Gå till innehåll

Christian J

Medlem
  • Antal inlägg

    2 129
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    18

All aktivitet

  1. Ingen aning om det är onyttigt generellt, men kirurger behöver som sagt vegetabilier också. Min kirurg tar hellre artemia än nori om den får välja, så det gäller att ge den norin först...
  2. Du måste inte göra det varje gång, bara för att se på ett ungefär hur mycket skillnad vattenbytena gör. Var lite försiktig när du minskar fosfat så det inte går ner till noll, det leder lätt till problemalger.
  3. Det beror på vad du vill åstadkomma med vattenbytet... Mät före och efter och se hur stor skillnad vattenbytena gör.
  4. Ska det inte stå Mg 1410? Fosfat 2,5ppm är högt, men behöver inte vara någon katastrof vad jag förstått. Jag tycker anemonerna ser normala ut på bilden, det är normalt för dem att dra ihop sig ibland. Om de däremot är kontinuerligt sammandragna eller ständigt vandrar runt kan de bero på vantrivsel. Om du har flyttat karet kanske själva flytten oroat dem lite, men då bör de snart återhämta sig.
  5. Har fler akvarister rapporterat liknande värden på koppar mm (såvida inte videon fått sådan spridning att alla omedelbart upphört med användning av aktivt kol)? Kraschen som nämns måste väl ha skett väldigt fort, innan de ens hunnit märka av ökningen av koppar mm på sina ICP-tester (jag förutsätter att en partnet till Triton gör regelbundna sådana), så om det dåliga kolet kommit ut i handeln så borde det väl ha märkts av fler vid det här laget. Ja andra tillverkare av aktivt kol lär ju inte uppskatta att bli misstänkliggjorda i sådana svepande ordalag...
  6. Själva boxen är 57mm enligt manualen, sen tillkommer ytterligare 44mm för gallret men det sticker bara ner ca 10mm under vattenytan. Röret har 40mm diameter och ska klara 1500l/h enligt Tunze. En annan idé kan vara att använda enbart våtsidan på överrinningen du länkade till, och bygga en egen glaslåda med PVC-genomföringar på utsidan.
  7. Tunze Wall Overflow (1076/2) ser väldigt liten ut. Den verkar inte tillverkas längre, men kanske någon butik har kvar i lager.
  8. "Partner" sa han, kan det inte betyda en vanlig kund också? Man bör absolut ta det på allvar, men även hålla i minnet att det troligen leder till ökad försäljning av ICP-tester...
  9. Även mina Tunze streampumpar får sina insugsgaller igensatta av slam på bara ett par månader. Är detta normalt? Kan inte minnas att mina tidigare projekt någonsin var så smutsiga. Kanske jag matar mer nuförtiden, och suger aldrig upp detritus från sandbotten längre.
  10. Det är kanske ingen dum idé faktiskt som extra säkerhet (även på kar som inte läcker), iaf om karet är inbyggt i väggen så tvingarna inte syns.
  11. Det där låter som en närmast heroisk räddning! Blir det inte ett väldigt tryck från vattenvolymen om man försöker hålla ihop rutorna med muskelkraft?
  12. Man kan ju tänka sig att GHL överdriver livslängden för att sälja fler armaturer, å andra sidan kan de lika gärna överdriva behovet av att byta ut dioderna för att sälja fler reservdelar. En svår balansgång. Det kan även vara intressant att veta om försämringen är linjär, eller ökar drastiskt efter en viss tid.
  13. Tillägg: jag har GHL Mitras LX6100. Enligt GHLs forum ska lysdioderna för Mitras 7206 klara över 80k timmar, vilket väl blir över 20 år om de körs 10 timmar per dag?
  14. När LED-belysning var nytt diskuterades livslängden mycket, jag vill minnas att tio år ansågs vara rimligt. Det slog mig nu att mitt kar varit igång sedan 2015, så kanske belysningen inte längre är lika stark som den brukade? Jag har dessvärre ingen ljusmätare, men har noterat att korallerna slutat växa utan synbar anledning senaste åren. Kan jag öka ljusstyrkan på lamporna för att kompensera (de körs nu på bara 40%) tills dioderna är helt slut, eller har spektrumet försämrats också? Är gamla dioder mindre energieffektiva, så att de drar lika mycket ström trots sämre ljusutbyte?
  15. Avläsningen låter korrekt, möjligen kan själva testet ha gjorts felaktigt. Å andra sidan hade jag över 50pm ett halvår utan att mina djur visade något vantrivsel (bla kirurg, dvärgkejsare, gyltor, eremiter, mjukkoraller).
  16. Om bara en av fiskarna drabbats och övriga djur mår bra så kanske det inte har med ditt akvarium att göra alls. Dessutom anses väl clowner vara tåliga fiskar. Möjligen kan matning varannan dag vara bli mycket åt gången, så att akvariets näringsexport (skummare och bakterier) inte klarar av topparna. Testa istället att mata mycket mindre åt gången ett par gånger om dagen.
  17. Hur länge hade du clownfisken i karet innan den dog? Kan det ha uppstått problem under hemtransporten eller acklimatiseringen? Färsk levande sten innehåller många småorganismer som brukar dö under inkörningen, men det borde även ge relativt höga PO4-värden (men lägre än NO3)?. Samma sak om du skulle mata för mycket. Å andra sidan borde 25ppm NO3 och relativt höga PO4-värden (typ 2ppm?) inte vara något problem för de flesta fiskar. Kanske det fortfarande bildas ammonium/ammoniak i akvariet?
  18. Jag tror inte ett filter gör någon praktisk nytta. Möjligen kan man lägga aktivt kol eller fosfatbindare i det, men det går lika bra att hänga en nylonstrumpa direkt i karet. Filtervadd har ingen större effekt i saltvatten, det mesta skräpet (detritus) hamnar på botten av karet, där det kan sugas upp med hävert (t ex i samband med vattenbyte). Vattenrörelse får man bättre med streampumpar. Tunzes inneskummare har dessutom inbyggt ytavsug, vilket visserligen är praktiskt men förutsätter att vattennivån i karet är konstant för att fungera bra (vilket talar emot en wavebox).
  19. Jag hade ockås en 9004 i ett 300L kar i några år, men med ganska lite fisk, och skummarkoppen fylldes väldigt fort. Om du vill ha två boxar av symmetriskäl så kanske du skulle kunna ha en wavebox i den ena?
  20. Kan stämma, själva vattenkolumnen är inte grumlig. Iofs kan ju sandvändare enbart röra om sanden, medan det som finns/fastnar på stenen lämnas ifred. Vilka djur är bäst på att göra rent levande sten? Det finns ju många skrapande algätare, men de kanske undviker sånt här.
  21. Min är en Amblygobius phalaena, tidigare tyckte jag inte den var så stökig.
  22. Med en svag på varje sida av karet kanske man kan få ett jämnare flöde i hela karet än med enbart en stark, såvida man inte strävar efter en laminär ström (gyre på engelska). Om en pump är för stark kan man försöka rikta den så att strålen dämpas, kanske snett upp mot ytan? Det är nog bättre med en programmerbar än två icke programmerbara.
  23. Jag är inte säker på att det är detritus sandvändaren virvlar upp, om så vore fallet borde väl mycket av den lägga sig på botten av sumpen (en del hamnar där, förstås). Kanske är det bara små sandkorn från sandvändaren som faller på den levande stenen, och där i sin tur hindrar detritus från att spolas bort av cirkulationen? Då måste jag kanske flytta fisken.
  24. Jag använde skummare när jag hade karantän, med luftsten blir det nog otroligt mycket saltstänk.
×
×
  • Skapa Ny...