Gå till innehåll

Hot mot korallrev


Hotrider

Rekommenderade inlägg

Ingen info tyvärr, såg dock en film från IMAX idag när dom visade skildnaden på vissa rev, och det va rent tragiskt från alla fina koraller o fullt me fiskar o färger, till grå mörk sten med ett fåtal ensamma fiskar som simmar runt o letar nått att äta.. riktigt tragiskt.. men där sa dom iaf att dom största hoten e klimatförändringar då vattentemperaturen höjs och sen då utfiskningarna av folk som fiskar upp fisken som tar hand om korallreven.. så det e väll i princip det ända jag vet..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ett ganska stort hot är ju de aggressiva fiskemetoderna en del använder, trålning vet jag inte hur vanligt det är ute på reven, men riktigt deprimerande är dynamitfiske... Slänger i dynamit som chockar eller dödar fisken, som man sen plockar upp enkelt. Men tänk på vad som händer med reven, jo precis, blir kratrar och korallgrus av korallerna. Dessa skador är ju lokala dock lokala där människor är desperata nog att göra så. Den absolut största risken är ju temperaturökningen i havet helt klart. Även om ju reven klarat av liknande saker tidigare, men det kan nog ta årtusenden för dem att återhämta sig om vi människor fortsätter som vi gör....

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det problem som man börjat att förstå nu är att beroende på att koldioxidhalten stiger i atmosfären så försurar det havet - precis som Mattias säger. Många saltvattensakvarister har ju sett hur pH ändras mellan vinter och sommar. Den främsta förklaringen till detta är våra välisolerade hus och att vi inte vädrar lika mycket på vintern utan koldioxidhalten i inomhusluften sänker ner pH några tiondelar i snitt. Så känsligt är alltså detta system så att ovädrat och välvädrat inomhusluft ger en skillnad på ca 0,2-0,3 i pH. Tänk er detta i världsomfattning och här försvann plötsligen den "ofarliga" "koldioxidsänka" som många har hävdat finns i haven - den får stor negativ betydelse för korallreven istället.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har fått ihop ett svar om hoten mot korallrev samt Mangroveträsk.

Vad tycker ni om detta?

. Först och främst måste man veta att hav och Mangroveträsk hör ihop, de är väldigt viktiga för varandra. Innan floderna kommer ut i havet så filtreras de på sediment samt näringsämnen som kommer från avlopp och floder. Det är tack vare Mangrove som vattnet är rent när det kommer ut på sjögräsängarna och korallreven. I träsken finns det även många olika djur som föder sina ungar och lever där. Ett exempel på ett djur kan vara ormen Boiga dendrophila.

Tyvärr så har man börjat hugga ner träden till att användning till bränsle samt odlingsmark, industri och bostadsområden. Då trät inte angrips av termiter. Man har tyvärr förstört mycket med oljespill med. Med minskning av Mangrove leder till att det kommer ut mer sediment och näringsämnen i havet. Sedimenten kommer då så småningom att kväva korallerna längs kusterna.

Andra hot mot korallreven bortsett från träsken är människans sätt att fiska, exempelvis dynamit. Inte nog med att man dödar otroligt många fiska man inte ens har användning av så blir det bara korallgrus kvar av alla vackra koraller. Detta kommer ta extremt många år för naturen att hämta sig om man fortsätter fiska som man gör. Då mellan femtio till sjuttio procent av världens rev hotas av människans olika aktiviteter När korallerna försvinner så kommer fiskarna också att göra det, då många djur lever i symbios med dem. Exempelvis den kända Clown fisken ur släktet Ocellaris (även känd som Nemo) lever ihop med anemoner då dessa ger dem skydd och fiskarna ger dem mat. Försvinner det fisk så kommer det att bli stora problem för lokalbefolkningen som till stor del livnärar sig på dem.

När koldioxidhalten stiger i atmosfären så ökar försurningen i haven, detta leder till att koralldjur får stora problem att bygga kalkskelett. Ett exempel kan vara på saltakvarierna vi har i hushållet. Under vintern så ökar koldioxid halten i huset då vi inte vädrar lika mycket samt de är bra isolerade som vi gör på sommaren. Detta ger skillnaden på Ph-halten cirka 0,2-0,3. När vattentemperaturen ökar så blir korallerna stressade och släpper ut de alger de har i sina vävnader, som även gör att de får sina vackra färger. Korallerna är helt beroende av dessa och klarar sig inte längre än två månader utan algerna. Om det sker temperaturändringar så länge så finns det ingen chans att korallerna kan återhämta sig. Man vet att de tropiska havens temperatur har varierat med mindre än två grader Celsius på cirka artontusen år. Man vet idag att de senaste hundra åren så har temperaturen ökat med en grad. Forskarna tror att för varje århundrade kommer temperaturen öka med en grad på grund av växthuseffekten. Man är väl medveten om att korallerna börjar dö vid cirka trettiograder Celsius vilket dagens temperatur inte är allt för långt ifrån. Ett tydligt exempel på att detta är korallerna som drabbades nittonhundranittioåtta. Mellan femtio och nittio procent utav korallerna på korallrevet, där flera var flera hundra år gamla, dog ut i Indiska oceanen.

I med att vattennivån stiger i haven så hamnar korallerna på djupare vatten. Många koraller är väldigt ljuskrävande och detta leder till att de får för lite och kommer så småningom att dö. När korallreven försvinner så kommer det inte heller att finnas något som bryter de stora vågorna som kommer mot stränderna. Två öar i sundet mellan Sri Lanka och Indien har spolats bort då de vågbrytande korallreven har dött.

Kända havsströmmar gör stor skada då de allt oftare är mer uppvärmda än vanligt som El Ninõs.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ändrade du i stavningen? Den känns bättre än första gången jag läste, även om meningsbyggnaden fortfarande är svajig. Försök också strukturera upp det bättre - starta med en snabb genomgång av hur korallrev och mangrove hänger ihop, sedan listar du de individuella hoten separat.

Annars tycker jag informationen ger en bra snabbgenomgång. Vilken nivå är det du läser?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Får ta och jobba lite på strukturen. Detta är bara en liten bit i Geografi A, gymnasienivå. Den läraren jag har är mycket speciell. Kämpar som ett djur och det når knappt upp till ett G, förstår inte vad jag gör för fel...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...