Gå till innehåll

petnym

Rekommenderade inlägg

Medelpriset blir ju $5 per LED inklusive lins, dvs samma pris för motsvarande på rapidled... kan du köpa motsvarande uppsättning Cree LED för under $5 någon annanstans?
Grejen är väll närmast att det är för dyrt över huvudtaget, och inte just tripplarna. Dock mer så för dem, eftersom materialåtgången borde göra dem billigare, inte dyrare st än vad enkla är. Jag är helt enkelt en kombination av snål, och gnällig. Som vanligt då alltså. ;- )

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo, helt klart kan de kopplas i separata slingor, men för mig är det termiska en deal-breaker på tripplarna, men som sagt, bara det går att få tag i Cree Royal blue så är jag på en beställning om det dröjer en liten stund, köpte precis en ny kamera så hobby-budgeten är körd i botten just nu :)

Det terminska kanske gör att jag också går på enkla LED... Min mekanik är ju designad för det. Dock har jag fått upp ögonen för Royal blue XT-E som är lite nyare och kraftfullare än XR-E. Det är rätt illa ställt med hobby-budgeten här hos mig också, och kommande pappaledighet lär inte göra saken bättre... men mina befintliga MH-ramper är för nog klena för SPS (mycket tyder på det) och dessutom 8 år gamla (köpte dom 2003), så det börjar verkligen bli dags för en uppgradering.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det finns rapporter om att de röda våglängderna (om de är för starka) kan fungera som tillväxthämmare enligt modellen - nu är jag för högt upp, bygger upp filtreringspigment så jag inte skadas. Personligen har jag inte lagt in något rött därför. Jag kör också med en annan fördelning mellan RB och vita (1:2) och har varierat Kelvintalet på de vita från 6 000 till 20 000K.

MVH Lasse

Saxat från reefcentral...

The research I've read suggesting red light inhibits growth took an approach I do not agree with. They exposed the corals to pure, monochromatic red light and the corals did not thrive. So they claimed red light was bad. That's like feeding a human nothing but protein and then claiming protein is bad for him because his health declined. Like all living things, corals need a range of foods (colors) for good health.
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Appropå samköp så tänker jag nog gå för rapidled för Cree NW+RB+CB... Totalpriset LED+lins brukar bli billigare där en på ledgroupbuy. Enligt mail från rapidled så kommer de också att ha Cree XT-E Royal Blue inom 1-2 veckor. Så jag avvaktar lite... "Deep Red" finns från olika tillverkare på rapidled resp ledgroupbuy. Vet inte om det skiljer något i kvalité. Tyvärr har ju inte rapidled "True Violet" men de finns på ledgroupbuy. "Cyan" kan jag inte komma på var jag sett, men Cree's Green ligger ju rätt nära i våglängd... ;-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har klurat lite på hur man skall kunna lösa fläktstyrning/fläktövervakning med diskreta komponenter till en mikrokontroller, men upptäckte sedan att det finns färdiga kretsar för några få dollar som gör precis detta... Vad tror ni elektronikkunniga om detta för fläktövervakning i en DIY LED-ramp:

http://www.futureelectronics.com/en/technologies/semiconductors/analog/sensors/temperature/Pages/3042892-ADT7475ARQZ.aspx

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Fasta frekvenslägen lägen gör att det inte går att justera för missljud från fläktarna. Olika fläktar reagerar olika på olika PWM frekvenser. Höga frekvenser ger visslande ljud, låga ett knackande från vibrationer. Ett bekymmer oftast med tyngre fläktar, avsedda för att flytta mycket luft. Typ Delta PFB1212UHE. (Jag har en sådan och 3 av 92mm's versionen. Helt omöjliga att få ordentligt tysta med PWM)

Ett annat problem kan vara vilka fläktar ett sådant chip klarar av att driva. Fläkten ovan är kanon exempelvis för att sköta evakuering i sumputrymmen, och samtidigt ha resurser för att klara av och kyla en kompressorkylare under de varmaste sommardagarna. Nackdelen är dock nästan 5A för att starta, 4 i kontinuerlig drift. Och innan någon undrar, jo, på fullvarv är den.. Högljud. Låter som en svävare.

Dock är det en något extrem fläkt, så är även dess mindre bröder. Men det blir viktigt att poängtera exakt hur mycket man vågar driva på en kontroller.

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

LED-drivarkortet är färdigt och beställt, kontrollerkortet likaså... idag beställdes också LED:arna så jag fick "black friday"-rabatt. Det här kommer att bli galet bra! :-)

Det blir Cree XT-E Royal Blue och Cree XP-G Neutral white kompletterat med Cree XP-E Cold Blue, True Violet 420 nm, Cree Torquoise 495 nm och Deep Red 655 nm.

Med så mycket färger kanske somliga av er tror att det är en sån här jag tänker bygga - men icke! ;-)

http://www.chauvetlighting.com/cubix.html

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Med ett 24V spänningskälla uppjusterat till ca 25V så tänkte jag mata mina LED i 15 separata slingor enligt nedan:

1-5, 7x 3,3 V = 23,1 V, Cree XP-G NW @ 1000 mA

6-12, 8x 3,0 V = 24,0 V, Cree XT-E Royal Blue (455 nm) @ 700 mA

13, 8x 3,0 V = 24,0 V, True Violet (420 nm) @500 mA

14, 7x 3,4 V = 24,0 V, Cree XP-E Blue (475 nm) @ 700 mA

15, 2x 2,3 V + 4x 3,6 V = 19 V, Deep Red (660 nm) + Torqouise (495 nm) @ 700mA

Som ni ser har jag ungefär 1:2 fördelning vit:blå. (räknar både blå, royal blue och violett som blått här) och 1:8 fördelning mellan blå:royal blue samt 1:8 fördelning mellan violett:blått (räknar både blå och royal blue som blå här). Minsta tänkbara antal röda som ändå ger yttäckning i hela akvariets yta. Allt enligt rekommendationerna i LED-astetics-tråden hos nano-reef.

Med denna fördelning hamnar endast den 15:e slingan en bit från matningsspänningen så ett effektmotstånd på ca 7 ohm i serie med LED:arna borde kunna öka spänningen på den slingan till 24V och på så sätt avlasta LED-drivaren med några watts värmeutveckling. Alternativt klämmer jag dit två ytterligare LED's som får dela kylfläns med någon annan LED.

post-2486-14468923654599_thumb.jpg

Ändrat av petnym
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Detta blir spännande att se i verkligheten sen...

Nice, och ser välplanerat ut, kommer köra med ungefär samma fördelning med royal-blue och lila LEDs som du (men lite mindre blå dock, till fördel för de andra två färgerna, skippade de turkosa helt), i min blåljusramp. Kommer fortsätta med T5 för vitt ljus...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Rapidled lever upp till sitt namn och var snabbast med att leverera LED och linser. Kretskorten är på väg medans LED:arna från Ledgroupbuy troligen dröjer ett tag till...

Både LEDs och linser var mindre än jag förväntat mig. Se bilden med LED och lins ovanpå en enkrona nedan...

Provade att LED:arna fungerade med ett par batterier. De andra grejerna kan inte komma fort nog för nu är man riktigt sugen på att bygga ihop allt! Hittade en film på ett LED-belyst akvarium som ger mycket inspiration också!

post-2486-14468923700729_thumb.jpg

post-2486-14468923700879_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Korten kom idag...

Duodecima-kortet, en Arduino-baserad 16-kanalers PWM-kontroller, med LCD, batteribackupad RTC, fläkstyrning och knappar. Kortet är designat för att monteras bakpå en standard 2x16 tecken LCD.

post-2486-14468923768382_thumb.jpg

Hexa4101-kortet, en 6-kanalers LED-drivare baserad på CAT4101-kretsen (0-1000 mA).

post-2486-14468923768197_thumb.jpg

Båda korten är ca 100x36mm för enkel montering i en minimalistisk LED-ramp.

Dags att löda men tyvärr har jag inte hunnit beställa hem alla småkomponenter pga många och långa tjänsteresor den senaste månaden...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Trevligt Peter! Du har inte nåt/några Hexa4101-kort att sälja? :) Gärna med eventuella komponenter, men det går ju att leta rätt på själv annars med :)

Förresten, vart har du fått tag i Kylflänsarna ifrån, måste ju beställa några såna med, och har kommit fram till att jag (precis som du?) vill ha enskilda kylflänsar till mina LED, för att få maximal möjlighet att ändra konfiguration för belysningen, om man skaffar nytt kar så är det lätt att bygga nya fästen och sätta fast samma gamla LED+kylare i en ny konfiguration.

Ändrat av Benighted
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Alltid kul att se lite nya fina kretskort, hoppas du lägger ut någon bild på dem monterade också :smiley20:

Jag har precis insett att PWM-kretsen blir en utmaning att löda... (Men det visste ju säkert redan du)... Inget man gör med hobby prylarna här hemma så det blir att låna jobbets labb.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har precis insett att PWM-kretsen blir en utmaning att löda... (Men det visste ju säkert redan du)... Inget man gör med hobby prylarna här hemma så det blir att låna jobbets labb.

Ja, förstå gången känns det ju rätt svårt. Det jag har jobbigast med är att positionera den rätt. Sen är det bara att använda mycket lättflytadenfluss och väldigt lite lödtenn så går det som en dans. Jag brukar ofta få ta bort lite tenn med en "lödstrumpa". Jag kör med en mejselspets som är 1.2mm bred och det är lagom. Men bra fluss är ett måste och man blir förvånad över hur lätt det går. Men du hade nog kanske koll på det redan :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har precis insett att PWM-kretsen blir en utmaning att löda... (Men det visste ju säkert redan du)... Inget man gör med hobby prylarna här hemma så det blir att låna jobbets labb.

Jo, ytmonterat kan ju vara en pina, speciellt med liten pitch, men det brukar lösa sig med bra lättflytande fluss, och att inte försöka löda ett ben åt gången utan att fästa kretsen med lite tenn i benen längst ut, sen "flöda" med fluss, och dra lödkolven med en jämn fart över benen med en liten mängd lödtenn, får man in den rätta farten så är det riktigt lätt, i.a.f om det inte är väldigt tätt mellan benen, går det åt skogen så går det åt skogen rejält så att säga ;) men lite lödfläta brukar ordna upp det med, jobbigare är att få loss en SMD krets med ben på fyra sidor, då vill jag helst ha specialgrejer... Det har jag fått tuppjuck av även när jag haft tillgång till special-avlödningsverktyg....

Edit: You snooze you loose, Janne hann före med hästlängder :D

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Provar min fläktlösning till kommande DIY LED-belysning i väntan på LED:arna som beställdes från LedGroupBuy för ca 5 veckor sedan(!). Däremot så kom småkomponenterna till kretskorten med posten idag... :-)

Har valt Scythe Gentle Typhoon 120mm 1450rpm som skall vara tysta och dessutom prestera ett bra lufttryck även när de monteras direkt mot kylflänsar...

post-2486-14468924008729_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...