Gå till innehåll

herrGreen

Medlem
  • Antal inlägg

    300
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av herrGreen

  1. Ja det är riktigt tragiskt. Hela poängen med odling är ju att fisken mår bättre i karen, om den är odlad. Vilket är ett uppenbart problem med mandariner. Klart det är värt att betala 50:- mer (eller vad det nu är) för en odlad fisk, när vi inte ens tänker två gånger innan vi köper en ljusramp för 8000:-.

    • Gilla 2
  2. Överrinningen är viktig för att undvika att hinnor av organiska ämnen lägger sig på ytan och blockerar syreutbytet.

    Ditt ytterfilter är en potentiell risk, det kommer samlas massa skit i den, sediment och fiskbajs. Risken finns för syrefria zoner med svavelväte som följd när någon sparkar till den. Det finns otroligt få saltakvarister som kör med ytterfilter. Det hör sötvattensakvaristiken till och passar bra där.

    Ska du köra Low-tech så är less is more attityd att föredra. Bra cirkulation, lite ytavrinning och eventuellt en skummare, så kommer vattenbyten sköta resten.

    Tänk efter hur du vill åstadkomma din näringsexport. Det är den som kommer avgöra arbetsbelastning och utrustning.

    Skickas från min iPhone via Tapatalk

  3. Välkommen!

    Jag trodde att det var skitsvårt och läste verkligen allt jag kom över innan jag började, det har nog gjort att det känns relativt lätt nu. Det går verkligen att göra, utan ångest och alldeles för mycket pengar och tid.

    Starta med en målbild. Vad är det svåraste du vill ge dig på inom några år? Säkra upp inför det redan från början. Gör smarta inköp och minimera mängden arbete i början. Ex på detta kan vara:

    Färre fiskar = mindre vattenbyten

    Mer automatisering = mindre skitgöra

    Bättre teknik = mindre trasigt och behov för uppgradering

    Fastnar du kommer du vilja gå vidare, skaffa utrustning som fungerar framåt i tiden, tex en för stor skummare, pumpar du kan synka med varandra om du vill ha fler.

    Ett varningens ord bara. Större akvarium har jag upplevt som mer krävande, mest på grund av att alla vattenbyten blir större.

    Har du vägarna förbi Göteborg så kan du gärna få kolla in mitt!

    vyqugyda.jpg

    Skickas från min iPhone via Tapatalk

  4. Filtret du har anser lilla jag att du kan skippa, med låg fiskbelastning, bra levande sten och regelbundna vattenbyten kommer du långt! Ytavrinning är viktigt, med ett oborrat kar så kan du bygga en liten overflowbox i ett hörn där du kan lägga en liten maxijet som pumpar tillbaka vattnet, gör du den lite större så kan du få ner en liten skummare (köp en av bra kvalitet om du ska ha en), två doppvärmare (kör flera små för att undvika skada om den går bananas och kokar karet), och kanske lite aktivt kol eller fosfatremover. Automatisk top off är otroligt skönt att ha.

    Två styrbara streamers med variationsprogram och dubbla ljuset så har du dig ett fantastiskt kar!

    Bra nyttodjur kan vara räkor som äter glasrosor (snabbväxande bruna anemoner) och betare som äter alger (sniglar, eremiter, kanske en blenny som du lär att äta alg-pellets så den inte svälter när den käkat upp alla alger).

    Välkommen och lycka till!!

    Skickas från min iPhone via Tapatalk

  5. Angående sand så finns det väldigt mycket infauna (grävande djur så som maskar, snäckor och ormstjärnor) som är väldigt värdefull, däremot innehåller också sand en massa bös. Försök håva upp djuren med en grov håv, spar en del av sanden, men byt till ny till största del.

    Skickas från min iPhone via Tapatalk

  6. Jag har gjort samma sak, men med 100% nytt vatten. Kolla salthalt och temperatur noga, låt det nya vattnet mogna någon dag extra. Gör gärna ett par vattenbyten på det gamla för att sakta få näringsvärden och annat nära det nya karets. Det kommer gå finfint.

    Det kan vara värt att köpa på sig ett set doppvärmare, en billig liten streamer och någon liten maxijet för framtida haverier mm då det kan vara bra att bygga upp en extra spontan-burk.

    Lycka till!

    Skickas från min iPhone via Tapatalk

  7. Snyggt Lasse! Jag kontar med den här skönheten:

    sbpbt01.jpg

    Acanthurus leucosternon x A. japonicus (?) det verkar inte vara någon som vet exakt med just denna! Vad tror ni? A. japonicus och A. leucosternon gör snygga spiraldanser i Universeums oceantank ibland. Kanske kan det vara något på g där :)

  8. Jag tycker det här är supersnyggt och precis som man ska göra! Bra jobbat! Mandariner, som många andra fiskar, är knepiga specialister. Att erbjuda dem rätt miljö och rätt mat ger dem alla förutsättningar att trivas. Det är väldigt fint att du går ifrån estetisk norm för att se det ifrån fiskens perspektiv :) Tack!

  9. I de flesta sådana här diskussioner kommer frågan om transporter och hög dödlighet - jag vet inte hur det var för 30 år sedan men det är definitivt inte så nu. Med de höga fraktpriser som är idag (oftast kanske 3 gånger fisken värde) är det ingen som klarar av att importera fisk där det är stora dödligheter i transporten. Jag har de senaste 10 åren varit med och tagit emot åtskilliga transporter direkt från Asien - inte en gång har DOA (Dead on Arrival) varit mer än 3 - 5 %. Sättet att transportera fisk och hur man packar har utvecklats enormt. det är dags att ta död på myten om stora förluster vid transporter på saltvattensfisk. Vid förra sändningen jag var med om (över 300 fiskar och 2 DOA) glömdes 2 påsar med en sandvändare bort och hittades 2 veckor senare. Fiskarna var vid liv och lever fortfarande och mår bra. Detta är ett rekord men säger lite om hur bra exportörerna packar idag.

    Än en gång - det är inga höga dödligheter vid transporter av saltvattensfisk och inte heller vid hanteringen efteråt.

    MVH Lasse

    Bra påpekat Lasse! Det här var inget jag visste om. Gäller det också för övriga Europa? Det vore intressant att sammanställa statistik på det. Jag antar att alla är intresserade av att så stor procent kommer igenom i så gott skick som möjligt, så alla parter skulle ju vinna på att siffrorna registrerades.

  10. Det är mycket focus på långsiktig hållbarhet inom marina resurser just nu, inklusive akvariefisk, sött som salt. Att diskutera detta som någon form av stöd till fattiga länder eller provinser är knappast långsiktigt hållbart. Det finns det massor av forskning om – jämför tex med diskussionerna ang Amurtiger och snöleopard.

    Hur går den diskussionen? Vore intressant med mer info!

    · Enbart köpa djur fångade med selektiva metoder

    Svårt att kontrollera. Dessutom kan det vara bra att fånga så många arter som möjligt på minsta möjliga tid för att minska påverkan på ekosystemen. àkanske inget vi kan påverka just nu.

    · Aldrig köpa djur från en hotad population

    Svårt att veta. Beståndsuppskattningar på akvariefisk sker inte i samma utsträckning som på kommersiella bestånd (läs tex torsk) även om man följer olika bestånds utveckling. àkanske inget vi kan påverka just nu.

    Jag håller med om att denna kan vara knepig. Men med kunskapsspridning så går det. Vi alla vet att Banggaikardinaler nära nog blev överfiskade eftersom de var endemiska till en liten lokal och fiskades hårt tex. Vi kan även räkna ut vilka arter som är "gröna" etc genom att se på larvspridning, mängden av arten i handeln mm.

    Med selektiva metoder menar jag i princip nät eller spjutfiske. Det är selektivt till den grad att du inte skadar miljön runt omkring, så som du gör med cyanidfiske.

    · Sträva efter att så långt som möjligt köpa fångenskapsuppfödda djur

    Detta skulle kunna vara ett första alternativ för att hjälpa hobbyn. Om våra handlare eller SAG visade vilka arter som odlas i fångenskap, skulle vi som konsumenter kunna välja, och på så sätt bidra till att minska vår negativa effekt på miljön.

    · Enbart köpa djur vars behov du nu kan tillgodose under deras hela liv

    Svårt, som många redan nämnt

    Jag tror inte dessa är så svåra som det tycks. Finns det ett intresse hos konsumenten så går det. Titta bara på mathandelns spårning senaste åren. Numera är mat alltid märkt med ursprungsland och ev miljömärkning. Varför kan vi inte ha det på levande fisk också?

    Varför är det svårt att tillgodose ett djurs behov under hela deras liv? Det handlar enbart om att begränsa sig till djur som går bra att hålla i det akvarium som man för tillfället äger. Ganska enkelt.

    Summa summarum: ett första steg skulle vara att sammanställa vilka djur vi kan köpa som är odlade. Kan vi dessutom sprida information om våra arter samt visa vilken kunskap som vi har för att hålla dessa djur sjukdomsfria, kan vi bidra till en positiv av saltvattenshobbyn.

    Däremot är detta nästintill norm, åtminstone i vissa kretsar. Anledningen till det är att det är lätt, ovanstående är lite knepigare men görbara).

    Bra tankar!

  11. Alla bra ideér bara det inte leder till mer "restriktioner" från personer som inte vill se NÅGON som helst hobby.

    Problemet när man försöker vara tillmötesgående med dessa grupper är att det allt går närmare ett steg mot total förbud (vilket vissa fanatiker endast nöjer sig med) och det gillar iaf. inte jag.

    Så snart man gör utfästelser som "så långt som möjligt" räcker det i laglig text att ändra ett ord så blir man helt plötsligt tvungen att endast köpa odlat. Och "selektiva metoder" kan tolkas på många olika sätt. Så länge det hålls koll på vad som är hotat etc. så är det ju ok, men i USA lyckades man tex. trycka in ett helt gäng helt helt vanliga koraller på listan som inte alls, enligt kunniga var hotade.

    Titta på Hawaii, och det som pågår så förstår man att det är ganska komplext och det är inte nog med att vi "skriver på" och tror att vi kommer ändra världen.

    Då är det tyvärr bättre att prata med folk du ser gör fel, eller rent av varna butiken så att man kan "lära upp" personer som inte gör rätt.

    Men att ge mer ammunition officiellt till grupper, sätta högre krav KAN ge rätt till de som inte vill ha någon hobby alls. Man borde helt enkelt vara försiktig tycker jag.

    Tror och hoppas inte det är SÅ stort problem att folk inte bryr sig om djuren, som i så fall går ut över alla tusentals personer som sköter sig.

    Varför bjuda in till mer regler då? Det finns ju tydliga regler om hur djur skall skötas varför skall vi gå tillbaka till ämnet tills något smyger sig in?

    Eller menar man om att alla skriver under sig och sköter sig så förstår den sista procenten helt plötsligt? Känns lite som att man "preaching to the choir" som de säger :)

    Då tror jag mer på kunskap och öppen dialog där man pratar med folk, "du..... borde inte köpa mer kirurger till ditt kar..."

    I och med att hobbyn växer så tror jag tyvärr att fler och fler går in med en slit och släng attityd. Målet med detta initiativ är att skapa en medvetandeförändring där folk stolt kan stå bakom att dom är saltvattensakvarister, eftersom en saltvattensakvarist är (läs "kan bli") en medveten, efterforskande hobbyist som vill bidra till bevarandet av våra vildfångade djur i naturen.

    Jag tror tvärt emot vad du befarar, att utan en tydlig etisk mindset (inte regler) för hur vi bedriver vår hobby så har lobbyorganisationer som angriper oss mer att gå på.

    Angående preaching to the choir så kan det mycket väl vara så som du tror. Vi kanske är en stor majoritet som är riktigt taktfulla, men att det är en liten del opålästa spontanshoppare som syns. Men jag tror inte det. Anledningen till att jag inte tror det är den stora mängd fisk och koraller som passerar genom säljares butiker i förhållande till hur många saltakvarister som finns där ute. Många köper djur som inte fungerar hos dom, speciellt nybörjare (vi har ju alla gjort det eller?).

    Ifall alla som ens funderade på att skaffa saltkar visste att alla saltakvarister följde en slags codex för hur vi hanterade våra djur så skulle de också göra det. Vi har trots allt normer för allt i från vilken teknik vi använder till vilka vattenvärden som ska eftersträvas, trots att det går att hålla ett saltakvarium på andra sätt.

    Bra tankar allihoppa! Keep it up!

  12. http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0092781

    Läs och begrunda! Vad tror ni det får för konsekvenser i våra akvarium?

    "Light spectrum plays a key role in the biology of symbiotic corals, with blue light resulting in higher coral growth, zooxanthellae density, chlorophyll a content and photosynthesis rates as compared to red light. However, it is still unclear whether these physiological processes are blue-enhanced or red-repressed. This study investigated the individual and combined effects of blue and red light on the health, zooxanthellae density, photophysiology and colouration of the scleractinian coral Stylophora pistillata over 6 weeks. Coral fragments were exposed to blue, red, and combined 50/50% blue red light, at two irradiance levels (128 and 256 μmol m−2 s−1). Light spectrum affected the health/survival, zooxanthellae density, and NDVI (a proxy for chlorophyll a content) of S. pistillata. Blue light resulted in highest survival rates, whereas red light resulted in low survival at 256 μmol m−2 s−1. Blue light also resulted in higher zooxanthellae densities compared to red light at 256 μmol m−2 s−1, and a higher NDVI compared to red and combined blue red light. Overall, our results suggest that red light negatively affects the health, survival, symbiont density and NDVI of S. pistillata, with a dominance of red over blue light for NDVI."

  13. Bra initiativ!

    Detta är svårt - hur ska man vet att de djur man köper är fångade och transporterade på ett "OK" sätt? Eller så OK det nu går... Går det överhuvudtaget???

    Man kunde ju önska att vår hobby bidrog till t.ex. värdefulla havskorallodlingar och projekt för att bevara korallreven. Men hur förhindrar vi en skövling av reven för att vi rika västerlänningar ska samla på exotiska djur? Känns deppigt att jag själv kanske har bidragit till att rev förstörs och djur far illa.... Man borde blir mer påläst och verkligen kolla upp vad man håller på med, och inte bara traska till sin butik och peka på det man vill ha.

    Jag tror att det finns ett intresse hos folk att veta varifrån deras djur kommer, och jag tror att med fler och fler regler kring transport, samt utveckling i länder där fisken/korallerna samlas in för att följa dessa regler så går det att ta reda på var djur är fångade. Sedan har vi också conservation international som inventerar stora delar av sydostasiens marina fauna. De rapporterar på statusen hos många arter. Blir en art ovanlig i ett område så kan vi få reda på det, och vill man då vara säker, så slutar vi att köpa den arten.

  14. Många bra tankar. Jag tror nog inte att enbart odlat någonsin kommer att bli ett alternativ. Det jag vill se är att alla väljer en odlad Bangaii före en vildfångad, eller liknande med andra djur. Då alternativet finns, alltid välja det bästa. Koraller odlade i havet anser jag vara bättre än hemodlat ur hållbarhetssynpunkt. Angående kirurgers behov... överlever den utan sjukdomar och stress i ditt akvarium? Då anser jag att du uppfyllt djurets mest basala behov för att må "bra".

    Tanken är alltså att ändra på nya akvaristers synsätt, det kommer gå utmärkt att handla med ögonen, och ha dessa tankar i bakhuvudet. Det finns hundratals arter de flesta akvarister och akvarier kan hantera.

    Jag tror att det finns rum för förändring. Kan du köpa en streamer för 2000+ kr så kan du gott betala 15% mer på ett djur för 300 kr.

    Vad tror ni mer skulle vara eftersträvansvärda värderingar? Fortsätt gärna posta!

  15. Hej! Under senare tid har jag blivit frustrerad på hobbyn, speciellt via facebook. Det finns många som startar med lite "slit och släng" attityd, där speciellt djur inte verkar värderas mer än för det visuella de ger till akvariet. Jag har svårt att förlika mig med det här och känner att något måste göras. Det är illa nog att så mycket av fisken dör i frakten, att någon sedan ska köpa dem utan att uppskatta det jobb och problem som ligger bakom varje djur känns bara fel. Det ligger också ganska bra i tiden i och med EUs stundande förbud mot handel med vildfångade djur (fisk och koraller).

    Jag tror en del av lösningen på detta är att skapa en slags "code of conduct" som vi akvarister ser som norm och sprider vidare inom hobbyn till de nya som börjar. Min idé är att med hjälp av er försöka spåna fram de viktigaste korta "statements" som vi kan sträva efter när det gäller fisk och korallhållning. Dessa kommer sedan översättas till ett meme och efter det spridas via facebook och twitter och de forum som används världen över i ett försök att göra den code till norm.

    Kom med förslag och idéer! Och diskutera!

    Nedanstående lista kommer redigeras utifrån vad som dyker upp som förslag. Jag börjar med några exempel:

    * Enbart köpa djur fångade med selektiva metoder

    * Aldrig köpa djur från en hotad population

    * Sträva efter att så långt som möjligt köpa fångenskapsuppfödda djur

    * Enbart köpa djur vars behov du nu kan tillgodose under deras hela liv

    * Sträva efter att hålla djuren helt fria från sjukdom

    * Sträva efter att sprida kunskapen om de djur du håller

  16. Det här är en viktig grej som kommer få konsekvenser för oss i framtiden, garanterat. Någonstans kan jag tycka att det är bra, (jag är j*vligt trött på alla nya inom hobbyn som inte väljer djur med ödmjukhet och omsorg eller gör impulsköp utan att läsa på (alla har väl dessutom kontakt med nätet via sin mobil överallt?)), vildfångade djur inom andra hobbys har jag ingenting för eftersom allt går att odla (förutom vårt marina).

    Det finns flera handlingar som jag tror är otroligt värdefulla i det här stadiet:

    * Att vi skriver ihop en "code of conduct" som sprids bland europeiska akvarister där det tydligt visar att vi är en medveten grupp som gör medvetna val, och inte bunt lösa konsumenter som bara vill ha av reven.

    * Sätta ihop en länklista på källor som visar den ekonomiska och miljömässiga vinsten för lokalbefolkningen där våra djur fångas, och skickar dessa till våra EU parlamentariker.

    * Pushar för att odling ska bli större (köp odlat!) och att fraktförhållanden för djuren förbättras.

    * Arbetar upp ett alternativ till nuvarande lagförslag (ett där marina fiskar och ryggradslösa djur med pelagiska larvstadier undantas från det nuvarande).

    HÄR NEDAN FINNER NI VÅRA EUPARLAMENTARIKER:

    http://www.europarl.europa.eu/meps/sv/search.html?country=SE

×
×
  • Skapa Ny...