Gå till innehåll

Placering av uv-ljus??


thomas.b

Rekommenderade inlägg

Tillbaka till ämnet jag kopplade in uvet 25w på returen med en kran, pumpen är på 2000l och justerbar med kranen vad tros om det?
Pratar vi om en bypass, eller om hela flödet från returen och upp?
En annan sak som jag skulle motaga tipps om är hur dämpa ljudet av porlande vatten i både sump och avrinningshörnan.
lägre höjdskillnader = mindre ljud.

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@ Lillen - det är klart att du får det varmare i ditt akvarium om du kör vattnet igenom ett 9 watts UVC eftersom effekten 9 watt blir förr eller senare till värme men det vi vänder oss mot är att du påstår att du får mindre värme i akvariet om du kör ett snabbare flöde igenom UVC:n. Försök och tänk så här - i ditt första fall när du kör 300 liter i timmen igenom UVC:n så kanske du får en temphöjning i dessa 300 liter med låt oss säga 0,2 grader i utgående vatten. Med samma effekt, 9 watt men med 600 liter i timmen så skulle du få 0,1 grad temphöjning i utgående vatten från filtret. Detta är samma sak. Tänk att du har två behållare med 300 liter var. Du höjer den ena med 0,2 grader över den andra. Sedan slår du ihop de här - sammanlagda temphöjningen på 600 liter blir då 0,1 grad. Hastigheten igenom filtret har ingen betydelse för hur varmt akvariet blir på låt oss säga ett dygn. Det är wattalet på dit UV-C som avgör detta. Men med så lite som 9 watt och 300 liter i timmen så skall du normalt inte känna någon temphöjning men det kan vara så att pumpen bråkar för dig - den ger också värme. Vad är det för pump och vilken effekt är det på den.

@ Thomas.b Hur ser din avrinning ut - kan du slänga upp en bild?

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Problemet är ju också att du har UV-C placerat under huven. Då kommer den värme som normalt inte når vattnet när det passerar Ljuskällan också att nå vattnet genopm att värmen sprids genom luften mellan huvens undersida och vattenytan. Om du skulle ha UV-C utanför huven så skulle en del av värmen (troligtvis mer än hälften) stråla ut i luften i rummet och inte påverka den begränsande luftmängd som är inne i huven ner mot vattenytan.

9 watt ger 9 watt oavset genomströmningshastighet eller volym men 9 watt i ett normalt rum påverkar lufttemperaturen i rummet mindre än en piss vid Vinga men placerad i det lilla utrymme som är mellan huv och vattenyta så ger det mer värme ner i vattnet.

MVH Lasse

Jag vill inte vara ohövlig Fredrik men hur tänker du?

En doppvärmare har en teromstat som slår av vid uppnåd temperatur. den reagerar på temperaturen precis runt doppvärmaren. Det är självklart att om du placerar doppvärmaren lungt och stilla så slår den av så fort den nära omgivningen uppnått denna temperatur men det innebär inte att akvariet har denna temperatur, bara att de närmsta litrarna har den temperaturen. Sedan förmedlas den värmen ut och den nära omgivningen till doppvärmaren sjunker i temperatur och doppvärmaren slår på igen. Efter x antal timmar har HELA akvariet samma temperatur men det går långsamt. En cirkulation runt doppvärmare kommer att få doppvärmaren att arbeta mer kontinuerligt och utan på och avslag till temperaturen är likformig i hela akvariet och det tar kortare tid. Vi kan väl vara överens om att det tar kortare tid att värma upp en liter jämfört med 100 liter eller hur.

Det är väl temperaturen i akvariet som är det viktigaste eller hur. Om det kommer mycket värme långsamt eller om det kommer lite värme snabbt spelar ju ingen roll - slutresultatet i akvariet blir det samma. Ett exempel. en låda kan fyllas med 60 appelsiner - vilket går fortast och hur många appelsiner blir det om en person klarar 6 appelsiner per minut medans en lite snabbare person kan stoppa i 1 appelsin per 10 sek?

Detta är ju samma sak om man räknar med värmemängd - en långsammare pump ger mer väremängd per tidsenhet än en snabbare pump men slutresultatet blir det samma i akvariet.

För att få ett slut på detta om att jag HAR uvc:n under huven bifogar jag bild p åhur den sitter. jag vet att jag har skrivigt det innan men det är ju tydligen inte lätt att fatta att det sitter uppe PÅ huven och INTE under den.

Jag vet att en doppvärmare har en termostat men det jag menar är som du skriver att om det är lungt vatten runt doppvärmaren så värmer den vattnet runt fortare än om den cirkulerar mycket vatten runt den.

och det med att om det kommer varmt vatten in långsamt istället för fort så skulle slut resultatet bli det samma kan jag inte håller med. för jag tycker ändå att det måste vara tt om det cirkulerar mer vatten runt lampan så kyler det ner den mer än om det cirkulerar mindre. men som sagt var så är det ju många som skriver tvärtom så jag får ge mej. jag vet bara hur det är med mitt och det kan skilja sig från andras.

post-5731-14468921670583_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lasse det är en traditionell 15x15 cm avrinningshörna dock ej något filtermatrial i varken sump eller avrinning,,, stoppade ner några nya tvättsvampar (utan schampo) för nattfridens skull.

Ska publicera bilder på burk mm när jag vet hur hur man minskar ner bilderna,,,,,vore önskvart om sg gjorde atomatiskt,,,

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag vet att en doppvärmare har en termostat men det jag menar är som du skriver att om det är lungt vatten runt doppvärmaren så värmer den vattnet runt fortare än om den cirkulerar mycket vatten runt den.
Um... Nä, för allt relevant till den här tråden, så värmer den vattnet precis lika fort. Däremot eftersom den värmer en mindre mängd vatten, så blir det vattnet varmare, och därefter stänger termostaten av, och börjar om först när värmen spridit sig så pass att tempen går under tröskelvärdet för termostaten. Ska man vara riktigt petig, är det så att i takt med att vattnet blir varmare, så blir det mindre effektivt att värma med doppvärmaren, så man värmer vattnet fortare med bättre cirkulation, och då inte bara för att doppvärmaren aldrig stänger av sig. (Värmeöverföring är mer effektiv ju större temperaturskillnaden är. Jag tror jag har nämnt det förut)
och det med att om det kommer varmt vatten in långsamt istället för fort så skulle slut resultatet bli det samma kan jag inte håller med. för jag tycker ändå att det måste vara tt om det cirkulerar mer vatten runt lampan så kyler det ner den mer än om det cirkulerar mindre.
Det känns som om vi närmar oss det här från fel håll. Jag försöker igen. Jag hoppas du håller med om att lampan skiter i om du har vatten i cirkulation, eller inte, den brinner för 9w oavsett vad.

Om du har ett flöde, under en tidsperiod, har du alltså absorberat en viss mängd energi. Om du kör UV-C't i en timma och plockar ut en viss mängd värmeenergi ur det, har du en viss mängd vatten, som håller en viss temperatur, för exemplets skull, 100 liter. Rätt, eller fel?

Om du nu kör hälften så mycket vatten genom UV-C't på en timma, får du 50 liter vatten, som är varmare än de första 100 literna. Rätt eller fel?

Om du nu tar ytterligare 50 liter vatten, utan att det får passera genom UV-C't, och häller det rakt ned i behållaren med de varma 50 literna, så får du 100 liter som har samma temperatur som de första 100 literna.

Du har alltså exakt samma mängd energi lagrad i vattnet, som värme.

men som sagt var så är det ju många som skriver tvärtom så jag får ge mej. jag vet bara hur det är med mitt och det kan skilja sig från andras.
Det känns mer och mer uppenbart att du inte alls vet hur det är med ditt, utan att du har en konstig föreställning om hur det fungerar. Det är självklart ok, man får ha konstiga idéer, jag har flera.

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@ Lillen

Om ditt vatten passerat en gång genom ditt UV-C så håller jag med dig men det gör det ju inte - samma vatten återkommer hela tiden och går till samma kärl - ditt akvarium. Du pyttsar in värme via ditt UV-C och det med en bestämd energimängd 9 watt/timme eller 0,009 kWh. För sluttemperaturen i ditt akvarium har det ingen betydelse om du pyttsar i denna energimängd med hjälp av mycket eller lite vatten. Ett försök till. Om du har en behållare med salt som rymmer 90 gram och du har en vattenström som du tar från akvariet som tömmer ut detta salt i akvariet så spelar det ju ingen roll för slutresultatet (mängd salt i akvariet) om detta sker med en långsam vattenströn eller en kraftig vattenström. Det är ju skillnad på salthalten i det utsprutande vattnet men det är ju till slut samma salthalt i akvariet oavsett om det är tillfört koncentrerat eller utspätt.

@ Thomas.B. Här är ett mycket bra fotoprogram som är gratis och som kan hjälpa dig att förminska dina bilder.

Jag frågar för är det så att du har två avlopp från din box så kan du göra ett hävertsystem som är ljudlöst. Du sätter då två rör i din avrinningsbox. Ett längre som slutar ca 3 cm under ytan i ditt akvarium (för att minska fallhöjden från akvariet till avrinningsboxen - kan justeras) Ett kortare som slutar ca någon decimeter från botten. På det kortare sätter du en kran ovanför ytan i sumpen - röret förlängs efter kranen till att sluta precis under ytan i sumpen. Med kranen reglerar du mängden vatten i häverten. Mängden skall vara så stor att vattenytan i överinningsboxen blir så hög att lite vatten rinner över i det höga röret. Den konstruktion blir nästan ljudlös. Du kan behöva vattenfylla hävertröret om det slutar under sumpens yta för att få igång en bra hävert.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...