Gå till innehåll

Bilder från algbaljan


Christer T

Rekommenderade inlägg

  • 3 veckor senare...
  • 3 veckor senare...

Det känns äntligen som jag börjar komma någonstans. Karet ser inte alls lika hemskt ut längre utan för första gången på runt 10 månader börjar det gå åt rätt håll.

Jag har provat en rad olika åtgärder som Zeozym (med Zeobak), Coral Snow (med Zeobak), mörkläggning, Ozon, stort tålamod mm. Det som nu givit resultat är, tror jag, en kombination av två åtgärder. Det första var när jag började ta luft utifrån till skummaren. (https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=30185&highlight=uteluft) Det höjde pH väsentligt och jag tyckte mig kunna se skillnad i tillväxten. En bieffekt av det höjda pH-värdet var att fosfaten som jag jobbar hårt med, steg. Från säker källa fick jag veta att det är naturligt, vid höjt pH frigörs mer fosfat.

Jag har stört algerna så gott som varje dag. Blåst upp dem från stenar och krattat upp i sanden. Detta i kombination CS och ZZ har jag velat se som ett sätt att exportera algerna via skummaren. Innehållet i skummaren har också varit ovanligt mörkt under den här tiden.

För en vecka sedan kom jag över ett par 200 micron filterbagar från en välsorterad butik i Täby. När jag några dagar i rad satte en av filterbagarna på utloppet från avrinningen när jag störde runt i algerna så började det hända saker. Jag fick utan tvekan bort mycket skit, efter ett par timmars filtrering fick jag använda nästan lika mycket tid för att få filterbagen hyfsat ren igen. det jag sköljer ur bagen, algerna har en sötaktig otäck lukt.

Redan efter ett par dagar så syntes resuktat genom att algdensiteten var betydligt mindre när jag kom hem på eftermiddagarna. Jag var bortrest tre dagar nu i helgen och när jag kom hem, så visst fanns där alger men mycket begränsat jämfört med för ett par veckor sedan.

Det känns nu som fortsatt användade av den mekaniska filtreringen ska kunna ge ett bestående resultat vilket åter gör mig till en ganska glad akvarist. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

............Det höjde pH väsentligt och jag tyckte mig kunna se skillnad i tillväxten. En bieffekt av det höjda pH-värdet var att fosfaten som jag jobbar hårt med, steg. Från säker källa fick jag veta att det är naturligt, vid höjt pH frigörs mer fosfat.

............

Stämmer det verkligen Christer? Jag har fått lära mig precis tvärtom, vid högt PH fäller fosfaten ut, dvs värdet sjunker.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Stämmer det verkligen Christer? Jag har fått lära mig precis tvärtom, vid högt PH fäller fosfaten ut, dvs värdet sjunker.

Jag fick det från en vanligtvis säker källa. Att sedan mitt fosfat fick en topp i samband med att jag höjde pH förstärker min tro.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tyvärr Christer så är det så att enligt allt det jag har läst och enlig all min erfarenhet så medför ett högre pH att mer kalciumfosfat bildas och det faller ner och bildar en fast förening som inte löses upp förrän pH blir under ca 7,6. Detta är en av anledningarna till att man använder kalkvatten som både höjer pH och tillför extra kalk. Din avlästa höjning av fosfaten måste ha en annan förklaring - exempelvis mätstörningar eller att just det faktum att algerna började minska gjorde att de inte tog upp lika mycket fosfat som innan kombinerat med en ökad mikrobiell nedbrytning av döende alger.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...