Gå till innehåll

Xanrag

Medlem
  • Antal inlägg

    80
  • Gick med

  • Senaste besök

Inlägg postat av Xanrag

  1. Svart Möbelakvarium "Modern" från Diamantaquarien.de. Saltklar med överrinningsfack.
    - Tjocklek 12mm med Optiwhite fram och på sidorna.
    - Display 720l, 200x60x60
    - Sump ~210l, 180x40x30
    - Fungerar för både salt och sött, i nuläget sumpen inredd för sötvatten. (Kaldness-filter tryckluft)
    - LED-lampor monterade som lyser när man öppnar dörrarna i skåpet. Små inställningsbara fläktar monterade för ventilation.
    - Diverse PVC-rör och kopplingar ingår om man vill modifiera något. Extra glas för inredning av sump finns.
    - Nypris 16k+
    - 4 år gammalt.

     

    Enbart mot avhämtning i Årsta, Stockholm. Bärhjälp finnes EJ.

     

    OBS! Det är grymt tungt då det är extra tjockt glas. Det krävdes 3.5 personer med vakuumlyftare och mycket svettande att bära upp det 1.5 trappor med två svängar. Bärhjälp finnes EJ. Kan bäras enklare om akvariet demonteras men det är snyggt proffs-silikonat.

     

    Vid intresse så finns även LED för saltvatten, salt och andra tillbehör i mängder man kan få billigt, men ingen teknik säljes före akvariet.

     

    Pris: Bud

    akvarium_idag.jpg

    akvarium_ny.jpg

    sump.jpg

  2. Vilken returpump rekommenderas som går att styras med ProfiLux?

     

    Det som verkar klart enklast styra är Tunze så jag köpte alla streamerpumpar m.m. av det märket (med styrningsmöjligheter) och dom hade även en returpump med styrningsmöjlighet (1073.50) men den kanske är i svagaste laget? ( Flow rate: 1,100 to 3,000 l/h )

     

    I dagsläget kör jag med en Jebao DCT-6000 på halvvarv, så hmm.

     

    Det känns rätt oklart vilka pumpar som går styra med 0-10V och då behöver man antagligen köpa en GHL PumpControl 1 också..

     

  3. MattiasN körde enligt ovan med "0,5-1,2mm ren calcium(ciklidsand heter den)" medan jag valt ATI Fiji White S 0,3-1,2mm som jag läst bra recensioner av. (enligt hypen 99,6% kalcium- och magnesiumföreningar)

  4. Mm nej just bakterierna tror jag inte blir något problem, det brukar naturen lösa av sig själv magiskt i akvarium på något sätt, det är mer allt småkryp som ska bo i de övre lagren jag tänker på så att man kan ha saker som en sandvändande sjöstjärna utan att den svälter ihjäl och dylikt.

  5. Håller också på att sätta upp ett kar, hur hade du tänkt får liv i sandbädden eftersom du inte använder levande sand från start? Tänkt att det ska migrera från levande sten eller har du något startkit att rekommendera?

     

    Jag har googlat lite och det finns i amerikat saker såsom DSB Starter Kit och boosters av olika slag med olika organismer.. skulle inte säga nej om det fanns något liknande i Sverige med lite rörmask, små brittle stars m.m.

     

  6. Jag gjorde det enklare än så, tog lite plastbackar från clas ohlson och billiga LED-lampor och körde på fönsterbrädan i köket. LED-lampan var på dygnet runt och solen lyste när den var uppe. (Detta var höst-vinter så inte så mycket sol..) Körde med luft från pump med bara slang och ingen sten.

     

    Jag lyckades odla photoplankton och driva upp artemia till vuxet tillstånd, hade två lådor igång och en PET-flaska med photoplankton i kylen så att jag inte skulle råka döda allt på en gång.

  7. Var inne på Akvarielagret idag och dom har visst lagt ner salt, sen försvann Aqua Stockholm tidigare i år.. så.. vad finns det för saltvattenbutiker i Stockholmsområdet numera?

     

    Dom jag känner till är:

     

    • Triton i Täby
    • Zoo.se i Bromma Blocks

     

    Ett kanske är XL Zoo i Barkaby, dom hade salt senast jag var där men det var över ett år sen och dom kanske bara hade det p.g.a. akvarielagret?

     

    Nån som vet några fler?

  8. Hur mycket vågar ni lita på tekniken? Jag har ett 720+200l stående i vardagsrummet som jag håller på att automatisera. Närmaste vattenkälla är köket där jag använder en splitter på diskmaskinsvattnet för att få vatten i en vanlig trädgårdsslang. Det finns inget avlopp i golvet någonstans i närheten.

     

    En sak jag vill automatisera är vattenbytena, men.. det känns lite väl farligt att automatisera direkt från fasta vattnet (med t.ex. relä) oavsett om det är till förvaringskärl eller direkt i ett akvarium. Skulle det av något skäl råka fastna så kan det ju bli enorma vattenskador.

     

    Dom flesta relä verkar ha att utan ström så stängs dom och ja.. hur nojjig ska man vara egentligen?

     

     

  9. Jajjamensan, är fortfarande igång och frodas. Däremot irriteras jag grymt över ljudet på skummaren så jag undrar om någon har tips på någon TYST skummar som passar i en RSM130? Har precis bestämt mig för att köra utan lock och har beställt en filter cover, men det som låter avsevärt mest i burken är skummarens lilla motor..

     

  10. Jag är rätt seg och föredrar att köpa rätt saker ifrån början istället för att skynda på men nu börjar det dra ut lite väl mycket på tiden även för mig.

     

    Jag fick mitt nya kar levererat i början av sommaren men har knappt gjort någonting sen dess... så nu behöver jag få en liten spark i rumpan.

     

    Så, nu har jag googlat en hel del och bestämt mig för det mesta och det jag funderar mest på är om jag glömt någonting? Har stirrat mig blind på listan ett tag nu så jag kanske missat något uppenbart. Jag har sedan ett år ett annat saltvattenkar som frodas men det är bara på ~130 liter så litet i jämförelse.

     

    På plats finns ett akvarium på 200x60x60 på en bänk (Diamantaquarien) och med sump på 180x40x35 (tog så stort jag kunde). Framsidan och kortsidorna är i Optiwhite och jag hade tänkt scapea med sten i mitten och lämna en decimeter till bakglaset så att både fisk kan simma runt och det blir enklare rengöra. För att maximera mängden bottensand tänkte jag försöka mig på att bygga lite revpelare och liknande.

     

    Målet med akvariet är att kunna köra både SPS, LPS och fisk, men inte att det ska vara så trångt med koraller att man blir överväldigad. Då jag gillar alternativa djur så kommer jag även att försöka ha räkor, krabbor och andra lägre djur; kanske en hummer.

     

    Jag har redan skaffat flera tunnor salt och har R/O sen tidigare och levande sten och scape tänkte jag vänta med innan allt annat är på plats, har ingen brådska.

     

    När det gäller tekniken så är jag datornörd så att den skulle styras av en dator kändes rätt självklart, har kollat på GHL och Apex men fastnade för GHL så det blir en Profilux 3e med alla bjällror och visslor. Sedan kommer denna antagligen att kopplas till en server för loggning och sammanställning av statistik m.m.

     

    Givet att jag ska ha en Profilux verkade det som att valet på pumpar genast blev Tunze om jag ville kunna styra dom utan att strula en hel del. Då jag helst inte vill ha några pumpar sittande på sidorna så tänkte jag satsa på varianten där dom är gömda i en sten och dra kabeln upp längs baksidan på akvariet. Jag har sneglat lite på deras nya Stream 3 som släpps i Oktober och även om det kanske blir lite överdimensionerat så tänkte jag att två st sådana både ger redundans och ökad livslängd samt att dom går att montera i stenar lite bakom övrigt i revet. (Verkar vara lite deras svar på Gyre-pumparna..)

     

    Ljuset har jag redan fixat genom att jag fick en bra deal på lite begagnade MaxSpect Razor, det verkar inte gå att koppla ljuset till Profilux på något enkelt sätt om man inte kör helt dumma paneler ändå. Obestämd om jag ska försöka använda den akvarietopp jag fick med akvariet eller hänga dom i taket. Snyggt med toppen och det är inte rimless akvarium, men det kan bli för nära och för varmt kanske.

     

    När det gäller tekniker så har jag googlat och läst allt vad jag kan och har i slutändan bestämt mig för att ZeoVit verkar ha tämligen enkla underhållskrav samt att vid dessa storlekar på akvarium är kalkreaktor att föredra över balling. Valet på zeovit förenklade också en del andra beslut då man inte ska köra med Ozon eller UV med den metoden.

     

    För att förhindra onödig fuktighet i skåpet är min plan också att borra tre hål bakpå skåpet och sätta några datorfläktar som med långsamt varvtal alltid blåser ut luft från sumpen.

     

    Belysningen i skåpet är också redan inköpt, där blev det IKEA skåpbelysning med IR så att det tänds när jag öppnar dörren och annars är släckt. En per dörr (4st). Mitt hopp är att även kunna driva fläktarna från dess aggregat. (12V)

     

    Reningen blir främst en Theiling Rollermat då den verkar avsevärt bäst på målet att få upp skit ur vattnet, sedan blir det i sumpen även en skimmer där jag inte bestämt något men vad jag förstår så är DC-pump och recirkulation roliga saker ha på toppen.

     

    En automatisk Zeo-reaktor känns också värt pengarna så man slipper det manuella momentet. Kalkreaktor har jag inte tittat särskilt mycket på men det känns som att det är mycket same-same där.

     

    Doseringspump funderade jag på men det verkar inte riktigt behövas, om man inte ska köra zeo-vätskorna med doseringspump men det verkar inte direkt vettigt då det krävs så lite och det skulle bli så mycket "stående" i plastslangarna men där kanske jag har fel?


    Sanden blir argonit, ATI Fiji White Sand storlek S, då man helst inte skulle köra levande sand med Zeovit.

     

    ATO låter jag Profiluxen sköta. Eftersom jag har rätt mycket plats kvar i sumpen tänkte jag göra en liten del till ett refugium med lite chaeto, mest för att ge pods och annat ett fridfullt ställe att fortplanta säg än något att reducera näringsvärden med. Kanske inte passar helt med zeovit dock?

     

    Är det något jag missat innan jag börjar inköpen? Min inköpslista ser i dagsläget ut såhär:

     

    • Styrdator GHL Profilux 3eX Ultimate med extra mätare och lull-lull.
    • Returpump Tunze Electronic, 1073.50 kanske om den är kraftfull nog?
    • Streamerpumpar 2st Tunze Turbelle Stream 3
    • Zeovit-generator automatisk.
    • Skimmer
    • Theiling Rollermat
    • ATI Fiji White Sand
    • Kalkreaktor
    • Någon sorts värmare - titan? - som kan sättas av/på av profiluxen vid behov. Ingen kylare.

     

    Kvarstår att lista ut vilken skimmer, zeovit-generator och kalkreaktor som ska skaffas, men jag tror inte jag missat någon hel kategori saker?

     

    akvarium.jpg

    • Gilla 2
  11. En till fråga. Jag hade tänkt bygga en revpelare, men för att maximera mängden sand i akvariet så vill jag börja med en väldigt smal bit för att sedan bygga rätt tunga tunga stenar som sticker ut åt diverse håll ovanpå det.

     

    Jag hade tänkt mig att en rejäl PVC-pine eller PVC-rör som jag bara trär stenarna på borde fungera, men då det blir en hel del vridmoment i sådan (speciellt när den byggs) så undrar jag om någon vet om någon bra bottenplatta där man kan fästa rör som är rejält hållbart?

     

    Jag har googlat på om det skulle finnas någon platta med fästning eller någon sorts stos eller något som man kan armera övergången med men inte hittat något vettigt. Nån som har något tips? Var brukar ni köpa er PVC för övrigt, i butik eller online?

     

  12. Har googlat runt men blir lite galen, finns det inga butiker i stockholmsområdet som säljer vattentunnor, vattendunkar etc som är livsmedelklassade i 100-150l-klassen?

     

    Hittar en massa vattentunnor 200l+ och vattendunkar 50l.. men jag behöver en eller två st i 100-150l-klassen för osmosvatten och saltvattensblandning till mitt nya kar.

     

    Finns hur mycket som helst begagnat på blocket, men man vill ju gärna vet vad som varit i tunnorna..

     

    Onlinebutik kan funka om inte frakten blir mer än vad faten kostar..

     

  13. Nu har jag efter mångt och mycket förseningar fått hem mitt nya kar och kan börja planera lite mer realistiskt än som tidigare högst hypotetiskt.

    Har funderat på att köra rimless men fick även med en överdel till karet som jag funderar på om man kanske kan använda.

    Frågan är främst hur nära vattnet man kan sätta LEDs? Jag gissar att det behövs flera eftersom spridningen blir sämre, men jag testade lite med en Kina-LED och ja lyser gör det ju.

     

    Bare top:

    bare.jpg

    Med topplocket:

    topped.jpg

    Inuti, man kan se att det är 7cm från akvarietopp till takets topp, sen är det ytterligare 5cm ner till vattenytan.

    inside.jpg

    Test med en Kina-LED, bara lagd på glaset. Blir 5cm över vattenytan.

    led.jpg

    Jag antar att jag inte kan ha locket på men bara att jag har toppen över på sidorna och kanske även monterar ljuset i den borde göra att det blir mer ljus ner i akvariet och mindre ljus som sprider sig i hela rummet? Eller blir det på tok för nära vattnet?

    Dimensionerna på karet är 200 x 60 x 60cm.

     

     

  14. Jag har odlat Artemia till "vuxen" ålder, men då började jag med att odla alger så att vattnet blev helt grönt.. dvs man såg inte särskilt mycket av artemian direkt. (http://www.mikromarine.webshoponline.se/odlingstillbehor/phytoplankton.aspx)

     

    Jag har läst att folk har matat dom med spirulina-pulver och torrjäst och att det ska funka, men vet inte hur klart vattnet blir där heller.

     

    Ett problem kan vara att dom skitar ner vattnet en hel del så du behöver göra en del vattenbyten.

  15. On 2016-01-09 at 9:13 PM, petnym said:

    Kul!

    Jag hade valt minst två cirkulationspumpar, dels för att flödet skall komma åt överallt (svårt att få en pump att cirkulera vatten två meter bort), och dels för att slippa tidspressen och totalt stillestånd vid rengöring av en pump.

     

    Mm, det som frestar mig är två st Gyre med styrdator och batteribackup.. fast då kostar det en hel del, men jämfört med att få stopp och allt dör så..
     

  16. On 2016-01-09 at 6:30 PM, smedberg said:

    Vad fick du för leveranstid på akvariet?

     

    Beställde i mitten av december, fick beräknad leverans mellan mitten av Januari och mitten av Februari; dvs inte särskilt specifikt..

  17. Hmm, fast det är bara vid kontakterna det bör kunna läcka tycker jag, annars är ju kroppen plastformad i ett enda stycke. Tanken var att ha själva kontakterna ovanför sumpen men själva enheten precis brevid, dvs så att utsidan av rollermaten går dikt an insidan på sumpen. Fast om det inte får plats så får den nog vara i eller delvis i..

     

     

                |     |  <- rollermat

               -|___|

    |           |   X

    | SUMP  |   X

    -----------  

     

    I den här videon satte dom den helt ovanpå sumpen, men så högt i skåpet har jag nog inte: https://youtu.be/O0jk2yaT-hc?t=9m15s

×
×
  • Skapa Ny...