Gå till innehåll

StoffeSwe

Rekommenderade inlägg

  • 4 veckor senare...
  • Svar 74
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Jag har byggt en ATS som jag hade planerat att ha i mitt filterfack men det visade sig att det blir massor med mikrobubblor som kommer ut i karet när den är på. Lite synd då jag sett fram emot ett smidigt och naturligt sätt att hålla nere fosfat. Får se om jag sparar grejerna och försöker lösa problemet i framtiden eller om jag gör mig av med dem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har funderat på att ha den i biobollsfacket, men då måste jag som sagt fixa en glasbit i rätt storlek som jag kan silikona som bubbelfälla eller skaffa något annat. För tillfället orkar jag inte ta tag i det.

Det är dina kalkalger:) De vitnade och nu har de blivit ljusgröna. Tyckte de var fina så jag lämnade kvar dem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...
  • 1 månad senare...

post-4606-14468924546296_thumb.jpg

Här är lite uppdaterade bilder från mitt kar.

Jag har byggt en pelare i den vänstra delen av karet som jag är väldigt nöjde med, Den har mycket håligheter och utrymmen att sätta fast koraller på. Tanken är att jag ska plantera ut Anthelia på pelaren så den med tiden blir över växt av dem om de trivs, nu ska jag bara hitta lite Anthelia.

Min Euphyllia fortsätter att växa och jag har fått flytta isär dem då jag upptäckt att flera brenar dött då de under en lång tid varit skuggade av intill liggande Euphyllia kolloni. Av samma anledning har jag börjat kapa grenar som växer under andra grenar i kolonierna så de inte ska dö, har blivit ett par fraggar.

Tekniken har även den fått ett lyft då jag skaffat en Tunze 6055 med controller, måste säga att det är ett av de bästa köpen jag gjort. Korallerna verkar uppskatta det varierande flödet väldigt mycket.

Allting rullar på bra.

I framtiden så kommer jag börja lägga om prion från mjukiskar till LPS kar, jag kommer fortfarande ha kvar en del mjukisar som stjärnpolyper och skivor men tanken är att Sarcophytonen och Lobophyumen troligtvis ska bort, har inte riktigt bestämt mig ännu.

Ett problem jag har är att jag har mycket partiklar i vattnet, mina Pholidichthys leucotaenia gräver nya tunnlar under och runt pelaren som jag byggt, bara igår så flyttade de flera deciliter sand, kanske upp mot en liter. Detta gör ju att det blir en hel del partiklar i vattnet.

Jag undrar om någon vet om det finns något jag kan göra åt dessa partiklar eller om det bara är att gilla läget? Det är ju bara när de gräver nya gångar som det är ett "problem".

post-4606-1446892454547_thumb.jpg

post-4606-14468924545673_thumb.jpg

post-4606-14468924545868_thumb.jpg

post-4606-14468924546093_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

häftigt, har du märkt att dina euphyllior gillar något speciellt foder?.

har en glabarencens med ca 7 huvud,var 3 st när jag satte in den i detta karet, en gång i tiden i mitt rsm så var det 12 huvud, sen hände det något och de började dö ut. ingen aning om varför.

Mvh Chrille

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

post-4606-14468924586911_thumb.jpg

Efter att först sett alla Favia/favites som Lasse har i sitt kar blev jag sugen på att skaffa en också, när jag sedan såg Backstrd tråd "Daniels RSM130" och hans grymma favites vart jag ännu mer sugen på en.

När jag idag var på Aquarium Stockholm och såg denna skönhet som såldes till ett bra pris så var jag tvungen att köpa den.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tyvärr har jag inte lyckats så bra med mina favia/favites. En som gått väldigt bra. 3 som inte gått så bra (döda men vackra ändå) och en jag håller på att testa med just nu. Jag har en liten misstanke om att de är känsliga för det kraftiga ljus jag har så denna är placerad i ett av de mörkare hörnen. Den som går bra står iofs mitt i ljusflödet men den skaffades innan jag fick nuvarande kraftiga ljusflöde och verkar ha anpassat sig till nuvarande nivå. Om några månader vet jag.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag hade en i mitt första RSM130 som när den flyttades över till mitt 180L kar och en 250w MH började må sämre och sämre. Jag har misstänkt att jag ljuschockade den.

Den här får börja på botten och sen ser jag om den kan arbeta sig upp på stenarena med tiden, men jag vill inte råka "steka" den här också.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Jag sitter och planerar för att bygga ett refugium i det Högra facket på mitt Percula. I det facket finns idag en doppvärmare och två returpumpar. Tanken är att denna utrustning ska få vara kvar i det facket.

Till karet kom det med en täckskiva som reducerar ljudet från de olika facken, den är utbytt mot en glasskiva för att jag lättare ska kunna se ner i facken utan att behöva lyfta bort skivan.

Detta gör även att jag kan ha en belysning som lyser ner i facket.

Det jag funderar på är vad jag ska ha i facket? Jag har Gracilaria alger så de kommer jag ha där i. Jag funderar på att ha ett sandlager är i men jag vet inte hur tjockt. Sen funderar jag på att ha lite levande sten och kanske någon annan alg.

I refugiumet tänkte jag sedan tillföra lite copepoder och kanske andra djur som förhoppningsvis förökar sig och kan ta sig in och ut oskadda till display delen genom de små gallren som finns i väggen.

Så mina frågor är:

* Hur tjock sandbädd ska jag ha?

* Rekommendation på bra alg för näringsupptag och för att smådjur ska bo i.

* Tips på bra smådjur som är lätta att få att föröka sig som kan bo i refugiumet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 månader senare...

Igår kväll/natt vaknade jag av att det lät som fiskarna hoppade i karet så jag gick upp och tittade. Då såg jag att clownfisk äggen precis kläckts. Mina clownfiskar har lagt ägg i runt 1,5 år men jag har aldrig varit uppe och sett när larverna kläcks. Jag fångade in några och placerade dem i ett litet 10L kar jag har stående så ska jag se om jag kan få någon att överleva. Jag har inga vidare förhoppningar då jag inte har rotifiers att mata dem med så jag skulle bli förvånad om någon blir så stor att de genomgår metamorph och blir yngel.

Jag matar dem med preis coral energizer, det verkar som några av dem jagade maten och försökte äta igår när jag matade dem. Imorse var hälften av larverna borta men jag matade igen och det ser ut som om alla de som är kvar försöker äta, det är svårt att säga då både larverna och maten är så liten så jag ser inte riktigt om de äter eller inte.

Om någon överlever dagen så funderar jag på att skaffa fryst rotifier.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Dax för en lite uppdatering:

Idag så plockade jag ur de flesta av de koraller jag har som har plattmaskar på sig och doppade dem i sötvatten. Det hela slutade i att ett huvud från en av euphylliorna som redan var stressad efter strid med en anemon släppte, ingen större fara men alltid synd när det händer.

När allt skulle tillbaks i karet så passade jag på att ändra scapen lite för att mina anemoner ska ha lite mer utrymme då de hela tiden flyttar sig mor min euphyllia och skadar den.

Ska fixa lite nya bilder på karet om någon dag, ska försöka övertala syrran att komma förbi med sin kamera då jag bara har mobilkamera.

Jag beställde lite grejer från DO när de hade sin senaste körning, en röd BTA, en liten sjöborre och en nakensnäcka. Den BTA som jag fix var brun och tråkig, hoppades på att den skulle färga till röd, men det verkar inte hända... Nakensnäckan var död vid ankomst men sjöborren var hel och fin. Två tredjedelar av beställningen var alltså kass, har beställt från dem en gång tidigare och var inte helt nöjd då heller, så nu lär det inte bli några mer beställningar från dem.

Karet går bra med tanke på hur lite jag tar hand om det, har slarvat med vattenbyten under sommaren. Det mesta mår bra förutom min favorit korall Euphyllian, den har tappat 3-4 huvuden i strid med mina anemoner.

Min Potteri fick för ett par dagar en skada i sidan bakom en av fenorna, först så verkade den opåverka men idag så simmar den lite osmidigare än vanligt och verkar ha ett högre "andnings" tempo än vanligt. Jag är lite orolig då det är en väldig fin fisk, men jag vet inte riktig vad jag ska göra.

Jag väntar på en Maxspect Razor som jag förbeställt på triton, ser fram emot att uppgradera ljuset i karet. Som det ser ut nu kommer jag nog behålla min gamla Maxspect 170w och köra med båda, men inte på maximal effekt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...