Gå till innehåll

Något för er med macroalger?


H8RED

Rekommenderade inlägg

Ja visst är det en intressant produkt tack vare att den inte på långa vägar utvecklar lika mycket värme som en hqi-lampa och därmed kan hållas mycket närmare vattenytan.(man ska i princip kunna röra vid den utan att bränna sig).

På samma sida som jag länkade till kan man dessutom köpa passande reflektorer mm.

Lägger in en länk till en sida som testat dessa lite i ett annat sammanhang men vill passa på att säga att jag inte på något vis stöder eller är intresserad av det som finns representerat där.

http://www.swecan.org/modules.php?name=News&file=article&sid=251

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej

Det intressanta med TRG:s hemsida är nog inte högeffektslamporna utan det stora utbudet av LED lampor i rätt höga watt-tal. För ett tag sedan såg jag en LED lampa för poolbruk som höll 25 watt och ersatte en 300 watts normal halogenlampa. Alltså en faktor på ca 12. På TRG sida fanns 7 watts led för 12 V (ersätter halogenlampor direk) Priset är ca 369 kronor. Det fanns vidare plattor som var på från 1,8 watt till 12 watt i priser från ca 250:- till strax över 500:-.

Jag tror att denna teknik är den som kommer att komma vad gäller belysning för akvarium. Om man kompleterar en lysrörsbelysning med några 3 watts 220 volts LED så får man också den här skimmrande effekten som många vill ha.

Priserna kommer att sjunka - vem blir först med experimenterande?

Stig, Uffe 2, Dule och de andra elektronikexperterna, kom igen med kopplingsförslag och annat!

MVH Lasse

Edit: Såg nu att priserna är exklusive moms men det börjar ändå bli interessant.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Seoul semiconductors Z-led leder i verkningsgrad i dag (100 lumen/350 mA) följda av Philips Luxeonrebeldioder (80 lumen/350 mA) och Osrams Topled 40 lumen/w. Länken ovan specar inte vad den använder. Jag tror att innan hösten har Seoul en ny generation ute (120 lumen/w).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ramq, gör det det egentligen? Det är ju inte som om en energilampa avger sitt ljuse på samma sätt som en glödlampa. Ljuskällan är mycket mer utsträckt, och reflektorerna borde anpassas efter det. Det borde begränsa antalet tillgängliga "Optimala" reflektorer. Jag kanske överanalyserar?

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ramq, gör det det egentligen? Det är ju inte som om en energilampa avger sitt ljuse på samma sätt som en glödlampa. Ljuskällan är mycket mer utsträckt, och reflektorerna borde anpassas efter det. Det borde begränsa antalet tillgängliga "Optimala" reflektorer. Jag kanske överanalyserar?

Du överanalyserar absolut inte! Snarare påpekar något jag inte tog med i mitt inlägg; vilket typ som är lämplig för en Envirolite.

Då dessa dras med samma problem som lysrören, dvs dom är till 99% rundstrålande runt sin egen "stav", så sprids ljuset radiellt kring röret. Utan en reflektor med en sådan ljusspridning så får du ut kanske 30% verkningsgrad - om du har tur, medvind, nedförsbacke osv. Med en schysst "måsvingereflektor" på ett lysrör får du ut bra mycket mer effekt genom att spegla ner det annars spridda ljuset från sidorna och ovansidan neråt. Allmänt känt faktum.

Då Envirolite påminner väldigt mycket om ett lysrör med dess avlånga (och alltså inte koncentrerade, som på urladdnings/glödlampor) ljuskälla skulle alltså en måsvingereflektor fungera:

low-profile-reflector.jpg

För dom med lite tunnare plånbok finns liknande denna för 150-200 spänn:

10126.gif

Prestandan är därefter.

Eftersom det inte är en koncentrerad ljuspunkt som t.ex. HPS eller HQI lampor så fungerar reflektorer som LumenArc/LumenMax, Diamond och andra sämre eller mycket dåligt med dessa ljuskällor.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Envirolites verkar vara rätt bra lampor, synd att de inte verkar finnas i typ 50 watts utförande för nanokar.

Envirolites finns ju redan i mindre utföranden - Osram Dulux t.ex. som redan finns i 11W-utförande. Sedan finns ju PC (Power Compact), men som kanske är lite för långa för ett nano.

Tror jag får läsa på lite mer vad som ingår i dessa Envirolites och se varför det är så mycket effekt.

Björn: var får man tag på en sådan där måsvingereflektor i din första bild? - den ser ut att vara mycket effektiv!

Den där bilden är länkad från CoralVues sida. Dom finns att beställa från bland annat fastlight.co.uk och säkert fler ställen. Heter "spider reflector".

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är ju en rätt ansenlig storlek på dom:

200wlarge.jpgbulb125large2.jpg

Tillverkaren har också anammat liknande reflektorer, den är på 50x30cm:

reflectors023large.jpg

Ovan bild visare en del på att det är "typ dulux" rör dom använder, ungefär som PowerCompact. 200W delat på 6st rör = ~30W/rör, rätt hyffsat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag gillar inte principen att slänga allt, ballast/tändare osv, varje varv. Annars var dewt väl okej. Såg en skojjig växtlampa på bb i karlskoga, BB har många användningsområden :), den såg ut som en strut med reflektor på insidan och hade en lågenergilampa monterade vertikalt. Väldigt bra ljuskoncentration över växten och sen funkade struten som en värmeskorsten och varm luft evakuerades genom hål i toppen.

Troligtvis mindre effektivt än horisontellt monterade, större andel av ljus måste gå via reflektor. men man får ju in fler lampor per ytenhet.

mvh Mattias

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Såg en skojjig växtlampa på bb i karlskoga, BB har många användningsområden :), den såg ut som en strut med reflektor på insidan och hade en lågenergilampa monterade vertikalt. Väldigt bra ljuskoncentration över växten och sen funkade struten som en värmeskorsten och varm luft evakuerades genom hål i toppen.

Du får gärna utveckla det där lite ytterligare då jag fattade halv-sju ungefär. Hittat något liknande på nätet?

Låter spännande, om inte annat för er nano-fanatiker?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...