Gå till innehåll

Jmans 250 RSM


Jman

Rekommenderade inlägg

Då var man en del av saltvärlden igen!

Efter att sålt av mitt 180L saltkar med sump och 530L Malawi kar så blev suget stort snabbt igen.

Hittade 250L RSM med bänk för 13500kr på Akvariepiraten i Malmö. Verkar vara billigast i Sverige.

Efter en del knixande med att få bänken i lod (idiotiskt att inte ha justerbara fötter) så var det dax för tekniken.

Första jag märkte var att det stod 1600L i timmen på 2 pumpar och 600l på den andra, och inte 2400 respektive 1200 som sagts i specifikationen.

Efter inpassning så inget låg emot glaset vart det dax med RO vatten och salt.

När det så var dax att starta maskineriet så brööla pumparna värre en fan, men tänkte att dom slits nog in efter hand. Tji fick jag och efter en veckas hårslitning så rök cirk pumparna ut och ersattes med två Eihem Compact, en på 2000L o en på 1000. Hängde upp dom i silikonslangar och gjord ramar av filtermattan. Äntligen tyst ifrån dom men nu hade jag fajten med skummar pumpen kvar.

Vart inne igår och skulle reklamera den och sprang rakt in i importören ifrån Doggman, så jag pratade med han och han sa att dom låg i en fejd med Red Sea angånde pumparna. Dom hävdar att där är inget fel på dom och har restat Doggmans pump order 2gånger nu. Säger oxå att karen blir max 4 grader varmare än rumstemp och att man ska ha kylare för det fattar ju man som saltist.

Åter till skummaren! I morse tröttna jag och kollade upp Euroreefs nano skummare som tydligen ska vara knäpp tyst. Men att plocka en sådan ifrån USA blev för dyrt. Plockade ut skummaren och förde över detaljerna till den andre pumpen och döm om min förvånning när jag starta den och den e mycket tystare. Men funderar ändå på att skaffa en Deltec 500 som ska passa. Jagten på tystnad forsätter!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Alltid en tröst att man inte sitter ensam med måndags exemplaret om man kan säga så. Sen jag bytte skummar pump i morse så blir ljudet bara bättre o bättre! mest luftljud nu men ska prova att runda av kanten på insidan av slangen o se om flödet blir mjukare.

Verkar som fler o fler skaffar RSM kar så hade varit trevligt med en sub meny för bara detta karet. Hittat denna sidan som bara handlar om RSM.

http://www.reefsanctuary.com/forums/red-sea-max-owners-club/

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag trodde att fördelen med ett färdigt akvariekit var att man slapp att modda och göra specielare själv. Men det är ju nästintill ingen som kör original på RSM akvarierna vad jag förstår?

Tråkigt med pumparna, kräv kompensation på att du fått klenare pumpar. Reklamera självklart de som gått sönder, Doggman/butiken får väll ge en pump av ett annat märke till dig om de inte får tag på originalet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Red Sea säger att pumparna håller specifikationen men att dom blivit felmärkta i fabriken. Läst om andra som oxå sett fel märkning på sina, så är nog många som har det. Sen tror jag att det är mer kräm i Eihems 2000L pump än orginalets 2400. Hade varit kanon om man kunnat köpa lösa RSM burkar o sen välja teknik därefter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Red Sea säger att pumparna håller specifikationen men att dom blivit felmärkta i fabriken. Läst om andra som oxå sett fel märkning på sina, så är nog många som har det. Sen tror jag att det är mer kräm i Eihems 2000L pump än orginalets 2400. Hade varit kanon om man kunnat köpa lösa RSM burkar o sen välja teknik därefter.

blir ju lätt lite så, gäller nog dom flesta "kit" tyvärr.! att man fixar o trixar en del.

mvh manne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Efter att haft karet igång 1 månad så läge för lite uppdatering. Skummaren har jag blivit kompis med och den har tystnat rejält och skummar bra med gegg. Skaffade en ljuddämpare så det ända man hör nu är ett svagt luftljud. Annars är det bara kylfläktarna som stör tillvaron just nu. Värmen är ett gissel och ligger konstant vid 28-29 grader med fläktarna på.

Mätta värden idag

temp 28 grader

salt 1,023

mag 1470 (lite högt kanske)

nitrit 0,025

nitrat 1

ph 8

kh 7

Har slängt i 10 sniglar av varierande storlek och sort, plus 2 sandllevande sniglar. Har en pepparräka som körde rent karet ifrån glasrosor på två dagar. Ska in till Matte på fiske&fiskar i morgon och inhandla lite fisk då han får en ny leverans ikväll.

post-3778-14468917825553_thumb.jpg

post-3778-14468917825842_thumb.jpg

post-3778-14468917826212_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Lite update om karet. Haft det igång ett tag nu och all teknik funkar som det ska utom värmen som ligger runt 29 om man inte har fläkten på fast det är runt 23 i huset. Blir att beställa en euroreef skummare när ekonomin tillåter.

Inom det levande så förlorade jag desvärre Perculorna till clownsjukan. Allt var frid o fröjd, så köpte Vad dom kallar Percula anemon och en putsräka. Två dagar senare dog första clownen pang boom, och ytterligare två dagar senare så rök den andra med.

Nu ska jag vänta någon månad innan jag tillför nya för att vara säker på att inga clown bakterior finns kvar. Fiske&fiskar i Malmö lägger ner sin akvarie avdelning på grund av fuktskador så dom sålde allt för halva priset så blev lite koraller och en kejsare plus en jäkla massa tester o andra prylar.

nya bilder kommer snart!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Nu är en Euro-reef nano skimmer på väg ifrån USA, så nu ska sista störande ljuden försvinna. Hoppas jag bara att värme problemen försvinner oxå när jag byter skummare annars blir det att köpa en kylare. Hade ju blivit billigare att plocka ihop karet i lösa delar ifrån början!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

3 veckor sedan jag beställde skummaren från Usa och den har fortfarande inte dykt upp! Enligt företaget så finns den i Sverige hos tullen.

Har roat mig med lite modifiering medan jag väntar. Har lagt i ca 4 kilo sönder knackad Ls i filter kammaren och i bubbelfällan. Även skaffat en D-D Dc300 kylare och en Eheim 1250 pump. Kopplat den så att den tar vatten ifrån lilla kammaren. Utblåset kopplade jag in på karets original munstycke i samma kammare med ett Hydor 360 munstycke så det kylda vattnet får bra spridning. det gjord att jag kunde plocka bort en pump i från karet, (spar ström och värme ökning).

post-3778-14468918395833_thumb.jpg

post-3778-14468918396021_thumb.jpg

post-3778-14468918396187_thumb.jpg

post-3778-14468918396347_thumb.jpg

post-3778-1446891839653_thumb.jpg

post-3778-14468918396693_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Efter 2 månader så dök så äntligen skummaren upp ifrån Usa. Kört den i tre dagar och nu börjar den köra igång skummandet med fint gegg. Jäklar vad den e tyst! fläktarna till lamporna är det som låter mest under dagen.

Återkommer snarast med mer update och bilder

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 6 månader senare...
  • 3 veckor senare...

Jag har också en likadan kylare till mitt RSM 250 : ) Även kopplat på UVC innan kylaren. Fungerar utmärkt såhär i värmen! Va 10 dagar på semester i Grekland och det va över 45grader i huset när vi kom hem men akvariet höll sina stadiga 26 : ) och allting var frid och fröjd i akvariet. Utan kylaren så förmodar jag att det bara hade varit att börja om på nytt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...