Gå till innehåll

Framtidens Ljus är Här


thore kjellberg

Rekommenderade inlägg

Intressanta diskussioner som har ägt rum här, har haft vinterkräksjukan här som nöje under tiden ;)

Funderar just på det här med hur man räknar ut antalet fotoner som kommer ut med energin som går genom halvledaren, men som har sagt här så är ju fotonens energi är plancks konstant * c/våglängden. Men sen vet man ju inte riktigt de olika materialens effektivitet, då en del av energin går till värme. Så det är ju inte riktigt så enkelt som att säga att röda LED:ar ger fler fotoner per W.

Problemet med alla ljuskällor som använder fosfor för att ge det slutgiltiga ljuset så baseras ju fosfor på fluorescens där en foton absorberas av atomerna och exciterar en elektron denna men när excitationen går ner igen så går den inte samma väg utan fotonerna som emitteras har en annan våglängd (eller flera fotoner av olika våglängder) men en del energi går alltid förlorad i denna konversion. Då lysrör baseras på fluorescens (en stor del av ljuset ifrån kvicksilver ligger i UV spektrat, en av de starkaste linjerna ligger på 253.7nm (den som används för UVC filter)) så kommer deras effektivitet sjunka på grund av detta. Bland annat detta gör ju att effektiviteten(i lumen) faktiskt är högre i MH än för lysrör. Men ljuset ifrån lysrör kan optimeras mera för att passa växters och korallers actionspektrum, det gör det ju svårt att se vilken av dessa som är optimal.

Min tro är att LED kan vara mer effektiv då man inte behöver behöver något fosfor för att att få ett optimalt spektrum om man har rätt kombination av färger på LED:ar. Har förgäves letat efter effektivitet på konversionen av energi till foton i bandgap-hoppet för elektronen. Men tänker man på att en del företag (t.ex Cree Inc.) har vita lysdioder som avger över 100lm/W och är då baserade på fosforteknik som är baserad på en blå LED, och då en hel del av ljuset ligger på runt 450nm som viktas väldigt lågt i lumen (för spektrum se databladet http://www.cree.com/products/pdf/XLampXP-E.pdf). Cree påstår sig också ha en prototyp vit LED som avger 161lm/W (http://www.cree.com/press/press_detail.asp?i=1227101620851), även om jag inte gillar lumen som mått så är det ju grymt imponerande siffror, MH ligger på ca 125lm/W.

Som sagt att säga vad som är det optimala ljuset är inte lätt att säga, och minst lika viktigt (åtminstone den tiden när man betraktar karet) är ju att ljuset är attraktivt för ögat. Så till viss del tror jag att det är en smaksak, men man kan beräkna lite vad som är effektivast när man ser hur mycket energi som fotosyntesen ger korallen per tillsatt watt elektrisk energi.

Föresten defdac, vet du vilken gitterkonstant Project star spektrometern har i linjer per mm (oftast 300, 600, 1200, 1800....)?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 578
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

En anledning till att man hoppas få fram högre verkningsgrad med lysdioder är att grund våglängden för fluorescensen är längre och därmed energin lägre i varje foton. 560nm blått ljus från en lysdiod har mindre än halva energin hos en foton från kvicksilverånga (253 nm).

Apropå gitterkonstant så vore det intresssant att se om funktionen hos en spektrometer blir annorlunda hos en DVD- skiva som har spåren tätare eller en Bluerayskiva som har smalare spår ännu tätare.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Föresten defdac, vet du vilken gitterkonstant Project star spektrometern har i linjer per mm (oftast 300, 600, 1200, 1800....)?

Det stod inte på den, men Project STAR säljer diverse DIY prylar, bla diffraktionsgitter som har upplösningen 750 linjer per mm. Det är mycket troligt att det är detta dom sedan använt i spektrometerbyggsatserna.

det har du inte kommit på själv .

Nej men däremot har jag har jag istället för att babbla teori satt mig ner och implementerat en kalkylator baserat på teorin ;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag nöjer mej med att använda lumen som indikation ljusintensiteten. Man skall inte krångla till det.

Nje, håller egentligen med dig om att man inte ska krångla till det. Så länge ljuskällan har ett brett spektrum så funkar det nog okej, mer riskabelt om man tror pga att en grön LED har högt lumenvärde så är den bra för tillväxt, för koraller ger det ju lite i.a.f. enligt defdac:s actionspectrum, men för gröna växter så skulle man ju få en tillgänglighet på ljusenergi som är nära 0.

Men som sagt för fosforbaserade LED så funkar lumen nog som en bra indikation. En del av oss (som jag) är väl bara lite galna i att optimera, och finner ett nöje i att efterforska området :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo precis. Går man enbart på lumens så skulle man inte få någon tillväxt med actinics/grolux t ex eftersom dom knappt har någon lumens/lux...

För mig handlar det inte så mycket om att optimera som att hitta ett sätt för hobbyister att enkelt kunna beräkna ett värde på sin ljuskvantitet och kvalitet som dom kan jämföra med sina kompisar - utan att behöva säga att allt annat än lumens är krångligt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Cree påstår sig också ha en prototyp vit LED som avger 161lm/W (http://www.cree.com/press/press_detail.asp?i=1227101620851), även om jag inte gillar lumen som mått så är det ju grymt imponerande siffror, MH ligger på ca 125lm/W.

Som jag förstod det så han man inte samma standard för hur LED belysningens effektivitet anges som i övrig belysningsindustri med omgivningstemperatur på 20 C. Istället anger man vid samma temperatur innuti halvledaren vilket då ger betydligt bättre nominella värden.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...
Ja, endast 3st LED-lysrör (totalt 99W och 6000lm och 6500K över karet)

Hur många av er som diskuterar LED använder själva LEDs?

Inte jag, men det beror ju på att den typen av LED:s som jag skulle vilja använda inte finns i de spektra jag vill ha, för som jag ser det nu så ger de inte vita LED:arna så mycket utöver de andra belysningsalternativen (förutom möjligtvis livslängd).

Jag har funderingar på att börja ett experiment med några mindre ljuskrävande koraller som endast kommer att få ljus ifrån några färgade LED:ar (kommer att vara skärmade ifrån dagsljus), troligtvis ska jag i detta experiment även köra en annan del med vita LED:ar för att jämföra dessa alternativ.

Helst skulle man ju vilja göra ett 3 delat experiment, ett kar (så att vattenkvalitén är samma för alla koraller), 3 uppsättningar fraggar ifrån samma korallkolonier så man har kloner man jobbar med. 1 del belyses med vanlig T5 belysning, en del med vita LED:ar och en del med monokroma LED:ar och jämföra tillväxtresultatet från de olika alternativen (självklart ska varje avdelning vara blockerad ifrån ljuset ifrån de andra. Men just nu saknar jag resurserna för att göra detta experiment, men vi får se vad som sker i framtiden.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

God morron allihopa!

I dag är det exakt ett år sedan jag tände upp mina LED-lysrör över mitt 650 liters korallrevsbioptop. Lamporna lyser som om de vore nya. Jag har inte noterat några som helst problem med belysningen. Jag är nöjd. Min beiga Gorgonia trivs alldeles för bra. Det är bara att komma och hämta en frag. Acroporan växer naturligt med otaliga tillväxtzoner. Färgen är naturligt mörkbrun och ger en fin kontrast till övriga koraller. Gröna Xenia blommar också ut.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

perfekt tipps blev grymt sugen på två stycken av dessa över mitt nya kub kar på 70*70*70

vad tror ni om de? http://www.ledwholesalers.com/store/index.php?act=viewProd&productId=381

eller räcker det med en kanske? har ingen aning hur starkt led är..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...