Gå till innehåll

Jois

Medlem
  • Antal inlägg

    704
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    49

All aktivitet

  1. Over and out! Vill man ändå följa min resa; https://instagram.com/johan.andersson.the.grinder?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA== Må gott!
  2. Medhåll @jonasroman. Kan vara så att detta blir mitt sista inlägg på forat, för alltid. De, vedertagna, karantänsätten som uppbarligen fungerar är tydligen ett känsligt ämne. Där man som utförare och förespråkare, i all välmening, blir "uthängd" som att plåga djuren.(*) Hur kan denna inhumana transport av fisk över världens alla gränser, mellanförvaring hos grossist, mellanförvaring hos butik, transport till våra hem - och därefter få leva i en instängd och liten värld, utsatt för diverse parasitangrepp som man som fisk inte kan undkomma -- KONTRA ca 14 dagar av någon typ av karantän där fisken sedan kan leva utan dessa parasitangrepp. Utöver fiskdöd hemma, hur många fiskar dör inte av syrebrist, värme eller köld under alla transporter. (*) Min upplevelse, och endast min. Må gott!
  3. Haha! Vilket gäng... nästan helt groteska..
  4. Bra att du kommit igång. Vad kör du med för karantänmetod nu?
  5. Dagboken fortsätter... Jag trivs verkligen med mitt kar. Det är verkligen rogivande. Nitrat 0 Fosfat 0.01 KH 8.43 Ca 392 Mg 1333 På onsdag är httm klar och fiskarna kommer att flyttas över i annan tank. Jag kanske inte kan ha alla fiskar själv, vilket gör att (kanske) 1st Gobiodon irregularis, ett par par pyjamaskardinaler samt 1 st anthias blir "över". Inget bestämt men man kan skicka pm om man är intresserad. Som jag sagt tidigare; även bakslag måste upp till ytan... Av någon anledning har 2, av 3, a360x tuna blue leds slutat att fungera ihop med x-kontrollern. De formligen dör när kabeln pluggas in. Utan kontroller fungerar de klockrent. Har skickat mail till Kessil. Det är inte stans billigaste lampor, och jag hade förväntat mig lite mer "kvalitet". Må gott!
  6. Jag skulle önska att det fanns butikskarantän för fisk, men inser att det nog är dömt att misslyckas. Tyvärr. Däremot skulle butikerna iaf kunna köra lägre djur och koraller i egna system fritt från fisk. Då skulle jag slippa hålla dessa i eget qt i 45 dagar. Det hade varit sååå nice!
  7. Första väteperoxid-doppet. 30min. Inga konstigheter. Det går dock åt ett par doppvärmare när jag kör två batchar. Tack till @Nelli som lånat ut ett gäng värmare
  8. Karantänfabriken! På måndag, imorgon, görs det första väteperoxid-doppet med efterföljande tankbyte.
  9. Hajar. Du får kika lite vad som kan passa dig, det finns liksom inga garantier för att det ska gå väl... Dipp, eller dopp med väteperoxid, om detta görs utanför ett fullständigt karantänprotokoll = ger detta bara en tillfällig lösning och lättnad för fisken när det kommer till brooknyella eller velvet.
  10. @niki68, vi talades vid om detta för rätt länge sedan. Du får nog specificera om du nu är ute efter ett dipp eller "nuka" hela karet. För enbart ett dipp är det 5 ml av 3% H2O2 per 1 liter saltvatten.
  11. En ytterligare aspekt för mig att gå över till (hybrid) ttm är kostnaden för koppar, metronidazoleol, regeans samt vattenberedning (seachem prime, tex). Ttm med tillräcklig vattenvolym bör göra risken för hög ammonium, och därmed fiskdöd, lägre eftersom man för över fisk till nytt vatten inom 72 timmar.
  12. Nu är jag redo! Stationen för ttm är nästan klar. Kan då köra två ttm-batchar samtidigt. Det blev livsmedelsklassade eurobackar. Lätta att flytta och att rengöra. Nästa vecka plockar jag upp ca 15 nya fiskar. Huvudkaret rullar på fint! Kh 7.1 Fosfat 0.04 Nitrat 1.2
  13. Kasseras syrestenen, eller torkar du den för att återanvända?
  14. @Oscarhaglund, exakt så. Nyfikenfråga. Bytet ska ske inom 72timmar. Så du flyttar fisken och dina 4liter vatten för peroxiddoppet med samma syresten innan 72 timmar löpt ut? (Bara för att verifiera att jag tänker samma)
  15. @jonasroman, aa du kan läsa @Oscarhaglund redogörelse för httm. DÄREMOT!!!! Är Flukes egentligen plattmask!! Och där drog Jois, amatör-doktor-apotekare-alltiallo samt tänkare igång! För mig, som amatör, är och kan plattmask vara riktigt luriga. Jag gissar, helt ovenskapligt, att alla dessa typer av plattmask beter sig och reagerar på olika. Så jag kommer att komplettera httm med praziquantel. Better safe than sorry.
  16. Nu var du snabb. Jag skrev; sin filosofi. Och att man måste hålla sig till en Metod (med stort M). Där kanske jag var lite slarvig. Med det menar jag nog lite av det som du är ute efter, dvs vetenskaplig Metod. Jag vet inte om tex hybrid ttm är vetenskaplig, vilket kanske är olyckligt. Det som jag vet är att dessa metoder bygger på någon studie (vetenskaplig) som redovisar för de olika parasiters livscykel och reproduktion, och att metodernas protokoll bygger på detta. ...måste fixa mat. Återkommer
  17. @jonasroman, nu börjar du komna igång. Kirurg? Det är mitt favorityrke! Tyvärr blev jag inte det. Hur som. Det viktigaste är att alla få ha sin filosofi gällande detta. Det som dock och tyvärr inte fungerar, om ni läser vidare nedan, är allt hålla fisk I ett sk qt utan att ha en Metod. Och då menar jag ett qt som bara är för; Observation (här kan fisken se fin och kry ut. Den åker ut och har tex lämnat efter sig något som plockas upp av nästa fisk...) Endast ett påkopplat uvc. Ormolja som tex vitlöksdroppar. Ett qt-kar måste nogsamt rengöras. Och därför kan inte indreding som levande sten flyttas över om den inte stått fiskfritt i 45 dagar. (dessa 45 dagar biter dock inte på uronema) Jag, och flera andra förstås, är väldigt strikta när det kommer till karantän. Jag gör antaget, och utgår ifrån att alla fiskar är sjuka. Eller åtminstone att alla kan bära på "smitta", det är min profylax. En smittad fisk behöver inte vid köptillfället eller ankomsten hem, och inte heller för den delen inom 2-3v - ja kanske aldrig, visa på någon symptom. En klassiker är tex uronema. Den, kan, ses som ett eller flera röda sår på fiskens kropp - och då är det med sannolikt redan för sent och parasiten har äntrat ditt kar. (Just uronema är ett exempel) Jag tror iaf på att hybrid ttm är min framtid framåt. Tack Edit: just det. Allt kommer att vara förgäves om man inte håller, allt med hård yta som lägre djur och koraller, fiskfritt I ett eget qt-kar. Tack o bock
  18. Det är bra att fler och fler inser att hobbyn kan bli väldigt kort, och dyr, om man ignorerar karantän. Jag kör idag med koppar, metronidazoleol och praziquantel. Se min tank-tråd. Jag kommer dock att inom kort gå över på httm, inkl praziquantel. Koraller och lägre djur hålls självklart också i qt.
  19. Det kan bero på var man tar in infon. Formalin eller väteperoxid, är doppen mellan tankbytet. Jag går väteperoxid.
  20. En teaser... Jois, aka, karantänkungen håller på att göra om i garaget för att etablera en ny hybrid-ttm-station. Eventuellt kommer httm kombineras med Prazipro för att kunna behandla ev plattmask. Stay tuned!
  21. Detta är en riktig skönhet. Som av någon, okänd, händelse har min goniopora visat blå toppar idag. Det har jag aldrig sett tidigare. Fosfat 0.03 Nitrat 2.5
  22. Oj, så tråkigt att höra. Jag har följt din tråd och tycker att du verkar ha en sund och bra hantering av hobbyn!
  23. Ok. Håller de 14 dagar så är jag nöjd.
×
×
  • Skapa Ny...