Gå till innehåll

Ett toppenmöte i helgen Ciklidstämman Stockholm


Rekommenderade inlägg

Lobbar för denna fantastiska helg, ps vi har även hyrt hela Cosmonova för en film om Amazonas.-dans

Program Ciklidstämman 2011 2011-01-14 Lördag

8.45 Registreringen öppnar

9.00-10.00 Sarf håller årsmöte

10.00 Inledning

10.10-11.10 Akvarieteknik presenterar Oliver Knott – ”Ciklidakvariet”

11.10-11.25 Bensträckare

11.25-12.10 Workshops

12.10-12.30 Dragning lotteri 1

12.30-13.30 Lunch

13.30-14.00 Tonny Nilsson

14.00-14.45 Workshops

15.00 Dragning lotteri 2 och bensträckare

16.00-17.00 Cosmonova

17.00 Årsmöte NCS

20.00 Middagsbankett på Scandic Järva Krog

Söndag:

10.00-11.00 Bollmora Akv.förening presenterar Ad Konings

11.15-12.15 Bollmora Akv.förening presenterar Espen Rekdal

12.15-13.00 Lunch

13.00-13.45 Akvarieteknik presenterar Oliver Knott - Nanoakvariet

13.45-14.30 Workshops

Avslutning och dragning lotteri 3

Workshops och rundvandring.

Station 1: Erik Åhlander – En rundvandring i arkiven

Station 2: Sune Holm – Bakgrunder ovan ytan

Station 3: Stefan Bergmark och Ola Sjödin – Ciklider i undervisningen

Samtliga deltagare kommer att få se alla workshops. Gruppindelningen står på namnbrickan.

FÖREDRAGSHÅLLARNA

Ola Sjödin och Stefan Bergmark – ”Ciklider i undervisningen”

Ola och Stefan berättar om de studier de gör med sina elever och hur man kan göra enkla beteendestudier av sina egna ciklider där hemma. Under denna workshop får man bland annat prova på att använda de protokoll som de använder med sina elever och kanske väcks en del tankar om cikliders beteende som gör att man förstår sina fiskar där hemma lite bättre.

Ola arbetar på Grans Naturbruksgymnasium där han undervisar i biologi, etologi och olika djurvårdsämnen. Där håller han som bäst just nu på med att inreda två stycken 2500 liters akvarier som skall användas i undervisningen.

Stefan arbetar till vardags med Piteå Naturskola och djuranläggningen Biolabbet, där de bland annat har ett stort antal akvarier, ett femtontal olika terrariearter och ett växthus med medelhavsklimat och friströvande landsköldpaddor under uppbyggnad.

Dr. Ad Konings – ”The Passion of the Fish”

Sverigebekantingen Ad Konings avviker från sitt vanliga mönster, och berättar istället historien om sitt liv för oss. Varför blev det just ciklider, hur många gånger har han varit i Afrika och kan vem som helst göra samma sak? Dessutom, vad menar han egentligen när han säger att ”han inte jobbat en enda dag i sitt liv?”

Ad Konings är doktor i medicinbiologi och driver ett eget bokförlag från El Paso i Texas. Han gör ett flertal expeditioner per år, ofta men inte enbart till Rift Valley sjöarna i Afrika, och han har skrivit ett flertal böcker om ciklider.

Espen Rekdal – ”Världsmästare i undervattensfotografi.”

Espen Rekdal är en naturälskare från Norges fjordar som specialiserat sig på naturhistorisk undervattensfotografering. 2009 blev han världsmästare i ämnet med sin macrobild på en nakensnigel.

I sitt föredrag blandar Espen bilder han har tagit med information om utrustning och undervattensfotografering för såväl dykare som snorklare.

Oliver Knott – ”Ciklidakvariet” och ”Nanoakvariet”

Mästaren på akvadesign Oliver Knott skapar två akvarier och slår hål på den seglivade myten att ciklider inte går att hålla med växter. På lördagen bygger han runt temat ciklidakvariet och på söndagen designar han ett nanoakvarium för bland annat dvärgciklider. Båda akvarierna kommer att lottas ut, så glöm inte att köpa lotter!

Oliver har vunnit International Aquascaping contest två gånger och även fått titeln Best in Show. Han har designat akvarium och hållit workshops i Japan, USA, Tyskland mm, och är ett välkänt ansikte på mässor som tex Interzoo.

Sune Holm - ”Bakgrunder ovan vatten”

Sune Holm är akvarievärldens svar på Carl Larsson. Han är mannen bakom de enormt populära Back-to-Nature bakgrunderna. Dessa mästerliga avgjutningar av naturen i frigolit och cement revolutionerade akvarieinredningarna under 80- och 90-talet. Få material är Sune främmande, han kan göra akvariebakgrunder till och med av frugans bäddmadrass.

1978 fick Sune Akvariets Oscar för sina artiklar om fiskbiotoper världen runt och sina ansträngningar för bättre akvarieutställningar. Sune håller i år en entusiastisk workshop främst om bakgrunder ovan vatten.

Erik Åhlander - ”En rundvandring i arkiven”

Erik har sysslat med akvaristik i 40 år och träffar dagligen på fiskar om än i andra vätskor än vatten i sitt arbete som förste assistent vid Naturhistoriska Riksmuseet. Han har studerat och samlat fiskar bland annat i Indien, Sri Lanka och i Sydamerika.

Eriks särskilda intresse inom akvaristiken är just cichlider, och han vill hävda att de stavas just så. Få områden är honom dock främmande och han är en verkligt underhållande föredragshållare. På ciklidstämman är Erik vår guide nere i de stora arkiven.

Tonny Nilsson – ”Akvaristens miljöfunderingar”

Tonny Nilsson äger Norrköpings Akvarier och är en hängiven akvarist sedan många år. När han inte säljer fisk på Butgatan tycker han mycket om att resa och inte sällan går dessa resor i akvaristikens tecken.

På dessa resor har han sett mycket som varit inspirerande, men även en del saker som varit mindre bra. Tonny berättar i sitt föredrag om sådant som han har reagerat på och hur han och andra kan gå vidare för att försöka få till en förbättring.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...