Gå till innehåll

360 liter, styrka i golvet?


darkis

Rekommenderade inlägg

Hej!

För en månad sen beställde jag ett 360 liter akvarium till en lägenhet vi skulle flytta till. Nu har vi äntligen flyttat in, men här börjar mitt problem då jag är osäker om golvet klarar ett sådant akvarium?

Lägenheten: byggd 2008 med riktigt hård betong mellan vare våningsplan, jag blir dock osäker då golvet inte verkar vila direkt mot betongen (tror det är reglat på något vis och all dragning av el sker därunder).

Om jag trycker till med min vikt t.ex. Brevi en Billy bokhylla kan man se den gunga till.Jag är inte rädd att akvariet åker genom golvet till grannen, däremot om det är risk för snedbelastning och att det spricker som följd..

Råd, tips? Det övre lagret är ekparkett.Mvh/Fredrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 79
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Vad ska du ställa akvariet på?

Kommer det stå på en bänk så kan du göra en lösning som denna jag gjorde på mitt lilla RSM. https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?39851-Sardellens-RSM-i-Tv-kock-tempo&highlight=Sardellens

På detta sättet fördelar du akvariets vikt jämnt över en större yta.

Då ska det nog inte bli några problem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej!

Akvariet ska stå på en bänk. Akvastabil Mark II 360 liter.

Får kolla med föreningen hur golvet är byggt antar jag och ta det därifrån. eventuellt en liten bas för bänken att stå på för att fördela vikten?

med vänlig hälsning

/Fredrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Reflektion: Viktens betydelse är sekundär (jag säger det därför att jag läst flera trådar med liknande funderingar som dina). Det som spelar roll är det maximala yttrycket, d v s kraften per enhet area. Alltså, gör en bas, som du säger, och se till att denna bas fördelar vikten så gott det går. Är golvet plant?

Går verkligen elen under golvet? Kan du möjligen ta bort en golvlist eller två och försöka titta, alternativt även ta loss någon bräda för att titta? (Enkelt om det är klickgolv)

En annan tanke: Om det ÄR reglat, skaffa en regelkännare och kolla hur.

Mats

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Förmodligen är golvet uppreglat med 45*95 eller större dvs 120 eller 145 ställer du bara karet rakt över reglarna dvs som typ så här:

---I----I---- Reglar

I I Går inte riktigt att få till de bra när man sparat men jag hoppas du fattar...

---I----I---- Reglar, så är det inga problem, där I är karet. Har svårt att tro att det inte skulle hålla annars heller men gör du så här så är du på den riktigt säkra sidan.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

det kalas för flytande golv det är rett vanligt de du kan göra är att leta upp reglarna har du tur så ligger dom på cc600 eller cc 500 där över läger du en 20 mm spånkiva som är 100mm stör en dit kar på alla hål

Skulle de inte det vara bättre med en MDF skiva? spånskivor brukar ju suga åt sig fukt rätt duktigt och svälla upp. Iofs borde det ju fungera om man lackar den.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Eller så gör du helt enkelt en bättre och snyggare konstruktion och lägger 2"4 på plasken i 2/3 rader under bänken så får du ut trycket enormt mycket, jag gjorde så i min lgh och det har inte rört sig ett dugg, man vill inte att bänken sätter sig vilken är risken om du har bara ben som går ner och hamnar man imellan reglar då så sätter det sig (vanligt med folk som ställer in kaminer mellan reglar) Har du möjlighet att modifiera bänken undertill? Att lägga en skiva till under karet funkar, men det är inte så skoj om den blir blöt, för vatten det kommer man spilla och det är svårt att torka så allt försvinner mot en skiva, och sen måste du måla skivan minst 3gånger+ grund för att få den "vattentät" och risk finns att färg fastnar på golvet sen vilket inte är kul.

hoppas du fått lite hjälp!

mvh Rickard

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skulle de inte det vara bättre med en MDF skiva? spånskivor brukar ju suga åt sig fukt rätt duktigt och svälla upp. Iofs borde det ju fungera om man lackar den.

Menar du att MDF inte suger vatten ? Det är då inte min erfarenhet i alla fall - tvärtom.

Det enda som är någotsånär vattenbeständigt är formplyfa eller marinplywood.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En MDF suger lika bra som en Vettexduk, men stryk den några gånger med båtlack så är saken biff.

Båtlack är för övrigt inte så dumt att stryka på en rå järnställning efter att man torkat den med thinner.

Det gjorde jag på tvärstaget i järn i min bänk. Detta kan man även göra på insidan av en fyrkantsprofil ( om man är smärt) annars kan man hälla lack genom den några gånger (vilket jag gjorde)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Båtlacken från biltema är kanon, har till och med lackat min bakgrund som är i vattnet hela tiden.. Den bakgrunden är mdf... Båtlacken stoppar helt vattnet från att trycka in i den. Och släpper inte ifrån sig något.. Eller ja bakgrund är det ju inte . Utan hela baksidan sprack så istället för att byta rutan , målade

Vi x antal lager på en mdf skiva sen silikonerade den mot den spruckna bakrutan , varit så nu i 2 år :)

---

I am here: http://maps.google.com/maps?ll=55.631005,13.701435

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hade jag verkligen inte använt

Har ett likadant.. Bara man trycket lite hårt med pennan så blir det nertryckt, dom skivorna är för mjuka möblen kommer sjunka och inte i samma takt så i mina ögon kommer karet luta och ja då går det åt skogen

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Åk till närmaste byggvaruhus och köp en bänkskiva och kapa till önskat mått, alternativt köp en som är kapad redan så blir det billigare. Förutsatt att du inte kommer slabba extremt mycket runt och under karet så ska det inte vara några problem att använda en sådan. Marinplyfa är nog annars det bästa valet.

Själv har jag en OSB-skiva på ställningen med en tunn frigolitskiva emellan den och karet. Har även en sådan skiva under sumpen, och även om jag fått den lite våt ett par ggr så har den inte svält. Det måste ju stå och dra en stund för att det ska hända något, om man torkar upp eventuella spill omgående så är det rätt så riskfritt.

Som referens kan jag säga att mitt kar står på 4 fötter, ca 50mm i diameter, de tar upp all vikt från mitt kar och jag har mitt kar på 2'a våningen. Totalvikt är nog 125kg/fot.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bygg nytt.

Inte lönt att lappa och laga en sådan bänk med bänkskiva.

-Nästa fråga är hur stadig hurts och den lodräta sidoskivan är.

Har du inte själv en justersåg eller bra kapsåg så åk till en bygghandlare, gärna en mindre sådan med god service och köp en snygg laminatbänkskiva så slänger dom upp den i justersågen och du får raa och fina snitt.

Limma och skruva. Dra gärna en tunn sträng silicon i 90 gradersskarvarana där du limmat mot snittyta.

Använd ett bra konstruktionslim och lite tankekraft innan du sätter igång så går detta bra tror jag :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Som Michael säger, jag ska bara nyttja den övre skivan :-)

Den ska ligga direkt på plant golv.

Men det verkar vara flera som är emot det ändå? Isåfall ska jag kolla på en bänkskiva från byggvaruhus istället. Tack för all intressant feedback, det är väldigt lärorikt :-)

Med vänlig hälsning

/Fredrik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...