Gå till innehåll

odlad korall


crille

Rekommenderade inlägg

det finns ju mycket odlad korall idag, som gör gott för både natur

och invånare i fattigare länder, vad jag förstått så gör EU ingen

skillnad på odlad och vildfångad, nån som vet mer om detta? odlad

korall borde ju kunna importeras billigare tycker man, inte minst med

tanke på haven, det är ju även en bra inkomskälla för människorna

som odlar nån som läst eller vet mer får gärna svara:)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Åtskilliga koraller är CITES II / EG B och det innebär vissa krav för införsel. När det gäller bilaga B så får införsel till EU bara ske om den vetenskapliga myndighet som utvärderar ansökningar övertygats om bland annat att införseln inte riskerar att försämra artens bevarandestatus. Naturligtvis är det lättare att visa att arten inte skadas om det gäller införsel av fångenskapsuppfödda exemplar, alltså kan man se det som en viss styrning mot detta.

Än tydligare är det i restriktionförordningen, där finns införselförbud mot exemplar med ursprung i det vilda från många lokaler av vissa korallarter. För somliga av dem så finns undantag för havsodlade exemplar på artificiellt substrat, det kan alltså vara ok även om andra exemplar ur havet är stoppade.

När det gäller såna här frågeställningar så gäller det att hålla tungan rätt i mun, det finns stor risk för terminologisk förbistring. Enligt våra svenska regler för sällskapsdjur så kan vi utgå från att allt vi har av koraller är att räkna som vildfångade och sannolikt riskerar att fortsätta att vara det. Så som de svenska reglerna är utformade är det först när det sker en sexuell förökning i fångenskap som man får exemplar som inte längre är vildfångade. I EG-reglerna däremot kan man se att även artificiell förökning kan räknas som något som leder till exemplar som inte skall betraktas som vildfångade.

Det gäller alltså att vara lite försiktig med begrepp och vad man föreslår, skulle det svenska förbudet mot vildfångat som idag gäller ryggradsdjur utom fisk utvidgas till även ryggradslösa djur så skulle det med nuvarande utformning leda till stort elände när det gäller koraller.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det där med havsodlade är alltså delvis hanterat i EG 811/2008. För t ex tre Euphyllia-arter gäller införselförbud för exemplar från Indonesien med ursprung som vilda exemplar. Det förbudet gäller dock inte havsodlade exemplar på articifiellt substrat. Förmodligen kommer det att komma mer sånt men förutsättningen är ju att det går att validera att det hela sköts på ett korrekt sätt och det kanske inte alla länder klarar av nu idag.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...