Jump to content
Sign in to follow this  
nuked_bunny

Cirkulations styrka till SPS ?

Recommended Posts

Undrar en sak. Hur många liter/tim bör man ha i en 200L burk för att SPS koraller ska trivas bäst? Körde 5000L/tim innan, sen pajade cirkulationen, så det har nu gått ett litet tag bara med 1500L/tim. Mina mjukisar mår super och "blommar" för fullt, och min LPS Bubbelkorall är riktigt stor och fin. Men ska börja köra SPS koraller nu, så provade att sätta dit en 1000L/tim pump till, och då blev det sån fart att det såg ut som bubbelkorallen nästan lossnade från skelettet och mina mjukisar la sig ner av trycket, tom polyperna la sig ner som en nertrampad gräsmatta. verkar konstigt med tanke på att man brukar ha kraftig cirkulation. Kan jag ha gjort nått fel eller kan detta bero på att korallerna hunnit vänja sig vid 1500L/tim? För vill ju kunna öka på trycket om jag ska klara SPS koraller. Eller är det dags för ommöblering i karet? Vore tacksam för alla svaren då SPS är min stora inriktning i framtiden.

Mvh/Henke

-bok

Share this post


Link to post
Share on other sites

50-70ggr volymen i timmen är inte fel.

Tanken är dock inte att blästra sönder koraller utan att skapa en turbulent miljö med indirekta och varierande flöden.

Jag har områden med lägre flöde där det funkar med LPS, oftast längre ner i karet med lite mindre ljus som passar dom bättre.

Skall du börja rikta in dig på SPS så kan det hända att du får tänka om beståndet lite då vissa arter inte skall fungera ihop så bra.

Borneman verkar annse att Sarcon och SPS inte hör hemma i samma kar och refererar till Sarcon som toxinfabriker.

Lps kan även dom ställa till det med svepartentakler, min favites har misshandlat en staghorn rätt ordentligt och då är de 10-15 cm emellan dom.

Sen ser man alltid folk som lyckas med dom mest underliga kombinationerna av korall o fisk...

//NiXoN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är stor skillnad på pumpar. Om du jämför en streampump mot ett klassiskt power head får du multiplicera flödet med tre eller fyra för att jämföra.

Jag har en RIO 10HF (2500l) som slår en SEIO 10 000 på 1,5 meters avstånd. Men streampumpen ger ett bredare flöde.

Share this post


Link to post
Share on other sites

oki, men räcker det med att jag flyttar bubbelkorallen för att den ska klara sig? Som sagt så sitter den på botten snett under ena pumpen, men så fort jag startar den andra pumpen så ser det ut som den ska slitas loss från skelettet, är det nått att oroa sig över eller vänjer den sig vid nya cirkulationen och blir som vanligt? ganska bra cirkulation i hela karet. ska se om det finns nått lugnare ställe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja det blir nog en flytt för den, men vart bör man lämpligast placera pumparna om man har två stycken cirkulationspumpar? en i motsatt kant på var sida? eller blir det bara som en virvel då?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×