Gå till innehåll

Thomas Salt

Styrelse
  • Antal inlägg

    793
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    69

Inlägg postat av Thomas Salt

  1. I dag har jag börjag del 1 av 3 af min senesta lite firra. 

     

    Bygge avklimatiserings del i DT med lite Jump Guard nät. Överdrivar kansche lite, men dett är 3 gång jag tester med denne firra, 7 år sen senast, men nu är dett dag igen. 

    20240309_140035.jpg

    20240309_140030.jpg

    • Gilla 2
  2. ha ha ha, nej aldrig lite på en Dansk, men nu är jag jo blevet Svennis :) 

     

    Jag mäter aldrig sälv Ca eller Mg da den er veldig stabil med nya Balling och ser ingen vridning i värderne med Ca Reaktor och Kalkwasser reaktor som jag kör med. 

    Har sälv jagat mycke värder gennem åren, men nu vil jag ha KH rundt 8, om den er 7 eller 9 det bryr jag mig inte om. PO4 mellam 0,1-0,2 är bra, under blir jag urolig och mater extra mycke pellets, över 0,3 då agera jag. NO3 melaam 10-20 då är jag nöjd, men her får jag dosera ganske mycket ellers nuller jag systemet och får cyano direkt. 

    • Tack 1
  3. Cool, kom ihåg at göra en byggetråd, skal bli spändende at fölga ditt projekt. 

     

    Dett är enligt jag fortfarande Hanna, sen fins där en debat om dett är ULR eller Low range.

     

    Sälv har jag Alkalinity, Nitrate HR och Phosphate ULR. 

  4. ha haaaa :) 

     

    @Michael, nu mine Orpek OR3 snart alla är gået sönder då är det faktisk ganske städat, blir annalunden när Bladers ballast skal upp och "gömmas". 

     

    @Jonas, tänkar bestilla en Tuna blue X360, men da jag enbart vil ha shimmar, fins där andra blilligera du tor gör jobbet. 

    Jag vill få shimmer på en bottemyte på 80*80cm och max höjd är rundt 100 cm, så en läns på 40 grader burde bli perfekt.

    • Gilla 1
  5. Stackaren lever fortfarande, men nu den har fået det lungt ser jag en del (som i 30+) skader mellam mågan och "svansen". 

     

    Tror jag har fået et problem med Hydroids, så Aquariatech var snälla at l¨te mig mate deras djyr så jag kunne se hvem som var mest sugna på Hydroids. Eramitter vann, så tog dom 15 största, en var rundt 4-5 cm :) 

     

    Tänkar testa en Kissel för shimmer, hvilke gir mest shimmar? 

  6. Jäkla fristes jag säja, mine 2 gula och 2 "purple" kiruger fik nok i går... 

     

    Som en vätgflok jobbade dom ihop och forsökta at döda min treidje gule kirug. 

     

    Efter kansche 5 timar fik jag fånget den stakkeren, nu går den i karantän och läker finnar et par veckor innan turan går til Svempas i avklimatiseringsboks i mindts en veska. 

    Då får vi hoppad den inte får stryg der også, ellers blir den solgt her på sidan såklart. 

     

    Lite guld på hverdagen bara :) 

     

     

    • Gilla 2
  7. Tack @MattiasN det var min initiale tanka også. Men jag har 4 intag i min skimmar så deler jag på dom blir det veldig fint kaos i koppen. Eller köpar 4 stk. 

    Nu vet jeg ej om man kan sammenlikne en ABYZZ med RedDragon, men det er i indköp ganske mycke dyrera at g¨med 1 stor fram för 2 små i dette case. 

     

    4 * Bubble King® 1500 skimmer pump kostar som 1 ABYZZ A400, kansche och dett är vel min idee at flera småa kan gi "störra" bubler och mere "dry-skimming" hvort 1 pumt som snurra fort gir typ microbubler... 

     

    Blir inte klog :) 

  8. Frågo och tips ang. Skimmer pump ABYZZ A400. 

     

    Har fået tag i en ABYZZ A400 pump som gir 23000 liter vatten och fundera på at bygge om den til en skimmer pump til min kopi av en "Bubble King® DeLuxe 400 internal DC" og jeg er kommet fram till at den har "2 x Skimmer-pump: Bubble King® 2500 DC" som totalt gir 5000 liter luft og 8000 liter vand.

     

    Min frågo är om en ABYZZ A400 er totalt överdimentioneret som skimmar pump? 

    Alternativ en "Ste and forget" closed loop pump. 

  9. Pråtede i dag med en i mine ögna dygtig, kynnig och nogran aquaist. Trods han är "ny" i branchen då har jag lärt mig massor av honom redan da han "nörder" sig inn i detaljer och vill förstå hur ting fungera. 

     

    Han hadde plötsligt fået problem med RTD trods hans kalkalger äntligen stortrivades, vi gik igennem ALT som var i princip perfekt, 7 månadar gammelt system, jag fatter intet. 

     

    30 min in i samtalet fik jag et hint... Cheato grow... 

     

    För typ 100 år sedan hadde jag stora problem med kalkalger som var invasive, @jonasroman tipsade om at jag hadde kansche högt Iodine, jag slutade dosera och problemet löste sig. 

    Han skal göre et IPC test i dag så skal bli interassant om dette är årsaken. 

     

    Men jag hadde aldrig haft en susning m det inte var för dette forum! Och dom som delar deras erfaring.

    • Gilla 4
  10. ÅTER lite panik i Tyresö då PH i kalkreaktorn var 7,6 och inte 6,6, men inte lätt när glasen står på bordet och man blir mognare. KH var dock bara 6,88 klockan 10:00 och PH i akvariet var 7,91, så en teori är att den kommer att rasa under dagen när (om) konsumtionen börjar.

     

    Det positiva är att jag tog tag i nacken på akvariechefen och han fick en tid till de varma länderna. Jag har haft en PH-kontroller från Aqua Media liggandes i 6 månader, och irriterat mig samtidigt över att jag inte vet vad PH i akvariet är när sonden låg i reaktorn. Så jag fixade det nu, fick PH-sonden i akvariet kl. 10:00 och nu tuffar reaktorn på 6,69 i PH. Nu när jag kan hålla PH stabil kommer en timer automatiskt på så att stegpumpen bara går under dagen. (10 timmar)

     

    Städade lite i Karantänen, ute med mycket sand och 100 liter vatten. Måste få ut 100 liter för idag då salthalten var lite hög.

     

    Jag tror att det är 2 år sedan jag rengjorde mina skimmerpumpar, och jag har inte haft någon bra effekt av skimmern, jag ser lågt PH trots CO2 media och Kalkwasser. Så tänkte att jag kunde använda min 8k för att tvätta stenarna efter rengöring. Det var ingen dålig idé... Till min väldigt långa lista får jag lägga till nya skimmerpumpar.

    20231217_142631.jpg.989197c3e74e9d34ab4d357b5dc94d3c.jpg20231217_143836.jpg.00145a735d92e4f017d7771dd1bb9499.jpg

     

    Ska vi inte bara säga att jag de senaste 6-12 månaderna har skummat "våt", och att vattenpelaren i skummaren var halvvägs upp i koppen. Nu kan jag lägga på lite "skum" igen, men jag kan inte undvika nya pumpar. Jag tog först bort Blau-pumpen vid 8k och min Jebao (överst) gjorde lika mycket skum som det finns bubblor i en Faxe Kondi Light :) Den ena har börjat rosta lite, och den andra när jag rengjort den vid magneten kunde jag känna att den hade en liten buckla = det har kommit in lite vatten och det har börjat rosta.

     

    Bra som jag var idag fixade jag nästan phytoplanktonreaktorn, allt jag behövde var 2-3 meter luftslang. Så nu suger den vatten med näring från en provisorisk skål på 1,5 liter och slänger det i DT.

     

    En annan sak om kalciumreaktorn... Hoppas jag svarar på min egen fråga. Jag har gått från 7,8 till 6,6 och om jag minns rätt är det en logaritmisk skala, inte för att den är viktig. Men idag har den mest bara doserat använd CO2, vilket kanske är logiskt då det är 18 kg medium i reaktorn, så jag antar att det är helt normalt?

     

    Film skal man også ha :) 

     

     

    • Gilla 2
  11. På andra system är ventilen til optimera flowet, man vil ha ca 1:1 flow på rent och smudsvatten. 

     

    Så länge TSD är 0, då kan du strybe smudsvatten lite till. da dett är unödigt at slite på filtret och slänge rent vatten. 

×
×
  • Skapa Ny...