Gå till innehåll

Västkustakvarium 90 liter


Slanten

Rekommenderade inlägg

Har funderat på att ge ut artikeln i bokform, men jag misstänker att upplagan blir nog inte stor nog att täcka kostnaderna för bilder och tryckning.

http://www.books-on-demand.com/index.php

http://bokmaskinen.se/

http://fotobok.com/ (kanske endast bildböcker, har inte kollat)

https://www.vulkan.se/

Där har du ett axplock av alla tjänster för att trycka en egen bok, bara att kolla upp. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...
  • Svar 260
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Nu har det hänt en hel del! Tack vare Barth på detta forum och hans snälla dykarkompisar har inriktningen på akvariet ändrats radikalt. Han var här och lämnade mängder med fantastiska djur som hittats på lite större djup än de 50 cm som jag når med min lilla håv.

All tång är helt borta och ersatt med massor med filtrerare och annat kul. Här är ett axplock, men djuren är precis nedlagda i akvariet så en del ser lite hängiga ut:

Översiktsbilderna blir lite överexponerade med min lilla kompaktkamera...

post-2834-1446892219947_thumb.jpg

Här sitter några fantastiska bägarkoraller. De börjar visa sig, men de flesta är lite blyga.

post-2834-14468922199692_thumb.jpg

Till höger några djuplevande rödalger och en stor sjöpung. På vänstra bilden en död mans hand i bakgrunden, men den stora attraktionen är hydroiderna som ser ut som en fjäder.

post-2834-14468922199909_thumb.jpg

Lite kräftdjur kom också med.

Kan du se maskeringskrabban på vänstra bilden? I mitten sitter en manlig eremitkräfta och vaktar sin fästmö. Han väntar på att hon ska ömsa skal så att han kan para sig.

Bakom eremitkräftorna skymtar en kammussla.

Den dåliga bilden är på en trollhummer som inte gillar att vara framme när ljuset är på. Verkligen fina färger!

post-2834-14468922201765_thumb.jpg

Här är ett par sjörosor med fina färger. De är lite trötta pga att de precis blivit brutalta avpetade från sin plats och transporterad som en liten geleklump innan de hamnade i akvariet.

post-2834-14468922200839_thumb.jpg

En av de skira och vackra pelikanmaskarna.

post-2834-14468922201077_thumb.jpg

En blandad kompott. De ljusa anemonerna är gullmarsanemoner.

post-2834-14468922201972_thumb.jpg

Den bruna klumpen mitt i bilden som ser ut som en kantarell är en svamp.

post-2834-14468922201543_thumb.jpg

Det fångades även en tejstefisk, men den var riktigt skygg.

Den största utmaningen nu blir att ordna ständig tillgång på mat för filtrararna. Jag har mina funderingar, men har inte riktigt kommit fram till hur jag ska lösa det.

Sen gillar inte påfågelsmaskarna och några av anemonerna att det är turbulent flöde i vattnet, så jag ska försöka få till ett lite lägre laminärt flöde istället.

Antagligen måste jag även ordna en sump med en större skummare.

Ett STORT tack till Stefan som fångade allt detta och hans vänner som hängde med på omvägen till Uddevalla!!!

:kram:

post-2834-14468922199099_thumb.jpg

post-2834-14468922199259_thumb.jpg

post-2834-14468922200158_thumb.jpg

post-2834-14468922200395_thumb.jpg

post-2834-14468922200618_thumb.jpg

post-2834-14468922201313_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dykning i våra vatten är helt klart intressanta! Det finns mycket att titta på. När vi hade lassat i alla djuren snackade vi en del och kom fram till att det är lite konstigt att inte fler har västkustakvarier. Dykning är ju en utbredd sport och likaså akvariehållning, men väldigt få kombinerar dessa hobbies.

Stefan och Company kunde inte hålla fingrarna i styr, utan de kom förbi igår kväll med en ny laddning underbara djur. Fler bilder kommer senare.

Har märkt en lite underlig sak att skummaren slutat producera skum nästan helt. Kan det bero på att akvariet är överfullt med filtrerande djur som äter upp allt organiskt material i vattnet?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag blev inspirerad av västkust, och när jag var ute vid näset och grillade håvade jag upp lite tångräkor, alger och smådjur... de går nu i mitt nano med en dvärgkejsare och verkar funka finfint... men jag är långt ifrån de vackra bägarkorallerna, sjörosorna och hydroiderna... kan änsålänge inte hålla nere temperaturen såpass mycket... men frestande är det...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@Jon Olav:

Jag följer din blogg med stort intresse! Men jag har tyvärr ingen plats hemma att ha ett planktonrefugium. Såg att dina musslor dog. Kan det bero på att de vill ha zooplankton också?

@Bygert:

Du anar inte vilka mutor man får skrapa fram. De bäljade kaffe i mängd...:)

Det har blivit problem med ett mycket lågt pH-värde, vilket var väntat, nu när alla syreproducerande makroalger försvunnit och ersatts med koldioxidproducerande djur. Funderar på att sätta in en liten sump med större skummare och ett droppfilter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jo, det är verkligen en dröm så gått i uppfyllelse! Det är så spännande att sitta och titta på alla konstiga djur. Man hittar nästan nått nytt djur eller ser ett nytt beteende varje dag.

Jag har satt kylaren på 9 grader för tillfället. Det går nog att köra några grader kallare nu när det är svalare ute, men när det var 30 grader i rummet fick den allt jobba ordentligt.

Det har kommit in imma i dubbelglaset igen, så trälisterna ska bytas ut till plast istället. Men det är ett nätt litet jobb att få bort de gamla listerna när akvariet är fyllt. Den nedre listen är värst, eftersom man inte kommer åt. Igår kväll lyckades jag lossa hälften på den yttre glasskivan. Ska ta resten ikväll eller på fredag.

För att komma tillrätta med pH-problemet är en overflow box beställd på eBay till nya sumpen. En liten glasskiva ska beställas, rör och returpump ska beräknas och beställas. Sen ska även biobollar och ett högt rör till droppfiltret inhandlas... Har lite och göra med andra ord :smiley17:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@Jon Olav:

Jag följer din blogg med stort intresse! Men jag har tyvärr ingen plats hemma att ha ett planktonrefugium. Såg att dina musslor dog. Kan det bero på att de vill ha zooplankton också?

Nej, de svalt inte ihjel. De dog snabbt.

Tips: Bruk silica gel i dubbelt glass.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tänkte följa ditt tips med att ha silica-gel i plastlister, som du gjort på ditt planktonakvarium. Mycket bra idé!

OK, jag hade en liknande mussla som också dog efter några dagar. Trodde att det var nått djur som dödat den, men det kanske är svårt att få sådana musslor att klara sig? Det är synd för de är väldigt vackra! Vi får experimentera vidare...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Igår kväll fick jag äntligen upp dubbelglaset. Jag återanvände ena glasskivan, men det tog lite tid att få bort allt det gamla silikonet. Som lister använde jag klena kabelrännor. Borrade små hål så att luften mellan glasen fick kontakt med silica-gelen i listen och limmade ihop hela härligheten.

Akvariet har stått några dagar utan dubbelglas och det har formligen runnit kondensvatten, så det blev till att sätta upp frigolitskivor framför. Annars hade det blivit översvämning framför akvariet.

Tidigare somrar har det varit runt 15-16 grader i akvariet, men nu försöker jag hålla 10 grader för att de nya djuren inte ska stryka med, så kylaren får verkligen kämpa. Den går säkert i en timme åt gången med bara en kvarts vila innan det är dags igen. Rummet håller runt 26-28 grader nu när det är så varmt ute. Ska kolla över resten av isoleringen och se om det går att förbättra något.

Hoppas att få upp bilder så fort jag kan...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok, ökar till 12 grader ikväll så får vi se hur det går. Vill inte stressa djuren för mycket, eftersom jag fortfarande har lågt pH. Håller på att beställa rör, pumpar osv för en sump så att det kan bli bättre syresättning via en större skummare och ett droppfilter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Knepigt det där med kondens, jag har 13 grader i burken och kondensproblemen är inte av den omfattningen att jag tycker det är värt att göra nåt åt det. Det är bara när det blir såna här riktigt varma högsommardagar som det slår på med kondens och det ser jag ingen anledning att krångla för. Ändå är det flera stora akvarier utan täckglas i närheten så brist på fukt är det ju inte. Man kan ju fundera varför det bär sig så olika åt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vi kanske andas för mycket här :)

Nä, jag tycker också att det är märkligt att det skiljer sig så. När frontglaset var helt utan extraglas rann det floder. Om man tog en trasa och torkade bort det som var på glaset kunde man krama ur nästan en halv deciliter. Och snart var det lika illa igen... Då hade jag 9 grader i karet och runt 25-27 grader i rummet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lägger upp några snabba bilder, men det kommer fler sen...

Var tvungen att fota lite när jag kom hem idag för dödmanshanden var så uppblåst och fin. Bägarkorallerna som är runt en centimeter breda är så läckra!

Nu har en av mina Tejstefiskar blivit lite mer våglig och visar sig. Visst är han fin!

post-2834-14468922316675_thumb.jpg

post-2834-14468922316816_thumb.jpg

post-2834-14468922317044_thumb.jpg

post-2834-14468922317244_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar! Jag är mer än nöjd just nu :)

Jodå, det finns massor med konstigheter bara några meter ner under vattenytan här i lilla Sverige.

Kunde inte låta bli att filma min pilgrimsmussla som är lite nervös av sig. På bilden ser man små svarta prickar, vilket är "ögon" som den kan uppfatta rörelser med. På filmen reser jag mig upp i slutet, vilket får ett rätt roligt resultat.

xSWPJbLcOuw

post-2834-14468922317515_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...