Gå till innehåll

Wiking

Medlem
  • Antal inlägg

    5 669
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Om någon vecka så har mitt akvarium varit igång i 9 år. Jag har haft tur för jag har inte haft cyano en enda gång under de åren. Annat var det på 70- och 80-talet. Minns jag rätt så har cyanobakterinen funnits i över 4 miljarder år, det tyder på en exceptionell anpassningsförmåga. Av de 9 åren mitt kar varit igång så har jag kört med VÄS i 8,5 år.
  2. Hej Daniel. De kivas lite ibland bara men det är ingen fara de har gått ihop i så många år. När jag köper fisk brukar jag köpa flera stycken samtidigt och då förändras ju hela hierarkin i karet, men efter några dagar så brukar det hela lugna ner sig.
  3. Akvariet bara rullar på, inga nya fiskar eller koraller på åratal.
  4. Vi är nog en hel del som håller på här i Skaraborg.
  5. Dvärgkejsarfisken Centropyge flavissima är en fantastisk fin fisk. Citronfärgad kropp med några läckra blå färgstänk på några få ställen, inte minst runt ögonen. Denna fisk har jag haft nöjet att äga sedan mars 2007. Akvariet rullar på som vanligt.
  6. Jag både hoppas och tror att den nya organisationen kan driva föreningen vidare i samma anda.
  7. Ja jag har sett fiskar på rev. Hur länge en människa klarar sig utan mat är väl inte ämnet för detta forum. Mina fiskar mår ypperligt.
  8. Jag matar oftast 1 gång per dag, men ibland kan det bli 2 ggr. Max 1 kub fryst mysis eller artemia, och då och då något torrfoder i form av några pellets. Fiskar behöver inte mycket mat, inte ens en femtedel av vad man tror att de behöver. De klarar sig lätt i flera dagar utan mat.
  9. Det är bara bra att skiten samlas på ett och samma ställe, då vet du vart den finns och kan enkelt suga ut den när du byter vatten. Jag har 40 kilo sten i mitt lilla kar, men jag har byggt upp det ganska luftigt.
  10. Jag vill tillägga att mjuka koraller har aldrig fungerat i mitt akvarium. Sarcophyton och liknande har alltid skrumpnat ihop efter några månader och sedan helt försvunnit. De spårämnen som jag tillför är de som hör till ballingdoseringen. Jag håller med Alaivdreamer, byt vatten, det har jag gjort varje vecka, i snart 8 år. Nåja, då och då blir även jag lat och då kan jag hoppa över någon vecka. Byta vatten är både enkelt, billigt och effektfullt.
  11. Vi håller på med en hobby där vi lägger nästan all vår energi på att hålla låga nivåer. Kostsamt är det också att nå dessa nivåer. Under de 8 år mitt akvarium har varit igång så har jag under alla år mätt min fosfat med Salifert. Min tolkning av mina mätvärden har varit att jag för det mesta ligger på 0,03, men vid många tillfällen har jag mätt något högre nivåer. I somras var jag som vanligt i Gamla och fyllde på mitt förråd med salt och fiskmat. Denna gången tog jag med mig lite vatten och bad Stig kolla fosfatet med en Hanna checker. Han tog ett djupt andetag och sa att, detta var inte bra, du har nästan 0,5. Både kort- och långpolypiga stenkoraller växer bra. De växer inte fort men tillräckligt fort så att jag då och då kan sälja av en del. Min erfarenhet är att de som växer sakta i stället blir lite kraftigare. Jag använder i stort sett alltid järnbaserad fosfatremover, men med min enkla mätmetod så har jag mycket sällan kunnat mäta mig till någon förändring av fosfatvärdet med eller utan remover. Skitalger har jag aldrig haft i detta kar.
  12. Min fisk bryr sig inte om mina koraller, men sådant kan också vara väldigt individuellt. Tack Ola, jag gillar denna fisk också.
  13. Detta exemplar har simmat omkring i mitt korallrevsakvarium sedan mars 2007. Kroppen är svart vilket gör det lite svårt att få en bra exponering.
  14. Göran är utan tvekan den bästa handlaren i Västsverige. Jag har handlat hos honom ända sedan jag hittade tillbaka till denna hobby 2006. Kvalitén på hans fisk är nästan för bra, de lever ju hur länge som helst. Och, ärlighet varar längst:)
  15. Min hepatus har tyvärr slängt in handduken. Nu i december så är det 6 års sedan jag köpte den några få cm stor. En riktigt fin fisk är det, och som vanligt tycker jag att de är som finast när de är små.
  16. Flakväxande montipora behöver inte mycket ljus. Den största jag har som är som en pizza i storlek växer iof upp över ytan, men den sitter inte direkt under ljuset. De som finns strax därunder eller i mellandelen växer knappt alls. På botten växer de som mest. Dyker du upp på söndag, jag har en korall som inte vill växa hos mig men om du lånar den ett halvår så får du säkert fart på den?
  17. Mina montipora som står 65 cm ner i karet växer bättre än dem som befinner sig 50 cm högre upp, mycket bättre.
  18. Tack Ola! Visst är den fin, riktigt fin, och anspråkslös verkar den ju vara också.
  19. Jag tror de kan bli upp till 20 cm. Min erfarenhet är att fiskarnas tillväxt hämmas i våra akvarium som oftast är alldeles för små.
  20. Den var ca 3-4 cm när jag köpte den och efter drygt något år så var den drygt 10 cm, vilket den fortfarande är.
  21. Nej, jag har en Deltec MC500 i karet, en riktig arbetshäst som bara går och går.
  22. En trevlig liten fisk som simmat i mitt kar i 8 år nu i november.
  23. Sådana där jättemaskar kryper det fram varje kväll när lyset slocknat. Bry dig inte om biomassan, det fixar ditt kar. Men rota inte bland stenarna utan ordentliga gummi handskar.
×
×
  • Skapa Ny...