Gå till innehåll

Benighteds 112L


Benighted

Rekommenderade inlägg

  • Svar 488
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Kunde inte stå ut med den kassa kvalitén på bilden från igår så knäppte några nya ikväll... Klart bättre både skärpemässigt och färgbalans, men bilderna är lite låga i blått på de blå korallerna, men då bilden är tagen under blåljus och sen korrigerad för färgtemperatur så är det inte så konstigt att lite blått försvinner.

På den andra bilden ser ni de tre koraller som led mest av värmeböljan (och samtidig låg näringsnivå) riktigt bleka, Lobophyllia, Acanthastrea och Echinopora (osäker på identitet på denna men blekningen är tydlig på den, det är alltså inte överexponering som ger de vita områdena på den).

Och så får jag be om ursäkt för bakrutan, jag vet att den ser bedrövlig ut men snäckorna behöver sin mat de med :)

Som ni kanske kan se så har lite koraller bytt plats sen igår, och Halimeda algerna skördades lite.. Placeringen av korallerna i framkant mitten är mest av nödvändighet, inte för att det ser speciellt snyggt ut, måste hålla dem så de kan stå någorlunda luftigt tills det berömda stora karet införskaffas...

@Sillen: Nä, nästa kar kommer absolut stå i vardagsrummet, så att man får mer nöje av den, men måste fixa supertyst teknik för att stå ut med det.

@lagge&lasse: ni har båda rätt, meningen med livet är 42kubik korallkar ;)

post-4092-14468920134551_thumb.jpg

post-4092-1446892013478_thumb.jpg

post-4092-1446892013495_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du behöver inte super tyst teknik för att stå ut själv, du hör det inte utan det är bara andra som inte har fattat vad meningen med livet är som stör sig. Fast å andra sidan så kan ju det bli en störande bieffekt också.

Om du har ett kar i vardagsrummet så kan du styra skummare mm så att de bara är i gång de tider ni normalt inte sitter där. Jag har själv löst det på den vägen!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

@Sillen: Mjo, det är ju alltid en möjlighet att stänga av skummare på kvällen när man är i vardagsrummet... Sen är jag väldigt ljudkänslig så saker som inte stör andra driver mig till vansinne :P

Tog några bilder på karet idag som jag tänkte dela med mig av för de intresserade, ni andra får skylla er själv ;)

post-4092-14468920314901_thumb.jpg

post-4092-14468920315099_thumb.jpg

post-4092-1446892031526_thumb.jpg

post-4092-14468920315452_thumb.jpg

post-4092-14468920315626_thumb.jpg

post-4092-14468920315827_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Troll! Jo, det är otroligt hur koraller varierar, för min del är det ju en massa strul med för låga näringsvärden så en del koraller blir grå, blir säkert bättre om jag duttat i rätt ämnen i karet så de inte behöver svälta, men lite svårt att veta vad som saknas dem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ännu ett par koraller började strida om det bästa utrymmet, så länge det är på denna lokala nivå, att de håller varandra på avstånd och formar varandra på ett naturligt sätt älskar jag det... Dock får man hålla det under uppsikt så inte nån åker på för mycket smisk.

Nu är det en Pocillopora damicornis och en Acropora som säger till varann att de vill ha sin personliga sfär, blir intressant att se vem som är tuffast.

Såhär ser det ut när de tjafsas :P

post-4092-14468920395569_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

När ska man lära sig att man inte ska hålla på med stora ändringar i karet, kanske inte ser ut som så stora när man ser skillnaden (orkar dock inte ta bilder idag, lite ledbruten av att hängt över karet, lyft ut stenar, sågat loss koraller sugit ut en hink med vatten och sand, limmat dit några nya koraller. Tog några timmar men några av de stora korallerna som stört min känsla i aquascapen ligger i ett sidokar, får se vad som händer med dem..

Ena är en Echinopora/Echinophylla som jag inte riktigt känt har varit hemma i mitt kar, och då den växt sig så stor så bestämde jag att den får ryka nu. Samt så är det min rätt stora, Brun-Lila Montipora capricornis som inte riktigt får till färgerna i.a.f. i mitt kar, det lila skimret är underbart men det är inte nåt uppseendeväckande, och jag har en rätt rejäl bit på ett annat ställe. Hoppas innerligen att det finns tillräckligt med plats på det nya området för att kunna ta alla koraller som sitter i fragghyllan för att bli av med den nålen o ögat.

Får se vad som händer med dem, är det nån med ett större kar i Linköping som vill ha några koraller (och som gärna har lite mer nitrat än jag har för echinopora/phyllan) så är dom väl upp for grabbs, eventuellt så tar jag dem imorgon kväll till korallfisken för att där de ligger just nu kommer dem inte klara speciellt länge och vara fina. Echinon har frisknat till rätt bra när jag börjat dosera nitrat ordentligt igen, så det vita har krympt märkbart.

Hade tänkt att ta ut boxarräkan också, då den är alldeles för stor för mitt kar och lite väl territoriell för ett så litet kar, och har kanske tagit några av mina putsarräkor som jag försökt ta i karet. Men typiskt nog hittade jag inte min håv så den är kvar i karet.

Jaja, nog med babel, dags att vila gamla muskler.

Tar och lägger in en månadsgammal bild med korallerna inringade

post-4092-14468920442431_thumb.jpg

Ändrat av Benighted
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Han hugger väl på allt som är slemmigt nuförtiden för att fylla karet :P

En riktigt trist bild på vad som hände. det intressanta var att nu idag hade seriatopora calliendrum färgat ut nåt sinnessjukt, syns inte så bra på bilden, detta har jag hört kan beror på att en fosfathöjning uppkom när jag bökade bland sten och sand, då de blir finare av fosfat, och lite gulbleka utan den.

Jaja, får se om nån orkar titta på bilden ens, verkar inte som den mest stimulerande tråden här i.a.f :P Ber om ursäkt för sjösjukan som uppkommer ifrån lutningen av fragghyllan, jag hoppas den ska bort nu när det finns mer plats på stenen.

post-4092-14468920448208_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Idag när jag bytte några av mina lysrör i karet (bland annat slängde jag in en Pure Actinic för att hjälpa fluorescensen hos korallerna)... Och en latmansgrej jag gjorde för 1½ år sen kom för att hemsöka mig. Jag köpte allt till och hade det strategin att göra ett stänkskydd vid ljusrampen, men ja, ni vet hur det kan bli, man skjuter på det, sen när det väl fungerat ett tag så, glömmer man bort det. Och idag när jag bytte lysrör så satt ett av lysrören fast lite, jag fick ta och dra och slita lite mer än vanligt för att den skulle lossna, några sekunder efter den lossnat förstod jag varför. Det hade kommit in lite vatten i lysrörshållaren som gjort att det rostat lite om en fjäder, och ärgat lite på kopparn. Självklart så lossnade även änd-fästet ifrån lysröret loss och hamnade i karet, så man fick i mörkret böka lite för att hitta den.

Kontentan av det hela är att lite rostigt och kopparhaltigt vatten har kommit i karet, och man fick sig en läxa om att vattentäta saker nära karet ;)

Jag ser det som en liten mängd koppar, men som vi alla vet är ju inte koppar helbra för karet. Om detta skett för nåt år sen hade jag fått panik och gjort vattenbyten med kranvatten (då jag inte har nåt osmosvatten redo) och förberett mig på få se allt dött imorgon. Nu är man ju lite mer luttrad så man tar det ju lite lugnare, tog i lite aktivt kol rengjorde lamphållaren och skruvad ihop allting igen... och tittade på de fina fluorescerande korallerna i pure actinic ljuset (min blå acro blir grym i det ljuset, knallgröna polyper, stammen/grenarna skiftar ifrån grönt i basen till violett och till sist blått i topparna.. riktigt nice.

En fråga jag har till er mer kunniga, en gnutta koppar borde väl inte göra nåt åt de ryggradslösa djuren. Känns som det borde kommit mer koppar ifrån rören om man gjort stort vattenbyte med kranvatten, men om ni säger att jag tar för lätt på det så ska jag försöka göra nåt åt det...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Även om ingen läser den här tråden så fortsätter jag att babbla.

Har fortsatt med mina förändringar och experiment i karet, Boxarräkan är nu i sumpen hos remne. Börjat med en omflyttning av korallerna för att få en trevligare, mindre in-your-face aquascape, så det ska vara lite mer öppet igen, får se om några fler koraller ska rensas ut i den svängen också. Har också fixat en "pistolräka", Alpheus bellulus, och en räk-goby (Amblyeleotris sp. exakt vilken art är jag inte säker på, butiken hade fått in dem som wheeleri, men kan också vara sungami, diagonalis eller några andra arter) till karet bara för att stöka runt lite i den 2år gamla sanden (ajabaja, enligt standard PK-åsikterna, jag vet, men ingenting som lider än så länge, ser mest ut som korallerna diggar de lätt ökade näringsvärdena)..

Riktigt roligt att studera räkans beteende och sybiosen med räkan, karet ser väl ut som en blandning av London under 2:a världskriget (LS-bitar lite här och var ifrån ommöbleringen och en smogg ifrån räkan som bökar i sanden), och frontlinjen under 1:a världskriget, med räkans skyttegravar som den jobbar flitigt med. Men kommer nog bli bra detta snart när jag får ordning på allt igen.

Mätte lite värden i karet också, var väl nästan ett halvår sen sist, har gått på korallernas utseende för doseringen, det som var lite dåligt var egentligen kH & calcium som var lite lågt, runt 5-6 resp. 390ppm.. Men det är ju lätt fixat med nån extramugg med ballingsalter, underskattat tillväxten som vanligt, men hållit den lite lågt med flit för att korallerna inte ska bli för stora. Men man får hoppas man kan uppgradera till nåt lite större begagnat kar snart för mellankaret/blivande sump. Näringsvärdena efter ganska flitig dosering av salpeter och nu mot slutet aminosyror ligger ungefär där jag vill, nitrat ca 1ppm och fosfat 0.01-0.02ppm..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har samma erfarenhet av pistolräkan - det är ingen hejd på grävandet. När den tröttnade på att gräva ut den ena revpelaren efter några dagar så tog den sig an den andra. Akvarievattnet blir ganska så grumligt när den håller på...

Hur mycket (mängd /tid /volym) nitrat och aminosyror doserar du numera? Tror du att kvävedoseringen behövs p g a att du har lite väl mycket fosfor i fodret? Och i så fall vilket foder är det?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Även om ingen läser den här tråden så fortsätter jag att babbla.

La precis närmre en timma på gå igenom alla sidor i denna tråden och tittat på dina bilder och lärt mig av misstagen :) får tacka och buga för alla bilder o hoppas på fler uppdateringar :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har samma erfarenhet av pistolräkan - det är ingen hejd på grävandet. När den tröttnade på att gräva ut den ena revpelaren efter några dagar så tog den sig an den andra. Akvarievattnet blir ganska så grumligt när den håller på...

Hur mycket (mängd /tid /volym) nitrat och aminosyror doserar du numera? Tror du att kvävedoseringen behövs p g a att du har lite väl mycket fosfor i fodret? Och i så fall vilket foder är det?

Jo han drar mellan pelare och pelare och polerar, med gobyn i släptåg :)

När det kommer till nitrater/aminosyror, hmm tror jag doserar motsvarande en höjning av 5-7ppm om dagen i karet för att hålla en balans på ca 1ppm som jag vill ha den.. När det kommer till kvävedoseringen så är det endast för att jag upptäckt att när nitratet sjunker för lågt så ballar en del LPS:er ut helt, och även en del SPS ser slitna ut. Fosfater har jag ju dåligt av också så jag tror inte mitt foder är speciellt fosforrikt.

La precis närmre en timma på gå igenom alla sidor i denna tråden och tittat på dina bilder och lärt mig av misstagen :) får tacka och buga för alla bilder o hoppas på fler uppdateringar :)

Kul att du läst alla sidorna, hoppas du inte storknade :D Och hoppas du hittade några vettiga idéer i den.

Och till sist, de vackraste full tank shots:en hittills ;) direkt efter att jag börkat runt i sanden, flyttat koraller och LS... mycket vackert tycker jag personligen :D

post-4092-1446892047013_thumb.jpg

post-4092-14468920470346_thumb.jpg

post-4092-14468920470576_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Inte igår man skrev här, pajad rygg har satt stopp för det mesta som har haft med saltvatten att göra, men börjar äntligen få rätsida på den.

Har under de senaste veckorna dock byggt om lite runt och i karet. Belysningen har ändrats från 4x24W till 4x39W (dock är bara 2x39W igång just nu). För tillfället är överbyggnaden helt borta och det ska byggas en ny när tid finns. En liten tillfällig sump finns vid sidan om karet, en mer genomtänkt lösning ska byggas (igen, när det finns tid).

Hemmabyggd överrinning har byggt och installerats. Några djur har avhysts, och några har tillkommit (pistolräka och dess kompis goby). Revpelare har raserats och byggts om på nytt, detta är inte helt klart då det inte är helt lätt att lyfta stenen ur karet med halvtaskig rygg.

Måste säga att det är underbart med att ha en sump att slänga över tekniken i, och tillsammans med den nya belysningen (som är längre än själva karet) gör att jag kan utnyttja karets yta på ett helt annat sätt. Måste bara få till aquascapen så man blir nöjd. Men att ha 40-50% mer yta att placera ljuskrävande koraller på känns ju inte helt fel =).

Bilder kommer när jag får lite ordning runt karet, just nu ser det ut som nånting amerikanarna varit och hälsat på med sin välkomsttrupp...:smashcomp

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Bökade runt lite bland den levande stenen igår och tänkte lägga upp lite arbetsbilder. Såhär ser det ut i karet nu, det är mycket kvar att göra fortfarande. Synliga delar av ljusraster konstruktionen ska döljas med LS och koraller. Mittenpelaren ska "balanseras upp" sen jag klippt loss den stora blå Acroporan som var i toppen av den, så det blir 1-2 buskiga koraller till som ska kröna pelaren (tillsammans med Pocilloporan som redan sitter där). Högra pelaren ska kläs med mer koraller så att den ser mer levande ut.

Fragghyllan placerades temporärt i karet när man fick en massa ofrivilliga fraggar när man bökat i karet dom ska väl lämnas in i butiken eller nån annan akvarist när ork finnes :) Att en del koraller ser lite ledsna ut är för att de hela tiden varit lite temporärt placerade, så de har ibland ramlat och bränt varann, men om några veckor ska det ju börja likna nåt i karet igen. Velar om jag ska klippa ner min blå Acropora då den är så löjligt stor för karet, men samtidigt gillar jag mer naturlig look än massa småfraggar överallt. Behöver helt klart ett större kar snart :P

Det har varit intressant att köra senaste månaderna, då jag kört utan skummare (rätt ok färg på korallerna ändå) men har en Deltec APF 800 (borde räcka för ett 100L kar då den är rated för 800L vid hög belastning eller 1000L vid normal belastning) beställd ifrån min lokala akvariebutik :P.Belysningen har denna tiden varit 2x39W T5 som snart ska utökas till det dubbla.

Skyll er själv om ni tittar på bilderna -poop-, ser rätt kasst ut, men ville uppdatera er i.a.f :)

post-4092-14468920861784_thumb.jpg

post-4092-1446892086196_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Tyckte det såg lite ensamt ut för min putsarräka i karet, har haft ett antal och nu var det bara en kvar, har blivit av med dem en efter en (totalt tror jag det är nog 6 st som försvunnit spårlöst). Men äntligen fick jag reda på vem det är som mumsar i sig dem, det är min Plerogyra sinulosa som har aptit på dem. Hittade en rätt stor putsarräka i munnen på den, hel men hade börjat brytas ner i de delarna som var inuti munnen. Jaja, då vet man vem man matat med dyra räkor :P. Men man skulle kanske börja mata den lite med frysta räkor då och då när man ser hur stora byten den kan ta. Så alla som har en större Plerogyra i sitt kar och djur försvinner då och då, be Plerogyran att gapa stort :P

Tänkte även lägga till några, dåliga men dock bilder på skummaren, de är tagna efter lite under en vecka av körning i detta kar, man kan ju säga att jag är rätt imponerad över skummet den skapar, tjockt och fint. Och ni ser ju hur vätskan ser ut i skummarkoppen, riktigt mörkt och stinkande... brr...

Det får tummen upp i min bok i.a.f. såhär i början, får se hur den håller sig, men känner ingen större oro, för Deltec brukar göra rätt hyfsade prylar :). Det ända jag kan klaga på är att jag tycker utloppet är på fel sida skummaren för min sump, men det är ju inte lätt att göra alla nöjda på den punkten :P.

Var 3-4dl nektar i koppen, och kanske 4-5mm stinkande klägg på stigarröret, så nog suger den ur nåt ur karet i.a.f. :).

post-4092-14468921016032_thumb.jpg

post-4092-14468921016259_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@Sillen: kul att se dig aktiv här på forumet igen, har saknat dig :)

@Norberg: ja, man måste ju ge sina djur den bästa sorten av mat, inget får en Plerogyra att gnistra så i färgerna som en putsarräka i veckan ;)

@Petnym: Fragghyllan skummaren står på är bara en tillfällig lösning, men måste säga att "fragg"-raster är underbart att jobba med, har byggt "pumpgrotta" med det där jag gömmer streamer pumparna, hade ju varit näst intill omöjligt att få till utan det. Synd bara att så få butiker har det här i Sverige. Kanske skulle be gubbarna på KF att köpa in lite :).

Nu till dagens ämne, Polypexpansion:

Jodå, nog gillar koraller rätt typ av föda, har matat rätt mycket med frystorkade copepods och reef pearls den senaste tiden, och ja, man ser ju att korallerna förväntar sig käk ibland, dom gapar stort efter att få lite käk i sig :) Kolla speciellt in den första Acroporan, hungrig eller? Pocilloporan är rätt kul i att den även äter fiskmaten (pellets, flingor, större räkdjur), fångar det och suger på dem i timmar tills de försvunnit. Om ni undrar vad det är för blå-orange sträck bakom Pocilloporan så är det Stålmannen som flyger förbi i överljudsfart (eller kanske var min sixline wrasse :P)

post-4092-14468921018015_thumb.jpg

post-4092-14468921018219_thumb.jpg

post-4092-14468921018443_thumb.jpg

post-4092-14468921018671_thumb.jpg

post-4092-14468921018886_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Btw, velar hur jag ska göra med min Seriatopora caliendrum, har ju en stor som råkat ut för lite för många olyckor i ombyggnationerna, funderar på att fragga ner den, känns ju trist, då jag gillar lite mer utväxta koraller, men då den inte är så fin som den är just nu och jag inte direkt har obegränsat med utrymme i karet så tänkte jag ta några fina grenar och låta den växa upp ifrån grunden igen.. Finns en bild på den på föregående sida... Vad säger ni, ska man slakta den? och är nån intresserad av en stor caliendrum, eller är det vettigare att hacka ner den i mindre fraggar och försöka göra mig av med den på det sättet, man vill ju inte slänga dem direkt, är ju en fin korall..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sjukt snygga korallbilder, Jani! Blev lite sugen på att göra mig en egen fragghylla när jag såg din... Kanske man kan få göra ett studiebesök och se härligheten på riktigt?

Jag skulle nog försöka snygga till caliendrum-korallen om jag var du. Den växer ju snabbt så den borde snart kunna bli snygg igen(?).

Raster verkar både dyrt och svårt att få tag på här i Sverige, lite konstigt med tanke på hur billigt och lätt att få tag på det verkar vara på andra sidan Atlanten.

Ps: Om du får några "rester" över när du fraggar, så vet jag ett stort akvarium med gott om plats inte långt från dig... ;-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...