Gå till innehåll

Femöringen trillade lite fel


Bygert

Rekommenderade inlägg

Så hur ska denna diskusion fortsätta. Är det ok att bygga en skummare själv? Vodka metoden? Kalium via seltin? osv allt detta är ju inte bra för saltvattenshandlaren som går miste om att sälja sina produkter.

Gällande fraggar o fiskyngel, en anemon som delar sig osv så är det ju bra för hobbyn att man kan dela med sig. Däremot kan jag vara tveksam till de ockerpriser som "Vännerna" här på SG vill ha för sina dyrgripar.....

Inte billigare att köpa en fragg här än om jag skulle köpa i en butik käns det som ibland...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 98
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Jag tycker Ted gör ett smart drag med billiga fraggar. Jag har ganska begränsat med hur mycket pengar jag kan lägga ner på min hobby, och kan man köpa något billigt, så kommer jag mest troligt även köpa något lite dyrare i den butiken. Sammanlagt får man mycket för pengarna när man väl är där och man kommer att åka därifrån med ett leende på läpparna. :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tycker Ted gör ett smart drag med billiga fraggar. Jag har ganska begränsat med hur mycket pengar jag kan lägga ner på min hobby, och kan man köpa något billigt, så kommer jag mest troligt även köpa något lite dyrare i den butiken. Sammanlagt får man mycket för pengarna när man väl är där och man kommer att åka därifrån med ett leende på läpparna. :)

+1 Håller med dig...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För varje lyckad postad frag inom sverige kan betyda en räddad korall på bahli ;).

Men jag får en känsla av att mycket e dumt så fort vissa "andra" gör det och det kanske förloras pengar för andra. Har för mig att det inte var bra om man körde med godkänt transportmedel heller om det var fel chafför i eller om det vart konkurans eller liknande.

Jag tycker de e bra att vissa skickar då det kan vara väldigt svårt för vissa att få tag i koraller om dom bor långt ifrån. Kanske till och med blir sånt intresse i det området så det startas en saltvattensbutik. Alla har inte en kvart till affären och/eller kan va med vid leveranserna för att kunna plocka ur godbitarna innan resterna av kunderna kommer.

Har själv varit med om att jag åkt 60mil ihopp om att hitta en extra fin korall och blivit besviken. Dyr resa för att bara "kolla" på koraller.

Jag har turen att ha en väldigt bra affär inom rimligt avstånd (12mil enkel resa) som jag köper det mesta av. men det är bra att det finns alternativ ibland om man letar efter nått extra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För att på SG finns det ett gäng med kärringar som vet allt, kan allt och har åsikter om allt. Gud nåde den som inte vill stödja sin lokalahandlare för den är otrevlig, långsam eller helt enkelt inte har det man vill ha. Det finns inget utrymme för nytänkande eller inovativa idéer, eller trevligheter. Hela det här utspelet från just min lokalahandlare som jag aldrig låtit min 5åring komma undan med för det är rent gnäll välkomnar ni gärna. Och det är inte hans första, hela DOgrejen var ju skrämmande. Jag läste tråden men skrev inte själv i den, DO är en transportfirma som dessutom ställer upp med att välja koraller på plats INTE en djuraffär. Det finns liknande tjänster inom hästvärlden också men där gnälls det inte.

Till hela SG:s försvar så är alla inte kärringar, och det är såhär i de flesta subkulturer/hobbys. Men ni som blir upprörda av det här inlägget kan väl fundera lite på varför det är såmånga nybörjare som lägger ner efter ett kort tag.

PS JA! mina vattenvärden är bra, inte för att jag har egentlig koll då jag inte mätt på ett år.

Helt ärligt så var det verkligen ett år sedan du var i min butik och skulle starta med denna hobby ? Jaja tiden går snabbt. Jag tror varken du eller många andra känner till hela historian du drar upp och jag tänker inte dra den om igen. Hur som helst så löste sig saken. En sak jag inte kan förstå är varför det alltid uppfattas som gnäll när man öppnar truten. Kan det ibland innehålla nåt vi kallar verklighet ? Eller står jag längre utanför hobbyn än de som kallar det jag beskriver som gnäll. Hey ? jobbar inte jag med det här typ dygnet runt. Hursom helst jag står upp o kissar, säger vad jag tycker och det är upp till var o en att tolka det hur de vill. Jag tycker helt ärligt att en hel del sanningar hade behövts sägas och att man skickar korall med post vilket de inte tillåter är en. Att jag även tog upp att jag tyckte jag hittat en genial lösning på ett problem som tydligen bara är gnäll. Det är gnäll när en handlare upplever att koraller inte säljs ur butiken längre. Att korallerna står kvar i butiken. Det är gnäll. Jag talar ofta med andra handlare som upplever samma sak. Men de gnäller. Lokala handlaren kan ju vara bra att ha som reservdelgubbe när det går snett. Eller ? Försöker vi bygga en hobby större ? Eller är det bara ens egna liter som gäller ? Fragmentering är bra. Jag har aldrig påstått nått annat. Jag vet inte hur många som läser detta som var med när jag arrangerade första fraggmötet på Sjöfartsmuseet. Jag vet inte hur många av er som läser detta som kommer ihåg eller hade kar när min butik började erbjuda fragment. Vad jag är för är att den lokala butiken och med den talar jag inte bara om min egna. Kan bli så mycket bättre. Men de behöver utövarna av hobbyns hjälp. Japp ..... ett sista gnäll va de där ja. Eller kanske bara svårt att tänka samma tanke på rätt sätt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ursprungligen postat av Föräldrar

Det hade varit bra om det hade varit som du beskrev det men en konkret idé är att handlare inte får lov att ha privatakonton då slipper vi nog en del gnäll.

När det här forumet startade en gång i tiden så hittade jag det ganska snabb. Skaffade ett konto och skrev en massa. De va kul. Jag träffa andra som fanns på forumet och de visade sig att vi hade skoj IRL med. Jag har träffat många goda vänner genom detta forum.

När jag sedan bestämde mig för att öppna butik och började ta in massa nya varumärken för Sverige så blev det till slut såhär alltså ? Mitt gamla privat konto det ska jag inte få ha kvar är uppfattningen enligt dig. Jag började med den här hobbyn redan som 15 åring. Idag är jag nästan 16. Nej bara i huvudet. Jag tror att det hade vart en utmärkt fanfar på det hela om jag inte tilläts ha mitt konto kvar. Grädden på moset. Helt ärligt är det inte ett tjat om gnäll. Lyssna o lär istället. Försök läsa det ur annan synpunkt än din egen och vänd gärna på det nåra ggr. Och det skall inte vara skrivet för att uppfattas som elakt men jag tror alla handlare har mycket att ge i form av kunskap. Det är mina 24 timmar som jag spenderar utan nåt annat än saltvattensakvaristik. Själviskt som bara den.

Tre fyra smileys o allt de där man ska göra för att inte uppfattas på fel sät LOL

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Intressant hur det kan bära iväg när man startar en tråd... Nå, även om det hettar till en aning här så får jag ändå säga att jag tycker att SG är ett ovanligt välstädat forum. Jag har varit på lite andra ställen och kära nån hur det kan se ut ibland, Godwins lag blir ju allt för ofta övertygande demonstrerad och det är inte bara det, folk kallar varandra utvecklingsstörda och värre hej vilt. Övervens om allt lär vi inte bli (och det vore väl lite tråkigt också) men det är ändå rimligt god stämning här.

Bussgods är ju inte lika centralstyrt som posten så det varierar ju hur de gör. Jag vet att de här i trakterna kört lådor med fisk utan att ha några synpunkter på det, nu är ju det i o f s inte så smart men dock, det beror nog på vem man frågar. I vilket fall, absolut skall man göra just det, fråga. Att skicka djur utan att berätta att det är djur är en dålig ide. Och det gäller inte bara totala idioter som skickar kobror på bussgods utan alla slags djur, kommer det fram att ett paket med levande djur blivit stående så är det riktigt dålig PR. Och illa för djuren dessutom.

Självklart är det en bra ide att åka och hämta, det är väl lite av det som är behållningen med djurhobby att man träffar en massa folk på de mest konstiga platser. Fast en del bor ju inte direkt så det är rimliga avstånd, det funkar inte alltid att hämta. Kan man lösa det på nåt bra sätt i såna lägen så är det inte fel.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tycker nog att det är viktigt att både vi som privatpersoner och de som nu har Hobbyn som sitt levebröd Skall få finnas här. Jag tror inte att det finns någon här som vet allt, kan allt!!!!

Men gemensamt kanske vi kan skapa förutsättningar för att våra djur skall trivas o må gott!!!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@Ted. Jag bryr mig inte så mycket om posten inte om ditt inlägg heller direkt. Känns lite ovanligt att inte ha olika åsikter. ;)

Tror dock att enda sättet för de rena saltaffärerna att överleva är att få mera saltisar och speciella koraller som stig sa. Jag menar en snabb växande korall och en av de mer drivna fraggarna här skulle kunna mätta marknaden totalt med priser som ingen butik med eller utan lokal kostnader kan matcha.

//Danielj

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag önskar att jag hade en lokal butik att handla i. Jag har 25 mil till närmsta vettiga butik och nu vet jag vilken affär jag tänker ta en tripp till vid nästa löning

Jag har över 100 mil till min. Om det var till mej du menade så är du välkommen men jag vet att fler butiker har kommit fram till ungefär samma sak som jag.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag önskar att jag hade en lokal butik att handla i. Jag har 25 mil till närmsta vettiga butik och nu vet jag vilken affär jag tänker ta en tripp till vid nästa löning :)
glömde. små och billiga fraggar känns fel. Blir lite som man kommer chansa mer med en 50:- korall än en 500:- plus att Rea känns inte som lösningen. Hur många vanliga butiker har överlevt pågrund av ständiga reor?

//Danielj

Jag tror att korallerna behöver vara så stora att de är tillräckligt stora för att lösa problemet och inte en mm mer. Bara en ide jag har. Rea e ju jobbigt men det är lite kämpigare när en liten marknad blir näst intill ingen. Jag säljer och köper hellre massor av koraller och bildar nya akvarister än att sitta på fler arter än de flesta publika akvarium utan att ta entre.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så hur ska denna diskusion fortsätta. Är det ok att bygga en skummare själv? Vodka metoden? Kalium via seltin? osv allt detta är ju inte bra för saltvattenshandlaren som går miste om att sälja sina produkter.

Gällande fraggar o fiskyngel, en anemon som delar sig osv så är det ju bra för hobbyn att man kan dela med sig. Däremot kan jag vara tveksam till de ockerpriser som "Vännerna" här på SG vill ha för sina dyrgripar.....

Inte billigare att köpa en fragg här än om jag skulle köpa i en butik käns det som ibland...

Lol, E det så. Vad jag vill göra är att det skall finnas mer än vännerna kan erbjuda pga att alla vännerna o du och jag och de andra butikerna skall arbeta ihop för att förse akvarister ( både, du , jag och dem) med koraller som kan växa med framgång i akvarium i en sådan takt så att det kan bli förmycket av det för det lilla antal vi igentligen är. Bort med myten dyrt ialla fall när det gäller de mest snabbväxande korallerna och få folk att testa en underbar hobby som du aldrig kan lära dig allt om.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tror att man måste släppa lite på både färger och sortiment för att få in en vana som gör att man "handlar" mer. Samma gäller fiskar, långsiktigt för hobbyn etc. är det smartare att ha stor variation och sprida fler exemplar istället för att vänta tills någon hugger på en dyr fisk.

Jag tror det är bra att få ner priserna på koraller, så att det säljs MER och därmed ökar omsättning.

Tror det är vad som hänt utomlands att det handlas på mer, när priset känns "rätt". Och man spenderar hellre 40 på en fragg VARJE gång man går förbi för att testa något nytt etc.

Sedan hoppas jag verkligen att man inte behöver förstoringsglas för fraggarna :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tror att man måste släppa lite på både färger och sortiment för att få in en vana som gör att man "handlar" mer. Samma gäller fiskar, långsiktigt för hobbyn etc. är det smartare att ha stor variation och sprida fler exemplar istället för att vänta tills någon hugger på en dyr fisk.

Jag tror det är bra att få ner priserna på koraller, så att det säljs MER och därmed ökar omsättning.

Tror det är vad som hänt utomlands att det handlas på mer, när priset känns "rätt". Och man spenderar hellre 40 på en fragg VARJE gång man går förbi för att testa något nytt etc.

Sedan hoppas jag verkligen att man inte behöver förstoringsglas för fraggarna :)

Alex det finns en svår matematik med det du skriver om fiskar. En dyr fisk är även dyr för handlarn. GNÄÄÄÄ..... NÄE kanske inte gnäll denna gången. Det är inga seamonkeys som man pekar på med ett spö och det blir en conspic. För att få till det så måste vi övertala flygbolag och veterinärer tullmyndigheter och skattemyndigheter. mfl. Eller så får du i uppgift att odla de du kallar dyr fisk och sälja den billigt till hadlarn och helt plötsligt så Kazaaam.

Men korall som växer för snabbt här i Sverige är ju fantastiskt. Nu utmanar jag er allihop så får vi se vem som är gnälligast när det kommer till egen ficka. Har du massa fragg. Sälj dom billigt till din handlare så att han kan göra likadant till näste kille som precis som du gillar korall. Jag ska inte gnälla. Kom igen. När handlare kan erbjuda dessa koraller billigt förlorar ändå din fragg charmen med ett pris högre än handlaren om han dessutom har mer att välja på. Vi jobbar ihop för en prisbild vi vill ha . är ni med ?

Förstoringglas har jag haft på karet länge men inte av den anledningen du menar.

Så länge man får en fragg och är en akvarist så har man en så stor man vill innan man delar med sig till flera akvarister. givetvis genom sin lokala handlare. Varför. Jo han gnäller. Nej för att då finns allt där att välja på till bra pris.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Att gå via handlaren med sina fraggar ser jag som en bra idé, ifall ingen vill ha det man har att erbjuda för tillfället kan man ta det till handlaren och kanske få något nytt i utbyte. Men då är ju så klart frågan, tar alla handlare emot fraggar från privatpersoner? Med tanke på eventuella sjukdomar och smådjur som kan följa med och ta kål på handlarens koraller. Jag känner inte till någon, men så är jag sällan utanför rikets (Skånes) gränser heller.

Vi är ju ett gäng som kommer förbi den 24'e på väg till Sjöfartsmuseet, kan vi ta med oss fraggar och lämna/byta in hos dig då? Bara nyfiken.

I övrigt så hade jag inte velat vara ifrån de handlare som använder sitt privata login och skriver på guiden, kunskapsbanken är för stor för att gå miste om. Handlare är också hobbyister och ska väl få ta del av forumet de med?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Att gå via handlaren med sina fraggar ser jag som en bra idé, ifall ingen vill ha det man har att erbjuda för tillfället kan man ta det till handlaren och kanske få något nytt i utbyte. Men då är ju så klart frågan, tar alla handlare emot fraggar från privatpersoner? Med tanke på eventuella sjukdomar och smådjur som kan följa med och ta kål på handlarens koraller. Jag känner inte till någon, men så är jag sällan utanför rikets (Skånes) gränser heller.

Vi är ju ett gäng som kommer förbi den 24'e på väg till Sjöfartsmuseet, kan vi ta med oss fraggar och lämna/byta in hos dig då? Bara nyfiken.

I övrigt så hade jag inte velat vara ifrån de handlare som använder sitt privata login och skriver på guiden, kunskapsbanken är för stor för att gå miste om. Handlare är också hobbyister och ska väl få ta del av forumet de med?

Bra Lagge. Där belyser vi nästa punkt. Parasiter. Dom är rätt vanliga faktiskt. Men det bästa medlet mot dem är kännedom och misstanke. Genom att dessa utbyten sker så lär ni jag andra oss mer. Kom igen hur många har koll på red bugs ? Jag har ibland fått in korall med parasiter dessa har jag och den som levererat dem upptäckt när han levererat dem. Varför ? jo kännedom och misstanke. Jag har svårt att hålla mig från reklam. eller det kanske det inte är när jag skriver att det finns utmärkta medel att doppa sin korall i från flera tillverkare. Gör man detta märker man lätt tex plattmask. Det skall man göra när man tar in korall och givetvis när man tar hem korall.

När det gäller att inte södra delen av sveriges handlare skulle tillåta en sådan här handel så kan ju inte jag göra mer än att uppmana dem och er att försöka komma övernens o få till det. Ta tex hystrix . helt osäljbar i en butik med en prilapp över 39 kr för en fragg om vi vill att den skall kunna kosta det. Handlarn betalar moms så det måste du ge honom utrymme för. Sen kan han väl få en peng för att han e söt o inte gnäller längre så låt oss säga att ni delar på det som blir kvar efter momsen är dragen. Då borde det vara rättvist. Handlarn kan inte gnälla han får ju samma som du som odlat. Och du kan inte gnälla för du kan ju glatt välja bland all annan inkommen korall och få 1 fragg för kanske 3 av de som växt nästan av sig själv hemma. För det gör ju faktiskt hystrix.

Handlarn kan koncentrera sig på att "lura" (Nä nu var vi där på falig mark igen Ted) på dig korall som inte hör till det vanliga för det vill du väl ha. För nån lön skall väl även en handlare ha för sitt jobb. Och nåt skall väl pröjsa omkostnader och nysatsningar. Produktförsäljning och de lite mer udda korallerna.

Angående frågan om du får ta med korall hit. Javisst. Men hör med din lokala handlare först. Man skall bygga där man bor. Det är bra när man behöver en reservdel :-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tror inte det är nån dum ide att med lågt pris på fraggar. Det lär ju locka till fler köp av andra varor när man ändå är i butiken. Visst är det mer lockande att köpa 10 mindre fraggar för 390:- än 1 "normal" för samma peng, sannolikheten är stor att det handlas så mycket mer när man ändå är på plats o fått upp ångan.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Alex det finns en svår matematik med det du skriver om fiskar. En dyr fisk är även dyr för handlarn. GNÄÄÄÄ..... NÄE kanske inte gnäll denna gången. Det är inga seamonkeys som man pekar på med ett spö och det blir en conspic. För att få till det så måste vi övertala flygbolag och veterinärer tullmyndigheter och skattemyndigheter. mfl. Eller så får du i uppgift att odla de du kallar dyr fisk och sälja den billigt till hadlarn och helt plötsligt så Kazaaam.

Förstoringglas har jag haft på karet länge men inte av den anledningen du menar.

oj oj och jag som trodde att vita nemos var med hjälp av tippex. NÄäää nu skall vi inte vara sådana ;) Så klart saker kostar, och alla skall tjäna, det är ju en grundsten...

Vad jag menar är att man inte skall "dra till" bara för att något är dyrt, utan hellre sälja dyr fisk flera gånger...

Man sätter ribban kanske högre om man släpper ut fina koraller för mindre, för i slutändan får mer personer och intresse för hobbyn vilket leder till högre omsättningar, kanske inte större marginaler alltid. Det du säkerligen bidrar med nu är att fler vågar satsa och köpa på "lite" extra för det just inte är så dyrt.

Men som sagt, matematik var aldrig min starka sida :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hehe Alex platina clowner can va fina tills man ser en på riktigt. Smak en e som baken men mej hade du inte sålt en enda till ens om den var billig. Du har rätt man ska inte dra till men jag tror nog faktiskt inte jag sett nån antydan till det under alla år jag hållt utkik hos handlare jag brukar gå till. OOups jag har själv lagt på lite extra krydda på två tryckare jag har inne nu.men endast för att jag är kär. Och vill inte missta dom för någon peng. Jag har satt ett pris som gör att man inte köper dem av misstag kan man säga.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tror inte det är nån dum ide att med lågt pris på fraggar. Det lär ju locka till fler köp av andra varor när man ändå är i butiken. Visst är det mer lockande att köpa 10 mindre fraggar för 390:- än 1 "normal" för samma peng, sannolikheten är stor att det handlas så mycket mer när man ändå är på plats o fått upp ångan.

Jag tror att de mer garvade akvaristerna som tex du inte gör så många 10 fraggsköp. För ska vi va helt ärliga så finns det inte så många koraller som växer så att det blir mängder. Tittar man på fragg ark Aden finns det mycket att sakna. Och de är kanske de arterna som bara dyker upp ibland vilket gör att artkännedom kanske blir en större grej bland akvarister i helhet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Får säga att tråden har hållits på en saklig och hög nivå (förutom vissa undantag som jag inte vill gå in närmare på). Tycker att det är en kanon idé av handlare att kränga koraller för spottstyver. Det genererar all gånger mer frekventa besök i butiken, då är det stor chans att man köper något annat som ryms i den tilltänkta budgeten (t ex en bok om korallerna man just köpt på sig). Står själv i planeringsfasen till ett nytt kar, och vill ute lägga en tusing på en korall i ett nytt kar. Bättre köpa några småfragg innan man vet att dom med säkerhet klarar sig.Även om man haft saltkar innan i flera år så betyder det inte att ett nytt kar fungerar på samma sätt som karet man hade innan, så till en början blir alla gånger billiga fragg för min del till en början. Förra karet köpte jag koraller av privatpersoner pga den anledning, hade butiker erbjudit detta då så hade jag hellre handlat där.Så Ted du kommer få besök av mig när karet är igång till hösten, fragg lär det bli, förmodligen annat med som ryms i den dagens budget.Skicka koraller är jag lite kluven om. Det är kalas för dom som har långt till butik, men tyvärr kan mycket gå fel. Även om man fick buda dom till dörren så skulle det bli svindyrt. Vem vill köpa koraller för 200 och pröjsa 2000 för frakten?Mina personliga reflektioner som inte har med mitt moderatorskap att göra. Ursäkta den sammanhängande texten, mobilen fixar inte radbrytningar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om man vill ha fraktade koraller eller ej beror väl på utgångspris och leverans.. om man köper koraller som styckvis kostar 3-4000 kr i lokal butik och man kan få dem skickade till sig för 150 kr samtidigt som styckpris är 1500 kr så blir det en viss skillnad..

Sen är det klart att om man är inom en affär som inte är ens närmsta benägna och man får samma deal på korallen så är det klart man köper och slipper frakt men jag skulle aldrig i mitt liv betala det dubbla för en korall för att stödja eller slippa frakt på några hundra.

Saksamma med det.. att butiker säljer fraggar kan inte ses som något annat än positivt.. fler kunder kommer prova koraller som de annars hade tvekat på p.g.a. priset och därigenom kommer det säkerligen en större omsättning. De kunder som vanligtvis fnyser åt minifraggar köper ju ändå sina "normala" koraller eftersom de vill ha något NU.. :)

För det ena utesluter väl inte det andra? Fraggar till salu för testare och snålisar borde väl funka parallellt med försäljning av riktiga koraller till riktiga köpare.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...