Gå till innehåll

Erik och Lindas 455L nedgradering!


Datate

Rekommenderade inlägg

Jaha, då ska vi se hehe

Vattenbytesfacket är en del av systemet, där vattnet från avrinningen rinner ner. Då man vill byta vatten, så bryter man tillfälligt/leder vattnet förbi detta fack och ner i själva sumpen. På så vis får man ca 40L vatten avskiljt.

Därefter tömmer man facket med en pump och pumpar i nytt vatten från osmosfacket.

Sedan blandar man i salt i bytarfacket, och när det är ordentligt blandat leder man återigen vattnet från avrinningen ner i vattenbytesfacket.

På så vis blir det åter en del av "kretsloppet".

Hoppas du förstod vad jag menade :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 130
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Nu har sumpen kommit på plats, och står nu precis där den ska, på en matta.

Men förutom att sumpen kommit på plats, så har även akvariet kommit på plats, även det vilar på en matta, typ liggunderlag. Baksidan är svart och möbeln är gjord i aluminium. Innan vi kan börja fylla i vatten så måste vi staga upp på ett ställe, för vi fick ta bort 2 ben. Vi hade 6 stycken från början. Men det ska ordnas med urfrästa målade mdf-delar... (om jag inte missuppfattat allt)

Har kontrollmätt längden på karet, 1 meter... men det känns som att det är så mycket mer...

Lite bilder på "underverket".

post-2506-1446892024886_thumb.jpg

post-2506-14468920249069_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Måste tillägga att vi hittade ett väldigt ovanligt djur. Ingen vet riktigt vad det är för nåt, och inga svar finner vi i vare sig uppslagsverk eller på internet.

Detta djur hittades när allt var tömt i det gamla akvariet. Det går tyvärr inte att sälja heller, finns ingen marknad för detta ovanliga djur.

Den är blek till färgen, och har fått för mycket mat någonstans ifrån, eftersom det sitter en hel del extrakilon på den...

post-2506-14468920249278_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dax för lite nya bilder innan man åker till jobbet.

Har idag roat mig med att installera lite teknik. Imorron blir det nog till att försöka rengöra karet lite mer invändigt.

Bilderna då:

Bild1: Karet på plats med belysning och biofilter installerade.

Bild2: Biofiltren som idag innehåller matrix-stenar. Tanken är dock att vi skall köra Biopellets i det första filtret. Mellan filtren sitter ett Deltec 20W UVC som skall kunna användas i nödfall eller om vi skaffar någon riktigt känslig fisk framöver.

Bild3: Biofiltersystemet framifrån. Drivs med en Eheim 1250 med justerkran.

Bild4: Överrinningskammaren är monterad bakpå karet. 4 hål, 1 för avrinning ner i sumpen, 1 för hävert ner till skummaren samt 2 säkerhetshål.

Bild5: Överrinningslådan igen. De 2 hålen i stödlisten är för returen från sumpen. Kommer bli en Tunze master 3000L/H.

Bild6: Ska det va så ska det va. Giesemann Matrix 8x39W.

Bild7: Rampen "ovanifrån".

Äntligen lite skönt blåljus i huset igen hehe

post-1765-14468920253999_thumb.jpg

post-1765-14468920254215_thumb.jpg

post-1765-14468920254432_thumb.jpg

post-1765-14468920254832_thumb.jpg

post-1765-14468920255106_thumb.jpg

post-1765-14468920255326_thumb.jpg

post-1765-14468920255534_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ser trevligt ut. Kan tänka att blåljuset framhäver magnoliatapeten (eller vad den kan heta). Hur funkar ytavrinningskammaren? Är den nedfräst i bakrutan? Hade gärna gjort nåt liknande på nästa kar. Lagom distans på sidan om för att placera magnetfästena till pumparna eller motorn på vortechen..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tillbaka från ännu en natt på jobbet.

Ytavrinningen frågades det lite om. Just ytavrinningen är väl den delen som inte är så modifierad mot originalkaret. Den består av 2st genomföringar i bakrutan. I karet sitter 2st 90gradersvinklar, å sen rinner vattnet helt sonika ner genom dom å ner i kammaren på baksidan. Hade karet byggts från scratch hade jag nog låtit det byggas med en coast to coast-variant, men nu är ju karet begagnar och avrinningen redan byggd så... Iofs är det numera bara bottenglaset samt bakrutan som återstår från originalburken, men ändå :)

Kanske blev lite rörigt skrivet, men huvet är inte i full fart just nu.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jodå, det är ytavrinning. I de 2 hålen sitter genomförningar, sen en 90gradersböj uppåt å ett rör med insugsskydd upp till ytan. Det blir alltså 2st ytavrinningsrör ner i boxen på baksidan.

All PVC ligger dock kvar på C-life, men kommer troligen samma dag som inklädningen till möbeln är klar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ser trevligt ut! En tanka ang. UVC'n bara, hade det varit jag så hade jag satt in- och utlopp på det uppåt istället, för att inte vattnet ska rinna ut och röret bli så varmt så det spricker invändigt ifall pumpen havererar eller inte går igång igen efter ett strömavbrott.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kommer bli super det där.

Som Jimmy säger, vänd på UVC't det kommer annars resultera i trasig uvc om pumpen till den går sönder.

Jag hade heller inte kopplat den i serie med filtren på det sättet, hade kört den med helt egen pump, då har man mer koll på flödet och man kan koppla bort den helt om man inte behöver den.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hmm...det där var en miss av mig! Frågan är dock om det går att lösa rent praktiskt på något vis, eller om det helt enkelt är bättre å strunta i UVCt. I vår stora burk använde vi det inte en dag på över 2½ år...å det gick lika bra för det. Dock är vi lite sugna på en achilles...men inget som är aktuellt inom överskådlig framtid.

Ända möjligheten som jag ser det torde vara att bygga någon form av vagga som UVCt kan "stå i" och som monteras i taket av sumpskåpet. Tror dock detta kan bli trångt...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Sådär, äntligen!

Igår var Christer här å monterade utsidan på bänken. Riktigt snyggt med mattsvart mot den mattsvartgråa tapeten bakom!

Hela beklädnaden är gjord av genomfärgad, vaxad 22mm MDF. Man kan väl säga som så att det hela känns raktigenom grymt gediget och välbyggt.

Det som återstår för oss är att montera handtag av någon form, samt magnetstopp och någon form av barnskydd så vi slipper få sumpen fylld av plastkrokodiler och robotar... Någon form av belysning skall oxå dit.

Utöver detta var vi nere på C-life i söndags och köpte lite levande sand, salt och en påse BioPellets. Igår dök dessutom ett paket från drakfisken upp, innehållandes en Tunze 3155 osmolator.

Nu väntar vi bara på våra 2 Tunze nano 6045 och lite PVC som med lite tur dyker upp på C-life innan helgen.

Planerar nu att rengöra karet en sista gång och börja fylla vatten, Vår osmostunna som vi fyllt under senaste veckan är nu full, så vi har ingen stans att göra av det nya vatten som vi producerar. Funderar på att plocka hem LS under helgen och börja försöka mig på lite aquascaping...

Det går framåt vill jag lova! :)

Just det ja. Biofilter/UVC-kopplingen är omarbetad alá Christer och borde bli kanon!

post-1765-1446892034698_thumb.jpg

post-1765-1446892034719_thumb.jpg

post-1765-14468920347381_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Samuel: Det har jag inte tänkt på. Det vore nog inte så dumt. Utrymme finns för att få in en tunnare skiva där som kan skruvas i väggen t.ex. Tål att tänkas på!

Gurra: Tack du...ja, du vet ju vad våran byggare kan göra så hehe

Jesper: Tackar! Gillar det bara mer å mer ju mer man kollar på det ;)

Har färresten fyllt nästan halva karet med osmosvatten. Blir till att fylla vatten i osmoskammaren och koppla in osmolatorn när jag kommit upp i eftermiddag. Förhoppningsvis hämtar vi stenen under helgen. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Wrang: Visst är magnoliatapeten läcker! Faktum är att vi egentligen köpte den till vår gästtoa, där vi har den som en liten, liten fondvägg (160x90cm). Tyckte dock att det blev lite lite, så vi kompletterade med en rulle till och valde att använda den på ännu en vägg...varpå vi valde att placera nya karet där. I vårt fall matchar den matta färgen möbeln väldigt bra.

Vad gäller avståndet till väggen så var tanken att den lilla glipan skall räcka för genomluftning av sumpskåpet. Inga fläktar kommer finnas där. Vi HOPPAS att det inte skall bli alltför högljutt i rummet, då tekniken är vald delvis med tanke på låg ljudnivå, men ljudet från vatten som transporteras hit å dit kan säkert höras. Skummare och returpump är i det närmaste ljudlösa, men det kommer säkert komma en del ljud. Dock tror jag inte detta blir något stort problem då det står i ett genompassagerum och inte vid varken sov, ät eller TV-rum.

Samuel: Tack för tipset. Skall se vad man kan hitta på. Än är det tom i sumpen, men förhoppningsvis är systemet snart igång!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...