Gå till innehåll

Köpa död torr "LS"


hansson_1985

Rekommenderade inlägg

det finns ett problem med bakterier och djur i stenen.. alla arter försöker att bli så många som möjligt och härska over jorden ich i ett litet kar så kan vissa arter ha en fördel medans andra kan ha en nakdel.. det resulterar i att det kan bli fler av en art och vissa blir urtotade på längre tid så därför bör man kanske då och då byta yt nått kg ls när man ser att sin handlare nyss har fått hem fin sten. endel säger 10% varge år men trir att nån liten stenbit gör så att man ympar in nya saker i karet..

det roliga med saltvatten är att det finns så många tiorier.. för vissa funkar vissa saker och för andra inte. måste prova sig fram

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 60
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Jag är lite skeptiskt till antagandet att LSns djurliv skulle binda organiska ämnen som biomassa och därmed minska hastigheten av bakteriell mineralisering. Det skulle nämligen kräva en ständigt ökande biomassa härrörande från detta djurliv. Min erfarenhet är inte att djurens massa ökar över tid, bortsett från under några korta veckor/månader när karet är nytt, sedan sker snarast en nedgång av djurlivet totala massa. Undantaget är möjligen svampar som verkar växa till ganska ständigt under ett akvariums varande

Beror nog lite på, min massa av borstmaskar i bägge mina kar är idag betydligt större än massan av samtliga makroorganismer när jag startade och växer fortfarande. Efter ett och ett halvt år i mitt stora hittar jag många ormstjöstjärnor och små turbosnäckor, betydligt fler än Mycket av organismerna har ju också förvandlats till fiskkött eller eremit/snäck/sjöborrekött eftersom pods och alger är utmärkt mat. Sen att det kan gå mot en monokultur (eller nästan i alla fall) är en annan sak men jag skulle nog vilja säga att i mina kar är biomassan av medföljande djur vid start betydligt större idag än när jag startade och jag har en dynamisk produktion av bland annat pods och alger som blir mat till "högre" organismer.

Men jag tror nog att det är en fråga om hur man vill driva karet, jag älskar dessa smådjur mer än jag älskar fiskarna (ja nästan i alla fall) och försöker styra karet ditåt.

En liten jämförelse kan jag göra med sötvatten som saknar den här faunan. Död fisk i sötvatten brukar komma fran i förrutnat tillstånd efter några veckors av bakterienedbrytning medans jag har rivet hela saltvattensakvarium för att samla upp den förmodade döda fisken men efter två dagar inte hittat ett enda spår efter den.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Helt rätt!

Det är därför man inte ska köpa fiskar som är foderspecialister när man nyligen har startat upp ett kar. Har också märkt att det blivit mer djurliv sen starten. Jag ympade också in ls från ett väl fungerande kar. Man kan alltid hitta nått nytt i karet. tex jag hittade en mantis i mitt kar efter 2 år och en typ av mussla med en pärla i.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

hittade en mantis i mitt kar efter 2 år

Jag såg en liten mantis (svart - de blir inte så stora) efter ett år men börjar nu efter ett och ett halvt år misstänka att jag har något betydligt större i karet, någon/något rumlar runt ordentligt i ett hål. det är det här som är kul :)

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag håller i skrivande stund på att urlaka den döda LSen jag köpte nyligen och tänkte dela med mig av mina erfarenheter.

Stenen jag köpte var sköljd och relativt fri från skit. Det är utan tvekan den finaste stenen jag har sett, den är otroligt porös! Kan ladda upp bilder om så önskas. Stenen var i och för sig grusig men det var troligen p.g.a transporten från Tyskland.

Hur som helst så började jag med att lägga ner en sten i en 10l hink (precis att den fick plats), fyllde på med kranvatten och lät en pump cirkulera vattnet i ca 12 timmar. Därefter gjorde ett 100%igt vattenbyte och fortsatte på detta vis i ett par dygn tills vattnet inte längre var missfärgat.

Den andra stenen visade sig vara svårare då den dygn efter dygn fortsatte att lukta illa. Jag tröttnade och tog upp stenen för att undersöka den. Det slutade med att jag kunde dra ut en 5-6cm lång, rutten nakensnäcka. När denna väl var ur stenen så slutade vattnet att lukta illa.

Det slog mig senare att jag borde testa att sänka pHt något. Så jag tillsatte saltsyra i små mängder till stenen jag redan urlakat och var nöjd med. J*vlar va effektivt det var. Vattnet blev helt grumligt och började skumma upp skit till ytan med en gång. Trots att jag bara tillsatt en halv dl 30%ig saltsyra till 10l vatten.

Det som nyss slog mig var att varje gång jag gjorde vattenbyte efter saltsyrabadet och fyllde på med nytt, rent vatten så blev detta vatten skitigt med en gång. Så nu har jag, efter saltsyrabaden, börjat duscha stenarna. Detta visade sig vara mycket effektivare än att bara göra ett vattenbyte och fortsätta, troligen för att stenen är lite som ett filter och drar åt sig smutsen varje gång den lyfts ur.

Nu blev det en liten roman men det jag ville säga var att saltsyra och duscha stenen har fungerat otroligt bra för mig än så länge.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag är lite skeptiskt till antagandet att LSns djurliv skulle binda organiska ämnen som biomassa och därmed minska hastigheten av bakteriell mineralisering. Det skulle nämligen kräva en ständigt ökande biomassa härrörande från detta djurliv. Min erfarenhet är inte att djurens massa ökar över tid, bortsett från under några korta veckor/månader när karet är nytt, sedan sker snarast en nedgång av djurlivet totala massa. Undantaget är möjligen svampar som verkar växa till ganska ständigt under ett akvariums varande.

Håller med. Allt kan inte tas upp i biomassa, och allt liv måste dessutom skita. Matar man ungefär exakt samma mängd från dag till dag så har jag svårt att se varför djurens antal skulle öka i längden om man inte ökar matinputen.

Virse - jag gjorde någon gång precis som du, sköljde en död torr LS ordentligt i duschen och in i karet. Den stenen var sedan den renaste och snyggaste stenen i hela mitt gamla kar, betydligt finare än tidigare levande sten som jag hade innan. Och som du säger - väldigt porös och fin. Var mitt bästa stenköp.

OBS! Jag rekommenderar inte att köpa död LS till någon, jag berättar bara om min erfarenhet. Jag mätte inte heller fosfaten då, så jag har ingen aning om stenen höjde P i burken eller ej. Det som talar mot att stenen var rik på fosfat var att det inte fanns några håralger på den så långt ögat nådde, bara jättevackra rosa fläckar av kalkalger överallt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Man brukar räkna med att i en näringskedja för kallblodiga djur så är det som binds i biomassa ca 20 - 25 % av instoppad näring - lite mindre för djur som äter vegetabilisk föda. I marina system med den snabba vegitativa förökningen som är (denna snabbhet visar tråd efter tråd i detta forum :)) så finns ett gyllene tillfälle att skapa verkliga stabila ekosystem som binder mer eller mindre allt av inputten i en dynamisk biomassa och som styrs av hur mycket mat man stoppar in.

Med andra ord så den näring som inte tas upp i det första läget (alla djur som är direktkonsumenter på fodret som stoppas in) tas upp av primärproducenter som i sin tur äts av andra djur, som i sin tur....

I mitt kar så vill jag ha alger men i andra steget så har jag befolkat karet med många betande djur och just nu har jag en explosion av små fina turbosnäckor av den lite randiga typen vilket tyder på att det finns utrymme för mer djur (eller mindre matning).

Jag har exempelvis en kolloni bubbelager (Vallonia) som sitter uppe på en blå filtersvamp i ytan - det är en källa till reservmat för mina eremiter som ofta sitter och äter däruppe. Jag har vallonia i karet också men uppe i trånga sprickor och i skvalpzonen (jag har svaga vågor i akvariet)

För att starten skall gå jämt och smärtfritt så vill jag ha in så många olika djur som möjligt i början, sedan så kommer de som passar mitt sätt att driva akvariet att överleva i det långa loppet och jag får komplettera med djur som jag mer väljer ut. Detta är anledningen till varför jag vill ha en del levande sten med i början och då och då komplettera.

Men visst funkar det med att köra med "död" sten med de metoder som finns idag men för min egen del så föredrar jag synen av ett myller av liv där man upptäcker saker hela tiden än onsynliga bakterier och en illaluktande skummarkopp :) Men det är jag det. Olika människor har olika viljor med sitt akvarie och har därför olika metoder att uppnå det de vill åstadkomma. Får jag välja mellan mina "borrar" och andra lägre djur och pastellfärgade acroporor så vet jag vilket val som är mitt i alla fall. Med tiden är det kanske fullt möjligt att kombinera detta och det arbetar jag på.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

ett saltvattenskar kan överleva helt utan matning om man har så pass mycket sten och yta så att dom fiskar man har kan leva av det stenen bjuder på. bara man set till att hålla alla värden i karet och bra med ljus så kommer det att leve vidare..

om räkorna blir flera så kan fisken som äter räkorna bli flera.. mera skit i karet och då blir det mera bakterier som tar hand om det.. är därför man inte ska öka antalet fisk på kort tid..

min terori

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

ja har varken matat eller bytt vatten eller rört mitt kar på lite över 8 månader..

å precis allt som fanns innan är kvar å ser ut att må prima..

det har nu dessutom börjat dyka upp nya sjöstjärnor å extremt mycket räkor i alla algbuskar som finns..

dock så vet ja inte vad som skulle över leva ett vattenbyte eller flytt av sten mm.

kanske inget händer eller så dör allt.. va tror ni

jag har ca: 50-80 kg 5-6år gammal äkta "levande" havs LS

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Blev en härlig tråd det här!!

Min plan vart att få tag på död sten för att bygga upp revstommen med för att lättare kunna hålla på med revskumm och annat kul utan att känna nån stres att saker ska dö..

Av ren nyfikenhet, vet någon hur länge man kan ha en LS ur vattnet (för t.ex. reefscaping) utan att livet i stenen dör?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...