Gå till innehåll

Göra eget foder till fiskarna!


Norberg

Rekommenderade inlägg

Stigemla: Sedan dina inlägg tidigare(i en annan tråd) om att det kan finnas risker med att enbart mata med min räkmix får jag erkänna att jag faktiskt planerar att ändra lite på matsedeln till fiskarna pga detta. Matar i regel två ggr/dag. Planen är att nöja mig med att bara mata med min mix den ena gången. Den andra gången kommer jag variera mellan mysis/artemia och kanske något mer.

Aha, det kan vara fettet som är "problemet" Ska testa och göra min mix utan bindemedel men med tillägget cyclop-eeze när jag får tid. Misstänker att det kan fungera rätt bra utan. (Har även agar här hemma men har ett svagt minne av att det inte gjorde någon skillnad.)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag brukar göra en lösning av vitlöksvatten (pressar några vitlöksklyftor i ett glas med RO vatten och låter det dra några timmar, silar ifrån partiklar och förvarar det upp till några veckor i kylen), skalade artemiaäg, frusen vuxen artemia och cyclo-ez. Gör numera en dos för ca 5-6 dagar och ställer i kylskåp. Efter någon dag så är det en fast smet som iofs löser sig direkt i akvariet men som är läthanterlig. Har aldrig försökt frysa "smeten" men det kanske fungerar också.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Med min mix på 800gr klarar jag mig länge. Brukar inte hinna göra av med det innan jag tycker det blivit för gammalt. Hade som gräns tidigare 3mån efter jag gjort maten. Men har börjat förlänga detta lite. Min matberedare fungerar också sämre om jag gör mindre satser.

Alternativet är att göra den med en mixer men då får man använda vatten för att apparaten ska klara av och mixa. Och utspädd fiskmat gillar jag inte:)

Jag har nu beställt cyclop-eeze( 50gr burk) så jag har det hemma när det blir dax. Har för mig att det finns rekommendationer på hur mycket man bör använda på tillverkarens hemsida( ( http://www.cyclop-eeze.com/product_info.php ) ska kolla där sen.

Ska försöka få mixen gjord inom en vecka och återkommer med en liten "rapport" om hur det gick. Vill gärna behålla torskfilen i receptet då det hjälper till att binda mixen. Tror det kan vara bra nu när jag ska göra en sats utan bindemedel.

Minskar istället lika mycket på räkorna som den mängd cyclop-ezz jag kommer att använda.(troligen alla 50gr som finns i burken)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det bästa egna fodret är det man fångar själv. I Edsviken i Sollentuna finns mängder med mysis.

Firrarna ser verkligen ut att ha tokroligt när de jagar runt efter dom !

Vet du om det finns månader som är bättre än andra när det gäller förekomster av mysis kring våra kuster?

Brukade fiska rätt mycket förr och minns speciellt ett ställe där jag ibland kunde se stim av små kräfdjur. Kanske det var mysis. Tror jag ska investera i en stor håv och se om jag kan hitta några igen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok, tack. SKa bli kul och se vad man kan hitta. Och i vilka mängder.

Angående mixen som jag gjorde häromdagen så åt alla av den första gången jag matade med den. Idag ett par dagar senare så vill i princip inga fiskar ha den. Tex min vitbröstade kirurg som tidigare ätit så mycket av min mix som han kommit över ignorerar maten helt nu.

Provade därför nyss att mata med den mix jag hade innan jag gjorde den senaste. Och den kan min kirurg utan vidare äta av. Det verkar som det trots allt är något i mitt nya recept som fiskarna inte verkar tycka om. Misstänker också att dom fördedrar mysis och artemia då jag den senaste tiden matat mer med detta.

Jag vill att dom i första hand ska äta av min hemmagjorda mat så jag får nog gå tillbaka till mitt gamla recept. Iaf till delar. Skippar torsken, spirulina, grönsaksblandningen samt multivitaminen i förhoppningen att jag med detta får bort det som gör att mixen nu inte äts. Vad det nu kan vara.

Och istället gör mixen ungefär enligt följande enkla recept:

500gr Räkor med skal

1-2% Cyclop-Eeze(vill börja lågt med denna)

300gr ärter

1% vitlök

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här finns massor av bra förslag på recept. Om någon känner för att samanställa dessa till en artikel skulle det uppskattas samt vara än lättare att hitta. Får gärna visas lite olika recept där man rekomenderar till olika typer av fiskar där även matspecialister tas med.

Behöver ni ha hjälp att lägga upp artikeln kan någon moderator hjälpa er.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lasse:

Burken med Cyclop-eeze kom idag. Så jag satte direkt igång att göra min nya mix.

Det blev 3% Cyclop-e.

Vid närmare eftertanke verkade det inte rimligt att det skulle vara spirulina som gjorde att dom inte åt min förra mix. Minskade dock på mängden.

Blandade också av samma anledning i multivitaminen. (Multivitaminen är jag däremot lite tveksam till om det är bra eller ej. Den jag använder är egentligen gjord för människor. Pga det använde jag bara lite(1/2 tabl).

Mixen är nu under infrysning och jag tänkte låta det gå minst två dagar innan jag använder den.(den håller ihop bättre när man matar om man väntar lite. Tror det kan vara en god ide nu när jag inte använder gelatin)

Ska bli intressant och se dels hur mixen håller ihop och om den accepteras av fiskarna.

Hursomhelst så planerar jag en artikel i ämnet och tog därför lite bilder när jag gjorde mixen. Tänkte visa er några av dessa:

post-3246-14468916060845_thumb.jpg

post-3246-14468916061006_thumb.jpg

post-3246-14468916061157_thumb.jpg

post-3246-14468916061312_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad fryser du den i för form djup eller låg?

Bryter du isär bitarna sen eller skär du.

Man kanske kan frysa den iskubslådor eller tror du dom blir för stora då?

Jag har aldrig gjort eget foder men tänkte börja då antalet fisk är ganska hög i mitt kar.

Du har aldrigf funderat på vad för nitrat och fosfat halter maten innehåller?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Formen är en bricka som kanske är 1cm djup. Tjockleken på själva mixen är c:a 3-5mm.

När jag har använt gelatin som bindemedel så har jag enkelt kunnat göra ett rutmönster med en "kaksporre"(finns med i bilden nedan).

Nu när jag inte använder bindelmedel så gjorde jag rutmönstret innan mixen helt hade frysit.(efter c:a 1 timme i frys).

Jag försökte göra storleken på rutorna c:a 1*2cm, men dom blev nog lite större.

När jag sedan matar så tar jag fram en ruta och skär några tunna skivor som jag sedan direkt matar med. (Tycker fiskarna verkar föredra det formatet än om man lägger i en hel större bit.)

Jag tror iskubslådor blir alldeles för stort. Ett enkelt (men lite kladdigt)alternativ är att skippa brickan och rutmönstret och istället direkt lägga mixen i fryspåsar. Som man sedan bryter av en lämplig bit när det är dax och mata.

Angående nitrat så har jag inga problem med det. Fosfat har jag haft problem med men har fått bort det med rowaphos. (Jag undviker spenat i mixen eftersom jag har hört att det innehåller nitrat. Musslor har jag också ryktesvägen hört att det innehåller fosfat. Tänkte därför undvika även dessa framöver. Men vet inte om något av detta stämmer.)

Skalet och huvudet innehåller en del näring som kan vara bra. Skalet ska också vara bra för "matsmältningen".

post-3246-14468916061523_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...