Gå till innehåll

Ted Camenius

Stödjande medlem
  • Antal inlägg

    926
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    10

Inlägg postat av Ted Camenius

  1. Har du skummaren i fack 1 blir du begränsad  till vattendjupet den vill ha vilket betyder att fack 2 blir ganska grunt där du vill ha levande sten. Fraggdelen ännu lägre.

    Har du skummaren i fack 1 behövs ingen bubbelfälla. Bubblerna hinner stiga till ytan ändå när de passerar alla andra fack.

    Fack 3 där du ska ha returpumpen blir väldigt litet, det är där avdunstning kommer synas. Din ato kommer behöva fylla på vatten ofta.

     

    Jag skulle bygt såhär:

    1 högre fack så högt vol tillåter till sten mm.

    2 fraggdel, så stor som möjligt.

    3 Skummare, fosfatfilter 

    4 returpump 

    • Tack 1
  2. Snyggt, blev ju hur bra som hels med fraggkaret i sumprummet :) 

    Och som vanligt är karet snyggar i verkligheten än vad som går att fånga på bild. Sjukt bra tillväxt har du ju också haft mellan de gånger jag varit o kikat. 

    Nästa naturliga steg är väl att låta de där bruna kardinalerna hoppa över kanten o bli uppätna av hunden? 😂

  3. Nu har jag inte läst igenom hela tråden men kommer ändå med några inspel. Det kan inte vara så att den stn du har nu beror på instabilitet och allmän stress. Din axilur kur, mörkläggning, fosfat som hoppar upp mm. Att korallerna varit stressade och inte får komma till lugn och ro. 

     

    Jag förstår att det är lätt o säga när man står brevid och ser på och inte lever i den maktlöshet man kan känna när korallerna inte mår bra. Men enligt mig är det lättare att förstöra för sig själv än hjälpa när man tillsätter det ena för att fixa det som är fel. Mycket av det som vi kan tillsätta är svårmätt, flyktigt och ska inte behövas för att det skall funka. Mer något att tilsätta för att få det där extra. 

     

    Om jag får komma med några förslag så skull jag om det var mitt kar göra såhär:

     

    1. Förbered en massa nytt vatten, typ 5-600l.  Köp några stora regntunnor att blanda det i. Matcha salthalt och ungefärlig temp.

     

    2. Gör ett jättevattenbyte. Passa på att sug ur all sand. Kör BB ett tag tills allt lirar igen. Det kan vara bra mkt bös i den och saker som ackumulerats. 

     

    3. Försök göra ditt vänstra stenröse luftigare. Och klipp bort allt som är stn/död vävnad. Det är lättare än att få stopp på det än att få det att avta.

     

    4. Tillsätt INGENTING utöver kh, ca, mg under minst 1-2månader. Med nytt vatten och den korallmängd du har nu så ska du inte behöva något extra utöver det som finns i din balling (core7? om jag läst rätt).

    Försök hålla KH, mg, ca så stabilt du kan.

    Nu är jag inte inläst på just core7 men i min balling blandar jag spårelement separat och med låg vol av korallerna kan du gott köra på halva den mängden.

    Skippa extra jod, inget du behöver för att korallerna ska leva. Lättare att överdosera. 

     

    5. Inga fler icp tester på ett tag. Så lätt att hitta fel som inte finns. Vi har ju haft fina sps kar långt innan det fanns.

     

    6. Fortsätt göra vattenbyten på ca 5-10% i veckan tills allt är bra.

     

    7. Mata fisken sparsamt så du inte får en massa nitrat och fosfat. Om du får fosfat kör försiktigt lite remover i en strumpa. Nitrat ska du inte behöva få så mkt om du matar sparasamt. N på mellan 0-10 och fosfat 0,02-0,08

     

    8. Polypexpansionen kanske du inte får till dagtid, du har ju en kejsare i karet.

     

    Stor lycka till. Du sitter i en jobbig sits och det som är tänkt att vara kul och avslappnande hobby kan lätt få en att känna förtvivlan istället.. men när det vänder är det värt slitet.

     

     

     

    • Gilla 3
    • Tack 1
  4. Aldrig varit ett problem, har alltid haft ett flertal i allt ifrån 200l upp till 1400l o tycker de ofta hänger ihop i närheten av varandra.
    I mitt 500l jag har nu har jag banta 2st men de är nästan alltid tillsammans 😀

    Ända gånger de kommer ihop sig lite är när de stjäl mat av varandra..

    • Tack 1
  5. 11 timmar sedan, wrang skrev:

    @Ted Camenius

    Hur har du tänkt blanda nu då med core 7

    @wrangKommer köra på 3 dunkar med core3,5. När åtgången ökar core7 på 3 kanaler med 10liters dunk på kh istället för 5l som på ca och mg. Dosera dubbelt av kh dunken som är svagare blandning. 

    • Förvirrad 1
  6. @wrang

    japp.

    Är själv inte igång än efter några års uppehåll men har tänkt köra core7 men börjar nog på 3,5 tills jag tycker dunkarna räcker för kort tid och jag behöver blanda för ofta.
    När det sker går jag på 7 istället för att annars riskera att tröttna på slabbet o gå på reaktor som jag gjort förr när det bara fanns Balling light 😀

    • Tack 1
  7. @wrang

    Du behöver bara 1st av dunk 3a eller3b om du späder ut dunk 1 & 2 med 50/50 osmos. Det blir ju då en 3,5 lösning istället för 7.

    Att det används två dunkar av nr 3 är för att maxlösningen på dem är 3,5 på och i 7 receptet behövs det därför doseras dubbelt så mycket av 3 då den är hälften så svag som 1 &2.

    Så om du då i 7 receptet använder två dunkar eller 1 dubbelt så stor spelar ingen roll. 

    Du ska alltså inte späda dunk 3 men bara blanda en dunk av den till samma volym som du du har färdig utspätt i dunk nr 1 &2 när du spätt 7 receptet med lika stor del osmos.

    Hoppas du förstår hur jag menar 😀

     

    • Tack 1
  8. 59 minuter sedan, kaptenen skrev:

    Alkatronic har ett valfritt testintervall på 1 - 12 h. Så minst 2 ggr om dygnet. 

     

    Jag mäter också 2 ggr om dagen men låter den inte dosera åt mig. Det är sällan det blir tokigt men när det händer så vill jag inte att någon dator dumpar en massa KH ner i sumpen i onödan.

    Låter som vi tänker lika 😀 

    hur länge håller reagensen för dig när den testat 2ggr/dygn.  Och hur ofta måste du slabba o kalibrera mm?

  9. 31 minuter sedan, nike83 skrev:

    jag mäter 2 gånger om dagen med Alkatronic. Dosering av balling + Jod + Järn gör jag med min gamla GHL poriflux 2 med 8 doserpumpar. jag tycker det funkar kanonbra!

    Ok, det låter ju ungefär som jag vill göra. Skulle datorn visa fel så drabbas man ju inte så hårt.

    Tyckte det stor på alkatronic att den mäter var fjärde timme eller något liknande. Hur många mätningar/dygn kan du som lägst ställa in?

  10. 34 minuter sedan, MichaelE skrev:

    Själv är jag ett fan av GHL då jag upplever deras grejer som mer gediget byggda kontra merparten av ”plastaskiten” som är vanligt inom hobbyn. 
    Installerade nyligen en KH director och är mycket nöjd. Om du framöver vill det så kan du kontrollera kalkwasser/kalciumreaktor/dosering.

     

    Driftkostnaden kan bli mycket låg då du kan DIY reagensen om du vill det.
     

    Kör du något ekosystem inom automation i dagsläget?

    @MichaelETack, Ska kika lite närmare på den. Googlar man på d e olika varianter som finns så verkar de flesta supernöjda sedan kommer någon och sågar modellen rakt av.

    Svårt att veta vad som är relevanta kommentarer eller inte på de internationella forumen. Kan ju vara skit bakom spakarna också 🤣

    Ska läsa på lite mer om den.. Kan du styra Ghl helt själv hur många tester per dygn du gör? Ser ingen anledning till att testa 4ggr om dagen då jag på mina tidigare kar testat ca 1-2gg i veckan när balans och dosering satt sig. 1gg om dagen skulle då vare en ypperlig extra försäkring. 

    Har inget system alls i dagsläget. Håller på köper på mig nu för start mot sommaren/hösten. Precis beställt ett 150x65x55. Vill ha ett relativt litet lättskött system dominerat av acropora. 

    Du kan se mitt gamla kar i signaturen..

     

    • Gilla 1
  11. Är sugen på testa en kh övervakare på mitt nya system. Men vet inte riktigt vilken jag skall välja.

    Behöver inte mäta kh flera gg om dagen, har heller inget behov av att den styr doseringen av tex balling. 
    Det jag söker är att få ett kh testresultat, räcker med en gång per dag.
    Jag ser då om kh börjar röra sig och kan själv ställa om ca-reaktorn eller höja ballingtillsatsen.

    Jag ser det manuella lite som ett säkerhetsbälte. Får jag ett tokigt mätresultat kan jag testa manuellt en gång innan åtgärd.

    har alltid försökt hålla all teknik så enkel och basic som möjligt. Då blir det mer tid till att njuta av fisk och koraller istället för att pilla med tekniskt strul, för kan något gå sönder så visst gör det precis timmen innan man packar in barnen i bilen för att åka till Arlanda eller liknande 😅

    Söker alltså detta.

    -Så enkel men ändå driftsäker som möjligt.

    -låg driftkostnad prioriteras

    -skall gärna ge en notis vid avvikelse

    -nypriset skall vara rimligt men månadskostnaden är viktigare.

    -räcker med kh behöver ej mäta ca/mg


    Någon som kan peka mig i rätt riktning? 

     

    • Gilla 1
  12. 26 minuter sedan, farham60 skrev:

    Thank you :)

    I also saw your previous tank and beautiful angels you had 👌

     

    always nice with quarantined fish and not worrying about stress or sickness in your DT.

    I also QT corals and inverts...in 27 degrees for 45 days (if temperature is lower then 72 days)

     

    Unfortunately my corals are not doing that good at the moment... a month ago I switched light and some didn't like it....also high Po4 and No3 values :( doing a 200L water change tonight.

    I also add a lemon peel angelfish that picks a lot on corals and thats not helping the situation :D

     

    I hope I can find some time in near future for some update and pictures 

    Tack, saknar den tanken men den var lite för stor. Nya blir mindre, men med samma inriktning.

     

    Spännande, din korallkarantän i 45dagar, Antar att livscykel mm hos ohyran går snabbare i varmare vatten. Det är ju kanon då det är ett känsligt moment med sps och koraller i ett mindre inte lika stabilt system.

    Har du någon länk eller tips vart man kan läsa mer om det?

     

    Kör du nån kolkälla när du har så pass mycket fisk? Jag har testat lite olika men alltid tyckt att klassisk vodka funkar superbra.

     

    Har du mätt parvärdena, gamla/nya belysningen? Dina coral care ser verkligen ut att ge en bra jämn ljusmatta.

  13. @farham60 Underbart att läsa och se någon som är så seriös med karantän.

    Jag gjorde liknande med mitt förra kar, dock varit borta från hobbyn ca 5år.
    Jag körde hyposalinity istället för koppar på fisken då det kändes enklare och mer skonsamt. 
    Sedan ttm och avmaskning medans jag höjde salthalten igen.
    Visst är det värt allt arbete när man ser kirurgerna helt prickfria o välmående 🤗

    Hur länge karantäner du koraller o annat? 72dagar? Antar att du karantäner korallerna inte bara för ohyra utan också eventuelle ägg från prick mm?
     

    Riktigt snyggt kar, stooor potential när korallerna växt till sig 😍 Fantastisk grym scape du fått till👍

     

    Kul att få följa så detaljerat som du beskrivit allt ända från start.

     

    Någon uppdatering på hur det ser ut idag? 

  14. 9 timmar sedan, NovemberRain skrev:

    Jag valde en vit folie att applicera på undersidan ifall jag skulle vilja köra utan sand i framtiden, men också för att slippa mörka zoner om sanden inte ligger kvar på vissa ställen. Har haft utan sand ett tag och håller man efter med skrapan blir algerna inga problem.

     

    884627668_Namnls.png.3fa6b215be4d29060ae7c95775f50a90.png

    Tack, det där ser bra ut 👍😀 jag kör nog på nåt liknande. Blir enklast och är lätt att hålla rent. Blir heller inget meck om jag sedan väljer att köra med sand. 

    • Gilla 1
  15. Tack för inspel @nike83@PerS

    Man kanske kan slipa glaset lite för att matta ner blänket (tänk typ som duschdushdörrar brukar vara.) Vill helst inte att det skall synas att det är blankt glas.

    Annars vore väl silikon iden fungera. Tar ju bra lång tid innan tex kalkalger fäster på fogarna i akvariet. Om man sedan borstar av det med jämna mellanrum.

    Någon som vet hur de som kör vita plastskivor brukar göra? fäster algerna dåligt för där kan väl inte rakblad heller vara en bra ide..

×
×
  • Skapa Ny...