Gå till innehåll

petnym

Rekommenderade inlägg

Gillar ditt fiskval. Inte annat att jag blir lite sugen på att starta om med ett nytt akvarium. Synd det krävs ett så pass stort för att klara den mängd fiskar du har. De gånger jag varit sugen att starta nytt kar har jag rätt ofta tanbkar på att köra ett kar med inriktning mot fiskar och mindre stenkoraller för att det ska bli mindre tidskrävande!

Ja, det är inga direkta dyrgripar, för jag försöker hålla mig ifrån snobberiet att köpa fiskar bara för att de är ovanliga eller dyra, då jag än så länge tycker man kan finna vackra fiskar även i standardutbudet... Den initiala iden var ju att köra detta akvarium som ett korallrev, men verkligheten och egen "yngelvård" kom emellan, så det har fått gå mer eller mindre som fish-only under några år... och jag har verkligen trivts med det, fast någonstans lever ju fortfarande drömmen om att någon gång i framtiden konvertera detta till ett rev...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tror att det är viktigt att hitta en harmoni mellan verklighet och vilja och du verkar verkligen lyckats med det! jag trodde dock inte att du hade i bakhuvudet att konvertera till ett revkar i fram med tanke på att du redan nu har en tryckare och funderar på en till!

Dyrgrip eller ej för det har jag ingen uppfattning om men du har en riktigt fin en på din lista, Pomacanthus navarchus - Drömkejsarfisk. Jag hade själv en blueface men jag gillar denna lika skarpt!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är väl inte snobberi för att man råkar gilla en fisk som är ovanlig och därav dyrare än "standardutbudet" som "alla" har? Låter lite korkat kan jag tycka, det är ju som att man kallar den som har möjlighet att köpa sin drömfisk för snobb.

Såg en blåkindad tryckare idag, hade själv velat ha en på nytt, men storleken på mitt kar sätter käppar i hjulet tyvärr.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Qq

jag trodde dock inte att du hade i bakhuvudet att konvertera till ett revkar i fram med tanke på att du redan nu har en tryckare och funderar på en till!

De båda aktuella tryckarna sägs väl inte äta koraller vad jag förstått... Den jag har är väl i och för sig lite ökänd för att gå hårt åt inredningen på andra sätt, men det är inget jag sett än...

Laggeman: du har rätt i att man kan köpa fiskar (och koraller) av olika anledning, och att man inte behöver vara snobb för att köpa en dyr fisk som man verkligen tycker om, och det var inte menat som personangrepp på någon... men tittar man på en del, främst utländska, akvarium med en hel massa skitdyra fiskar så börjar man undra över urvalsprocessen.... En del tycker säkert att jag är snobb med mitt 1000-liters akvarium, men jag får verkligen kämpa för att hålla nere kostnaderna och att hålla mig till fisk som inte kostar tusentals kronor är ett sätt att få budgeten att gå ihop....

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är väl inte snobberi för att man råkar gilla en fisk som är ovanlig och därav dyrare än "standardutbudet" som "alla" har? Låter lite korkat kan jag tycka, det är ju som att man kallar den som har möjlighet att köpa sin drömfisk för snobb...

Jimmy

Jag tycket inte heller det är snobberi att ha en fisk för att man tycker den är vacker, facinerande ... osv.

Jag tycker däremot det är en en konst att sätta ihop ett välbalanserat kar om man har begränsad budget, alla har vi väll begränsningen någonstan! Är impad över ditt kar Peter men jag är inte fövånad för redan när du gjorde entré här på SG visade du prov på stor kunnighet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Off topic!

Lasse, det dröjer nog! Jag har inte släppt detta någon gång utan det har funnits ett ständigt sug! Är in här och kollar lite emellanåt och glädjs åt alla fina kar där Peter är innehavare av ett och det är till och med så att något liknande fast mindre även skulle kunna funka för mig!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sockrad kolkälla... Har kört med många olika former av kolkälla under många år, men faktiskt aldrig provat socker. Men nu är det ändring på det...

Har sockrat ättikan som jag doserar i 1000-litaren. Har nu i efterhand läst att en matsked socker (15 ml) motsvarar ca 125 ml ättika (12%)... Mina 30 ml socker i 500 ml ättika gör med andra ord brygden ca 50% mer koncentrerad... Inte undra på att jag fick bakterieblomning vid första doseringen. Har dragit ner på dosen nu.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om man ska ha 15ml på 125 så bör det bli 60ml på 500 ?? Så mer koncentrerad vet i gudan.. Släng i 30ml till i flaskan ;)

Jag skrev att 15 ml socker motsvarar 125 ml ättika i "kolinnehåll"... När jag hällde i 30 ml socker i 500 ml ättika så motsvarar de dryga 500ml brygd alltså en "kolkällehalt" motsvarande ca 750 ml ättika.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Skrev ihop en ganska omfattande beskrivning för Zoopet för ett tag sedan, så jag tänkte det vore trevligt att posta texten här också...

post-2486-14468933480265_thumb.jpg

BESKRIVNING

1000 liter saltvattensakvarium på egenbyggd möbel med IKEA-luckor.

Akvariets startades som saltvattensakvarium efter att vi flyttat till hus, där akvariet fick en central placering i vardagsrummet med ena kortsidan synlig från entrén.

Akvariet har under några år med småbarn fått gå som "Fish-only", endast med fisk, som kompletterats med lite enklare koraller. Akvariet huserar ett antal medelstora kirurgfiskar och har anpassats efter fiskarnas behov av gömställen och sovplatser. Fiskarna matas flera gånger per dag med en varierande diet bestående av flingor, pellets och frysfoder. Två doseringsapparater med pellets kompletterar den manuella matningen. Korallerna matas någon gång per vecka med "Reef Pearls" och diverse frysfoder.

Akvariet körs med en modern variant av "Berlin-metoden", dvs filtreringen sköts av levandesten och en effektiv skummare, men kompletteras också med modernare metoder som biopellets och dosering av kolkälla. Kalcium, Alk, Magnesium och spårämnen tillförs med en kalciumreaktor. Värdena mäts och justeras periodiskt genom ytterligare manuella tillsatser enligt ballingmetoden.

Akvariet är inte borrat utan vattnet flyttas över akvariekanten mha en hemmabyggd överrinning helt av PVC. Designen påminner om en "Herbie overflow", dvs det mesta av vattnet går genom ett rör vars flöde justerats tills det inte kommer några bubblor den vägen. Resterande flöde går genom ett annat rör. Min overflow är byggd av 32 mm och 40 mm PVC-rör. Returpumpen är specad för ca 6000 l/h men en del av det flödet går tillbaka till sumpen. Ett 32 mm PVC-rör leder vattnet upp till akvariet. Vid utblåset finns en dubbel 3/4" "Loc-line" så att man kan rikta utflödet dit det gör mest nytta.

post-2486-14468933480912_thumb.jpg

INREDNING

Akvariet är som de flesta saltvattensakvarium inrett med levandesten och koraller.

Akvariet innehåller ca 120 kg levandesten som köpts i två omgångar från andra akvarier. Levandestenen har med hjälp av buntband staplats i ett antal revpelare som placerats i akvariet. Detta ger fiskarna ett stort antal skrevor och hålrum som de kan gömma sig i. Bottensubstratet består av en blandning av finkornig korallsand och ett grövre korallgrus (3-5mm),

Akvariet innehåller ett mindre antal enkla koraller som fått växa upp från små korallfragment.

post-2486-14468933482942_thumb.jpg

TEKNIK

Vid valet av teknik har jag lagt krutet på akvariets viktigaste delar, belysning, skummare och cirkulation. Akvariet skummas med en Royal Exclusive Bubble King Supermarin 250, en skummare som kan få en välskakad flaska julmust att verka avslagen.

En hel del av akvariets teknik är hemmabyggen. Förutom sump och ytavrinning har jag byggt akvariets LED-belysning, en temperaturkontroller, en LED-belyst algaescrubber, och en biopellets-reaktor.

Utöver detta har jag under årens lopp samlat på mig en nästan komplett uppsättning tekniska prylar; en returpump, en kalciumrektor, en ozonreaktor, ett UV-filter, 2st kylramper med sex fläktar vardera, en doserpump med totalt 7 kanaler, en Auto-top-off (ATO) för automatisk påfyllning av vatten, och en osmosanläggning.

Belysningen består av två DIY LED-ramper. Ramperna är på totalt 550 W och har 6 st individuellt styrbara färger, (vit, violett 420 nm, "royal blue" 455 nm, blå 475 nm, turkos 495 nm, hyperröd 660 nm). Ljuset tonas upp med blåljus först och övergår sedan till ett lite vitare dagsljus. På kvällen tonas ljuset återigen ned till ett blått ljus innan ljuset slutligen släcks.

Under akvariet står en sump med all teknik. Sumpen är placerad inuti akvariemöbeln för att uppnå maximal ljudisolation av tekniken. Sumpen är ett 380-liters helglasakvarium med måtten 115 x 54 x 60 cm i 10mm glas och svart silikon. Sumpen är indelad i fyra sektioner med var sin funktion. Vattenpåfyllning, skummning, vattenbyte och returpump har sin separata del. Sumpen rymmer ca 100 liter osmosvatten för vattenpåfyllning vilket ger möjlighet att lämna akvariet utan tillsyn en längre period utan att vattenpåfyllningen blir lidande. Osmosvattnet filtreras av en 5-stegs omvänd osmos med en kapacitet på 400 gpd (ca 1 liter/min). Vattenkvaliten övervakas med en dubbel inline TDS-meter.

En DIY STC-1000 temperaturkontroller reglerar temperaturen genom att styra doppvärmaren. Temperaturkontrollern ger redundans till doppvärmarens inbyggda termostat och ger således skydd mot oavsiktlig upphättning av akvariet vid eventuellt fel på doppvärmaren.

post-2486-14468933481535_thumb.jpg

Tekniklista:

Skummare: Royal Exclusive Bubble King Supermarin 250

Kalciumreaktor: Schuran jetstream 1

Returpump, Laguna 6000 l/h

Biopellets-reaktor: DIY återcirkulerande reaktor

Ytavrinning: DIY PVC

Belysning: 550W DIY LED-ramp

ATO: Tunze Osmolator 3155

Flöde: 5st Streampumpar Tunze 610x på Tunze multicontroller 7095

Filter: DIY Algae Scrubber "Belgian Blue"

Ozon: Avast Marine Mutiny II, Pinpoint ORP-meter

UVC: De Bary 25W

Värme: 2x300 W Doppvärmare,

Kyla: 2st GHL PropellerBreeze II 6 Fan

Tempkontroller: DIY STC-1000

Matning: 2st Eheim 3581 Digital Automatic Feeder

Osmos: Saturn, 400 gpd med boosterpump

post-2486-14468933484287_thumb.jpg

Övrigt:

DIY Manifold av PVC-rör

Loc-line utflöde

DIY Fragghylla med magnetfäste

post-2486-14468933480719_thumb.jpg

FISKAR

2st Palettkirurgfisk "Doris", Paracanthurus hepatus

1st Gulstjärtad kirurgfisk, Zebrasoma xanthurum

1st Segelfenskirurg, Zebrasoma veliferum

1st Indisk Segelfenskirurg, Zebrasoma desjardini

1st Gul kirurg, Zebrasoma flavescens

1st Naso, Naso lituratus

1st Tryckarfisk, Odonus niger

3st Elddvärgkejsare, Centropyge loricula

1st Citrondvärgkejsare, Centropyge flavissima

1st Blågul frökenfisk, Chrysiptera parasema

2st Orange clownfisk "Nemo", Amphiprion ocellaris

ÖVRIGA DJUR

2st Pepparmintsräkor, Lysmata wurdemanni

Xst Turbosnäckor

post-2486-14468933483754_thumb.jpg

Koraller

Antalet koraller är mycket begränsat eftersom jag i princip kör akvariet "Fish-only".

post-2486-14468933481109_thumb.jpg

post-2486-14468933481332_thumb.jpg

post-2486-14468933481706_thumb.jpg

post-2486-14468933481941_thumb.jpg

post-2486-14468933482161_thumb.jpg

post-2486-14468933482481_thumb.jpg

post-2486-1446893348271_thumb.jpg

post-2486-14468933483231_thumb.jpg

post-2486-14468933483438_thumb.jpg

post-2486-14468933483595_thumb.jpg

post-2486-14468933483934_thumb.jpg

post-2486-14468933484131_thumb.jpg

Ändrat av petnym
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Måste ju kännas trist och ha sådan belysning på ett FO akvarie.....

När jag byggde LED-rampen var ambitionen att göra akvariet till ett revakvarium, fast sedan kom verkligheten och familjelivet emellan så jag fick lov att anpassa ambitionsnivån. Fast bra färgåtergivning är trevligt på fiskar också. Ljusstyrkan är nog också relativt hög för att vara ett FOWLR... Egentligen har jag allt (utom vattenvärdena) för att köra akvariet som ett revakvarium, (och så saknas tid och pengar också förstås!).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...
Vad är det för nät du använt, och var har du köpt det?

Detta har jag byggt från aluminium-ramar från byggsats för myggnätsfönsterinsatser från Tyska ebay. Jag har ersatt medföljande myggnät med speciellt transparent akvarium-nät från Amerikanska ebay som släpper igenom mångdubbelt mer ljus.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Detta har jag byggt från aluminium-ramar från byggsats för myggnätsfönsterinsatser från Tyska ebay. Jag har ersatt medföljande myggnät med speciellt transparent akvarium-nät från Amerikanska ebay som släpper igenom mångdubbelt mer ljus.

Några länkar?

Eller vad söker man på för oss som inte kan tyska?

//Marko 'DaTrucka' (via mobil).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...