Gå till innehåll

Benighteds 112L


Benighted

Rekommenderade inlägg

  • Svar 488
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

  • 2 veckor senare...

Hmm, trodde jag hade svarat på ditt inlägg för länge sen balofix, skrev ett långt inlägg, men lyckades väl försvinna i cyberrymden. Ber om ursäkt...

Jag kan beskriva lite om hur jag gör med mitt kar om du eller nån annan är intresserad, för jag gör verkligen inga speciella saker men några saker har jag upptäckt har gjort skillnad i utfärgning i mitt kar.

Ändrat av Benighted
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hmm,

Gamla monster gör sig gällande i mitt kar igen, ja, nu pratar vi inte om bubbelalgerna (Valonia macrophysa) även om dom fortfarande ger mig huvudvärk. Det är mina näringsvärden som är lite irriterande låga och en del koraller visar tecken på att stressas lite av det, speciellt min Cycloseris/Fungia är blek ock bitter på sitt liv där nere på botten, nästan alla mjukisarna är ju ute ur karet nu så dem kan man ju inte se det på som det syntes förut.

Både fosfat och nitrat är under detektionsnivån för mina tester, rowa för fosfat, och Salifert för nitrat.

Så det enda jag kan säga är att jag har ~0.0ppm i fosfat och nitrat. och det har varit så ett tag nu. Förstår inte varför makroalgerna fortfarande kan växa någorlunda på LS:en, antar att det finns en del fosfat bundet i stenen som de kan tillgodogöra sig direkt så det inte kommer ut i vattenkolumnen. (funderar på att bryta loss en bit ls och köra den en stund i kolsyrat vatten så lite av stenen löses upp, och sen mäta om det finns fosfat i det vattnet)

Det som gjort att jag igen har börjat fundera på detta är det faktum att jag har en del koraller som bleknat lite i karet, inte på nåt otäckt sätt, men dom bara blev sakta ljusare och färgerna framträdde mer, men sen fortsatte dom att bli ljusare och en del är nu väldigt ljusa i färgen, och då jag läst att bland annat Ted Camenius har samma problem, låga näringsvärden och som följd bleka koraller.

Så, jag börjar allvarligt fundera att dosera nitrat igen, för att få upp den till en detekterbar nivå... Vad säger ni?

Föresten så ligger 27Kg ny levande sten och jäser i en plastback bredvid, Nitrittoppen är passerad och har nu ca 20ppm Nitrat, och 0.08ppm fosfat i det karet. Ska göra ett vattenbyte i veckan och byta ut fosfatremovern, sen får det väl jäsa en nån månad till utan belysning...Måste bara hitta ett lämpligt 2-300L kar att ha som mellansteg till det stora ~600L optiwhitekaret. Har en MASSA PVC till storkaret här hemma, så nu är det tankar på belysning, skummare och möbel som ockuperar hjärnan, uppdatering på min planeringstråd kommer snart...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hmm, intressant fråga; hur gör man för att bli av med näringsämnen bundna i sten och sand?

Hur kraftig cirkulation har du (hur många gånger i timmen cirkuleras vattenvolymen)?

Att mata nitrat borde ju göra att mer nitrat tas upp i sten och sand. Vilket inte hjälper på den punkten, korallerna däremot kanske gynnas.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja, för att bli av med de bundna näringsämnena i stenen går det ut på att laka ur stenen sakta men säkert, det sker ju enklast med att stenen får stå i ett kar med låg fosfat (fosfat är den primära hotet, då den binds som kalciumfosfat i stenen som sen kan frigöras om pH't sänks, vilket sannolikt sker i flera mikroklimat i akvariet och då ger en viss mängd fosfat som kan upptagas av algerna.)

Nitrat tror jag inte bind på samma sätt i stenen, då nitraterna bildar lösliga salter som gör det lättare att laka ur det ut stenen. Detta är skälet till att jag funderar på att tillsätta just nitrat, det ger korallernas zooxantheller lite näring men kan inte bindas till stenen, det kan t.o.m. hjälpa att få bort fosfat ifrån ett kar då man får en bättre tillväxt av alger/bakterier som absorberar nitrat och fosfat som sen kan skummas ut ur karet. Jag tror det är bra att inte helt nolla nitraten, utan hålla den låg men inte obefintlig (1-5ppm).

Det viktigate jag ser det som är att man aldrig låter fosfaten stiga i karet, för då kan det ha lagrats i LS:en och sen börja spöka efter ett tag, mer om detta när jag skriver lite om min strategi att hålla karet och hur jag fått till färgerna utan några supertillsatser.

Min cirkulation ligger väl runt 35ggr volymen av karet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Får först tacka för att jag fick komma och se på ditt fina kar! Du är som de flesta MYCKET självkritisk. Visst finns det lite bubbelalger och korallerna har bleknat men det är ett fint kar.

Jag vågar inte ge mig in i dian funderingar på näringsvärden mm men jag tänkte på en sak efter att jag åkt från dig. Din Älghornsmonitopa som du nu har fått bra färg på får inte jag fram färgen på själv i mitt nuvarande kar, inte heller Ted C. När jag hade samma korall i gamla karet hade jag färg på det fast då hade jag högre näringsvärden. Har du mätt näringsvärdena med mer än ett sorts tester?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Var ett tag sen jag skrev här, varit lite "off" den senaste tiden så inte varit så skrivsugen..

Var väldigt trevligt att ha dig på besök Sillen! synd bara att korallerna var lite mesiga just då, men nu börjar färgerna ta sig igen, förändringarna jag gjort är tillsats av nitrat, håller det på ca 2-4ppm just nu. Tillsätter Strontium regelbundet samt nu senaste veckan Jod, och en rätt stor mängd korallmat efter ljuset släckts. Riktigt trevligt att de fina färgerna börjar återvända. Acropora tumida 'Enzman' börjar gnistra riktigt bra igen, de blå med grön bas har äntligen återgått till en djupare blå spets på en mörkgrön fluorescerande bas. Och många andra koraller har börjat färga ut igen. Acropora valida 'tricolor' är fortfarande väldigt ljus, men tror den kommer att börja färga ut lite mer nu snart igen, ser tendenser till det i.a.f..

När det gäller testerna så litar jag någorlunda på dem, skulle vilja ha ett bättre nitrattest men har testat vid tillsatsen av nitrat och när jag tillsatt det så skulle jag säga att den är känsligare än vad den visar, d.v.s. när jag tillsatte nitrat som skulle höja nitratet 5ppm så visade nitrattestet ca 7ppm ifrån noll innan tillsats. Så den verkar ha god känslighet och jag känner mig rätt trygg med att jag haft låga värden av nitrat. Fosfat, Rowa testet ska ju vara rätt bra, och då jag har rätt mycket fosfatmedia i min reaktor och värdena sjönk och är nu omätbara.

Återkommer snart med lite mer information om hur jag fått till färgerna (i min teori i.af.)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Som jag skrev förut så tyckte jag du hade ett snyggt kar men jag får väll komma förbi igen nu när du fått färgerna åter. Fram till dess får du gärna lägga upp lite bilder.

Vad är det som fått färgerna att komma åter, Strontium, Nitrat eller kombinationen?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Ooops, här har man inte uppdaterat på ett tag :)

Hmm, jag tror det är en kombination, det röda tycker jag mig se ett samband med strontium, jod verkar förbättra det blå till viss del, men här är nitratet nästan ännu viktigare, det ger för mig en djupare färg, speciellt på blå, men även övriga färger.

Har slarvat med vattenbytena igen, så den riktiga spetsen i färgerna här försvunnit igen. Det är så uppenbart att ingenting kan ersätta regelbundna, rätt stora vattenbyten, detta är nåt jag tror är en stor del för den vettiga utfärgningen och tillväxten jag haft. Andra saker som jag ser som viktiga för att få fina koraller är att inte svälta dem.

Jag matar som sagt med nitrat (saltpeter), diverse korallfoder (saliferts och grotech's har fungerat bra för mig) phytoplankton (Sprungs & Tropic Marins) samt cyclops. Just nu testar jag Pohl's Coral vitalizer och Sponge power, men kan inte säga att de är bättre eller sämre en något annat korallfoder, många säger att det blir så otrolig skillnad när man kör med CV, men för mig är det bara som ett väldigt koncentrerat korallfoder och korallerna reagerar ungefär likadant på det som med annan korallmat, förutom att man får en sinnessjuk polypexpansion som jag inte fått med annan korallmat. Tror att det som gör att jag inte får så otroligt stor skillnad är att jag matat dem så mycket redan innan och detta gjort att jag haft rätt okej färg och tillväxt redan innan.

Sponge power, hmm, tittar på en del svampar, kanske nån förbättring i tillväxt men för tidigt att säga nåt om det får se vad som sker med tiden.

Har kört med dessa foder nu i 2veckor och kan än så länge säga att jag är ambivalent, verkar vara helt okej grejer (speciellt om man gillar PE) dryga som fasen så speciellt dyra kan man ju inte säga att de är. Får se om det sker nån magi i karet i framtiden. Men tror CV kan vara trevligt för nån som inte matar sina koraller så mycket, då tror jag man kan få en större skillnad.

Andra tillsatser jag kör med är som sagt Jod och Strontium, dessa mycket på känsla, jag ser om de behöver mer av tillsatserna (inkl. nitrat) genom färg, PE och tillväxt på vissa koraller. Samt så kör jag lite då och då med Tropic Marins A/K elements, i lägre dos än rekommenderat, men dessa tror jag bara behövs om man slarvar med vattenbytena.

För att ta en analogi, vattenbyten är som att tvätta bilen, de övriga tillsatserna, inkl. kolkälla, spårämnen och till viss del korallmat är som att polera och vaxa bilen, nånting man inte har nån nytta av om man inte sköter grunden ordentligt (tvätten respektive vattenbytet), utan t.o.m. kan göra skada om man är allt för oförsiktig (repa lacken respektive ge överskott av eventuella ämnen i karet)...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här kommer några bilder ifrån karet, sakerna växer så det knakar och krigen är i full gång.

Min Montipora danae 'Superman' är involverad i ett tvåfrontskrig, ett på västfronten där den förlorat stort emot en övermäktig fiende, en Euphyllia paradivisia och ett utnötningskrig på östfronten emot en mer jämbördig fiende, en Montipora 'digitataformis(eget ord;))' 'German blue'...

Såhär ser det ut på östfronten, M. danae bygger upp en mur emot fiendens tentakler, men här har kriget stått stilla i flera månader och som ni kan se så har det byggts upp en allt högre kant där fronten ligger, Tyskarna (M. 'german blue') håller sig på avstånd och dess skelett växer inte åt detta håll utan nöjer sig med att bränna M. danae med sina mycket större polyper.

MdanaesupermanvsMdigitatagermanblue.jpg

På västfronten har M. danae haft stora förluster, och fått luftunderstöd ifrån en stor hand som flyttade på Euphyllian som brände denne obarmhärtigt. Känsliga tittare varnas för grafiska bilder på offren för kriget, bilden är lite oskarp, men detta beror på att fotografen inte kunde hålla kameran still på grund av de starka känslorna på de offrade polyperna..

MdanaesupermanvsEuphylliaparadivisi.jpg

Södra fronten avancerar M. danae med full kraft och algerna bjuder knappt upp till motstånd :)

Mdanaesuperman.jpg

Lite andra bilder:

M. capricornis:

Mcapricornis.jpg

M. confusa:

Mconfusa.jpg

M. 'digitataformis' 'kirsch':

Montiporakirch-1.jpg

M. sp.:

Montiporasp-1.jpg

Och till sist en ensam acropora bland alla montisar:

Acropora millepora 'blue'

Acroporamilleporablue.jpg

Hoppas jag inte tråkade ut er allt för mycket med mina utlägg :)

Bilderna är tagna med en 'Canon EOS400D' med ett 'Canon EF100mm F/2.8 macro' objektiv inställt på F/11...

Efterbehandling: Vitbalansering, ibland liten höjning av ljuset i skuggpartierna samt eventuell beskärning. Nothing more.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack Trollsvans, du har verkligen ett sätt med orden :) Är själv rätt nöjd med bilderna också, rätt okej utfärgning på korallerna också men blivit lite sämre senaste veckan eller så då jag slarvat med vattenbyten ett tag.

Tack lagge, bilderna är tagna med kameran pressad mot glaset på karet, då mitt kar står på köksbordet så kommer man inte åt med stativet. Men man kan väl säga med stativ ändå :)

Men idag var det nära att karet med innehåll åkte ut genom köksfönstret, man blir smått galen när man har ett litet kar med koraller som växer som ogräs man försöker flytta på korallerna så att alla ska få plats men inte kriga allt för mycket... Nu börjar det bli riktigt svårt.. korallerna på fragghyllan är så stora så dom bränner varann, Acropora tumida 'Enzman' har växt så mycket att den bröt ytan idag... Så då var man tvungen att göra en rockad för att få ner den, och det höll på att sluta med att jag slutade med hobbyn. Ingenting ville vara där jag placerade dem, saker ramlar ner, en clownfisk som försöker bita en.... Gaaaaahh.... jaja.. nu får jag lugna ner mig och drömma om ett kar som rymmer mina koraller... Och en clownfisk uppäten av en stor fet elak katt ;)

Men måste verkligen få igång mitt nya karantänssystem, så jag kan börja flytta över en del fraggar till det snart, så det blir ett fraggsystem ett tag... Men sen måste jag ta tag i att hitta mellankaret som jag ska ha innan finkaret som verkar sjutas på framtiden hela tiden... :(

P.S. Jag tycker om clownen men den är lite störande när den försöker nypa en när man håller på med att placera koraller noggrant :P D.S.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack Trollsvans, du har verkligen ett sätt med orden :) Är själv rätt nöjd med bilderna också, rätt okej utfärgning på korallerna också men blivit lite sämre senaste veckan eller så då jag slarvat med vattenbyten ett tag.

Tack lagge, bilderna är tagna med kameran pressad mot glaset på karet, då mitt kar står på köksbordet så kommer man inte åt med stativet. Men man kan väl säga med stativ ändå :)

Men idag var det nära att karet med innehåll åkte ut genom köksfönstret, man blir smått galen när man har ett litet kar med koraller som växer som ogräs man försöker flytta på korallerna så att alla ska få plats men inte kriga allt för mycket... Nu börjar det bli riktigt svårt.. korallerna på fragghyllan är så stora så dom bränner varann, Acropora tumida 'Enzman' har växt så mycket att den bröt ytan idag... Så då var man tvungen att göra en rockad för att få ner den, och det höll på att sluta med att jag slutade med hobbyn. Ingenting ville vara där jag placerade dem, saker ramlar ner, en clownfisk som försöker bita en.... Gaaaaahh.... jaja.. nu får jag lugna ner mig och drömma om ett kar som rymmer mina koraller... Och en clownfisk uppäten av en stor fet elak katt ;)

Men måste verkligen få igång mitt nya karantänssystem, så jag kan börja flytta över en del fraggar till det snart, så det blir ett fraggsystem ett tag... Men sen måste jag ta tag i att hitta mellankaret som jag ska ha innan finkaret som verkar sjutas på framtiden hela tiden... :(

P.S. Jag tycker om clownen men den är lite störande när den försöker nypa en när man håller på med att placera koraller noggrant :P D.S.

Du kan vara lugn Jani. Snart har vi fått igång vårt nya stooora kar. Då kan vi hjälpa dig med dina koraller ;)

Och så får du slippa gobyn om du tröttnat på att ha honom i karantänkaret :P

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...
När man ändå tog en ny översiktsbild så är det väl lika bra att lägga upp den här med :P

Ber om ursäkt för kvalitén, jag ska nog hålla mig till makrofotografering :), men man får ju ett hum i.a.f.

attachment.php?attachmentid=45043&d=1270414197

Jag ömskar att jag tog lika "dåliga" bilder som dig! Då kuinde jag i alla fall skryta med att jag kunde fotografera! ;)

Synd att fiskarna gömmer sig på bilden. Annars ser karet ut att må bra!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...

Inte igår man skrev här, korallerna växer på men värmeböljan gav en del lidande i karet, med en död mussla som största förlust. En del koraller är lite bleka men lever så ska nog kunna piska ordning på det mesta nu den närmsta tiden.

En dålig ofokuserad bild på akvariet för att se tillväxt sen sist, riktigt kul med koraller som strider om yta tycker jag ;) börjar bli lite fullt så krävs nog större kar snart ;)

post-4092-14468920129322_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...