Gå till innehåll

jhjelm

Medlem
  • Antal inlägg

    70
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av jhjelm

  1. Var borta över jul och kom hem och ser att det har varit ett strömavbrott. Det mesta hade dock klarat sig ganska bra förutom att det var 19C i akvariet och efter gradvis uppvärmning fick min Acanthurus japonicus vita prick. I akvariet finns andra fiskar och bla annat en liten gulfenad frökenfisk som är mobbad av de andra frökenfiskarna. Men japonicusen och den mobbade frökenfisken har nu ingått i ett symbiotiskt förhållande. Japonicusen simmar nu med denna lilla frökenfisken som plockar bort parasiterna på kroppen samtidigt som frökenfisken för skydd mot sina artfränder av japonicusen. Införskaffade ett UV filter men det verkar som frökenfisken gör ett bra jobb och kirurgen ser redan ut att må bättre. Vem behöver putsarräkor när det finns frökenfiskar…

  2. Förstår alla era kommentarer, och uppskattar era svar. Det roliga är att jag bara får cyano på stenen som har "brottytor" men delarna som är intakta ser ok ut. Eftersom den döda stenen är del av en revpelare så vill jag inte lyfta ut den. Och, om jag skall vara helt ärlig, så ser stenen ganska rolig ut med områden av röda alger medan den är ”normal” på andra sällen. Skulle det hjälpa att öka phosfatremower?

    Jocke

  3. Hej,

    Jag har startat upp ett akvarium för ca 2 månader sedan. Det mesta av inredningen var från mitt förra akvarium utom 3-4 nya "döda" stenar. Dessa lakades ur i ca en månad. De nya stenarna börjar nu bli täckta av cyanobakterier: läcker stenen fosfsfat eller är det något annat som är fel? Trodde risken för cyano var när man hade för låga nitratvärden i förhållande till fosfat och jag har mellan 5-10 i nitrat. Mäter fosfat med salifert som säger att det är nära "noll". I resten av akvariet finns det inga tecken på cyano förutom lite i sanden.

    Tacksam för tips (iofs kan man lätt suga bort den men kommer ju tillbaka hela tiden).

    Jocke

  4. Min Milka men även andra SPS:er drabbades av liknande symtom i mitt förra kar där jag hade låg nitrat. I mitt nuvarande kar, med högre nitrat (>10), börjar den sakta återhämta sig och har bättre färg. Har samma belysning, liknade flöde och liknade vattenvärden i övrigt.

    MVH Jocke

  5. Vad som behövs är ju relaterat till vad du skall ha i akvariet. Tänkte dock att jag skall dela med mig min erfarenhet. Jag har en ramp över ett kar som är 100 långt (300L) men med wide linser och det fungerar ok. Min ramp hänger dock ca 30 cm över vattenytan. Visst är det lite mörkare i kanterna men där har jag mina LPS. Jag har tom sps i kanterna som växer. Provat med två ramper men jag upplevde att det blev väl häftigt. I framtiden kompletterar jag hellre med t5.

    Jocke

  6. Tack för alla svar.

    Första steget blir att borra ett litet hål - tänkte inte på det. Jag vet att osmolatorn inte går igång om jag jag slipper hävertverkan. Men jag skall också prova en backventil för att se om det fungerar.

    MVH Jocke

  7. Hej,

    Har en fundering ang sump och retur. Jag vill kunna stänga av min returpump utan att larmet på osmolatorn går igång. Kan man använda en backventil på returledningen? Vilken typ av backventil skall man använda? Kan man använda samma typ som jag har i båten från Hjertmans?

    Jo, jag vet att man kan ha utloppet på returen ovanför ytan i akvariet, men då stänker det för mycket så det vill jag undvika.

    Alla tipps uppskattas!

    Jocke

  8. Har läst ovan nämnda referens samt ett antal andra men jag vet inte om jag blev så mycket klokare. Studien i Plosone visade ju att rött ljus minskade antal symbionter och ev skapade vävnadsdöd (ifrågasätter dock statistiken starkt). Men det är oklart om antalet symbionter är något att stäva efter eftersom dom kan ge ett mörkare/brunare utseende på korallen. Med andra ord, och med er erfarenhet, skall man ha led med eller utan rött ljus (allt annat konstant; näring flöde osv)? Tacksam för lite hjälp eftersom jag just köpt en ledarmatur med röda dioder...

    Jocke

  9. Lasse ditt resonemang skulle kunna fungera med kloroplaster, men tyvärr så är våra uppgifter angående zooxantheller motstridiga. Jag har tidigare skrivit i tråden om rött ljus och jag hade något i bakhuvudet och så lästa jag artkeln igen, och då står det så här:

    "Light spectrum plays a key role in the biology of symbiotic corals, with blue light resulting in higher coral growth, zooxanthellae density, chlorophyll a content and photosynthesis rates as compared to red light. However, it is still unclear whether these physiological processes are blue-enhanced or red-repressed. This study investigated the individual and combined effects of blue and red light on the health, zooxanthellae density, photophysiology and colouration of the scleractinian coral Stylophora pistillata over 6 weeks. Coral fragments were exposed to blue, red, and combined 50/50% blue red light, at two irradiance levels (128 and 256 μmol m−2 s−1). Light spectrum affected the health/survival, zooxanthellae density, and NDVI (a proxy for chlorophyll a content) of S. pistillata. Blue light resulted in highest survival rates, whereas red light resulted in low survival at 256 μmol m−2 s−1. Blue light also resulted in higher zooxanthellae densities compared to red light at 256 μmol m−2 s−1, and a higher NDVI compared to red and combined blue red light. Overall, our results suggest that red light negatively affects the health, survival, symbiont density and NDVI of S. pistillata, with a dominance of red over blue light for NDVI."

    Författaren skriver alltså att antalet zooxanthellerna inte är konstant. Artikeln är från mars 2014. Och då hamnar vi i ett annat läge igen. Om vi närmar oss läget korallerna börjar bli vita och zooxanthellerna har minskat, hur få kan de bli innan korallen dör? Eller klarar sig korallen med ett mindre antal zoozantheller, men när vi uppnår vi den kritiska nivån? Och allt talar för att från det går med ett minre antal då vi har väldigt sparsamt med både fosfat och nitrat i havet, Och där det finns höga nivåer finns det heller inget liv.... :(

    Hej

    Denna tråd är intressant även för en nybörjare som mig. Först skulle jag vilja läsa hela referensen som du nämnd. Kan du ge referensen och inte bara året? Bara för att det är 2014 säger lite. Odum•2 från 1955 håller fortfarande tex. För det andra finns det en uppsjö referenser som visat att antalet kloroplaster och chlorofyll a ökar med minskad ljusintensiet (djup, partiklar eller inversion) generellt oberoende av näring. Men vill gärna förstå detta lite bättre så alla referenser och era resonemang hjälper.

    Jocke

  10. Okay, det jag vill få fram är att man kan få fram samma färger med ultra låga näringsvärden om du matar korallen med bunden näring så zooxanthellerna inte kan ta upp dem. Då kommer du få ännu finare färger och med mera dynamik på flerfärgade. Vitt blir vitt istället för grådaskigt.

    /Janne

    Vad menar du med "bunden näring"?

    Jocke

×
×
  • Skapa Ny...