Gå till innehåll

Västkustakvarium 90 liter


Slanten

Rekommenderade inlägg

Tack! Jag är riktigt nöjd med akvariet som det ser ut nu. Gillar rödalger :)

Så jäkla coolt. Har du funderat på större balja nåt eller? Hur funkar det med värmen nu? Går kylaren på högvarv eller?

Jodå, större balja vill jag gärna ha, men vi letar ny lägenhet/hus så det får vänta till dess...

Kylaren jobbar inte mer än på vintern för vattentempen ligger på 15 grader just nu och akvariet är ordentligt isolerat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 260
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Sitter och snörvlar i sommarvärmen och tycker bra synd om mig själv. Gillar inte att vara förkyld under semestern... Nått måste man göra för att muntra upp sig när man inte kan vara ute, så jag tog några dåliga bilder på räkorna. På en av bilderna ser man att räkan bär rom.

post-2834-1446892004609_thumb.jpg

post-2834-14468920046315_thumb.jpg

post-2834-14468920046524_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad sägs om den här då? Jag hade egentligen nog av krabbor men när den här hamnade i håven kunde jag ju inte låta bli. Kortet överdriver inte färgen, snarare tvärtom.

Hehe kul en sådan plockade jag upp utanför göteborg i onsdags den var rätt stor oxå väldigt klar blå färg som din, men tyvärr har jag ej kallsaltkar :(

Lättfångade oxå tog den med handen på 30cm djup.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Trålen i nätbutiken var ju hutlöst dyr, så jag har precis knåpat ihop en egen av lite spikplåtar och en gammal ålryssja. Testade den i söndags, men jag hade för kort draglina (35m). Om det blir väder på tisdag kväll ska jag ut och dra igen med 100 meter lina istället...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Trålen i nätbutiken var ju hutlöst dyr, så jag har precis knåpat ihop en egen av lite spikplåtar och en gammal ålryssja. Testade den i söndags, men jag hade för kort draglina (35m). Om det blir väder på tisdag kväll ska jag ut och dra igen med 100 meter lina istället...

Spännande! Du måste berätta hur det går!

Har du någon bild på den?

Apropå den dubbla frontrutan. Kan man inte fästa den med dubbelhäftande tejp eller häftmassa, så att den "lätt" går att ta bort? Såg att du funderade hur du skulle lösa det problemet.

/J-E

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ska försöka komma ihåg att ta med kameran imorgon, så att det kan bli en ordentlig redovisning av resultatet :)

Norskfisk, Jon-Olov, har tipsat att det finns en tejp eller list på Clas Ohlson som passar bra till frontrutan. Man får ta en runda och leta, helst utan att få med sig nått annat i varukorgen

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ett större akvarium ligger på is tills vi hittat ett boende med mer yta...

Jag var ute i tisdags kväll och gjorde ett nytt drag med "trålen". Först knöt jag ihop mer lina så att det blev drygt 100 meter, åkte ut på sjön och släppte ner den på ca 30 meters djup. Den "svävar" fint i vattnet, men jag lät den sjunka helt till botten och drog under några minuter.

Det är väldigt svårt att uppskatta hur lång sträcka det blev, men jag gissar på 5-10 meter. Sen var det bara att börja hala in linan och för en kontors-Nisse som jag är det bra tungt att dra in 100 meter lina. Vattenmotståndet gör en hel del...-sjuk-

Resultatet blev lite magert, men det kom upp en hel del lera, småsten och snäckskal. Efter lite letande hittade jag några små påfågelsmaskar, hårstjärnor och tornsnäckor. Det blir antagligen mat till min glupska ishavssjöstjärna, men jag ger mig inte så lätt. :)

post-2834-14468920338689_thumb.jpg

post-2834-14468920338911_thumb.jpg

post-2834-14468920339106_thumb.jpg

post-2834-14468920339299_thumb.jpg

post-2834-14468920339508_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Imponerande bygge! Ser ju precis ut som den dyra köpesvarianten!

Med tanke på leran, så kanske den skär ner ganska mycket i botten. Det mesta av leran borde dessutom försvinna på vägen upp.

Det är nog lurigt att få den att "fiska" som man vill. Man får kanske prova med olika trålhastigheter och linlängder.

Du kanske skall prova på lite hårdare botten eller längs en brant klippvägg, så att den skrapar mer på ytan?

Risken är ju att den fastnar förstås :smiley24:

Skall prata lite trålexperterna på jobbet (Havsfiskelab. i Lysekil) om de har några idéer om hur man kan göra en minitrål.

Du kanske skulle haft en vinsch?

http://www.biltema.se/sv/Bat/Surrningsfaste/Vinsch/Vinschar1/

/J-E

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Snyggt jobb med trålen men jag tror att det handlar mycket om att hitta lämpliga bottnar. Lerbotten med nergrävda djur är kanske inte det mest givande.

Jag har gjort en räd i farten och fick med mig en del, ett par snultror, en kantnål, en tångborre och lite annat. Kantnålen är riktigt trevlig, det kan nog bli ett problem att hålla den med mat men än är den pigg i a f. Och glupsk, det är en syn att sen den försöka svälja en mysis, den har en del att lära av ormar om jag säger så.

Vad tror ni om att försöka få till en gemensam expidition under hösten? Den Jonas och jag var ute på var riktigt trevlig så det tål att göras om. Jag har nog inte tid förrän en bit in i oktober men det bör ju fortfarande vara mycket att få tag på då, senare börjar det väl bli svårare.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack! Jag är riktigt nöjd med själva trålen, förutom att den största ringen i nätkassen hakar fast i stålramen. Så ringen ska bort...

@Agalychnis:

Det var inte så mycket lera som kom upp. Som du sa försvann en del på vägen upp till ytan och bilden luras lite eftersom det är en 5-liters spann. Jag ska försöka göra nån typ av nätbord där jag kan hälla upp fångsten och skölja bort leran.

Att experimentera med trålhastighet låter sig inte göras med min lilla båt. Det är en hastighet som gäller och det är 5 cm/s :)

Bra tips att dra utefter en klippbrant!! Det måste testas snarast!!

Härlig arbetsplats du har! Vad jobbar du med där?

Jag vill ha en sån här :)

http://www.carapax.se/lindragare-garndragare-etc/northlift-lindragare-lh200.html

Den boken är underbar! Den står i hyllan och bläddras i rätt vad det är.

Klart du ska ha ett västkustakvarium! Vi Uddevalla-pojkar får träffas nån dag. Jag skickar ett meddelande.

@Bygert:

Det kan finnas en del kul djur på lerbotten om man har lite tur:

Jag är ute efter bla. cylinderros, sjöpenna och kräfta.

Sen är det inte helt lätt att veta vad det är för botten man drar på. Jag var nära att fastna i en sten första gången jag drog...

Att ha en expedition i oktober låter riktigt kul! Jag fiskar hummer hela oktober så båten ligger i sjön. Det gäller bara att pricka in hyffsat väder. Vi får hålla liv i frågan...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Den lindragaren var inte att leka med! Kostar ju en slant dock...

Jag jobbar med lite olika saker på havsfiskelab, men jag är mest ute med yrkesfiskebåtar och gör ombordprovtagning, främst på discard (utkast).

Det kommer upp en del spännande saker i trålarna och det mesta är i dåligt skick tyvärr, men jag kommer självklart att prova ta hem en del häftiga djur till ett kommande västkustkar och se om de överlever!

/J-E

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...

I tisdags kväll sköljde jag av insugsfiltret som sitter i akvariet och som sitter på slangen till ytterfiltret. Då brukar jag stänga av ytterfiltret för att inte fiskarna ska sugas in. Sen matade jag min lilla torsk och allt var frid och fröjd, tills....

igår när jag ser att sladden till ytterfiltret fortfarande är urdragen!! Paniken sprider sig när jag tänker på att filtret ger vatten till kylaren som i sin tur kyler ner vattnet till 7 grader. Tittar in i akvariet och fiskarna är vansinnigt pigga, anemomenerna sträcker ut sig mer än vanligt, det ligger några döda märlräkor på botten som jag inte visste att jag hade och temperaturen ligger på 20 grader...

Ujuj...

Kopplar ur ytterfiltret och öppnar det i köket och förbereder mig på det värsta, men det luktar "bara" död fisk i filtret så det hade inte hunnit att bildas nån svavelväte åtminstone. I vanliga fall brukar det krylla av smådjur i filtret, men nu är det lugnt och stilla.

Tvättar ur allt och låter bli att lägga i filtergruset än så länge. Bakterierna är ändå nästan inaktiva under vintern.

Riktar in streamerpumparna mot vattenytan för att öka syresättningen.

Ställde in kylaren på 15 grader och lät den gå så under natten. Ikväll ska jag minska till 13 och minska med 2 grader om dagen ner till 7 igen.

Verkar som jag kom undan med blotta förskräckelsen och en decimerad mikrofauna och färre smådjur.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

just så hade jag velat ha mitt kar och hamnade istället med ett sydamerikanskt sötvatten, bara för att jag inte hade nån information att tillgå. nu gäller det att sakta avveckla det söta och långsamt och metodiskt börja med ett salt äventyr. finns det böcker??? får jag hälsa på nån som kan? träffas ni som håller på? eller nåt annat matnyttigt... tack för en finfin tråd!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@Chippog:

Kul att du har funderingar på ett kallt akvarium! Det är barnsligt kul!

Du är välkommen hem till mig och snacka lite. Skicka gärna ett PM så kan vi knåpa ihop en dag som passar. Men var beredd på att det är inte mycket fiskar kvar. Bara en torsk som sopat helt rent. :x

Vi är inte så många ännu som håller på med kalla kar, men vi har tidigare talat om att ordna en kall träff på Universeum med Lasse som guide. Kanske börjar bli dags att ta tag i den tanken...

@Agalychnis:

Tack! Har funderat på att ge ut artikeln i bokform, men jag misstänker att upplagan blir nog inte stor nog att täcka kostnaderna för bilder och tryckning.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...