Gå till innehåll

Konfigurera beylsning för koraller och fiskar


knabbuziak

Rekommenderade inlägg

Jag har en liknande tråd här: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=34956 när det gäller makroalger, men för att hålla isär diskussionerna vad gäller ändamålen så startar jag en ny tråd...

Som rubriken antyder så har jag tänkt att bygga en belysningsramp som ska sitta i mitt visningskar och vill att den ska framhäva alla djur på bästa sätt samt understödja tillväxt av koraller etc.

I karet har jag idag mjuka och hårda koraller, skivanemoner, räkor, fiskar, stjärnor och sniglar (inte för att jag tror att stjärnorna och sniglarna kommer påverkas i allt för stor utsträckning vad gäller val av belysning). I framtiden hoppas jag även på en mussla och ett antal fler koraller (ja, jag antar att jag kommer behöva ett större kar snart, men jag får hålla igen så länge plånboken styr).

Uppsättningen kommer se ut som följer:

2 st 30W T8 lysrör

3 st 70W MH HQI Metall Halid-lampor

8 st LED (blåa) moonlight

MH-lamporna sitter i vanliga Halogen-armaturer med reflektor och lysrören funderar jag på om jag ska köpa clip-on-reflektorer till (ex Juwel) annars kommer de sitta under en heltäckande kåpa, vitmålad på insidan och med fläktar för kylning av både vattenytan och "tunneln" MH-lamporna kommer monteras i med skyddsglas framför. Lysrören kommer sitta utanför denna "tunnel". Bifogad bild försöker illustrera ett snitt av allt som kommer sitta ovanför akvariet.

Jag hade tänkt att dessutom ändra ljusintensiteten över dygnet enligt följande (tider inte spikade, men på ett ungefär):

9.00-10.00 - 2x30W T8

10.00-11.00 - 2x30W T8 + 1x70W MH

11.00-12.00 - 3x70W MH

12.00-15.00 - 2x30W T8 + 3x70W MH

15.00-19.00 - 3x70W MH

19.00-20.30 - 2x30W T8 + 1x70W MH

20.30-21.30 - 2x30W T8

Detta ger en dagsförbrukning på 2305Wh. På så sätt kan jag hålla karet tänt en längre tid på dygnet (för samma peng) än om jag bara kört all belysning på från första början och sen stängt av. Dessutom lever jag i tron om att en varierad ljusintensitet över dygnet kan ha vissa positiva effekter.

Idag har jag 2x30W T8 + 1x70W MH på mellan 9.30-21.30.

Jag kommer även installera en moonlight bestående av 8 st http://cgi.ebay.com/20-PCs-Mega-Bright-Blue-LED-4-8mm-120-11000mcd-NEW-F-R-/370307527721?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item56380c7429 (blåa dioder). Moonlighten kommer vara igång mellan 21.30-01.00 på kvällen och 05.00-09.00 på morgonen. Detta ger bara 4 timmar per dygn med totalt mörker. Är det dumt med tanke på algtillväxt? Nu vet jag inte heller hur mycket dioderna påverkar alger, men de ger inte några större ljusmängder. Däremot är det mycket visuellt effektfulla och fluorescerar skivanemoner och koraller mycket bra! :D

Moonlight har jag läst kan trigga fortplantning i karet. Detta på gott och ont... någon som har någon som helst erfarenhet av detta?

Åter till dagsbelysningen - Jag har införskaffat 20.000K MH-lampor. Jag har även 4 st 14.000K-lampor men jag tyckte de gav ett för gul/grönt ljus i jämförelse (och det är därför de nu ligger på annons). Jag undrar vilka rör man ska satsa på för att få en estetiskt tilltalande belysning samtidigt som den på bästa sätt gynnar tillväxten av koraller och annat som är beroende av ljuset. Nu går ju lysrören 7,5 timmar/dygn enligt belysningsschemat ovan, men jag antar att jag även kommer få tillväxt med hjälp av MH-belysningen (jag märker att de koraller jag har dras till ljuset från den ensamma MH-lampan). Idag har jag ett FLORA-GLO och ett MARINE-GLO (Hagen) som följde med när jag köpte akvariet. Jag tycker att de två rören skär sig för mycket mot varandra i färg och jag skulle helst vilja hitta ett rör eller två som liknar varandra ganska mycket.

Jag har använt mig av defdacs kalkylator (http://www.defblog.se/LightCalculator/) och bilder på olika rör från denna länken: http://saurama.aqua-web.org/

Som det ser ut nu så lutar det mot AQUA-GLO, POWER-GLO eller Aquarelle, eller en kombination av två av dessa. Ni som odlar koraller under lysrör - vilka rör får ni bäst effekt av?

En fundering som dykt upp det senaste är om man kanske ska ha 2 st MARINE-GLO som lysrör istället för att få en fin övergång från moonlighten samtidigt som det ger ett mer dämpat sken som kanske kan förstärka illusionen av gryning/solnedgång (även om en solnedgång ofta brukar vara mer röd än blå). Men det hänger mest på vad jag kan förvänta mig för effekt av de rören på korallerna

post-5077-14468920058875_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

kostnadsfråga... jag har grejorna... men jag vet inte om det är ballaster jag har i den befintliga belysningen och vilken effekt de klarar i så fall. Att köpa två par T5-hållare är ju inte varesig dyrt eller svårt att få tag på. Installationsarbetet blir detsamma, så det hänger väl främst på ballasterna då...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kör bara med T5 lysrör och måsvingereflektor då det blir betydligt bättre verkningsgrad så. Se min artikel om lysrörsreflektorer: https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=17273

Ett T8 rör är bredare och skuggar själv mer av speglingen från reflektorn.

Jag känner en ciklidodlare som slutat använda GLO-rören på grund av dålig livslängd.

Är det någon här som har liknande erfarenhet?

Skall man ha månljus i akvariet för att odla koraller tycker jag att man bör ha tiden i takt med månen eftersom det mycket väl kan var månens dragningskraft som påverkar förutom perioderna med fullmåne. (Och tidvatten)

En rimlig kompromiss tycker jag är att använda en elektronisk timer som slår av strömmen 4 timmar och 49 minuter per dag. I den sätter man en vanlig mekanisk timer (som står stilla under strömavbrott och startar på rätt tid efter strömavbrottet).

Då får man ett månljus som man kan ställa in så att det stämmer med tiden för månens dragningskraft och korallernas inbyggda tidtabell. Här är en kalender att justera tiden med: http://rl.se/sol_maane

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hmmm... det borde gå att använda 2 mekaniska timers åxå om man kör 1x dygnstimer som får gå 6h/dygn och en veckotimer som man sätter i dygnsimern. Då får man 28 6-timmars intervaller som skulle kunna återspegla mån-faserna... dock bara med 2 timmars noggrannhet med den veckotimern jag har...

Förstår inte riktigt sammanhanget med 4h 49min och månfaserna som du beskriver... eller tänkte du att moonlighten skulle vara på över dagen också, Stig? I så fall tappar man ju moonlight-effekten som jag är ute efter på kvällarna, men att använda dom för att medvetet trigga ett korall-beteende vore kanske önskvärt? Jag har även vita dioder, men jag tyckte de gav för starkt ljus som jag tror skulle störa fiskarnas sömn-mönster.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det var månljus för korallerna jag tänkte på. Korallerna på stora barriärrevet (bäst dokumenterat) leker en till två timmar efter solnedgång en eller två nätter vid fullmåne en gång om året. (Enstaka koraller leker också / eller vid nästa fullmåne).

Detta är så välkänt att det arrangeras dykresor för att se koralleken.

Moonlighten drar så lite ström att den kan vara på de dagar månen är uppe.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men jag funderar på om jag ska installera två olika kretsar - en krets med blåa dioder som går på de tider som jag beskrivit tidigare (enbart av estetiska skäl), samt en krets med typ 2-6 vita dioder som följer månfaserna.

En tanke till... vissa verkar vara rädda för att korallerna leker eftersom det smutsar ner vattnet ganska mycket. Jag har ett 180L-kar med en sump/refugium, och den totala vattenvolymen är omkring 180 liter (visningskaret håller 140L plus sten etc.). Är det dumt att understödja något sådant som korallekar i ett så litet system?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

kostnadsfråga... jag har grejorna... men jag vet inte om det är ballaster jag har i den befintliga belysningen och vilken effekt de klarar i så fall. Att köpa två par T5-hållare är ju inte varesig dyrt eller svårt att få tag på. Installationsarbetet blir detsamma, så det hänger väl främst på ballasterna då...

Nja - du kan köra T8 på elektoroniska ballaster men inte T5 på magnetiska. Vad gäller ljusutbyte per watt så är inte T8 sämre än T5 generellt. Har du en magnetisk ballast så får du lägga på ett tiotal watt pga egenkonsumtion men har du T8 med elektronisk ballast sä är det jämnt skägg. Vad du dock kan vinna på att byta till T5 är att en typ av T5 (HO) går att göra med mer watt per cm rör än T8. Ett normalt T8 på 36 watt är lika långt som ett T5 HO 54 watt exempelvis.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

hmmm... verkar bli lite meckigt att få tag på ballast då om man nu ska byta vill säga... jag vet ännu inte vad det är för tänddon i den befintliga belysningen (märke: Eheim), men det får jag väl reda på så fort jag öppnar den (blir inte nån gång den närmsta veckan dock... snarare om typ... 3 veckor).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag trodde att jag hade elektronisk ballast till den medföljande belysningen till refugiet eftersom jag inte kunde hitta någon glimtändare där. Dock blev jag negativt överraskad när jag spräckte hela kåpan (jag ville montera belysningen i hyllplanet i stället) och såg en glimtändare.

Men om jag förstått rätt så kan man se även när man tänder belysningen vad det är för sorts ballast. Magnetiska ballaster brukar väl göra så att lysrören blinkar till några gånger innan de tänds helt, medan elektroniska ballaster tänder direkt. Så är det med den befintliga belysningen i visningskaret - den tänder direkt!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag trodde att jag hade elektronisk ballast till den medföljande belysningen till refugiet eftersom jag inte kunde hitta någon glimtändare där. Dock blev jag negativt överraskad när jag spräckte hela kåpan (jag ville montera belysningen i hyllplanet i stället) och såg en glimtändare.

Men om jag förstått rätt så kan man se även när man tänder belysningen vad det är för sorts ballast. Magnetiska ballaster brukar väl göra så att lysrören blinkar till några gånger innan de tänds helt, medan elektroniska ballaster tänder direkt. Så är det med den befintliga belysningen i visningskaret - den tänder direkt!

Nja det vet jag inte om du kan se ett sådant samband. Jag har sådana på jobbet som tänder direkt med magnetisk ballast - tror det handlar om glimtändarens kondition.

MVHH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Även om det är en elektronisk ballast är det inte troligt att du kan använda den till T5. Det finns kombiballaster men de är sällsynta och en ganska ny uppfinning. Men är det en elektronisk ballast så har du samma ekonomi i dina T8:or som du har vad gäller T5:or

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skall man ha månljus i akvariet för att odla koraller tycker jag att man bör ha tiden i takt med månen eftersom det mycket väl kan var månens dragningskraft som påverkar förutom perioderna med fullmåne. (Och tidvatten)

En rimlig kompromiss tycker jag är att använda en elektronisk timer som slår av strömmen 4 timmar och 49 minuter per dag. I den sätter man en vanlig mekanisk timer (som står stilla under strömavbrott och startar på rätt tid efter strömavbrottet).

Då får man ett månljus som man kan ställa in så att det stämmer med tiden för månens dragningskraft och korallernas inbyggda tidtabell. Här är en kalender att justera tiden med: http://rl.se/sol_maane

Jag vet inte riktigt hur du tänkt nu och hur du menar att den mekaniska timern ska vara inställd, men jag har försökt räkna lite själv (och känner mig inte i närheten av säker på det som kommer härnäst :snurrig:).

Om jag enligt belysningsschemat håller huvudbelysningen igång 12½ h/dygn så kan jag ställa in den vita moonlighten till att gå 11,45 h/dygn med en mekanisk timer... Om jag sätter den mekaniska timern i en elektronisk timer som slår av 51 minuter/dygn så kommer de vita dioderna tändas 11,45 h/dygn med en förskjutning på 51 min/dygn.

Detta ger att på en period av drygt 28 dygn kommer den vita moonlighten ha försenats nästan ett helt dygn och därmed gjort "ett varv".

I princip innebär det att första dagen så kommer inget ljus från moonlighten.

Dag 7 kommer första 6 timmarna (nästan) av mörkret vara upplyst av moonlighten.

Dag 14-15 (ungefär) kommer hela natten vara upplyst av moonlighten.

Dag 21 kommer de sista 6 timmarna av natten vara upplyst av moonlighten.

Dag 28 kommer det åter vara mörkt...

Mycket upprepningar, men det är mest för att jag själv ska hänga med på allt svammel...

Tilläggas bör att om jag råkar ut för ett strömavbrott får jag ett rent h-e att försöka justera in allt efter hur det borde se ut.

Mycket jobb för något som jag inte vet om det kommer ge nån effekt överhuvudtaget, men det kan vara kul att testa!

Anledningen till att jag skriver "vita moonlighten" är att jag även tänkt ha en blå moonlight som kommer gå före gryning och efter skymning i ungefär 4h i anslutning till huvudbelysningen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Även om det är en elektronisk ballast är det inte troligt att du kan använda den till T5. Det finns kombiballaster men de är sällsynta och en ganska ny uppfinning. Men är det en elektronisk ballast så har du samma ekonomi i dina T8:or som du har vad gäller T5:or

MVH Lasse

Precis min tanke - är det elektronisk ballast så har jag allt jag behöver (förutom då möjligen rör om jag ska välja några andra än de jag har i dagsläget)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag testar igen att efterfråga erfarenheter vad gäller moonlight som går efter mån-faserna och korall-utveckling igen.

Vill samtidigt även lyfta frågan om vilket lysrör (T8 30W) som ni upplever att man får bäst effekt av vad gäller koralltillväxt.

Tacksam för all hjälp! :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Efter att servern la av så försvann ett antal inlägg i denna tråden så jag ska försöka komplettera med vad som hänt sen senaste inlägget:

Jag har gjort ytterligare efterforskningar för att se vad man kan tänkas behöva göra för att simulera förhållandena som framkallar sexuell förökning av koraller. Mina slutsatser, som jag snart ska komma till, baserar sig på dessa artiklar:

http://news.nationalgeographic.com/news/2007/10/071019-coral-spawning.html

http://www.springerlink.com/content/j97161621415hvw8/

http://www.breedersregistry.org/Articles/v1_n3_tyree/tyree.htm

http://www.coralscience.org/main/articles/reproduction-10/coral-reproduction-part-ii

Stort tack till Hans för hjälpen med att hitta denna information!

Jag såg att Geisemann hade en belysningsramp med inbygg dator som kunde simulera måncyklerna, morgon- och kvällsljus, moln och mycket annat. Hade det inte varit för att jag gillar att pilla själv med saker och ting så hade denna antagligen varit intressant trots prislappen... Varesig svensk återförsäljare eller anställd på Geisemann kunde ge mig ett enkelt svar gällande min frågeställning (vad som krävs för att trigga sexuell förökning av koraller i akvarier), men de var ändå båda mycket hjälpsamma (till exempel genom att leta fram intressanta länkar som jag lagt in ovan)!

Mina egna slutsatser från länkarna blev som följer (vill åter igen påpeka att jag inte är vidare kunnig inom området, och om jag skulle fått fel för mig så får gärna andra fylla på med rätt info!):

Sexuell förökning styrs mycket riktigt av måncyklerna... BLAND ANNAT! I korallernas naturliga miljö burkar detta ske ett par dagar efter en fullmåne på våren (antagligen för att detta är den mest gynnsamma tidpunkten på året). Detta triggas av måncykler, dygnscykler, temperaturskiftningar, tidvatten, strömmar etc. Att lyckas simulera alla dessa variabler känns som ett ganska stort projekt. Måncykler är nog ganska enkelt (även om jag tror att idén jag beskrivit tidigare med dubbla timers antagligen inte är rätt väg att gå), och temperaturskiftningarna kan nog också gå att få till genom att helt enkelt manuellt pilla på termostaten till doppvärmaren en gång i månaden (men mitt kar kommer bli svårt att få ner till de 22 grader som de naturliga vattnen håller under den kallaste perioden). Övriga variabler går väl också att få till men blir ju ytterligare lite svårare att få till.

Det jag kommit fram till är att jag antagligen kommer hålla mig till att ha 6-12 blåa dioder för att ge det lilla sken som gör att man kan beundra karet även sent på kvällen eller tidigt på morognen, och sen släppa alla förhoppningar om att få till sexuell förökning av koraller i mitt kar. Ytterligare en fördel med en sådan moonlight är att det blir inte bäcksvart i karet med en gång, utan fiskarna kan hitta till sina sovplatser.

Däremot kan jag tänka mig att göra ett försök senare när/om den ekonomiska faktorn inte är riktigt lika begränsande... Dock i ganska liten skala!

Vidare har jag ju ännu inte tagit i beaktande vad det innebär att koraller släpper sina gameter (könsceller) i ett så beränsat utrymme. Det föreligger väl stor risk för att förändringen i vattnet kan få ganska katastrofala följder är jag rädd.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Finns det några potentiellt negativa effekter på några av karets invånare om man kör moonlight på konstant? Eller bör karet vara HELT mörkt ett antal timmar på natten?

Jag har nämligen tänkt installera en gammal datornätdel för att kunna få ut lågspänning till diverse utrustning, och planerar att denna nätdel även ska driva LED'arna. Men det blir ganska krångligt om man dessutom ska behöva leta efter en timer till 12 eller 5V spänning... Därför tänkte jag att jag kanske skulle kunna köra dioderna dygnet runt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En elcentral med DIN-skenor till hela akvariet är nåt jag drömt om, men redan sagt att det får bli något till nästa bygge. Tack ändå för tipset Lasse! Det kanske ändå blir nåt av det...

För att slippa krångla med timers så undrar jag ändå om det skulle funka att ha moonlighten igång 24/7???

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 månader senare...

Väcker liv i den gamla tråden igen...

Belysningen har gått några månader nu och jag är mycket nöjd! Men det som går att justera är ju valet av lampor/lysrör. Metallhaliderna är bestyckade med 20.000K-lampor på 70W och lysrören på 30W heter Aquarelle och MARINE-GLO.

Men jag börjar fundera på om jag inte skulle få ett snyggare sken/bättre tillväxt på korallerna om jag istället använder mig av två actinic-rör (blåa rör, om jag nu klantade till stavningen så att det inte gick att utläsa det).

Vilka blåa rör finns det på marknaden förutom MARINE-GLO i storleken 30W T8, och av de som finns att välja på, är det nåt av dom som är bättre än de andra?

Förutom det som sitter i (från Hagen) så har jag hittat Coral Star (Sylvania) och Osram Blue 67.

Osram verkar enligt spektrumkurvan ha sin peak en bit under den våglängd där Zooxanthellernas tillväxt gynnas som bäst.

MARINE-GLO verkar enligt spektrumkurvan ha ett ganska brett spektra så jag undrar om all effekt kommer till nytta vad gäller att kunna understödja tillväxten på korallerna. Peaken ser dock ut att ligga rätt på 455nm som jag hört ska vara ganska exakt där som zoxanthellerna absorberar det mesta av ljuset.

Coral Star ser enligt spektrumkurvan också ut att ha sin peak under 455nm, och dessutom ett mer spetsigt spektrum än MARINE-GLO.

Jag vet att man inte ska kolla så mycket på de olika tillverkarnas egna spektrum, men det är det enda jag har att gå på i dagsläget (bortsett då från MARINE-GLO som är testat i lab).

Vilket actinic-rör skulle ni rekommendera för att i första hand stödja koralltillväxt och i andra hand för att visuellt lyfta karet en aning?

Sen efter att ha försökt ta åt mig så mycket som möjligt av denna tråden så funderar jag på om det kanske är så att man ska titta på ett purple-rör istället?

Vilka rör kör alla ni korall-gurus med? Tyvärr verkar jag vara lite begränsad då jag bara har två T8-socklar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...