Gå till innehåll

Galdrin's RSM 130


Galdrin

Rekommenderade inlägg

  • Svar 182
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Gjorde lite nya mätningar idag på morgonen innan barnen steg upp. Det som slår mig är att jag har högt PH, är detta något jag jobba med eller är det något som förbrukas? Jag har läst i saltvatttenskemi för dummies men det verkar som om lågt PH är ett större problem.

Värdena:

PH 8.6

NO2 0ppm

NO3 5ppm

NH4/NH4 0ppm

Skall alla värden vara så nära 0 som möjligt innan man bör fundera på något annat än renhållare?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hittade samma på Jula fast billigare :) nu ska jag bara ha smalt plexirör oxå :) var köper man det?

Hur länge har karet varit igång?

Jag kan tänka mej att du kan börja prova med 2st clowner och se, men har du haft dina toppar så ska det nog vara lugnt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Plexiröret råkade jag ha sedan tidigare, fick det av min far för länge sedan, så jag vet inte var det är inköpt. Karet har bara varit igång 1 vecka men både sand och sten har varit igång i andra akvarier mycket längre än så och någon topp har jag inte märkt av men det kanske fortfarande kommer?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ett par dagar efter start fick jag en hel del bruna alger på sten och sand så jag skaffade mig en minimal städpatrul som gladeligen gluffsade i sig av algerna. De sista 2 dagarna har jag observerat att algerna har försvunnit i allt snabbare takt för att idag bara finnas i några få, små kolonier. Samtidigt som de bruna algerna har försvunnit så har jag sista dygnet lagt märke till en del gröna alger modell hårtoffs som växer på rutorna och ytavrinningen. Jag har även fått en del fläckar men en starkt purpur röd alg i två olika modeller, en som ser ut som sammet och en som ser mer plastig ut.

Jag tror att karet utvecklas i rätt riktning då jag inte ser några konstigheter i värdena (förutom kanske något högt pH).

Är jag helt fel ute?

Hittade även en lillfingernagel-stor fläck med något lila/purpur som det ser ut att växa små gafflar ur, ska bli kul att se vad det blir, om det blir något.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Såg till min bedrövelse idag när lyset gick på att min eremit låg död på en sten mitt i akvariet. Hämtar håven och plockar upp liket. Lite senare bestämmer jag mig för att flytta skalet som eremiten använt som hem så den blir en del av mitt "aquascape" tills att en annan eremit flyttar in i det. Ser till min glädje ett par röd-gul randiga ben inne i snäckan innan jag hinner flytta den för mycket :)

Är det normalt att eremiter blir lite mer skygga och gärna håller sig gömda dagarna föer och efter att de ömsat?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Eremiten har fått upp farten igen efter ömsningen och jag passade på att göra ett litet vattenbyte på ca 10%. PH, Alk, NH3/NH4, NO2 och NO3 är stabilt låga eller obefintliga såhär långt. Djuraffären tyckte att det kunde vara dags för ett par clowner så 2 Amphiprion ocellaris fick följa med mig hem för 3 dagar sedan. Ett riktigt trevligt par som hela tiden håller ihop och är nyfikna framme vid glaset så fort något rör sig i rummet. Med lite livlig fantasi skulle jag kunna tänka mig att de tigger efter mat emellanåt :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hoppsan, PH är verkligen inte lågt utan snarare lite högt men det hoppas jag sjunker så småningom. NH3/NH4, NO2 och NO3 är det som är stabilt låga :)

PH 8.5

Alk 9

Rörde också upp en del småpartiklar när jag gjorde vattenbytet så jag kunde se hur vattnet rörde sig i karet. En liten justering och jag vet nu att jag har vattenrörelse i hela karet och jag vet också var det är mer och var det är mindre. Lite som en försök i en lufttunnel :)

Ändrat av Galdrin
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det fanns 2 anledningar till vattenbytet och en possitiv bieffekt. Jag behövde få ut en del slam från botten samtidigt som jag ville justera ner salthalten något så att jag riskerar mindre när jag skaffar invånare från affärerna här omkring. Planen är senare att lyfta upp salthalten något igen. Bieffekten var att jag nu vet hur ett litet vattenbyte går till och kan planera in det på bästa sätt utan att riskera att mina barn hittar akvariet med öppen lucka.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har hittat liv i min LS :)

Idag när jag lagade mat så kikade jag in i akvariet och såg något som sakta sträkte ut flera armar ur ett litet hål i min LS. 5 armar såg jag totalt som mest och nu har den dragit in de flesta igen. Jag kan se armarna inne i hålet nu när jag vet var vi skall titta. Armarna är 2, kanske 3, cm långa och väldigt tunna. En lite mörkare färg och en lite ljusare färg i omväxlande band, svårt att säga exakt vilken färg eftersom armarna är så tunna. En väldigt, väldigt okvalicifierad gissning är en liten Ophiocoma pumila. För liten för foto som det nu är, skall se om den kommer fram inatt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag lyckades få en halvdan bild av det jag tror är en ormstjärna med mitt teleobjektiv på kameran. Den som är observant kan även se en oskarp arm som sticker ut bakom stenen så jag antar att det är ett genomgående hål den har gömt sig i.

post-4586-14468917736161_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dagens shoppingrunda resulterade i följande:

2 tomma turboskal till min eremit, jag kanske missbedömda hans storlek lite när jag var i affären men nu har han något att växa i :)

Aquascaping epoxy, om jag råkar hitta lämpliga fraggar i närområdet, eller om jag lyckas irritera någon så mycket så dom börjar kasta fraggar efter mig

Disneys "Hitta Nemo" ...

Har man som jag 2 autitiska barn så är generalisering något man jobbar med dagligen, därför är Disneys Nemo och mina Amphiprion ocellaris "Same but Different"

Det är också därför jag har visst överseende med att min dotter kallar mitt RSM 130 för guldfiskskål...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Övning ger färdighet så jag ger mig inte med kameran även om bilderna är dåliga ...

Fick en bild på min favoritsnäcka idag, skalet helt täckt av kalkalger. Och jobbar bra gör han :)

Sedan har vi eremitens nya hus. Jag försökte få en bild på den i öppningen för det ser verkligen ut som om han har plats för en rumskamrat.

Sedan så har jag fått in några fraggar i karet idag. Hammarkorall, flakväxande montipora, 2 sorter av knappar samt 2 sorter av läderkorall. Ska försöka få bilder och artbestämma lite i morgon när dimman efter mitt bökande i akvariet & epoximassan släpper.

Tack Trilobite för fraggarna.

post-4586-14468917744447_thumb.jpg

post-4586-14468917744657_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Övning ger färdighet så jag ger mig inte med kameran även om bilderna är dåliga ...

Fick en bild på min favoritsnäcka idag, skalet helt täckt av kalkalger. Och jobbar bra gör han :)

Hej hoj.

Måste säga att det snarare ser ut som att den bär på CYANO-ALGER på sitt lilla skal. :smiley24:

Men jag kanske har fel.

Ser himla fint ut ditt RSM annars. :ler:

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...