Jump to content

greger

Medlem
 • Content Count

  5,024
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Posts posted by greger


 1. 1 timme sedan, Lasse sa:

  Då duger inte jag. Bra på akvarier men usel på landningar. Min gamle flyglärare hävdade att kråkorna gjorde mjukare landningar än jag. Det var min sista vecka som flygelev ?

   

  Sincerely Lasse 

  Slår vad om att din gamle flyglärare inte visste ett skvatt om akvarier heller…...

  • Like 1
  • Haha 2

 2. Att doppvärmare förr eller senare pajar i påslaget läge tror jag de flesta håller med / varit med om - som Lasse skriver, hellre flera för små än en för stor värmare - jag brukar sätta bäst före datumet mindre än 2 år även på de lite dyrare.

  Vad det gäller doserpumpar så är min uppfattning att flera budgetvarianter har en tendens att läcka tillbaka när om börjar bli slitna (något fabrikat hade bara två "squeezehjul" och kunde hamna i ett läge där det kunde bli häver om behållarna placerades högre än pumpen - andra har hängt sig och tömt behållare.

  KH, Ca eller kolkälla är ju ingen höjdare att överdosera.

  Jag har bra erfarenhet av GHL.

  Men drömmen om helautomatisering är nog en bit bort - teknik strular ibland, speciellt om man slarvar med skötseln - t.ex. rengöring av prober, byte av doserslang etc


 3. Hej Lasse

  Ni har jag i o f s inte prylarna framför mig, men :

  Controllern är bara en programmerbar dimmer med två simultanutgångar - på nätdelen står 12v dc max 5 A (tvåpolig, dc kontakt ) - typ vanlig laptop psu - led-baren har en trepolig kontakt, men det går att ansluta psu till LED-bar utan kontroller också med adapter DC kontakt till 3polig "vädertåligt kontaktdon" som ofta sitter på kinalramper.

  Jag antar att om den tredje polen är ansluten, så har den med dimmningen att göra

   


 4. Jag har några JMB ledbars med tillhörande controller " L" - i projektet jag håller på med, skulle jag behöva 6x36w och 2x24w, men varje controller med nätdel klarar bara 2st bars.

  Anledningen till att använda just dessa är IP klassning och profil - det finns ingen plats att hänga någon belysning

   

  Så jag skulle vilja ha en nätdel och en kontroller till alltihop - någon som vet om man kan köpa en Meanwell-driver med 1-10v styrning för att slippa 4 nätdelar och 4 controllers. LEDdarna är 12voltare

  Kan man parallellkoppla ledbars? (noterar att armaturer ofta har LED-plattorna seriekopplade)

  c6476a1fd12ee36e34006cca25bc2e46723350c7.jpg

  5b4557dcf29a0b2741d6dceaf55ed92041e4f338.jpg


 5. Xanthurum ligger nog oftast mellan 1300-2500 beroende på storlek.

  Kranvattensdopp är inget att rekommendera, däremot kan man använda en trädgårdsspruta (sån där man pumpar upp) och duscha korallerna under vatten med osmosvatten för att få t.ex. plattmask att släppa


 6. 6 timmar sedan, David sa:

  Kul med fler som försöker! Hur tänker du med mer naturliga "näringsburstar"? Har du koll på ett ungefär vad Coral Sprint innehåller? Vi har ett par små varu-provsburkar med sånt.

  Posta gärna bilder! :)

   

  / David  

  Nej, jag vet ju inte exakt vad det innehåller utan citerar från download-beskrivningen : Genom tillförsel av näringsmedia i kombination med bakterieceller och en ny grupp tillskottssubstanser: Volatila (flyktiga) proteiner, som nu kan användas som extra tillskott för koraller. Den här näringskällan har länge varit den sakade pusselbiten för att tillföra viktig näring som vanliga korallfoder inte kunnat erbjuda.

  En stor fördel är enligt uppgift att det inte "skitar ner" med No3 och Po4 som de flesta koralllfoder..

  //Leffe


 7. 11 timmar sedan, David sa:

  Men det finns också gott om iaf Dendronephtya i röda havet. Var där för en månad sen och såg dom växa på tre meters djup bredvid Acropora mm. Så min (kanske naiva) dröm är att kunna ha dom i samma akvarium som symbioskoraller. :)

   

  / David 

  Problemet i ett akvarium blir tillräckligt med foder som inte bygger upp stora näringsdepåer över tid - provar med Faunamarins Coral sprint på några Denroneptheor i ett kar jag sköter, eftersom det stämmer bättre med de naturliga "näringsburstar" som kommer i havsmiljö  - ser bra ut än så länge!

  • Like 1

 8. Dessa olika koraller benämndes ju oftast som "mörkerkoraller" förr eftersom att många arter saknar zooxhanteller och man trodde att de inte "tålde ljus".

  Sitter i naturen oftast där det finns större strömmar med näring - eller ganska vanligt i stora kluster vid avlopp i t.ex. småbåtshamnar.

   

  Kompabiliteten med koraller som gillar lägre näringsvärden blir därigenom rätt besvärlig och således blir ju livslängden i ett revkar ganska kort - funkar bättre i fishonly/rovsfisk kar.


 9. Det sitter en bussning i botten på hålet där du stoppar in impellern, ca 10mm i diam, det andra lagret sitter i skivan mellan nålhjulet och magneten - kolla att det snurrar lätt.

  Om det är en keramisk axel (inte metall) så kolla efter skador på axeln.

  Sedan är det viktigt att det inte fattas pinnar i nålhjulet eller att det inte fastnat sten eller snäckskal.

  Om det är en lindning i motorhuset som pajat, så brukar pumpen inte gå för fullt alternativt bara vibrera eller att den går upp och ner i varvtal


 10. Vad jag förstår så har även andra forum i andra länder samma problem med vikande besöks/medlems-siffror på grund av Fb - "Sign of the times".

  Flödena från Fb är snarare översvämningar och folks "lathet" med att klicka likes som om det vore neurotiska tics istället för att skriva svar, talar sitt eget språk.

   

  Jag är ju fossil från den analoga generationen och har fortfarande lite svårt att hitta inläggen på den här sidan (A.k.a jag gillade den gamla plattformen bättre - det var bättre förr ), men annonserna är utan tvekan en viktig del för antalet besökare på sidan.

   

  Så eftersom många av "oss här" även skriver i alla dessa Fb forum, ska vi också kanske hjälpa lägga lite mer energi  till att styra rätt alla stackars förvirrade nybörjare från alla förvirrade svar på Fb till den "upplysta delen av salt-akvaristik" t.ex. genom att länka/ rekommendera att söka svaren här istället.

   

  Framför allt ett stort tack till de eldsjälar som jobbar på att hålla elden vid liv - Lasse, Stig, Jonas och många fler!

  • Like 7

 11. Låter illa, hur? vilken pump styrbar eller 230Volt

  Skramlar den, så har du väl slarvat bort någon bussning ...

  skriker den  kan det vara ett lager som "skurit"

  Vibrerar den - vanligen skit i nål-impeller, typ snäckskal

  "moppe-varvar" (upp och ner i varval) defekt motorlindning (endast 230volt-pump)


 12. 10 timmar sedan, Dimorb sa:


  Tack Greger.

  Skall checka det. Men verkar lite omständigt, tidskrävande och riskfyllt. ?? 

  Du menar jämfört med att "ritualerna" för att få Tamagotchin att visa rätt ..... ;)

  jag har ju även använt Hanna´s "större" colorimetrar, men jag tycker det blir för stor spridning på resultaten och föredrar helt enkelt testerna jag nämnt tidigare - heat testmetoden är ju bara för att få en uppfattning om bunden fosfor

×