Gå till innehåll

Ta bort repa i glas, någon som har erfarenhet?


qaws

Rekommenderade inlägg

Lyckades få en repa i framglaset efter helgens fest, och frustrationen är på max då akvariet är mer eller mindre helt nytt..

Jag har läst lite i ämnet och det verkar som ceriumoxid kan faktiskt hjälpa till, speciellt på repor som inte är så djupa.

Jag hittar många som rekommenderar att polera med ceriumoxid men inte många som skriver om deras erfarenheter, någon här som faktiskt har lyckas ta bort nån repa i glaset?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej, har gjort det tidigare och får säga att det blev sådär, lyckades inte få ut en ganska ytlig repa. Regeln folk brukar sänga runt är följande:

Kan du känna repan när du drar fingret över? Om ja så är det antagligen för djupt för att polera ut, annars brukar det gå bra.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Visst går det att polera bort repor, har experimenterat med ceriumoxid, och helt klart tar det bort reporna, har inte använt det på akvarium men på bilruta, det jobbiga är att det tar en stund och sörjan som bildas torkar in fruktansvärt hårt, och samlar sig i småskador (inte lika stora problem i akvarium som bil där bilen får massa sandblästring på framrutan). Så försök att inte sprida sörjan allt för mycket och tvätta av ofta... använd en hel del vätska (om det är en vertikal yta spraya flera gånger i minuten för att hålla det fuktigt) när du polerar så att det inte blir så varmt att det hettar upp glaset... Har en liten "artikel" om ett experiment jag gjorde http://www.bilvardsforum.se/index.php?page=24292

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är sånt där jag vill se!

Grymt jobbat Benighted!

Ska se om man kan få fram lite ceriumoxid från en glasmästare eller juvelare imorgon, annars blir det och beställa från ebay. Tänkte också prova på lite glasbitar innan man ger sig på akvariet.

DOH! Nu såg jag att magnetskrapan även hade gjort några små repor, dock på kortsidan vilket inte stör mig lika mycket.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det går att polera bort även lite djupare repor, men problemet är att du får en optisk defekt istället.

Det räcker att polera ner glaset så mycket som 5-10 tusendelar, så kommer du att få en optisk brytning i glaset som syns ganska mycket mer än den ursrungliga repan.

Det kanske inte är så irriterande på en vindruta, men på ett akvarium kommer det att irritera mer tror jag.

Jag har själv polerat bort repor på ett stort fönster och reporna försvann, men det blir konstiga brytningar när man tittar genom glaset.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...