Gå till innehåll

Kyla luften till skummare?


lineatus

Rekommenderade inlägg

Jag har tittat runt lite bland trådarna här på kalltsaltvatten och har lite funderingar kring kylning.

Jag ska ka sumpen i ett separat rum till en balja med öresundsdjur (planerar att hålla: temp 15-16 grader på sommaren och runt 10 grader på vintern).

Det lär bli runt 24-28 grader varmt i båda utrymmena (sump sam balja) och vattnet skall skummas kraftigt. Gissar att uppvärmningen av vattnet blir hög när man blåser in stora mängder varm luft i skummaren.

Är det någon mening med att kyla utrummet för sump och skummare med en AC som ett komplement till vattenkylare eller bör jag satsa på en extra stor kylare?

/Johnny

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kyler du utrymmet med en AC så får du väldig torr luft, vilket gör att du får högre avdunstning från sumpen och därmed ytterligare kylning av vattnet. Jag tycker det låter som en bra idée. Om du ligger på 10 grader i vattnet och 20 grader i luften så får du ingen avdunstning, istället så fäller fukten i rumsluften ut i det kalla vattnet och du får en värmehöjning av detta. Kör du väldigt torr luft som ligger nära din vattentemperatur så får du hjälp av avdunstningen att sänka tempen och kylarn behöver inte arbeta så hårt. AC:ens fördel är inte i första hand tempen - utan att den ger en torr luft.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Avdunstningseffekten är ju bra men annars så kan man grovt säga att när det gäller att ändra värme så är fyra kubik luft jämförbart med en liter vatten. Du skall alltså köra i rejäla mängder luft för att påverka temperaturen i karet. Däremot så är det givetvis så att om du sänker omgivningstemperaturen med en ac så påverkar du ju det som finns därinne också, inte minst genom strålning.

Skall du sänka karets temperatur så gör du det dock på ett oerhört mycket effektivare sätt genom att kyla vattnet i karet än genom att kyla luften runt det, dels genom att du så att säga går rätt på problemet, dels genom att vatten alltså innehåller så mycket mer värme än luft och det alltså måste kylas mycket luft i jämförelse med vatten för att få samma effekt.

Ac är dock bra på ett sätt, den skickar ut värmen ur rummet och så är du av med den. Med en akvariekylare så har du om du ställer den bredvid akvariet värmen kvar i rummet och inte nog med det, energin för att dra runt kylaren kommer också ut i rummet så det blir alltså varmare i rummet och kylaren får jobba ännu hårdare. Ställer du kylaren på utsidan så slipper du det problemet men du förlorar å andra sidan värme när det är uppvärmningssäsong. Optimala är alltså kylare ute på sommarn och inne på vintern.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag menade med mitt inlägg att det var en bra idee som komplement till vattenkylaren. Men inte då genom att kall luft kyler vattnet som luftas utan man får kyleffekten genom att den torra luften som man får som ett brev på posten från en AC ökar avdunstningen och avdunstningen tar mycket värmeenergi från vattnet. Luften behöver inte vara kallare än vattnet men den skall vara så torr som möjligt.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Många fler parametrar än jag trodde som påverkar vattentemperaturen. Frågan för mig återstår dock, vilken som är störst inverkan.

Huruvida vatten avdunstar eller luftfuktighet fäller ut i vattnet, vid olika temp-förhållanden, har jag inte funderat på tidigare. Undrar vart skol-fysiken ligger gömd (eller glömd). Förstår jag det rätt om jag säger att luft kan bära olika mycket fuktighet beroende på luftens temp (varm luft kan bära mer fukt än kall). Genom att använda varm och fuktig luft i skummaren så värms akvarievattnet både av luftens temp samt genom att luften avger sin fuktighet till akvarievattnet.

Att använda sig av kall och torr luft i skummaren är alltså en god ide.

Min tanke är att alla rör och ytor på sump, skummare och balja isoleras. Sumpen täcks helt eller delvis, baljan är en öppen klappdamm som från 17.00-10.00 är täckt med ett isolerande lock. Att täcka allt har en negativ påverkan syre/koldioxid utbyte samt avgivningen av ammoniak. Men skummaren bör kunna kompensera för detta. Sumpen och skummare kommer att stå i ett rum med fler filtersystem till andra baljor samt med ett gäng akvarier. Temperaturen och luftfuktigheten kommer därför vara hög i det utrymmet. För att kunna använda en AC till luften är tanken att bygga in kallvattensumpen o skummare, med isolerade väggar eller kanalplast. Då kan jag också fösöka att sätta vattenkylare samt pumpar, utanför detta isolerade utrymmet.

Det känns som att kyla och sänka luftfuktigheten i ett isolerat utrymme runt sump och skummare är en god ide.

/Johnny

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ska detta bli ett publikt akvarium?

En kompromiss för att slippa luftkylarens inköp och driftkostnader är att endast avfukta luften som ska användas av skummaren. Kanske det räcker med en behållare silica-gel? Den kan ju regenereras i ugn ett antal gånger innan den måste kasseras.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar för alla inlägg och förklaringar.

Hobbyforum är ofta en bra plats att leta på då mycket kunskap finns inom hobbyverksamheter. Ofta ett bra ställen att få hjälp med sina funderingar. Men precis som överallt annars gäller det ju att samla på sig fakta och kommentarer för att sedan bilda sig en egen uppfattning och ta beslut därefter.

Tack igen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Att använda sökfunktionen för att leta upp kunskap som redan finns på forumet är väl för mig ok - däremot att ställa en direkt fråga utan att det framgår att man är ute efter gratiskunskap för att tjäna pengar är för mig inte ok. Det är för mig ok att ställa en sådan fråga som du ställde från en kommersiell aktör om det framgår att syftet är att dra kommersiell nytta av kunskapen eftersom då kan man välja att svara eller inte. Många av oss som är aktiva här inne lever också helt eller delvis på vår kunskap och delar gärna med oss av vår kunskap till hobbyister utan någon ersättning men eftersom det ibland är kunskap som betalar mat på bordet så finns det gränser för idealiteten. Den kunskap du efterfrågade är också så speciell att det är väldigt få som sitter inne med beprövad (av praktik) kunskap i ämnet.

Det är helt riktigt att hobbyforum ofta är en rik källa till kunskap eftersom det är där de verkliga nördarna finns, de som brinner för frågan och som vill veta varför. Ta bara frågan om stenkoraller, för tjugo år sedan är de kar vi idag ser i var eller varannan stuga mer eller mindre en omöjlighet även för kommersiella aktörer. Forum som SG runt om i världen har bidraget med kunskap som knappt finns ens inne i den vetenskapliga världen. Senaste exemplet är den explosionen vad gäller LED belysning och den fullträff som LED är för korallhobbyn. Det är också så att folk från olika yrken kommer ihop och kan använda respektive yrkeskunskap för att driva hobbyn vidare och till en högre nivå. Även här kan man ta LED trådarna på detta forum som har pga av många olika infallsvinklar verkligen lett hobbyn frammåt. Utan alla dessa DYI byggen och DIY trådar hade marknaden för svindyra kommersiella produkter varit väldigt liten inom LED området.

Denna kunskapskälla skall vi vara aktsamma om - om de olika yrkesspecialisterna (och en del generalister och systemtänkare) slutar att dela med sig för rädslan att bli utnyttjade av kommersiell verksamhet som inkräktar på deras "civila" liv så är vi illa ute som hobbyister.

Kommersiella aktörer tycker jag hör hemma här men snälla - uppträd inte under falsk flagg utan var ärliga med ert uppsåt. Till Lineatus försvar skall sägas att "pirat"flaggan hissades redan i andra inlägget :)

MVH Lasse

Ändrat av Lasse
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag ber om ursäkt att jag inte närmare presentera mig och projektet. Jag ställde inte min fråga med tanke att tjäna pengar på den kunskap som finns hos aktiva här på forumet. Jag är zoolog på Tropikariet i Helsingborg, vilket innebär att jag ansvarar för djurens välbefinnande, och söker utifrån djurens behov info på hur vi skall bygga upp vårt system så bra som möjligt. Det får inte kosta några djurs hälsa eller liv, bara för att vi inte gör ett ordentligt förarbete.

Vi håller på att bygga tre stycken öppna klappdammar med en diameter på 2,2m. En med öresundsdjur, en med tropiskt sötvatten och en med tropiskt saltvatten. Till varje damm bygger vi en sump och kopplar även till ett extra akvarium till varje sytem.

Jag tycker personligen att det vore tråkigt om man slutar fråga varandra och ännu tråkigare om man slutar att dela med sig av erfarenheter och kunskaper. Jag tänker i och för sig främst utifrån djuren samt djurvård och mindre utifrån det ekonomiska. Visst i "verkligheten" så styr pengar och kunskap kan vara hårdvaluta då den kostar tid och pengar att skaffa.

Jag ska i fortsättningen presentera mig bättre på forumet, när jag har frågor.

Med vänliga hälsningar

Johnny

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För min del tycker jag det är bra om även kommersiella aktörer kommer in här, vi kan lära av varann. För övrigt är jag rätt kommersiell själv vad det anbelangar. Visst, det skadar inte att klara ut vad man har för roll så att man vet vad man pratar med (själv säljer jag djur och tillbehör och gör juridikjobb på området, minimalt vad gäller saltvatten i de sammanhangen dock), så långt kan jag hålla med men jag tycker det vore synd att mota ut de offentliga akvarierna härifrån. Kanske kan vi släppa det där nu, behövs det mer diskussion om förhållandet till kommersiella aktörer så kan väl det få en egen tråd.

Johnny, klart trevligt om Magnus satsar vidare på akvariesidan, det brukar ju inte vara fuskjobb det han gör. En damm med Öresundsdjur låter som en bra ide, det finns ju liknande i Helsingör, Lysekil och fler ställen och det är ju ett bra sätt att visa vad som finns i närområdet. För min del så tror jag att en kylare är en förutsättning för att det skall bli bra, det är ju inte lyckat i en offentlig anläggning om det blir värmebölja och djuren dör, det är ingen bra marknadsföring. Kylning av skummarluft är ju ett steg åt rätt håll men jag tror inte det räcker.

Det gäller ju också att tänka i banorna att inte värma i onödan. Energisnål belysning är viktigt och det är ju också en ide att pröva att flytta undan drivdon och annat som inte nödvändigtvis måste vara i närheten av akvariet, drosseln till ett lysrör t ex blir väl så varm som rören och den går att ha en (kortare) bit bort. Pumpmotorer kan ju också med fördel vara utanför akvariet, det spar lite värme eftersom motorn då kyls av luft. Det går ju visserligen att fläska på med både ljus och cirkulation och den kyla bort värmen men det är ju ingen billig lösning så som elpriserna utvecklas.

Läs också Jonas artikel om kallt saltvatten som finns här på guiden om du inte gjort det, det är det bästa som finns att läsa om kallt saltvatten för nu. Jag bollar gärna fler ideer, här eller personligen och när jag nån gång har nån tur till skåne tittar jag gärna in också, det är trevligt att se hur det utvecklas på tropikariet och att prata lite gör inte ont heller. Jag har vart inom Mats på fågelparken (eh, djurpark är det visst nu) och snackat lite om hans projekt och det är intressant, desto bättre om det rör på sig på tropikariet också, kan bli riktigt intressant att åka till skåne.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För min del så tror jag att en kylare är en förutsättning för att det skall bli bra, det är ju inte lyckat i en offentlig anläggning om det blir värmebölja och djuren dör, det är ingen bra marknadsföring. Kylning av skummarluft är ju ett steg åt rätt håll men jag tror inte det räcker.
Som boende knappt kilometern bort från Tropikariet har jag förstahandserfarenhet av vilka temperaturer man kan vänta sig här sommartid. Inte för att de är speciellt märkvärdiga, men sådana de är, så har jag varit med om dem. Till det ska man nog lägga den höga folkmängden som slussas genom lokalerna, den höga temperaturen i resten av fastigheten, och det faktum att vi pratar om klappdammar, som folk ofelbart kommer ha händerna i mycket, länge och ofta... Jag skulle vilja säga att det inte finns en chans att man klarar sig utan vatten-kyla. En annan faktor är så klart att man vill ha hög luftfuktighet i lokalen med klappdammen, för att begränsa avdunstningen. Jag ser inte riktigt behovet att täcka klappdammarna med lock, samtidigt som det medför nackdelen att belysningstimmarna blir 7.

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Bygert och Mr_B - Fattar inte vilken ni disskuterar emot när ni båda betonar att vattenkylare är nödvändig? Även jag anser det och har inte hävdat något annat

Från mina två inlägg

Kör du väldigt torr luft som ligger nära din vattentemperatur så får du hjälp av avdunstningen att sänka tempen och kylarn behöver inte arbeta så hårt.
och
Jag menade med mitt inlägg att det var en bra idee som komplement till vattenkylaren.

Grundfrågeställningen

Är det någon mening med att kyla utrummet för sump och skummare med en AC som ett komplement till vattenkylare eller bör jag satsa på en extra stor kylare?

ställde frågan om det var en vettig idée att använda en AC som komplement till vattenkylaren och det var det jag svarade på. Jag har under mitt yrkesliv dimmensionerat några kylda anläggningar och anser att jag har en ganska bra erfarenhet av detta, samt att i min nuvarande arbetsuppgift ingår att se till att två av Sveriges största kylda system verkligen är kylda och med rätt temperatur oavsett väder ute.

Om man läser mitt inlägg så syftar det inte till att "mota" ut de offentliga akvarierna utan att man skall ha rätt flagg. Om jag skulle ha syftet att mota ut dom så hade jag som första person fått mota ut mig själv eftersom jag jobbar på det största i Sverige, visserligen inte med fisken och akvarierna men med tekniken i fastigheten, bland annat då kylningen. Detta framgår tydligt av min profil.

Tack Lineatus för ditt klargörande.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lasse, så långt jag förstår dig så är vi överens om att kylning av skummarluft osv kan ha en viss betydelse men att det ändå behövs en kylare. Och också om att offentliga kar bör vara välkomna här men att det kan vara lämpligt att de presenterar sig så man vet vad det är frågan om. Så då blir ju frågan, vore det inte bättre att vi hittade nåt som vi inte är överens om att ha ett litet bråk om i all vänskaplighet? Det blir ju mycket roligare så.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag känner mig fortfarande välkommen här på forumet. Skönt också att aktiva här på forumet vill hålla en vänskaplig och trevlig ton. Det är ju tyvärr allt för lätt att missförstå varandra när man bara kan kommunicera med text och vill vara så tydlig som möjligt.

Passar på att önska alla en God Jul och ett gott nytt år.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...