Skummaren fick sig en rengöring också, ska se hur lång tid det tar innan den är lortig igen. Bygger en rätt schysst skumpelare iaf. En lite bättre bild på eluttagen med. Jag har nu monterat upp min powerbar, har fortfarande inte kopplat in den dock, har inte ens testat den. Men det kommer... Satte upp ett fyrvägsuttag med för mina DC pluggar, bara doserpumpen som sitter och inkräktar där uppe nu för stunden. De där förbaskade pluggarna är hemska att använda på de vanliga grendosorna där uttagen sitter vinklade i 45 grader. De blockar nästan alltid uttagen bredvid också. Bästa med att ha en kylare för övrigt är att man kan tina frusen biff bakom den när man jobbar. Nu har temperaturen i lägenheten börjat sjunka något så kylaren behöver inte arbeta alls lika hårt. Nu är vi nog tillbaka på läget att det tar längre tid för temperaturen att stiga upp tills kylaren behöver starta än det tar för kylaren att kyla ner akvariet. Så kylaren är mer av än på. Det är skönt. Men jag skulle vilja försöka få ner värmetillförseln till akvariet ytterligare... Jag bytte min Tunze 6020 mot en 6040 med till slut, har sparat det projektet länge men nu är det gjort. Måste dock fixa en kabel så min GHL kan styra den med. Får se imorgon om det går pilla lite mer där uppe i visningsdelen. Rutorna behöver skrapas och ett vattenbyte behöver utföras. Mäta fosfat och nitrat med, kanske KH också för att se så det inte ändrats.
    1 poäng
  9. Är man rädd för att ens salt skulle vara dåligt av någon anledning skulle ju ett alternativ vara att om man har plats så blandar man upp en hel stor hink på en gång och gör ett icp test på denna, så länge det inte påvisar någon form av förgiftning så är det ju bara byta på, kan man bara förvara vattnet någonstans sedan så är det ju bara köra på. En stor hink blir oftast runt 700 liter vatten, man får ha en kubikmeter utrymme någonstans att undvara vattnet på bara. Men bortsett från den där Tropic Marin incidenten, har vi haft någon egentligt problem med uselt salt efter det? Tom Blue Treasure saltet alla gärna tittar lite snett på har ju inte gett några märkliga fel vad jag vet. Det känns synd att sitta och vara rädd för att byta vatten för att ett "tänk om". Det finns värre saker att vara rädd för. Byta vatten är en klumpig lösning, genom att arbeta fram ett system där man undviker det istället och efterforskar vad om gör vattnet du redan har dåligt, så får man en bättre kontroll och kunskap. Men i slutändan så är ju det viktigast att ge djuren man har en god livsmiljö, har man inte kunskapen att kunna sköt vattnet utan vattenbyten är det inget fel i att göra det. Gulämnen tex är vattenbyten ganska kass mot dock, det uppstår för fort och återhämtar sig lätt. Det är slöseri att använda vattenbyten bara för att bekämpa det. Där som Lasse skriver är det bättre med Ozon eller kanske aktivt kol. Samma sak med KH, Ca och Mg. Det är nästan alltid bättre att sköta detta med någon form av balling, det blir jämnare och bättre värden istället för att de rättas till stötvis. Näringsvärden som nitrat och fosfat går med reglera ganska lätt med refugium, stor korallmassa eller tex kolkälla. Det är ju bra att dessa grejer åtgärdas lite med vattenbyten med, men det bör ju helst ses som en bonus snarare än syftet. Sedan är ju vattenbytenas vara eller inte vara också beroende av storleken på akvarium. På ett kar under 200 liter så kan värdena variera så vilt att ett icp test kan vara missvisande, där kostar 2 icp tester nästan lika mycket som 20 kg billigt salt. Där är det nog en bättre investering att lägga pengarna på saltet istället och kanske byta lite extra och förlita sig på det. Det är ok det med
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...