Gå till innehåll

Balling för bönder - Kemikalier från Granngården


Claes_A

Rekommenderade inlägg

Tydligen säljer Granngården en serie Ballingprodukter i praktiska 25 kg förpackningar:

post-2082-1446892014951_thumb.jpg

Jag hittade säckarna på Granngården i Gnesta. Tydligen är både magnesiumkloriden (47%) och kalciumkloriden (77%) extra rika på spårelement som kan vara gynnsamma för koralltillväxten!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 75
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Känns lite väl vågat att pröva men egentligen är föroreningar inget problem förutsatt att de är joner som finns talrikt havsvatten. Först blev jag förfärad över att andelen av den relevanta kemikalien var så låg (t ex 47% för magnesiumklorid) men sen insåg jag att resten mest är vatten - hexahydrat för magnesiumklorid t ex.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ett enkelt test är ju att blanda ut i en behållare (dosering enligt vanligt balling recept) "på prov" och sen titta i botten efter några dagar/veckor.

Dom billigare säckarna man köper på tyska webbshoppar brukar fälla ut lite gojs i botten, till skillnad mot dom dyrare mindre preparaten specifikt avsett för saltvatten.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

På RC har en använt kalciumkloridflingor från Tetra till något, men dom låter inte så lockande:

"So I switched to Tetra calcium which comes directly from acid treatment of limestone, so has no bromide, but it has always been a bit dirty... it's got a definitive odor and brown precipitate. It was still fine for my purposes.. "

http://web1.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1802346

Dom pratar här och var om MAG Flakes som tydligen ska vara ok, det är Dead Sea Works som levererar råvaran till dessa så vem vet, kanske är samma.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu var inte meningen att detta seriöst skulle övervägas för akvariebruk när jag startade tråden (därav trådplaceringen) men det kanske kan vara intressant i alla fall?

Tetras kalciumklorid finns i teknisk, vägsalts och food-grade kvaliteter. Se en länk här. Säcken på Granngården är av vägsaltskvalitet. Det mesta produceras i Kikkula i Finland genom att saltsyrabehandla kalksten så ursprungsmaterialen borde ge kalciumklorid med föroreningar som är kompatibla med saltvattensakvaristik. Men ett klart bättre val är nog food-grade.

Kommer magnesiumkloriden från extraktion ur vatten från Döda havet så tror jag på produkten för akvariebruk.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ja det är sant det kan jag :)

Jag fick med mig industikemikalier utav killen som jag köpte mitt första 540 liters av. Han hade kört det under en period och tyckte det funkade bra utan negativa effekter.

Jag tog vid där han slutade och körde samma doseringar som han. Akvariet var mixat med olika typer av koraller.

Det funkade klockrent och var väldigt lättdoserat för mig då eftersom jag inte kunde jättemycket om kemin i ett saltkar. Hade 3 olika flaskor som jag sprutade i ytavrinning eller doserade med ersättningsvattnet.

Under den perioden som jag körde det så kunde jag inte märka några negativa effekter av att köra med de tillsatserna. Tvärtom så blev sps:erna mycket grövre i mitt kar än i t.ex. försäljningsakvarium och andra privatpersoners. Stammarna på sps:erna blev grovare kändes det som.

Däremot vågar jag inte svära på hur rena kemikalierna var. Det låter som rätt låg renlighet med 47 och 77%. Oavsett vilket så blandade jag kemikalierna i 5 liters dunkar. I med osmosvatten och sen fyllde jag på med kemikalier tills det blev en bottensats. När bottensatsen hade lagt sig ordentligt hällde jag av den rena blandningen i mina doseringsflaskor.

Det jag minns är att det var skillnad på reaktionerna vid blandning. Kan inte svära på om det var natriumkarbonat eller kalciumklorid men något utav dem blev väldigt varmt och det andra förhöll sig kallt. Nästan så varmt att man trodde det skulle smälta dunken man blandade i.

Min erfarenheter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det gick väldigt bra med tanke på tillväxt och hur djuren mådde men samtidigt så fick man nog med sig något som inte skulle vara med eller så var stenen i det akvariet mättat för jag fick aldrig stenarna klara och fina. De var alltid täckta av något rött och små korta alger.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu kör jag inte balling (ännu) så det är inte riktigt aktuellt för mig. Men med tanke på amerikanarnas goda erfarenheter av bulkprodukter som t ex MAG flakes och olika kalciumkloridfabrikat så fungerar dylika produkter nog utmärkt. Och är det inte just dessa produkter vissa köper från Tyskland för en billig penning? Jag tror heller inte saltprodukterna är tillverkade av så fantastiskt mycket renare kemikalier med tanke på det låga priset på salt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 år senare...

Lyfter denna tråden igen då det kommit upp i en annan tråd just nu, är det någon som känner sig manad att testa detta eller har testat det igen efter André, eller har hört, läst, sett andra som testat det?

Själv jagar jag inte kronor i alla lägen, men ifall det funkar precis så bra som andra balling-preparat så är det ju ett smidigt alternativ då jag kör förbi Granngården i princip dagligen, och dessutom lär det ju räcka ett bra tag. Kanske man ska se ifall Granngården kan ta hem deras food-grade om inte annat?

(Passar på att flytta tråden till Kemi-delen.)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För 6 - 7 år sedan köpte jag billigt på (jag tror Norrköpings kemifabrik) men efter ett halvår blev korallerna gråare och växte sämre och sämre. Det var antagligen inte samma fabrikat som Granngården men det blev bättre när jag bytte till renare och dyrare. Om det var kalciumkloriden eller magnesiumkloriden som gjorde det vet jag inte.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 7 månader senare...

Den här tråden måste leva, konceptet är ju så underbart.

Jag kika en del på Magnesiumkloriden på lokala granngården. Jag var lite sugen på en säck men största problemet är att de är ju så förtvivlat stora. Om det var en bra produkt så skulle det inte vara något bekymmer egentligen men vad tusan ska jag göra med 25 kilo magensiumklorid om den inte går använda! Dumpa den någonstans känns inte som en korrekt lösning och vetikatten om det känns rätt att slänga säcken i soptunnan...

Jag notera även att det var en mycket grovkorning produkt, likt vägsalt. Är det normalt, eller konstigt? Jag har inget "fin magnesiumklorid" att jämföra med.

Jag är väl inte helt hundra på att det här är en vettig produkt men jag är likväl intresserad av idén :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Den som tycker att det kar man har är fint och att man tänker att det tingar ett visst värde bör nog köpa sina balling salter där det är dyrare.

Ännu en dum tråd om att allt går att hitta billigt,jag har själv sett vad kemikalier gjort med mitt kar i början på 90 talet när jag va dum att testa billiga salter.

Den leverantör som jag handlade då av kostade Ca cl mellan 120-290kr kilot och jag började på den dyrare skalan och gled över på 120 kroners pullvret och är helt säker på att jag fick ett snabt förlopp av oldtanksyndrom.

Patrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Dum tråd och dum tråd. Jag är inte så mycket ute efter de låga priserna utan mer om kunskap om skillnaden mellan produkterna. Jag vill ha en teoretisk grund att stå på för att kunna göra val, inte få det förklarat för mig att produkt A är bättre än produkt B bara för att A är dyrare. Jag är väl inte så efter såklart att jag inte förstår att antagligen så ligger det någon form av ansträngning bakom som ger det högre priset men jag är intresserad av att veta vad som menas med renhetsgrad i de olika fallen. Är pulver B baserat på en råvara från en oljig motorhamn eller är det rester av andra salter från källan det är taget ifrån som omsorgsfullt rensats bort från den dyrare produkten.

Jag behöver 250 gram magnesiumklorid, det kostar mig i runda slängar 25 kronor för "akvariesalt". Det har tom en arbetslös stackare som jag råd med helt utan att gråta. Det är inte därför jag är intresserad.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tänker väl mer så här :

De flesta av oss använder ju osmos, eftersom vi är medvetna om hur de "små föroreningar" som finns kranvattnet påverkar marina organismer. Då känns det i min värld lite chansartat att använda relativt högdoserade tillsatser med så låg renhetsgrad som dessa.

Eftersom vi människor är betydligt tåligare än vår akvarieinnevånare, så borde det egentligen vara logiskt att använda snäppet ovanför livsmedelskvalitet, eller!?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ibland är det ju bara svin dyrt bara för det står marine på burken står det något annat samma sak kan kosta 1/10 av priset då känns det bara helt onödigt att betala exktra för en text och snygg förpackning

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så kan det säkert vara ibland - men inte alltid ;)

Ibland är det ju bara svin dyrt bara för det står marine på burken står det något annat samma sak kan kosta 1/10 av priset då känns det bara helt onödigt att betala exktra för en text och snygg förpackning
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...