Gå till innehåll

planering inför nästa..


ballsam

Rekommenderade inlägg

i somras köpte vi huset jag är uppväxt i. ett 1 1/2 plans tvåfamiljshus på längden med källare. planen var från början att hyra ut ena delen och bo billigt, men det verkar krångligt att ha hyresgäster så nuvarande planen är att slå ut några väggar och ta hela huset, vilket öppnar för ett större kar -kung.. har några planer och tänkte bolla lite ideer med er. det som det lutar mest åt är ett akvarium placerat i mitten av ett rum (typ metrue´s) med en ytavrinning i mitten. ritade upp en grov planlösning i paint. kom gärna med ideer och tips.

post-2568-14468921103605_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nåt sånt här har jag tänkt mej.. Måtten jag drömmer om ligger kring 150x150x55, men kan tänka mej att justera lite hit och dit, tex 175x140x55.. Vad tror ni om det?

Neeee kör på fyrkantiga mått det är coolt eller fyrkantigt med lite brutna hörn och en fet ytavrinning i mitten plats för stream pumpar och massa hål i botten

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tengan: komma åt på botten är ju ett dilemma, men det blir nog inte mycket värre än vad det redan är. har 65 högt och 60 djupt nu, med en sarg över som jag oftast inte orkar plocka bort. det här karet vill jag gärna köra utan sarg, och det blir nog bara 55 högt.

Lagge: sump i källaren är fullt möjligt och nåt jag funderar mkt på. vore schysst att kunna ha 3st 50-literstunnor till ballingen och inte behöva bry sig om ljud och blask med vatten. skulle vilja ha en ordentlig fraggavdelning, och då skulle man slippa krypa runt under akvariet och istället ha det på smidig höjd. belysningen kommer nog bli ett hemmabygge med 80w T5. det jag klurar på är hur tätt jag ska sätta rören. om jag vill kan jag ju klämma in 20-25 rör, men det är ju inte gratis med el. tänker mej att jag vill ha ca 1000w belysning plus lite LED. planen är att ha allt dimbart och köra via en siemens logo. hittade en lösning jag skulle vilja kopiera; http://www.youtube.com/user/AlphaSierras#p/u/6/b9z3XWnf1eM med höj-och-sänkbar ramp.

wrang: med en massa hål i botten antar jag att du menar genomföringar inne i ytavrinningskammaren.. det är planen. en kammare i svart glas med en tyst lösning ner till sumpen. vill dra upp el till pumparna genom ett rör och placera 6-8 styrbara tunze 6055:or på kammaren (har redan 6 st liggandes). tror ni det räcker, eller ska jag byta ut några mot 6105:or? är säkert bättre att ha blåset in mot mitten, men vill ogärna ha en massa sladdar och pumpar på "utsidan".

har inte järnkoll om det blir tvunget att ha stag eller glassarg med dom här måtten. tanken är att tillverka karet i 12mm optiwhite med maskinslipade kanter. om det behövs nån form av uppstadgning så har jag en liten, kanske onödig oc dyr, plan på att beställa en utskuren sarg i ett stycke med rundade inre hörn (om ni förstår vad jag menar).

Det jag drömmer om med det här karet är att ha ganska glest och luftigt med sten, stora koraller, mycket sandyta och inte extremt mycket fisk. tycker om att kunna titta "top-down", och det borde det ju gå att göra här..

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är som sagt än så länge planer, men frugan har än så länge inte slagit bakut utan verkar med på noterna, vilket bådar gott. Hon nämnde å andra sidan lite snabbt nåt om nån häst i all hast..

I och med att vi tar ner dom planerade väggarna rivs så kommer planlösningen bli öppen, och akvariet kommer dela av en yta som annars blir 16-17 meter (perfekt för ungarna att köra bobbycar eller spela innebandy). Funderade tidigare på att göra som PärS å gräva ner en lång slang när jag byggde om altanen för kylning, men tror det blir överflödigt om jag väljer att placera sumpen i källaren. Ganska svalt där nere under sommaren. Ett alternativ skulle kunna vara att gjuta in en lång slang i källargolvet å lägga klinkers över.. Annars kanske det blir billigare och enklare att bara köpa en kylare som får jobba bär det är som varmast ; )

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

klurar en del på hur jag ska ha det med belysningen. lutar åt en hemmabyggd måttanpassad ramp med dimbara T5:or. eftersom karet kommer ha mycket öppen sandyta och spridda små atoller, typ "a reef in the sky"

, så vet jag inte om man behöver täcka in hela karets yta med samma styrka på ljuset. vad tror ni om att växla, och ha varannat 80w/39w. eftersom rampen kommer vara ca 150x150 skulle det innebära att 80-wattarna täcker ända ut och att det diffar ca 25 cm på var sida för 39-wattarna. kladdade ihop en skiss på paint för att ilustrera;

post-2568-14468921137389_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej

Är inte expert, men med dina mått 150x150x55 så tror jag du måste upp på 15mm glas om du ska köra "rimless".

12mm ger säkerhetsfaktor på 4,5 (om du fyller ända upp) och vad jag sett (i någon tråd på RC) verkar det vara säkerhetsfaktor 7.6 som gäller för "rimless".

Så med 12mm behöver du sarg, men du har då ganska bra marginal med 12mm glas, med en säkerhetsfaktor på 4,5 jämfört med 3.8 som verkar vara standard när man har sarg.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tycker du skall köra med sarg runtom. Fiskar hoppar mest intill rutorna och har de slagit huvudet i sargen några gånger kanske de slutar.

learning by doing :skrattar: ..snubblade in på en riktigt schysst tråd som jag kan tänka mej ha som inspirationskälla: http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1909479 ..kub med mycket sandyta och låg utspridd uppbyggnad av stenen

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...

Time flies. Har inte kommit igång med renoveringen än, men planeringen för karet pågår för fullt. Blackizzz har vänligt nog gjort några väldigt seriösa skisser som jag bifogar i slutet. Just nu lutar det åt ett kar med måtten 135x135x55 cm rimless med ett vattendjup på ca 50 cm. Önskebelysning är 2 st dimmbara kz T5-ramper med 8st 54w i varje plus min nuvarande T5-ramp över en fraggdel i sumpen nere i källaren. Har 3 funderingar;

den första är om det är en bra ide att ha en extra tankgenomföring i botten med ett 32 eller 40 mm rör ner till en extra tom 1000-litersbehållare i källaren som panikåtgärd om det skulle uppstå ett läckage. Planen är då att det ska räcka med att rycka bort en "endcap" på botten av karet och öppna 2 kulventiler under karet för att snabbt kunna evakuera en stor mängd vatten som annars skulle hamna på parketten. Den tankgenomföring kommer ej placeras i ytavrinninskammare utan nån stans på botten. En sil av nåt slag skulle kunna appliceras när "endcapen" rycks bort för att undvika att fisk å anna sugs med ner.

Den andra är hur jag ska lösa vattenförsörjningen till uv't. Fått uppfattningen att det bästa mest effektiva är att ta det vattnet från botten, gärna under LS'n.. frågan är hur. Kan ju alltid låta vattnet från ytavrinningen eller returen passera uv't, men vet inte om det är optimalt. Feedback på det tack.

Och det sista. En bottenrutan på nånstans mellan 135x135 upp till 160x160cm blir antagligen extra känslig. Vill ju ogärna att den ska spricka. Kan man göra den i sektioner för att minska riskerna?

Och så skisserna: bugar och bockar för blackizzz kunskaper och tålamod02466e1f-fc51-d805.jpg

02466e1f-fc7b-8fe4.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Visst kan du dela på bottenglaset.

Två delar först på ena hållet, sen två delar till på andra hållet, så du får ett kors i mitten.

Se till o få dit ordentligt med silikon bara och se till så du kan limma mot en ordentlig ställning.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tror jag fattar hur du menar lagge, men i mitten hade jag tänkt sätta ytavrinningsboxen. Undrar om det inte blir lite mycket med både 4 rutor som möts och 3-4 genomföringar på så liten yta. Kanske bättre att dela upp glaset i 9 bitar och rent utav lägga på en lite större extra skiva över mittenglaset som förstärkning?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om du inte har något emot att karet blir permanent placerat kan du kanske överväga något annat material än glas till bottnen? Epoxi på trä eller någon hård metallbotten med material ovanpå så kan du kasta i de levande stenarna i karet utan att behöva ens tänka på att bottnen kunde gå sönder :-) Finns nog mer info om man söker, mer en tanke än att jag har en färdig idé att presentera.

Men det känns ju rätt lockande i tanken iaf när man pratar stora kar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Får nog skissa på det. Hur nära kanten på glaset kan man borra ett hål? Att sätta boxen på diagonalen är ju en variant, men tror man upplever den som större än vad den är isåfall. Hur har du gjort i ditt korallkar Stig? Har för mej att det är typ 140x120 eller nåt sånt. Känner mej skeptisk till att använda nåt annat material än glas i botten (vet inte varför)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hade föresten en ljus uppenbarelse idag. Håller ju på att gräva utanför huset och kommer dra in nya vatten och avloppsledningar. Vattnet kommer dras in i det rum i källaren där den tänkta sumpen kommer stå. Källaren är visserligen väldigt sval vilket kommer kyla hela systemet på sommaren (och kanske onödigt mycket på vintern), men som en extra temperatursänkare kommer jag lägga ner en 25-50 meter lång slang utmed nya vattenledningen på 1.5-2 meters djup och dra in den genom källarväggen. Tanken är att antingen skicka ut saltvatten från sumpen genom slangen för att kyla, eller ha ett nästan slutet sötvattenssystem som går ner i sumpen och kyler saltvattnet. Det kommer givetvis styras på nåt säkert sätt. Pär i Växjö har en liknande variant som verkar fungera bra. Dessutom kostar det bara några hundralappar i slangkostnad när vi ändå gräver..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hade föresten en ljus uppenbarelse idag. Håller ju på att gräva utanför huset och kommer dra in nya vatten och avloppsledningar. Vattnet kommer dras in i det rum i källaren där den tänkta sumpen kommer stå. Källaren är visserligen väldigt sval vilket kommer kyla hela systemet på sommaren (och kanske onödigt mycket på vintern), men som en extra temperatursänkare kommer jag lägga ner en 25-50 meter lång slang utmed nya vattenledningen på 1.5-2 meters djup och dra in den genom källarväggen. Tanken är att antingen skicka ut saltvatten från sumpen genom slangen för att kyla, eller ha ett nästan slutet sötvattenssystem som går ner i sumpen och kyler saltvattnet. Det kommer givetvis styras på nåt säkert sätt. Pär i Växjö har en liknande variant som verkar fungera bra. Dessutom kostar det bara några hundralappar i slangkostnad när vi ändå gräver..

Sent from my iPhone using Tapatalk

eller så skulle du kunna köra glykol i markslangen då finns det ingen risk för frost i systemet .

glykol används i jordvärmesystem

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest Mickius

Jag hade dragit 2 ledningar

1 med glykol i för kylning sommartid.

1 extra utan nått i om något skulle hända har du en backup ledning.

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...