Gå till innehåll

hansson_1985

Stödjande medlem
  • Antal inlägg

    1 302
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    4

All aktivitet

  1. Du kan få 1000 kr om det är okej eller byte mot fraggar på olika acroporor. //Johan
  2. Kul med ny belysning men hur ska du få plats med 2 av samma? Mer bilder och filmer på inriktning av acro..
  3. Den finns fortfarande kvar. 50% rea på utgångspris februari ut.
  4. Den funkar säkert till lite mindre ljuskänsliga koraller. Till fisk spelar det ingen roll. Jag hade dock inte valt den. Det har för lite blå ledar.
  5. Testa sätta proben uppe i karet och se om det gör nån skillnad. Om man tittar på din graf så ser det jubut som att proben hänger sig ca kl 22 på kvällen.. Jag skulle nog tro att det kan vara dina lampor som spökar med proben. Kan du lägga på lamporna på pH kurvan och ta en bild på det.
  6. Är det någon som har en Apex PARmätare som skulle kunna tänka sig att hyra ut den i nån vecka? Kanske finns fler som är intresserade av att hyra en för att kartlägga PAR värdet.
  7. Fick du någon klarhet i dit pH dropp? Det är ju intressant att den mäter exakt samma vädra under ett par timmar innan den dyker fort. Ibland när mitt pH dycker så sitter det en lite sjöstjärna på proben.. reagerar också starkt på kolkälla som Sven säger. Jag tror mer på någon störning under natten som får proben att balla ut.
  8. Jag tror att det kommer från din döda sten. Den kommer nog läcka silikon ett tag men gör du ett par stora vattenbyten och sen fortsätter med 10-20% i veckan kommer det säkert att gå ner. Det kan också komma från ditt osmosvatten. Finns filter för det men kag tror mer på att det är din sten som läcker nu i början.
  9. Kul att su fått lite belysning över karet. Se upp för alger nu bara. Jag skulle satsa på ett stort vattenbyte på ett par m2 för att komma tillrätta med po4 och si. Borde vara stenen som läcker ut si? Gör om sumpen till ett stor refugium med en 150mh lampa tills po4 är ok.
  10. Hur tänker du att Trident ska styra kalkreaktorn? Det enda min Apex gör är att den stänger av co2 om pH blir för lågt i reaktorn. Jag justerar kalkreaktorn manuellt efter vad min D-D Kh Manager mäter för att ligga rätt i kh och där med Ca och mg också. För att justera upp kh ca mg är det nog bättre att dosera förhand.. Annars ska du nog skippa kalkreaktorn och köra balinge 100% istället. Jag är väldigt dålig på Apex, det kanske finns nått smart sätt att lösa det på. Intressant att höra hur du löser det iallafall
  11. Intressant. Jag har också börja misstänka att man inte har helt full koll på salthalten. Jag försöker kalibrera refraktometern med referensvätska. Upptäckte på ett ITP total test att salthalten låg på 1.0225 vilket var betydligt lägre en vad jag trodde.
  12. Har en diadema sjöborre som behöver komma till ett rev med lite mer alger att tugga på. Extremt bra alla sorts lager. Finns att hämta utanför Enköping.
  13. https://feeders.se/2020/11/14/gratinerade-sjoborrar-med-sherry/
  14. Diadema sjöborre tills salu för 1kr eller byte mot fragg på acropora. Finns utanför Enköping Skickas ej
  15. Du har Coraroc i Eskilstuna om du är ute efter koraller. Väldigt fina koraller till väldigt bra priser. Brukar finnas enstaka fiskar inne också till salu.
  16. Pumpar tråden lite.. Nu är jag på gång att testa en scrubber också. Tänkte sätta en 24v magnetventil som jag kopplar in i Apexen som får öppna och stänga antingen efter belysningen eller pH. Ni som kör med magnetventil hur styr ni den? Är det någon som hittat en bra relativ billig motorventil i 1/2" på 24v som normalt är öppen? Jag får inte upp mitt pH högre en 8.20-8.25 nu när det är lite varmare i luften.
  17. Tack Ja dom där kardinalerna är billiga för den som vill ha dom. Då ingår en diarema sjöborre vare sig man vill det eller inte. Ett gäng chromisar eller anthias skulle sitta fint istället.
  18. Det kanske är på tiden att uppdatera det här bygget lite. Mycket har hänt på 5 år, akvariet har varit nära på att åka ut vid ett par tillfällen. För snart ett år sen tog jag tag i karet igen och gjorde en omstart från grunden. Sanden åkte ut och en ett par STORA vattenbytten gjordes som sedan följdes upp med ca 120L vattenbyte ett par gånger i månaden. Det få och halft borttynade SPSer som fans kvar repade sig och började färga om och såsmåningom få tillväxt. T5-belysningen uppgraderades med 2x80w ledlister. Inköp av en Apex gjorde hobbyn roligare (när den fungerar) och mer teknik köptes in som ny kalkreaktor och kalkwazzerreaktor. Apexen gjorde att man fick koll på sitt pH och metoder för att justera upp har varit lite drivande nu ett tag. Kalkwasser hjälper till men orsakar lite svägningar i KH i stället.. En KH maskin köptes in för att bevaka.. Ventilation med friskluft installerades men med marginal skillnad. Nästa steg är att börja snegla på co2skrubber. Innriktningen är SPS med acropora men några montiopror och kan också få förekomma och någon enstaka LPS. Teknik i skrivande stund Ljus: ATI 8x80wT5 - 2x80 Reef Factory Bar. Skummare: BK180 Streampumpar: 3x Tunze 6105 Seawatee engineering (växling till cirkpumpar) Returpump: Jebao Styrning: Apex Kh: D&D-manager Kalkreaktor: Deltec PF601 Kamore FX-STP Kalkwazzer: Deltec KM500 Kamore FX-STP Filter: Tropic creations Roller clean 200 Ozon: Sander C200 Tillsatser: FM Multi elements A-B Egenodlad Phytoplankton Kalkwasser Kalkreaktor Aktivt kol i reaktor Nästa steg blir att försöka få upp pH ytligare och aldrig gå under 8.3. Fraggkaret ska få en fragg av varje korall som en extre reserv ifall nått händer. Lite bilder från idag.
  19. Jag funderade på det först med ser större fördelar med kalkwasser.
  20. Hej Jag har laborerat med Kalkwasser nu ett par månader och märker stor skillnad i pH ökning. För ett par dagar sedan stälde jag in doserpumpen på 14ml/min mellan 21.00-10.00. Jag doserar alltså allt avdunstat vatten på natten med enbart kalkwasser. När jag körde kalkwasser 24/7 med 8ml/min så gick pH mellan 8 till 8.2 från morgon till kväll. Stadig ökning från kl 10 fram till 21. Sedan sjönk det till 8 över natten. Nu med en högre dos kalkwasser börjar jag dagen på 8.3 och det gick upp till 8.34 utan hjälp av kalkwasser på dagen. (Gick upp till 8.37 inatt nu när vi är bortresta) Jag får en höjning av KH med ca 0.3 över natten men som sedan sjunker över dagen ner till ca 8.6 igen. Tycker kalkwasser är väldigt billigt och enkelt att dosera om man jämför med co2 skrubber som skulle kosta mig ca 600kr i månaden för enbart ökning av pH. Nu får jag hjälp med ökning av ca kh och pH. Bifogar en bild där man ser pH mot tiden lamporna är igång. Till vänster vid 4 mars körde jag kalkwasser 24/7. Till höger vid 5 mars började jag köra kalkwasser på natten. Jag ska försöka trimma in kalkwassern ytligare för att få en mer jämn pH kurva och ett jämnare KH. Är det nån mer som laborerar med kalkwasser?
  21. Hej Väcker liv i den här tråden igen. Har fått det här i karet. Kan det vara Planaria?
  22. Hej 2000kr kan du få för trident. Mvh Johan
  23. Finns fp601 kvar? Vad vill du ha för den? Nypris hittar jag 4800 hos korallfisken.se. MVG Johan
×
×
  • Skapa Ny...