Gå till innehåll

Vattenpåfyllning RSM 130 med Tunze 9002?


mikael_pecov

Rekommenderade inlägg

Hej

Jag har läst att många rekommenderar en automatisk vattenpåfyllare till RSM när man kör med en Tunze 9002 skummare. Varför behövs detta? Går det inte att fylla på manuellt när det finns behov? Är det någon som vet hur mycket vatten som avdunstar varje dag med orginalbelysning?

Hur fungerar en automatisk vattenpåfyllare?

Hälsningar Mikael

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Anledningen till varför folk rekommenderar automatisk vattenpåfyllning till Tunze 9002 är att det är en relativt nivåkänslig skummare, i kombination med att skummarsektionen i ett RSM har för låg vattennivå för Tunze 9002 (iaf med originalskummarkoppen) så att hela sumpen måste ha högre vattennivå än vad som är tänkt från början, så ändras vattennivån vid skummaren mer eller mindre direkt när vatten avdunstar.

Självklart går det att fylla på manuellt men jag skulle gissa på att man måste göra detta minst en gång per dag för att 9002'an ska fungera bra.

Hur mycket som avdunstar beror på ett flertal olika saker, temperaturen i karet, temperaturen i rummet, luftfuktigheten i rummet, luftcirkulationen runt karet (inkl alla fläktar och skummarens luftintag) och ytvattenrörelsen. Men ca en liter per dygn är nog iaf rätt storleksordning.

En automatisk vattenpåfyllare fungerar så att den har en nivågivare av något slag som när nivån är för låg ser till att sötvatten tillsätts till akvariet. Det vanligaste är att en pump pumpar vatten från en behållare till sumpen men det kan även ske genom att en magnetventil släpper på vatten till en osmos som i sin tur droppar rakt ner i sumpen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...