Gå till innehåll

Digitaltermometer


tobias.nero

Rekommenderade inlägg

Ett tips är annars att klä in lämplig del från termometern i en rörstump, exempelvis slang som brukligen är till luftpumpar. Sedan silikona den tätt.

Har en polare som körde med det, med gott resultat och skulle ha det samma om jag inte vore så lat...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

När det gäller det där med metall så beror det väl på hur man använder termometern, stoppar man i den kort för att göra en mätning tror inte jag det hinner hända nåt men skall den sitta i hela tiden så skulle inte jag ha oskyddad metall i vattnet. Det finns ju gamla analoga flyttermometrar som duger för ändamålet och är garanterat ofarliga så länge de inte går sönder.

Kletar man in mätproben med något så kommer det att påverka resultatet. Digitaltermometrarna mäter vanligen resistans vilket innebär att det går en svag ström genom mätkroppen. Isolerar man in den för mycket kommer strömmen att värma mätkroppen och det blir fel värde. Fem grader fel för att det sitter på en silikonkludd känns dock som orimligt mycket fel av den orsaken, det måste ha hänt nåt annat.

Det gäller också att tänka på att temperaturmätning är en svår gren. Tyvärr har de nya mätarna med digitala siffror fått folk att tro att om det står 23.7 så innebär det att så är det. Det är långt ifrån säkert. I akvarium som är ett bra ställe att mäta temperatur på så kanske man om man inte bär sig dumt åt som t ex genom att värma proben med handvärme eller ha den intill glasrutan kanske i bästa fall komma inom termometerns felvisning som i vanliga fall är +- en grad. 23.7 på mätaren innebär alltså att man har rimlig anledning att tro att det är mellan 22.7 och 24.7 i verklig temperatur. Vill man veta mer exakt så skall man inte tro att det funkar med en hundring på Biltema.

När det gäller mätning i uppvärmda rum så kanske man i stället får räkna med +- tre grader och i ett terrarium som är en verklig rysare när det gäller att mäta temperatur så får man vara nöjd om man kommer inom +- fem grader från verklig temperatur. Dessvärre är det så illa.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...