Gå till innehåll

Fishbase-föreläsningar om Hajar


Azur

Rekommenderade inlägg

Måndagen 19:e oktober är det dags för årets Fishbase-symposium vid Naturhistoriska riksmuseet och Cosmonova, och årets tema är Hajar & Rockor!

Många hajar och rockor minskar för närvarande kraftigt, vår vanligaste svenska art, Pigghajen, har t.ex. minskat med 90%, och många arter löper risk att helt dö ut.

Trots att de både fiskas och anses vara hotade är kunskapen om hajars och rockors biologi mycket begränsad. De lever ofta på djupt vatten, eller långt från kusten, och är därför svåra att studera i naturen. Vi behöver mer information om hajars och rockors biologi, men också ett ökat intresse från forskare, myndigheter och allmänhet för att kunna gå vidare utifrån forskningen och skydda hajar och rockor genom förbättrad lagstiftning.

Temat för FishBase symposium 2009 är hajar (och andra broskfiskar). Världsledande forskare rapporterar om sina rön och om biologi, systematik och bevarandeåtgärder. Bland talarna finns hajforsknings-pionjären Eugenie Clark, (”the Shark Lady”); den främste experten på hajarnas systematik, Leonard Compagno; den framstående bevarandebiologen Sonja Fordham; den berömde fiskexperten Heiko Bleher; den prisbelönte undervattensfotografen Anders Salesjö; WWFs expert på bevarandefrågor Inger Näslund, och Karin Linderholm, Fiskeriverkets expert på fiskevård. På symposiet får vi också höra om minst en ny broskfiskart för Sverige!

Allmänheten är välkommen och symposiet är gratis, men föranmälan krävs (begränsat antal platser). Lunch och kaffe ingår.

Hemsida med mer information & program:

http://artedi.nrm.se/fishbase/

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...