Gå till innehåll

NP-reducering med Biopellets


Claes_A

Rekommenderade inlägg

Jag har kört biopellets sedan start av mitt kar praktiskt taget, tills nu (start aug 2010). Mina pellets tog slut i reaktorn förra veckan (har inte fyllt på med flit). Skummaren har knappt skummat något senaste året, men nu har det satt fart ordentligt. Har inte mätt fosfat eller nitrat något, men visuellt i karet ser jag ingen skillnad än så länge. Som det ser ut just nu kommer jag nog inte fortsätta med biopellets.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...
  • Svar 1,1k
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

jag börjar också bli tveksam. Har stora problem med att pellets klumpar ihop sig, trots att man byter ut mot nya och har kraftigt flöde som vispar runt (2000 l/h). Alger får jag ändå, trots att fosfat är knappt mätbart eller 0. Däremot får jag väldigt mkt bakteriefilm på glaset när reaktorn är igång. För tillfället är den av sedan några dagar då jag inte orkar gräva fram den ur den väldigt trånga sumpen för att byta pellets igen...

Funderar på att använda min Deltec FR509 till ngt annat.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Som jag ser det, så krävs det en någorlunda balans mellan fosfat och nitrat för att det ska fungera överhuvudtaget.

Cirkulationen i pelletsreaktorn är viktig och man bör blötlägga pelletsen i 2 dygn innan så att det inte klumpar sig - sedan anser jag att det är viktigt att reaktorutloppet är nära skummarens insug.

De vanligaste problemen verkar vara överdosering eller att man går in med reaktorn med för "skeva" ingångsvärden - sedan finns det kar där det inte fungerar alls, där det verkar fattas något i bakteriestammarna eller övrig kemi - lite oklart vad i nuläget.

Men flera av dessa kar har länge haft problem med att få ner nitrat t.ex. - oavsett näringsbegränsnings-metod.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...

Körde Biopellets under nästan två år med goda resultat, iallafall när det gällde färg och tillväxt på korallerna, värdena mätte jag knappt alls under denna tid.... Slutade med bp då de ständigt klumpade ihop sig och jag inte tillräckligt med nya hemma.

Kör nu med lite fosfatremover och vodka, mäter flitigare och karet ser välmående ut efter en tids dipp, men funderar på om det är värt att gå tillbaka till bp igen.... Känner mig lite tveksam för tillfället, kommer nog försöka hålla karet stabilt med nuvarande åtgärder under en ganska lång period innan ev tillbakagång till bp....

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 år senare...

Har lite funderingar kring all in one biopellets och hur jag ska lösa mina bekymmer. Lägger fram frågan här först så ser vi om någon har tankar om vad som är lämpligt att göra. 

 

Jag har startat ett biopelletsfilter från Grotech: http://www.grotech-aquarientechnik.de/index.php/cat/c106_BioPellet-Reactor-external.html/XTCsid/4070rp86flt488inp6pfdlop53 som jag kör all in one-pellets i. Det drivs av en 3000 liters pump som är ställbar och flödet ut är riktat mot intaget till skummaren. Det är inte kopplat rätt på skummaren utan enbart till samma hörn av sumpen som skummaren tar vatten ifrån.

 

Mitt problem: Har börjat få cyano i visningsdelen.

 

Trolig orsak: Kolkälla följer med obehandlat vatten upp till visningsakvariet så skummaren inte kommer åt att behandla allt vatten som går genom filtret.

 

Möjliga lösningar. Jag har tänkt på flera lösningar och det snabbaste jag kan göra är ju att sänka flödet genom filtret så att det inte följer med så mycket utav kolkällan upp i akvariet eller koppla filtret direkt till skummarintaget. Men nackdelarna är ju att pelletsarna kan klumpa sig om jag sänker flödet och att skummaren (deltec 3070s) behöver större genomströmning än flödet som då går genom filtret.

 

Min tanke var att köpa en 3-vägs fördelare (se bild) och koppla den på pumpen som matar skummaren. Då kan jag ha ett "öppet" insug som tar vatten från sumpen och ett insug som tar vatten från biopelletsfiltret så att allt vatten som går genom biopelletsfiltret går in i skummaren.

 

Nu till frågorna.

 

Om jag kopplar på ovan beskrivna sättet. Får jag då i teorin ett recirkulerande biopelletsfilter?

 

Det blir ju en ställbar pump in till biopelletsfiltret och utloppet från filtret kopplas på en utav inmatningarna till skummaren. Den inmatningen är ställbar så man kan reglera hur mycket utav vattnet i biopelletsfiltret som skall gå in i pumpen som matar skummaren och hur mycket vatten som skall tas upp direkt från sumpen. Allt vatten som kommer ut från biopelletsfiltret kommer då gå in i skummaren och man kan samtidigt reglera flödet in i biopelletsfiltret, flödet ut från filtret och in i skummaren samt det totala flödet in till skummaren. Pumpen som matar skummaren kan styras hela vägen upp till skummarens behov men mängden vatten som hämtas från filtret blir ställbart på alla sätt.

 

Är det ett recirkulerande biopelletsfilter?

Om det nu är så det ska fungera i teorin vad behöver jag då se upp med i praktiken? Vilka är de vanliga felen (förrutom överdosering) när man kör recirkulerande biopellets?

 

Är det rekommenderat med mycket flöde inne i filtret och lågt flöde ut eller bör man ha samma flöde in som ut när man kör allt vatten in i skummaren?

 

Tacksam för tankar och erfarenheter.

 

mvh Andre.

 

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Förutom då att visa principen för en återcirkulerande reaktor och ett enkelt sätt att koppla in skummaren för att bearbeta allt utvatten från reaktorn?

 

och nej, din variant är inte återcirkulerande.

 

skulle väl gå att modda till filtret med din mojäng, en T koppling, ventil och lite slang för att få den återcirkulerande, men troligen helt omöjlig att få att fungera bra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men vad är det som gör filtret återcirkulerande?

Filtret måste ju ta in vatten och ge ut vatten samtidigt som den interna cirkulationen sköts av en ställbar pump. Om jag kan ställa pumpen som sköter flödet inne i filtret och styra utblåset genom att ställa hur mycket filtret skall ge ut är det då inte återcirkulerande? Blir det inte samma vatten som kör runt inne i filtret?

Får nog se filmen en gång till med lite mer lugn och ro. :) 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

nej reaktorn är inte återcirkulerande det är sättet jag har tänkt att koppla och styra reaktorn som i så fall gör att den blir återcirkulerande. Systemet kommer ju vara ställbart på 3 olika ställen och styras av 2 pumpar. 

 

Grotechs reaktor är egentligen bara in och ut men jag menar och undrar om det sättet jag tänker koppla den på medför att jag kan köra den som återcirkulerande och med de fördelarna det har.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 år senare...
  • 1 år senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...